Απαραίτητος εξοπλισμός

100 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Anonymous (χωρίς επαλήθευση)

Ποδήλατο πήρα, άρχισα τις βόλτες και γουστάρω.

Σιγά-σιγά θέλω να πάρω εξοπλισμό.

Το πρώτο πράγμα που ψάχνω είναι κλειδαριά. Έχω δει κάποιες σχετικές συζητήσεις στο φόρουμ αλλά παλιές. Τι ισχύει σήμερα; Ποιο είναι το μικρότερο ποσό που πρέπει να διαθέσω για μία αξιόλογη κλειδαριά και ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Από εκεί και πέρα, μπορεί να γίνει μια λίστα με τον απαραίτητο -τον πολύ απαραίτητο- εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένας ποδηλάτης;

Από κινέζικα υπάρχει κάτι που αξίζει να κοιτάξω; Δεν λέω για κάτι σημαντικό όπως κλειδαριά, κράνος, άλλα κάνα φανάρι, εργαλείο, τσαντάκι...

https://www.gearbest.com/bicycling-gear-c_11278/

https://www.banggood.com/Wholesale-Bike-Accessories-c-1716-0-1-3-44-0_page1.html?sortType=asc

 

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Φώτα και κράνος πήρες?

morgoth
Απών/απούσα

Για κλειδαρια θα πας σε πεταλλο απο γνωστη εταιρεια (Abus, Onguard) αναγκαστικα αμα θες να αφηνεις το ποδηλατο σου και να κανεις κατι χωρις να εχεις οπτικη επαφη με αυτο για πανω απο 10 λεπτα. Ειναι δυστυχως υποχρεωτικο και θα σου κοστισει πανω απο 50 ευρω. Εγω εχω το Pitbull της Onguard και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος, εχω αφησει ποδηλατο πολλες φορες ολο το βραδυ εξω και σε κακες συνοικιες αλλα οκ αυτο δεν λεει κατι, ακομα και αυτο με εναν τροχο κοβεται. Οτιδηποτε πιο κατω ομως (και ειδικα κατι αλυσιδες που κοβονται με κοφτες) απαγορευονται!

φωτακι μπροστα εχω αυτο  https://www.amazon.co.uk/INFINI-InfiniBand-I-260W-Wh... και ειμαι παραπανω απο ευχαριστημενος, εξξαιρετικος φωτισμος, ελαφρυ και με USB φορτιση για αυτην την τιμη. 

Τωρα για τα υπολοιπα σιγα σιγα τα μαζευεις. Απο Κινεζικα μπορεις να παρεις οτι δεν χρειαζεται να εισαι παρων για να το δοκιμασεις (πχ παπουτσια, κρανος, σελα) κατα την γνωμη μου, δεν εχουν θεμα με την ποιοτητα σε φωτακια και λοιπα παρομοια. 

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Vasscott wrote:

Φώτα και κράνος πήρες?


Τίποτα απ' τα δύο.
Από φώτα έχει μόνο 2 αντανακλαστικά (μπρος-πίσω) κ αν χρειαστεί σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τον φακό κεφαλής που έχω.
Μέχρι τώρα, δεν βγαίνω νύχτα. Αργότερα θα πάρω.
Κράνος, σκέφτομαι να είναι η 2η αγορά (κλειδαριά η 1η).

41ex
Απών/απούσα

Φώτα κι εργαλεία αγοράζεις άφοβα από κίνα, ψάξε λίγο τα reviews και πάρε κάτι δοκιμασμένο.

Για τσαντάκι δεν στο προτείνω, εμένα τα μισά μου έχουν βγει χάρτινα. Μιας κι η διαφορά της τιμής δεν είναι μεγάλη πάρτο από μαγαζί για να δεις από κοντά την ποιότητα.

Το ίδιο και για ρούχα, (θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα σορτσ με μαξιλάρι!).

Κράνος αν δεν σκοπεύεις να κάνεις καταβάσεις βουνού πάρε ένα απλό με 30 ευρώ.

Πέταλο όπως σου είπαν.

κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

Γεια χαρά,

ως αφορά το κράνος, ο δικός μου κόστισε 87 ευρώ. Το φορώ συνήθως επειδή προτιμώ το κρανείο μου να μήν πάθη ζημιά.
Όταν έχει ζημιά το κράνος, στέλνω φωτό και μου το αντικαθιστάνε, άρα η ψηλή τιμή.

