Επιλογή mountain ποδήλατα με τροχούς 26" ή 29";

132 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
grampa
Απών/απούσα

Συμφωνώ κι εγώ ότι για το ύψος σου και τα κιλά σου αλλά και τις διαδρομές που αναφέρεις, το 29άρι είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.

Αν αυξήσεις οριακά το μπάτζετ σου (στα 400-450 ευρώ) και αρχίσεις να παρακολουθείς το car.gr, θα βρεις σίγουρα κάποιο εισαγωγικό μοντέλο (από Ideal, Cube, Merida, ΚΤΜ κλπ) με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Αλουμινένιο σκελετό hardtail
Φθηνή ανάρτηση (RST, Suntour κλπ) με κλείδωμα
Υδραυλικά δισκόφρενα
Εισαγωγική σειρά μετάδοσης 3Χ9

Θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 2-3ετίας (δηλαδή μοντέλο 2013/2014) και θα ζυγίζει γύρω στα 13,5-14 κιλά αλλά στα λεφτά που διαθέτεις πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάτι ελαφρύτερο. Γενικά, για να πέσεις κάτω από αυτά τα κιλά η αναλογία πάει περίπου κιλό και 500άρικο...

Σε κάθε περίπτωση αν ανεβάσεις το μπάτζετ σου στα 700-800, σίγουρα βρίσκεις πολύ αξιόμαχα σύνολα αλλά σε απλές και χαλαρές cross country διαδρομές, θα τα καταφέρεις μια χαρά και με το (ελαφρώς αυξημένο) διαθέσιμο μπάτζετ σου..

Σου βάζω μερικά ποδήλατα τέλείως ενδεικτικά (κάποια είναι ακριβότερα γιατί είναι μοντέλα 2016 αλλά γενικά με οι τιμές είναι συζητήσιμε και ένα 50αρικο μείωση μάλλον μπορείς να τη θεωρείς δεδομένη):
http://www.car.gr/9061324-cube-analog-29
http://www.car.gr/9036762-merida-big-nine-40
http://www.car.gr/9024120-ktm-ultra-fun-29
http://www.car.gr/9023662-cube-analog-29
http://www.car.gr/9014998-ideal-boommax-29
http://www.car.gr/8968311-cube-analog-disc-29
http://www.car.gr/classifieds/bicycles/photos/8933639/

41ex
Απών/απούσα

.. και τη λεπτομερή παρουσίαση. Απ’ ότι βλέπω με βάση τις αγγελίες των μεταχειρισμένων παίζει τρελό «ξεστοκάρισμα» στα 26άρια και φαίνεται το τρεντ να πηγαίνει στο 29.

Δε θέλω να πλατειάζω αλλά αφού το αρχικό θέμα έχει απαντηθεί να σας αναλύσω τη σκέψη μου.

Το μπάτζετ είναι σφιχτό για δύο λόγους:
Α) έχω και οικογένεια να θρέψω !
Β) κάποια στιγμή θα ήθελα να βρεθώ με 2 ποδήλατα, ένα για χώμα κι ένα για ασφάλτινες- μεγάλες βόλτες (φιτνεσς ή κούρσα).

Τώρα με το τρεκινγκ τα κάνω και τα δυο αλλά με αρκετές υποχωρήσεις.

Θα μπορούσα να κρατήσω προσωρινά το τρεκινγκ για την άσφαλτο και να πάρω ένα 26άρι (άμεση και φτηνή λύση).
Βέβαια αν πάρω 29άρι δεν χρειάζομαι το τρέκινκγ, αφού θα μπορώ να βγάζω κι ασφάλτινες διαδρομές μ΄αυτό, κι αργότερα κάνω οικονομία και παίρνω μια κούρσα και είμαι κομπλέ! (πιο ακριβή αλλά και πιο πλήρης λύση)

Και μια ερώτηση πως πάνε τα μεγέθη στα mtb. Στα Cube είμαι 21’’; στις άλλες μάρκες? Το τρεκινγκ (megisto) είναι νούμερο 58 αλλά μου κάνει και το 56.

geatle
Απών/απούσα

γιατι νομιζεις οτι με 29αρι θα ειναι ευκολοτερο να κανεις χλμ σε ασφαλτο παρα με ενα 26αρι?

41ex
Απών/απούσα

geatle wrote:
γιατι νομιζεις οτι με 29αρι θα ειναι ευκολοτερο να κανεις χλμ σε ασφαλτο παρα με ενα 26αρι?

