Βοήθεια για αγορά καινούριου ποδηλάτου 300-400€

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
savvaspc
Απών/απούσα

Καλησπέρα στο φόρουμ. Αρχικά θα πω συγνώμη γιατί έχω γράψει κείμενο που ξεπερνάει τα επίπεδα φλυαρίας.

TLDR: Ψάχνω ποδήλατο γύρω στα 300-400€ για μετακινήσεις στην πόλη και βόλτες. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω ακριβώς τι είδους ποδήλατο χρειάζομαι και θέλω βοήθεια σε αυτό. Ως τώρα είχα πάντα MTB FS.

Όλη μου η ποδηλατική εμπειρία είναι πάνω σε ένα MTB Full Suspension 26' της πλάκας (Clermont Monza των 110€). Το είχα πάρει 150€ με λεβιέδες με κουμπάκια και V-Brakes Promax (νομίζω αλουμινίου) τα οποία ήταν τα καλύτερα φρένα που έχω δοκιμάσει από ότι ποδήλατο φίλων έχω δει. Αυτό το ποδήλατο το είχα από 11 χρονών και το χρησιμοποιούσα για 13 χρόνια, μέχρι που μου το έκλεψαν το Νοέμβριο του 2018. Όπως καταλαβαίνετε, ενώ έχω κάνει αρκετά χιλιόμετρα, η εμπειρία μου σε διαφορετικούς τύπους ποδηλάτων είναι πολύ περιορισμένη, αφού δεν έχω καβαλήσει άλλο ποδήλατο τα τελευταία 7-8 χρόνια και ούτε καν αυτό που είχα ήταν στα μέτρα μου. Βλέπετε έχω ύψος 1.84 και στο MTB που το είχα από 5η δημοτικού όλα τα μέρη του σώματός μου προεξείχαν λιγάκι! Το ποδήλατο το είχα με λεπτά λάστιχα για άσφαλτο, νομίζω ήταν 1.25 ίντσες πλάτος (30mm), ενώ τους τελευταίους 1-2 μήνες πριν το κλέψουν είχα βγάλει την πίσω ανάρτηση και στη θέση της είχα ένα κομμάτι σίδερο.

Από πριν μου το κλέψουν ήμουν σε αναζήτηση για καινούριο, όμως πλέον είναι αναπόφευκτο. Η χρήση που κάνω τα τελευταία χρόνια είναι μόνο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη (Θεσσαλονίκη), και κάποιες βόλτες πάλι μέσα στην πόλη. Έχω διαβάσει 3 φορές τουλάχιστον όλα τα threads σχετικά με αγορά ποδηλάτου που είναι στις δύο πρώτες σελίδες, και έχω καταλήξει ότι μάλλον χρειάζομαι κάποιο ποδήλατο τύπου fitness, αλλά δε μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου και τα trekking. Ξέρω ότι δεν τα συμπαθείτε οι περισσότεροι εδώ μέσα, αλλά φαίνεται να αποτελεί μια καλή λύση συμβιβασμού διαφόρων καταστάσεων.

Το θέμα είναι, όπως είπα, ότι πάντα είχα ποδήλατο με ανάρτηση και μου είναι κάπως δύσκολο να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν με τους δρόμους που έχουμε. Κυρίως ως προς την περίπτωση που είσαι δεξιά στο δρόμο, έχεις μεγάλη λακούβα μπροστά σου, όμως αριστερά σχεδόν κολλητά έχει αυτοκίνητο. Εκεί αναγκαστικά θα πέσεις μέσα στη λακούβα και πολλές φορές με αρκετή φόρα. (χαρακτηριστικό παράδειγμα από διαδρομή μου https://youtu.be/4DQTvFnc5VY?t=8m15s στο κομμάτι από 8:15 μέχρι 8:55 που συνήθως είμαι τέρμα δεξιά και είμαι σαν shaker!) Επίσης πολλές φορές θα αναγκαστείς να ανεβοκατέβεις πεζοδρόμια, και όσο προσεκτικός και αν είσαι, στο κατέβασμα νομίζω πως ένα τράνταγμα στον τροχό δε μπορείς να το αποφύγεις. Τέλος, όσο κι αν λέω πως δεν το έχω κάνει ποτέ τα τελευταία χρόνια, μια βόλτα σε χωματόδρομο πάντα είναι στην πίσω ιδέα του μυαλού μου. Φυσικά δε μιλάω για καταβάσεις σε μονοπάτια ή τρελές ταχύτητες σε χώμα, αλλά ένα light πατημένο χώμα με λίγο πετραδάκι είναι ευπρόσδεκτο. Παλιότερα ανέβαζα το MTB στο χωριό και συχνά πήγαινα σε χώμα, αλλά μόνο σε δρόμους που πατάει και αυτοκίνητο. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχω ούτε την κατάλληλη παρέα, ούτε το κουράγιο να ανέβω μέχρι το Σέιχ Σου!