Σας εύχομαι κάθε καλό

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Ιπτάμενο Μυρμήγκι wrote:

 

Vasscott wrote:

 

Φώτα και κράνος πήρες?

 

Τίποτα απ' τα δύο.
Από φώτα έχει μόνο 2 αντανακλαστικά (μπρος-πίσω) κ αν χρειαστεί σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τον φακό κεφαλής που έχω.
Μέχρι τώρα, δεν βγαίνω νύχτα. Αργότερα θα πάρω.
Κράνος, σκέφτομαι να είναι η 2η αγορά (κλειδαριά η 1η).

 

Κατά τη γνώμη μου, πρώτα θα βάλεις τη δική σου ασφάλεια και μετά την ασφάλεια του ποδηλάτου.

Άρα νομίζω πρώτα κράνος, φώτα και κάποιο ανακλαστικό ή έντονο χρώμα ρούχο/γιλέκο για να σε βλέπουν.

Μη σε μπερδεύει. Όταν μιλάμε για φώτα, δε σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούμε μόνο νύχτα. Τα φώτα, ειδικά το πίσω, είναι και για τη μέρα.

Reviewes για αυτά τα αξεσουάρ θα βρεις πάρα πολλά εδώ μέσα.

Φυσικά, η κλειδαριά είναι απαραίτητη εάν αφήνεις το ποδήλατο, έστω και για λίγο. Τα παραπάνω όμως είναι αναγκαία εάν κάνεις ποδήλατο στην πόλη. Εκτός βέβαια αν έχει σκοπό να το έχεις απλά δεμένο με την κλειδαριά και το κοιτάς! wink grin

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Ιπτάμενο Μυρμήγκι wrote:

 

Από φώτα έχει μόνο 2 αντανακλαστικά (μπρος-πίσω) κ αν χρειαστεί σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τον φακό κεφαλής που έχω.
 

Φώτα είναι απαραίτητα και κυρίως πίσω. Μή νομίζεις οτι σε βλέπουν αλλιώς. Τα φωτα του δρόμου δεν επαρκούν και τα φώτα των ΙΧ σε κάνουν αόρατο στα αυτοκίνητα της αντίθετης πορείας αν δεν έχεις εσύ κάποιο φωτάκι να αναβοσβήνει. Πάρε για αρχή κάποια φθηνά των 2-3 ευρώ που θαβρεις παντού σε λαικές, πάγκους στην Αθηνάς, και σε μεγάλα μαγαζιά πχ Jumbo αν αντέχεις να μπεις εκεί μέσα.

Πέταλο. εννοείται θα πάρεις, και κράνος βρίσκεις παντού στα ποδηλατομάγαζα. Μαξιλαράκια και ειδικά ρούχα δεν είναι απαραίτητα εκτός  αν κάνεις πολλά πολλά χιλιόμετρα ή αν δεις οτι σε πονάει η σέλα, η οποία όμως με μια σωστή ρύθμιση ή αλλαγή σε κάποια πιο ταιριαστή στον ποπό σου δεν θα έχεις πρόβλημα. 

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

(προσπάθεια για Μαθηματική λογική)

.... κοίτα να δεις, όσο καβαλάς ποδήλατο, η λογική και η πράξη λέει ότι πρέπει να φοράς κράνος.

Όταν δεν καβαλάς το ποδήλατο και τα αφήνεις "έξω" η λογική και η πράξη λέει ότι θέλεις κλειδαριά.

Αλλά για να το αφήσεις έξω, πρέπει πρώτα να το έχεις καβαλήσει και να έχεις ποδηλατίσει έξω.... άρα χρειάζεσαι ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ένα ΚΡΑΝΟΣ. Καλά και άγια τα ακριβά κράνη, αλλά πίστεψέ με δεν τα χρειάζεσαι. Αν θέλεις ακριβό, πάρε ακριβό, αλλά την δουλειά σου θα την κάνεις ΜΙΑ ΧΑΡΑ και με ένα κράνος των 35-40-45 ευρώ. Αν το ρυθμίσεις σωστά και το φοράς σωστά, θα σε καλύψει μια χαρά.

Φώτα, όντως τα χρειάζεσαι, αν θα κυκλοφορείς μετά την δύση του ήλιου. Η μέρα έχει μεγαλώσει πολύ. Μιλάμε ότι μέχρι τις 8.30 κυκλοφορείς άνετα ΧΩΡΙΣ ΦΩΣ. Άντε στο τσακίρ-κέφι, πάρε ένα κόκκινο φως πίσω να αναβοσβήνει, έχει κάπου 7-8 ευρώ. Αν θα κυκλοφορείς ΒΡΑΔΥ-ΚΑΡΑΒΡΑΔΥ, θέλεις πολλά φώτα ΚΑΙ ανακλαστικό γιλέκο και άλλα πολλά. Αλλά, ας το αφήσουμε για πιο μετά αυτό το θέμα.

