Ραγίσματα στον πίσω τροχό. Αλλαγή ελαστικών;

6 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
nik16v
Απών/απούσα

Έχω ένα Ideal Ergomax '12 στο οποίο είχα τοποθετήσει πριν από 1,5 χρόνο λάστιχα Vittoria Randoneur 28c. Μετά από 5500χλμ (το ποδήλατο έχει συνολικά 11.000) παρατήρησα ραγίσματα δεξιά και αριστερά από τις τρύπες των ακτίνων στο στεφάνι. Όχι σε όλες, αλλά σε αρκετές πάνω από 6.
Έχει συμβεί σε κανέναν άλλο κάτι ανάλογο; Ψάχνομαι βασικά για το αν πρέπει να αλλάξω και ελαστικά, αν το έπαθε από κοπάνημα λόγω στενότερου ελαστικού. Είμαι 90-92 κιλά και μεταφέρω σχάρα, πέταλο, τσάντα, περίπου 10 κιλά ακόμα. Τα λάστιχα έχουν ακόμη γόμα αν εξαιρέσουμε τα σκασίματά τους.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon x6_1.jpg127.12 KB
Image icon x6_2.jpg161.7 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
eska.sa
Εικόνα eska.sa
Απών/απούσα

Τώρα όμως προηγείται μια καινούρια ζάντα.Η εικονά της ζάντας είναι τρομαχτική

nik16v
Απών/απούσα

Εννοείται! Την έχω παραγγείλει, απλά ρωτάω για το αν πρέπει να αλλάξω λάστιχα, φαρδύτερο πέλμα 32c ή να ξαναβάλω 28c.
Για να μην την ακούσει ξανά ρωτάω ή πάω trial and error;

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

... χωρίς να είμαι ειδικός....
1. έχω διαβάσει και έχω δει ραγισμένα στεφάνια. Συνήθως οικονομικά στεφάνια, ή με λάθος πλέξιμο (τάσεις ακτίνων), ή με λάθος χρήση (φτηνά στεφάνια, άγαρμπη χρήση, γκρεμίλες, άτσαλος ποδηλάτης κλπ κλπ)
2... δεν έχω ξανακούσει να συσχετίζουν το ελαστικό με το ράγισμα του στεφανιού... Ειδικά στο σημείο που εμφανίστηκε το ράγισμα... δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να ευθύνεται το ελαστικό, ή το πάχος του ελαστικού ή η πίεση ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων...
3. τα vittoria randonneur (reflex ή και τα απλά) τα συστήνω ως πολύ δυνατά ελαστικά, μεγάλης αντοχής και για πολλά χλμ. Τα χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια στο καθημερινό μου commuter, τα έχω βάλει και στο tandem μας για κάποιο διάστημα, με συνολικό βάρος γύρω στα 200 κιλά. Βέβαια τα στεφάνια που τα είχα είναι τα Mavic Α719.... κατηγορίας bomb proof.
Πάρε ένα καλό στεφάνι, βεβαιώσου ΄για τον τεχνικό που θα κάνει το πλέξιμο και μην ξανα-ασχοληθείς...