Οι διαδρομές που κάνω είναι συνήθως 3-7 χλμ όταν πρόκειται για μετακινήσεις προς κέντρο, ενώ συχνά κάνω μια συγκεκριμένη διαδρομή 10 χλμ από το σπίτι των γονιών μου μέχρι εκεί που νοικιάζω. Όταν πρόκειται για βόλτες (ας πούμε μια φορά την εβδομάδα), συνήθως είμαι στα 15-20 χλμ, ανάλογα και το χρόνο και την όρεξη που έχω την κάθε φορά. Για να καταλάβετε και την φυσική μου κατάσταση, συνήθως τα 10 χλμ τα βγάζω σε 30-35 λεπτά, ανάλογα και τα φανάρια. Φυσικά στο MTB σε ισιάδι ήμουν σχεδόν μόνιμα στην πιο υψηλή σχέση, εκτός από ανηφόρες προφανώς.

Να σημειώσω επίσης ότι συνήθως έχω κάποιο backpack, και πολλές φορές είναι φορτωμένο με laptop ή άλλα πράγματα και συχνά φτάνει τα 5-6 κιλά. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι πρόβλημα σε μια σχετικά σκυφτή θέση οδήγησης που έχουν τα fitness.

Όσον αφορά τα διαθέσιμα ποδήλατα, από μάρκες και μοντέλα μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω διαφορές σε χαρακτηριστικά και ποιότητες. Το μόνο που ξέρω είναι όσον αφορά τα περιφερειακά ότι Tourney<Altus<Acera<Alivio<Deore, και ότι προτιμάμε 8 ταχύτητες πίσω για να υπάρχει κασέτα. Από κει και πέρα, διαφορές σε υλικά σκελετών, γεωμετρίες, ποιότητα κατασκευής κλπ δεν έχω ιδέα πως να καταλάβω τι χρειάζομαι, αλλά δεν είμαι και από αυτούς που θα πάρουν στην τύχη ότι μου κάτσει.

Το budget ξεκινάει από 300€ τα οποία είναι δώρο οικογένειας γιατί επιτέλους πήρα πτυχίο! Από κει και πέρα, θα βάλω και κάποια δικά μου χρήματα αν χρειαστεί και αξίζει για να πάρω κάτι καλύτερο. Ως τώρα ότι ποδήλατο μου γυάλισε είναι γύρω στα 450, οπότε μάλλον κάπου εκεί θα κινηθώ, εκτός αν κριθεί ότι δεν είναι ανάγκη να ξεφύγω τόσο πολύ.

Από τα λίγα που έχω δει, οι λογικές επιλογές μου φαίνονται τα Ideal Cityrun και Funcore, Specialized Sirrus ή κάποιο έκ των Crossmo/Megisto αν πάω σε trekking. Για Scott που κοίταξα πολύ λίγο μου φάνηκαν πιο ακριβά. Τέλος, το μοναδικό μαγαζί που έχω επισκευτεί μου έδειξε ένα Bottechia 310, το οποίο μου είπε πως είναι trekking χωρίς ανάρτηση μπροστά και το δίνει 420€. Επίσης μου είπε ότι δε μπορεί να μου το δώσει να το δοκιμάσω εκτός μαγαζιού. Αυτό ισχύει για όλα τα ποδηλατάδικα; Αν ναι, θα δυσκολευτώ πολύ να αποφασίσω παίρνοντας στα τυφλά!