Εργαλεία: .... χμμμμ.... δεν ξέρω τι διαδρομές κάνεις.... και τι εξοικείωση έχεις με την χρήση εργαλείων..... Ένα καλοσυντηρημένο ποδήλατο, δύσκολα θα χρειαστεί εργαλείο στη φάση της βόλτας..... όχι απίθανο, απλά δύσκολο. Από την άλλη, μια σαμπρέλα, ένα (ή δύο) λεβιεδάκια εξαγωγής ελαστικών και μια φορητή τρόμπα μπορεί να σου χρειαστούν και μετά από 2 λεπτά ποδηλασίας.... έχουν μικρό όγκο, βάρος, κόστος και ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ, αν ξέρεις να τα χρηιμοποιείς. Εναλλακτικά, αν ποδηλατείς σε μέρη που περνάνε ΜΜΜ ή που μπορείς να καλέσεις και να έρθουν να σε μαζέψουν..... οκ, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω....

Κλειδαριά: ... την χρειάζεσαι εφόσον θα αφήσεις το ποδήλατο από τα χέρια και μάτια σου για διάστημα άνω των 20 δευτερολέπτων.

πχ αν κάνεις κούρσα, και ακόμα και όταν κατουράς, έχεις το ένα χέρι στο ποδήλατο και το άλλο στο..... "φλάουτο"...., ΔΕΝ χρειάζεσαι κλειδαριά. Αν παίρνεις το ποδήλατο από κλειδωμένη αποθήκη, ποδηλατείς μέχρι τη δουλειά σου και το παρκάρεις εκεί μέσα σε κλειστό υπόγειο..... δεν χρειάζεσαι κλειδαριά. Αν το παίρνεις και πας για ψώνια, θέλεις κλειδαριά. Αν πας κάθε μέρα με δαύτο στη δουλειά και το αφήνεις για 8 ώρες έξω, θέλεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΤΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑ για να είσαι σίγουρος ότι θα το ξαναβρεις (υπερβάλλω για να σε βάλω σε σκέψεις).

 

 

johnny_alex
Εικόνα johnny_alex
Απών/απούσα
johnny_alex
Εικόνα johnny_alex
Απών/απούσα

Μαθαίνεις τι είναι το garmin, τα κουμπωτά και το βατόμετρο και κλείσαμε.mocking1

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

πάντως θα έχεις και κάποιο μουσικό ταλέντο όσο να είναι. Στον Ρόκα για λεπτομέρειες. angel

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Φώτα παρήγγειλα. Φωσφοριζέ γιλέκο, πήρα.

Επόμενος στόχος το κράνος. Θα πάω στα μαγαζιά της πόλης να τσεκάρω και αν χρειαστεί θα κοιτάξω και ιντερνετικά. Δεν θέλω κάτι extreme, ούτε καταβάσεις θα κάνω, ούτε ταρζανιές.  Οπότε με 30-40 που μου λέτε θα είμαι οκ.
Πρέπει να προσέξω κάτι;  Εννοείται το μέγεθος, να μου κάθεται καλά. Να έχει καλό δέσιμο και καλό αερισμό. Υλικό κατασκευής είναι στάνταρ ή υπάρχουν διάφορες επιλογές; Από εταιρείες , υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν σε αυτό το μπάτζετ;

Η αγορά κλειδαριάς (που θα είναι πέταλο) αναβάλλεται. Σκέφτομαι όμως  μέχρι να μπορέσω αγοράσω πέταλο, μήπως  να πάρω μία φτηνότερη για περιπτώσεις που θα χρειαστεί να αφήσω το ποδήλατο κάπου κατά τη διάρκεια της μέρας για 10-15 λεπτά, πχ να μπω σένα κατάστημα, σ’ ένα γραφείο… Και όταν με το καλό πάρω το πέταλο, θα το χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με αυτήν.
Καμία πρόταση;

Το ποδήλατο είχε παγουροθήκη όταν το πήρα και ταίριαξε γάντι ένα ορειβατικό μπουκάλι που έχω, οπότε κομπλέ.