.. βλέποντας και μιλώντας με άλλους μαουντενάδες, ένας μάλιστα πήγε από 27.5 σε 29 και μου είπε ότι και πάλι είδε διαφορά.
Αναφέρομαι σε ποδηλατοβόλτες των 30-40 χλμ σε 2-3 ώρες όχι παραπάνω.

geatle
Απών/απούσα

ναι ισως εχουν διαφορα στο χωμα. αλλα στην ασφαλτο?!?!?

Marios90
Εικόνα Marios90
Απών/απούσα

διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο,
http://www.bike.bikegremlin.com/2016/02/17/mtb-wheels-26-vs-275-vs-29-29er/

θα ήθελα να ρωτήσω για μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Καταλαβαίνω ότι το 26αρι είναι καλύτερο σε περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και επιτάχυνσης.

Το 29αρι είναι καλύτερο σε περιπτώσεις μεγάλης απόστασης χωματόδρομου.

Όλα αυτά ισχύουν σε μονοπάτια και γενικότερα χώμα με mtb. Επίσης συμφωνώ με όσα θετικά+αρνητικά αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο αλλά σε περίπτωση καθαρά χρήσης σε δρόμο, όπου ας υποθέσουμε ότι έχουμε ίδιου πάχους λάστιχο με ίδια πίεση, το 29αρι υπερτερεί στην μεγαλύτερη διάμετρο, όμως το 26αρι έχει λιγότερη επιφάνεια τριβής και επίσης καλύτερη επιτάχυνση. τελικά μήπως η διαφορά στην κύλιση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε ή το αντιλαμβάνομαι λάθος?

ενδεικτικά να αναφέρω ότι το άρθρο λέει ότι το ίχνος απ το 26αρι είναι 6cm ενώ στο 29αρι 9cm (το οποίο είναι καλύτερο για το κράτημα, αλλά η ερώτηση μου είναι στην κύλιση, άρα μεγαλύτερη τριβή), επίσης στην επιτάχυνση το 29αρι είναι 3,6% πιο αργό αλλά έχει 6,3cm μεγαλύτερη διάμετρο.

geatle
Απών/απούσα

δεν ειναι μονο η μεγαλυτερη επιφανεια τριβης. ειναι πως αυτην ειναι σχηματισμενη. οι κουρσαδες που ανακαλυψαν οτι τα φαρδυτερα ελαστικα ειναι πιο αποδοτικα το εξηγησαν στο οτι το ιχνος ειναι πιο στρογγυλο(οπως ειναι τα 26) και οχι μακροστενο(σαν τα 29). αυτο απο μονο του συνεπαγεται σε γρηγοροτερο ρολαρισμα. αλλα επισης ετσι το λαστιχο παραμορφωνεται λιγοτερο. που σημαινει οτι μπορουμε να φτιαξουμε ελαφρυτερα πλαινα και να τα τρεξουμε σε χαμηλοτερες πιεσεις.

geolan80
Απών/απούσα

έχω αποφασίσει να πάρω ένα mountain 29 , το θέλω 60% χώμα και 40% δρόμο
και είμαι ανάμεσα στα 2 παρακάτω
orbea mx 50 και gt karakoram Sport 29'' 016
το gt είναι 100 ευρώ πιο ακριβό , θα ήθελα εάν είναι εύκολο να μου πείτε την άποψη σας

geatle
Απών/απούσα

εγω θα προτιμουσα πρωτα ενα ideal. ειναι μια χαρα ποδηλατα και συμφερουν. μετα κατα την γνωμη μου ερχεται το gt και μετα το orbea.

geatle
Απών/απούσα

ελπιζω με τον καιρο να καταληξουμε σε ενα μεγεθος ροδας και να χρησιμοποιουμε ολοι αυτο. οπως γινοταν τοσα χρονια πριν. οποτε εαν ηταν να διαλεξω ενα μεγεθος για τα σημερινα δεδομενα το 27.5x2.6 φενεται να ειναι η χρυση τομη. τα πρωτα ελαστικα σε αυτο το μεγεθος τα ειδαμε απο την schwalbe και την specialized. ακολουθουν τα maxxis καθως και τα michelin. επισης εχω σημειωσει και το wtb breakout 2.5. αλλα για τα γνωστα αμερικανικα Vee Τires ουτε λογος στην Ελλαδα. οπως και πολλες αλλες μαρκες, μας ειναι αγνωστες.

george-p
Απών/απούσα

Καλησπερα σε ολους,θα ηθελα αποψεις,γνωμες κι εμπειριες για ποδηλατα Romet,αν υπαρχουν βεβαια,οτιδηποτε χρησιμο,ευχαριστω

contact