καλές πεταλιές

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Αυτο που σου συνεβει, εχει συμβει σε πολλους.
Εχω μια ολοκληρη συλλογη απο ζαντες διαφορων ειδων, ολες με μικροτερα η μεγαλυτερα ραγισματα στις ακτινοτρυπες.
Στις περισσοτερες, τα ραγισματα οφειλονταν σε λανθασμενες (υπερβολικες) τασεις ακτινων.
Σε καποιες αλλες περιπτωσεις, οφειλονταν σε λαθος επιλογη ζαντας για την προοριζομενη χρηση (οπου παλι κατεληγαν σε υπερβολικες τασεις ακτινων ).
Στη δικη σου περιπτωση τα ραγισματα "φωναζουν" υπερβολικες τασεις ακτινων.
Και υποθετω τα περισσοτερα (η ολα) θα βρισκονται στις ακτινες της δεξιας πλευρας, οπου οι τασεις ειναι παντοτε υψηλοτερες.
Εν πασει περιπτωσει, η διαδικασια εχει ως εξης:
Πριν αγορασουμε ζαντα, ρωταμε καποιον που ξερει, να μας προτεινει μια καταλληλη ζαντα για ΤΗ ΧΡΗΣΗ, ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ και ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗ+ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ που προκειται να τη χρησιμοποιησει.
Κατα δευτερον, αναθετουμε το πλεξιμο σε καποιον που ξερει τι του γινεται, και ο οποιος θα φροντισει να μαθει απο τον κατασκευαστη της ζαντας τις συνιστωμενες τασεις ακτινων, και κατοπιν να πλεξει τον τροχο χρησιμοποιωντας τις καταλληλες ακτινες (σε ποιοτητα/τυπο/μηκος), τηρωντας ευλαβικα τις προτεινομενες τασεις ακτινων απο τον κατασκευαστη.
Εννοειται οτι οι τασεις των ακτινων της καθε πλευρας του τροχου θα πρεπει να παρουσιαζουν την ελαχιστη δυνατη αποκλιση μεταξυ τους, και να ειναι οσο πρεπει.
Αυτο βεβαια προϋποθετει τη χρηση απο τον τεχνικο εξειδικευμενων εργαλειων, τα οποια δυστυχως σπανιζουν στην πιατσα. Κι οχι μονο σπανιζουν, αλλα δυστυχως "σνομπαρονται" κιολας απο καποιους...
Τοτε και μονο τοτε (οπως λενε και στα μαθηματικα), θα παρεις απο τους τροχους σου το maximum της αντοχης, της μακροζωϊας και της αποδοσης τους.
Υπο κανονικες συνθηκες, οι ζαντες πρεπει να "βγαζουν" πολλες δεκαδες χιλιαδες χιλιομετρα.
Ενιοτε πανω απο 100.000.
Και το τελος της ζωης τους, πρεπει να ερχεται ειτε απο φθορα στα πλαϊνα λογω της φθορας απο την τριβη των τακακιων των φρενων, ειτε απο κοπανηματα και στραβωματα λογω βαριας χρησης ( Αγριο ΜΤΒ, υπερβολικα φορτια σε πολυ κακους δρομους, Downhill, "στουκες", κλπ).

Και για να απαντησω και στις ερωτησεις σου:
Τα ελαστικα δεν εχουν την παραμικρη σχεση με τα ραγισματα στις ακτινοτρυπες. Ουτε τα κοπανηματα του τροχου στις λακουβες.
Τοσο τα ελαστικα (και οι πιεσεις τους) οσο και τα κοπανηματα στις λακουβες, μπορουν να προκαλεσουν ραγισματα, σπασιματα η στραβωματα στο αλουμινιο της ζαντας σε διαφορα σημεια, ποτε ομως στις ακτινοτρυπες.
Για τα ραγισματα στις ακτινοτρυπες (σε τοσα λιγα χιλιομετρα) αποκλειστικα υπευθυνες ειναι οι λανθασμενες τασεις των ακτινων.
Οι οποιες με τη σειρα τους εχουν προκυψει ειτε απο κακο αρχικο πλεξιμο, ειτε απο μετεπειτα κακη ακτινολογηση, ειτε κι απο τα δυο μαζι.

Υ.Γ.: Σιγουρεψου οτι η ζαντα που παρηγγειλες, προοριζεται για τη χρηση που της επιφυλασσεις.

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Να το διαβάσετε όλοι και όσοι ξέρετε και όσοι δεν ξέρετε
http://i-alli-ellatha.blogspot.com/2008/06/blog-post.html?m=1
Τέτοιους θησαυρούς πρέπει να τους αναδυκνείουμε.