Για τσαντάκι θα παίξει πατέντα για αρχή. Βρήκα στο σπίτι ένα μικρο, κααάτι τέτοιο:
https://www.themrgadget.gr/thikes-kiniton/universal-gia-ola-ta-kinita/thiki-universal-eos-60-tsantaki-sport-prasino-p-3388.html

Η σέλα που έχω είναι αυτή: https://kefalasbikes.gr/seles-podhlatou/991-selle-royal-lancia.html
Καλή είναι;

Σορτσάκι με μαξιλαράκι που είπε ο φίλος,  θα πάρω αλλά αργότερα. Αν κατάλαβα καλά, υπάρχουν 2 τύποι, σορτσάκι/εσώρουχο;

Φούιτ .
- για επισκευή στο σπίτι: ο κλασικός τρόπος με κόλλα/μπάλωμα ή  αυτοκόλλητα μπαλώματα;

- για επισκευή επί τόπου: αλλαγή σαμπρέλας ή χρήση αφρού;

Λεβιεδάκια εξαγωγής ελαστικών βρήκα διάφορα, πλαστικά, μεταλλικά… Κάποιο από αυτά σκέφτομαι:

 https://www.gearbest.com/bike-tools/pp_610457.html?wid=1433363
https://www.gearbest.com/bike-tools/pp_1704393.html?wid=1433363

Για τρόμπα σκέφτομαι κάποια λίγο καλύτερη από τις  μικρές πλαστικές των 5€. Καμιά πρόταση για 10-15€;

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Κράνος: ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, για μένα τίποτα άλλο (προφανώς και να το ρυθμίσεις σωστά και να το φοράς. Τίποτα άλλο). Υλικό είναι το ίδιο, διογκωμένη πολυστερίνη, με κόστος κάπου 0,50 λεπτά του ευρώ.... ά, έχει και κάτι λουράκια, και πλαστικό πίσω και ένα κέλυφος - φλούδα λεπτή και κάτι αυτοκόλλητα, οπότε τα 0,50 λεπτά του ευρώ μετατρέπονται σε 40 - 50 - 150 - 230 (ω ναι, φτάνουν μέχρι εκεί) ευρώ....!!!!! Τσάμπα_λέεεεεμε_πάρε_κόσμε ....... (είναι ακριβά τα αυτοκόλλητα ρε σεις!!!!!)

Το σχόλιο που έγραψες για την πρόχειρη κλειδαριά, κάνω ότι δεν το διάβασα..... Εκτός αν μιλάς για φάση που το κλειδώνεις με τέτοια κλειδαριά σε στύλο όπου δίπλα έχει αράξει ομάδα ΔΙΑΣ και πίνει καφεδούμπες. Ή σε πρόσοψη τράπεζας με 3 κάμερες HD 360°. Ή έξω από κατάστημα, όπου εσύ είσαι μέσα από τη τζαμαρία και το κοιτάς κάθε 5".

Τσαντάκι, οτιδήποτε που απλά χωράει αυτά που θέλεις να μεταφέρεις. Οτιδήποτε και οποιοδήποτε.

Η σέλλα, είναι καλή εφόσον πληρεί ένα μόνο ρόλο. Κάθεσαι επάνω της, και για όσο κάθεσαι επάνω της ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ. Στην αρχή κάνε κουράγιο, κάνε βαρειά καρδιά, κάνε υπομονή. ΟΛΟΙ οι ποδηλάτες, ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, στην αρχή είχαν θέματα με τη σέλλα. Την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σέλλα τους "έκατσε". Αν η ενόχληση συνεχίζει, κάνε αλλαγή στις ρυθμίσεις (κλίση, μπρος-πισω κλπ κλπ) ή/και δοκίμασε ποδηλατικό κολλάν με μαξιλαράκι. Δεν υπάρχει καλή και κακή σέλλα. Υπάρχει "άνετη σέλλα για τον πισινό μου" και "μη-άνετη σέλλα για τον πισινό μου". Ανεξάρτητα από τιμή, μέγεθος, βάρος, χρώμα, σχεδίαση, μάρκα. Συνήθως τα αγοράκια λένε ότι προτιμούν σέλλα με σχισμή στη μέση (προσωπικά συμφωνώ 100%, αλλά ξέρω άλλους 423 ποδηλάτες άντρες που δεν "καίγονται" για σχισμή στη μέση....). Κανονικά η σέλλα είναι "δοκιμή και σφάλμα". Δοκιμάζεις, και κρατάς αυτήν που σε ενοχλέι λιγότερο...... Πιο_κανονικά, πρέπει να "μετρηθείς" (ω, ναι υπάρχει και "κ*λόμετρο" για σέλλες) και να δοκιμάσεις σέλλα με διαστάσεις τέτοιες που να στηρίζει ΣΩΣΤΑ τα κόκκαλα της λεκάνης σου (που είναι αυτά που πρέπει να ακουμπούν στη σέλλα). Ξανα_μανά ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.

Ναι υπάρχουν ποδηλατικά σορτσάκια ή μακρυά κολλά με μαξιλαράκι (παντ) μέσα. Υπάρχουν και ποδηλατικά εσώρουχα, οπότε απέξω φοράς ότι θέλεις. Τα ποδηλατικά σορτς / κολλάν φοριούνται ΧΩΡΙΣ ΕΣΩΡΟΥΧΟ. ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ.

Φουίτ: τα μπαλώματα με κόλλα κρατούν πιο καλά - πιο πολύ. Αν "πιάσουν" σωστά, είναι αθάνατα. Αλλά..... θέλουν τρόπο, λίγο παραπάνω κόπο και συνήθως.... εκεί που τα χρειάζεσαι... ανακαλύπτεις ότι η κόλλα στο σωληνάριο έχει ξεραθεί..... Εκεί πιάνουν δουλειά τα αυτοκόλλητα.... που δεν θέλουν σωληνάριο με κόλλα......  Άρα, [ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ], έχω και κουβαλάω μαζί μου αυτοκόλλητα μπαλώματα για ότι μου κάτσει στο δρόμο. Μπαλώνω, φουσκώνω, φεύγω. ΑΛΛΑ όταν είμαι στο σπίτι, ακολουθώ ιεροτελεστεία με τα τέλεια κλασικά μπαλώματα με κόλλα..... και ποτέ δεν το μετανιώνω...... Αφρό, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου... δεν ξέρω / δεν απαντώ. Στις μεγάλες βολτονήσεις, στα ταξίδια, στις μακρυνές διαδρομές κουβαλάω πάντα τουλάχιστον μία σαμπρέλα. Στις πολύ μακρυνές κουβαλάω δύο. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου....... Αν μου κάτσει φουίτ στην κούρσα (που φουσκώνω 120psi) ή στο τάντεμ (που σηκώνει περίπου 200κιλά βάρος) αλλάζω σαμπρέλα, δεν διακινδυνεύω με μπαλώματα.

Λεβιεδάκια..... ΔΥΣΤΥΧΩΣ..... εδώ θα είμαι απόλτυος..... ΠΑΡΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ λεβιεδάκια βρεις. ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ. Η διαφορά που κάνει ένα φτηνό λεβιεδάκι του 1,5 ευρώ με ένα ακριβό των 7-8-10 ευρώ ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι τεράστια και ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα την ανακαλύψεις τη χειρότερη στιγμή.... Ειδκά αν έχεις ακριβά στεφάνια..... Το φτηνό θα στραβώσει, θα σπάσει, θα σε παιδέψει, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.... Ότι και αν πάρεις ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, βάλε-βγάλε ένα ελαστικό ... έτσι για δεις τη γλύκα.....

Τρόμπα, πάρε μια μικρή επώνυμη, πχ zefal ή BBB ή Lezyne ή topeak ή κάτι αντίστοιχο. Ας είναι πλαστική. Ας είναι εισαγωγικό μοντέλο, αλλά επώνυμη.

 

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

RockaRolla wrote:

Το σχόλιο που έγραψες για την πρόχειρη κλειδαριά, κάνω ότι δεν το διάβασα..... Εκτός αν μιλάς για φάση που το κλειδώνεις με τέτοια κλειδαριά σε στύλο όπου δίπλα έχει αράξει ομάδα ΔΙΑΣ και πίνει καφεδούμπες. Ή σε πρόσοψη τράπεζας με 3 κάμερες HD 360°. Ή έξω από κατάστημα, όπου εσύ είσαι μέσα από τη τζαμαρία και το κοιτάς κάθε 5".


Καταρχήν, δεν μένω Αθήνα αλλά σε μικρή επαρχιακή πόλη. Και εδώ υπάρχουν κρούσματα κλοπών αλλά δεν γίνεται ο κακός χαμός των μεγαλουπόλεων.
Την πάτησα μια φορά αλλά εκεί τα ήθελε ο κώλος μου! Πήγα στα ΚΤΕΛ με το ποδήλατο, το άφησα εκεί για μία ολόκληρη νύχτα κλειδωμένο με μια απλή κλειδαριά (<10€) και την επομένη το πρωί που επέστρεψα, δεν υπήρχε ποδήλατο. Και δεν ήταν και δικό μου αλλά του αδερφού μου...

Αυτό που λέω για οικονομική κλειδαριά... Δεν εννοώ να πάω για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και να μείνω μέσα καμιά ώρα. Βασικά, δεν πρόκειται να παω για ψώνια με το ποδήλατο. Αλλά αν είμαι στη βόλτα, χρειαστώ κάτι και μπω για 10 λεπτά στο σούπερ μάρκετ ή για 3 λεπτά σ ένα παντοπωλείο, δεν μπορώ να το κλειδώσω έξω με μία κλειδαριά των 15-20€; Δεν λέω να πάω στην εφορία και να κάνω μισή ώρα αλλά να πάω στη λογίστρια για 5-10 λεπτά. Να μπω σε μια τουαλέτα για 5 λέπτα. Ή να είμαι κάπου για 15' max με οπτική επαφή...
Οκ, τα πάντα μπορούν να συμβούν στη ζωή, με τις πιθανότητες παίζουμε σε όλα. Αλλά πόσο πιθανό είναι να μου το κλέψουν σε μία τέτοια περίπτωση; Θα πρέπει ή να με ακουλουθεί ο κλέφτης περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία ή να είναι στημένος εκεί που θα το κλειδώσω και μόλις απομακρυνθώ, να αγνοήσει περαστικούς, καταστηματάρχες, υπαλλήλους και να ορμήξει...
Πχ, κάτι τέτοιο δεν με καλύπτει στις περιπτώσεις που ανέφερα;
- http://www.gatsoulis.gr/pd/abus-kleidaria-abus-1500-...
- https://www.podilatorama.com/index.php?option=com_vi...
- https://www.stelpet.gr/Proion/22727/157/Alusida-me-k...

 

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Τα κράνη έχουν ημερομηνία,συνήθως κάποια που τα βάζουν με έκπτωση είναι περασμένης ημερομηνίας.

κωστας1958
Απών/απούσα

Ολες οι κλειδαριες ανοιγουν και τα καλυτερα πεταλα,απλα το φθηνο στο περνουν σε 10 δευτερα, το καλο πεταλο στα 10 λεπτα.Αφου δεν μενεις Αθηνα εχεις ενα συν γνωμη μου ενα καλο πεταλο δεν ειναι ποτε ακριβο για να μην κλαις το ποδηλατο σου, και κανε οικονομια απο κατι αλλο δευτερευον.Υ.Σ. ΚΡΑΝΟΣ-ΚΡΑΝΟΣ-ΚΡΑΝΟΣ.

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

ninpo wrote:

Τα κράνη έχουν ημερομηνία,συνήθως κάποια που τα βάζουν με έκπτωση είναι περασμένης ημερομηνίας.


Τι ακριβώς εννοείς; Ότι ένα κράνος είναι μοντέλο περασμένης χρονιάς και μπαίνει σε προσφορά επειδή βγήκαν νέα μοντέλα (όπως πχ γίνεται και στα ποδήλατα), ή ότι έχουν κάτι σαν "ημερομηνία λήξης";;;

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Σχετικά με το μέγεθος του κράνους... Όταν το φοράμε, πριν το σφίξουμε από πίσω και από κάτω, πρέπει ήδη να μας είναι εφαρμοστό και μετά απλά να το σταθεροποιήσουμε ή μπορεί και να έχει λίγο τζόγο και να έρθει στα ίσα του με τις ρυθμίσεις; Δοκίμασα μερικά και με τις ανάλογες ρυθμίσεις τα περισσότερα μου κάνανε.

click
Απών/απούσα

Ιπτάμενο Μυρμήγκι wrote:

 

ninpo wrote:

 

Τα κράνη έχουν ημερομηνία,συνήθως κάποια που τα βάζουν με έκπτωση είναι περασμένης ημερομηνίας.

 

Τι ακριβώς εννοείς; Ότι ένα κράνος είναι μοντέλο περασμένης χρονιάς και μπαίνει σε προσφορά επειδή βγήκαν νέα μοντέλα (όπως πχ γίνεται και στα ποδήλατα), ή ότι έχουν κάτι σαν "ημερομηνία λήξης";;;

Εννοεί πως έχουν πράγματι ημερομηνία λήξης. Συνήθως είναι κάπου στην 5ετία.

 

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Οπότε click  δεν λέει να πάρω ένα κράνος πχ του 2014 και ας είναι και καλό...

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

" Εννοεί πως έχουν πράγματι ημερομηνία λήξης. Συνήθως είναι κάπου στην 5ετία. "

Πρώτη μου φορά το διαβάζω αυτό. Έχουν κάποιο υλικό που υποβαθμίζεται με το χρόνο;

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

i.alli.ellatha wrote:

" Εννοεί πως έχουν πράγματι ημερομηνία λήξης. Συνήθως είναι κάπου στην 5ετία. "

Πρώτη μου φορά το διαβάζω αυτό. Έχουν κάποιο υλικό που υποβαθμίζεται με το χρόνο;


Λογικά θα σου πει ο φίλος που γνωρίζει καλύτερα.
Χθες  που έριξα μια ματιά,  είδα ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί αρκετά.
 Υπάρχει η άποψη ότι είναι απλά ένα κόλπο των εταιρειών για να πουλάνε περισσότερα κράνη (κάποιες συνιστούν αλλαγή κράνους κάθε 2-3 χρόνια!) και η άλλη που λέει ότι όντως υπάρχει φθορά.
Μάλλον εξαρτάται από διάφορους  παράγοντες...
Πχ ένα επώνυμο, καλοφτιαγμένο κράνος, που έχει αποθηκευτεί σωστά, θα είναι σε καλή κατάσταση 5 χρόνια μετά την κατασκευή του. Ένα φτηνιάρικο κινέζικο, που κάθεται σε μια βιτρίνα και το χτυπάει ο ήλιος, μάλλον δεν θα είναι και πολύ αξιόπιστο μετά από 5 χρόνια…

 

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

RockaRolla wrote:

Τρόμπα, πάρε μια μικρή επώνυμη, πχ zefal ή BBB ή Lezyne ή topeak ή κάτι αντίστοιχο. Ας είναι πλαστική. Ας είναι εισαγωγικό μοντέλο, αλλά επώνυμη.


Οι Beto θεωρούνται επώνυμες;

https://www.bikemall.gr/beto-trompa-dipli-valvida-me-kleistro-kai-manometro-120-psi-470304.html
Να τη χτυπήσω;
 

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Καλύτερα να πάρεις μια τρόμπα δαπέδο με μανόμετρο. Οι ΒΕΤΟ δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά είναι οικονομικές, επώνυμες και αρκετά αξιόπιστες. Οι δαπέδου ΒΕΤΟ έχουν 15-20 ευρώ και κάνουν τη δουλειά τους.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Ημερομηνία λήξης στην διογκομένη πολυστερίνη????!!!!!????? ...... Ώπα, μια στιγμή, πάω να γκρεμίσω την τοιχοποιία του σπιτιού μου, μέσα έχει διογκωμένη πολυστερίνη ως μόνωση και έχει περάσει η 5ετία.... Επιστρέφω σε λίγο... να προλάβω πρώτα.... μην λήξει ακόμα περισσότερο και παραπάνω και παραπέρα.....

.... άιντε να δεχθώ ότι η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι και ότι καλύτερο για τέτοιες ύλες.... Αλλά από όσο θυμάμαι, γιαυτό έχουν το εξωτερικό κέλυφος (την φλίδα που έλεγα πιο πάνω). Επίσης, πόσες ώρες ανά έτος εκτείθεται ένα κράνος σε ακτινοβολία? Μην το αφήνετε στον ήλιο, μην ποδηλατείται όταν βρέχει όξινη βροχή (πχ μην κάνεται πολύωρα brevets σε Γερμανία / Πολωνία / Λιθουανία όταν βρέχει.....!!!!!) και μην ανησυχείτε τόσο για την ημερομηνία λήξης του κράνους.

Το κράνος - όταν είναι επώνυμο(*) και ρυθμισμένο καλά και φορεμένο σωστά - θα κάνει μια χαρά τη δουλειά που προορίζεται να κάνει. Ε, αν περάσει μια δεκαετία και δεν σου έχει κάτσει καμιά στραβή.... ε πάρε ένα άλλο, έτσι για να ανανεωθείς και εσύ λιγάκι.

Τα κράνη έχουν ημερομηνία παραγωγής, όχι ημερομηνία λήξης. Την αναγράφουν στο εσωτερικό, οπως αναγράφουν και τις πιστοποιήσεις που έχουν, καθώς και το CE marking, που τα καθιστά ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ.

Δοκιμάζεις και αγοράζεις ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ, χωρίς να σε πιέζει, να σε ενοχλεί, να σε βαραίνει, να εμποδιζει την ελευθερη κίνηση του κεφαλιού σου κλπ κλπ. Το ρυθμίζεις έτσι ώστε να κάθεται στη θέση του, να μην φεύγει με το παραμικρό, να μην ενοχλεί αυτιά και λαιμό κλπ κλπ.

.

.

.

.

.

(*) το "επώνυμο" που γράφω, έχει να κάνει περισσότερο με τις πιστοποιήσεις, με το CE και με την αποθήκευση του.... (πχ σε κουτί και όχι χύμα, να κρέμεται σαν τα λουκάνικα), παρά με την τιμή.

Για τις κλειδαριές, ΟΚ, αυτή που έβαλες λινκ, ΟΚ, να δεχθώ ότι θα σε καλύψει, αν φυσικά δεν το αφήνεις παρατημένο καμιά ώρα και πάνω. Αφού δεν είσαι και Αθήνα, όπως λες. Το μυαλό μου πήγε στα σπιραλ του 5ευρού..... γιαυτό έγραψα ότι έγραψα.

 

 

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Το θέμα της ημερομηνίας λήξης του κράνους απασχολούσε και απασχολεί βασικά τους μηχανόβιους οι οποίοι διαθέτουν 10πλάσια ποσά για την αντικατάστασή τους. Ένα ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο βρίσκεται στο περιοδικό ΜΟΤΟ και μπορείτε να το διαβάσετε.

Ας θυμηθούμε όμως τι είχε γίνει πριν λίγα χρόνια (2009):

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής σε όλα τα θερμοπλαστικά δοχεία (μπουκάλια κτλ) και αργότερα έγινε γενικευμένος νόμος περικλείοντας τα πάντα από θερμοπλαστικό υλικό. Αναπάντεχα αυτό επηρέασε και τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα... κράνη!

Σε γενικές γραμμές αναφερει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και ακολουθούν τον κανόνα 3-5-7 που σημαίνει πως αν το χρησιμοποιείς καθημερινά σε κακές συνθήκες πόλης και το ταλαιπωρείς άλλαξε το στην τριετία. Αν το συντηρείς καλά και το αποθηκεύεις και το χρησιμοποιείς περιστασιακά μπορεί ν αντεξει περίπου 7 χρόνια. Ο γενικός κανόνας λέει πως κάπου στην 5ετία καλό είναι να το αλλάζεις.

Για μας τους ποδηλάτες, νομίζω πως, αν το χρησιμοποιείς καθημερινά, δύσκολα κρατάς ένα κράνος πάνω απο 10 χρόνια γιατί ήδη απο τα πρώτα 5 θα έχει αρχίσει να έχει εμφανή φθορά (κουμπωμα, μαξιλαράκια, ΜΠΙΧΛΑ κλπ) και θα "φωνάζει" πως θέλει αντικατάσταση.

 

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Το δυχτάκι για τα έντομα, είναι must σ' ένα κράνος;

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Όχι 

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

.... αν σκοπεύεις να ποδηλατείς ΚΥΡΙΩΣ στας εξοχάς, στας βουνοπλαγιάς και στας γκρεμίλας, το διχτάκι είναι χρήσιμο. Ειδικά Άνοιξη - Καλοκαίρι.

Για όλους τους υπόλοιπους, ασφάλτινους και κυρίως αστικούς ποδηλάτες, καλό είναι να μην υπάρχει, γιατί κόβει αέρα..... (δεν μιλάω για αεροδυναμική, μιλάω για "σωστό αερισμό" ώστε να ψύχεται το κεφάλι μας.)

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Πήρα ένα από τα φθηνότερα επώνυμα που βρήκα. Αυτό: https://cdn.bike24.net/i/p/6/8/205286_00_d.jpg 

Οι τιμές όπως είπατε... Στο 30άρι δύσκολα, 35-45 αρκετές επιλογές. Και λίγο παραπάνω αξίζει, στα 45-50 βρήκα αρκετά κράνη, πολύ καλά. Υπό άλλες συνθήκες θα το έδινα με ευχαρίστηση το 50άρικο μόνο για κράνος αλλά με τα τωρινά ζόρια προτίμησα να πάρω κράνος + τρόμπα με τα ίδια λεφτά.

Ευχαριστώ!