Συγνώμη για την έκθεση (ούτε στις πανελλήνιες δεν έγραψα τόσα), αλλά προσπάθησα να είμαι κατατοπιστικός για να βοηθήσω όσους ασχοληθούν να με κατευθύνουν.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
geatle
Απών/απούσα

δεν χρειαζοταν να τα γραψεις ολα αυτα.

τσεκαρε λιγο αυτα τα ποδηλατακια. ειναι ωραια και τα κανουν ολα.

Kona Dew City

GT Transeo Sport

Merida Crossway 10-V για ανεση

+ideal cityrun που αναφερες και εσυ.

το sirrus ξεφευγει απο 400.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Το crossway 10-v με joytech μπρος-πισω και promax στα 15.5kg? Μπααα. Το crossway urban 20d αρκετα καλυτερα θα ελεγα.

Το sirrus στα χρηματα που διαθετεις ειναι 7αρι. Νομιζω τα ideal και merida ειναι best bang for your money

 

Για το dew και τα gt δεν μπορω να εχω αποψη και μη δωσεις σημασια σε οτι γραψω γιαυτα, το dew δεν μου αρεσει καθολου εμφανισιακα, δεν μπορω να το βλεπω. Στα gt παντα φοβαμαι οτι τα chainstays θα ειναι απο βουτυρο :)

savvaspc
Απών/απούσα

Το sirrus του 2017 το έχει ένα κατάστημα 440€ και του 2019 490€, αλλά παρατήρησα ότι είναι Κρήτη, οπότε το ξεχνάω. Απλά αυτό μου είχε δώσει την εντύπωση ότι ίσως είναι μέσα στο budget.

Το Kona Dew θα συμφωνήσω ότι είναι από τα πιο άσχημα και το ξεχνάω για αυτόν το λόγο και μόνο.

Crossway 10 όντως δε λέει, ίσως το 15-V αν πάω σε Trekking.

Πήγα σήμερα από το ποδηλατόραμα και είδα τα Ideal. Το Funcore μου φάνηκε πολύ καλό και μου έκατσε πολύ καλά στο μάτι. Το ερώτημα είναι αν αξίζει τα 100€ διαφορά από το Cityrun (350 το Cityrun, 450 το Funcore), που βρίσκεται το Crosswayway 20D σε αυτή τη σύγκριση, και αν υπάρχει κάτι ακόμη να κοιτάξω.

geatle
Απών/απούσα

Το crossway urban είναι του στυλ των ideal. Αξίζει να το κοιτάξεις.

savvaspc
Απών/απούσα

Είδα σήμερα και τα Specialized στο action bike. Έχουν το Sirrus 2019 στα 475€. Σε σχέση με το Funcore (450€ στο ποδηλατόραμα) έχει κασέτα 7 ταχυτήτων (ρώτησα, δεν είναι ελεύθερο μου είπε) και V-brakes. Ουσιαστικά τα περιφερειακά του είναι αρκετά κατώτερα του Funcore, και περίπου ισάξια με το Cityrun (350€, 8 ταχύτητες). Αυτός όσο το συζήτησα μαζί του μου είπε ότι με τη Specialized κερδίζεις σε ποιότητα πλαισίου, γεωμετρία, και γενικά ότι στα πολλά χιλιόμετρα μόνο θα καταλάβω τη διαφορά.

Πλέον έχω καταμπερδευτεί! Γιατί ουσιαστικά ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν αξίζει να δώσω τη διαφορά για το Funcore σε σχέση με το Cityrun, αλλά και με το Sirrus οι παράμετροι είναι περισσότερες.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Το funcore εχει την ιδια γεωμετρια με το cityrun αλλα καλυτερο σκελετο και περιφεριακα.

Στο surrus μου αρεσει που εχει hi-ten πιρουνι αντι για αλουμινιο, θα ειναι λιγο πιο απορροφητικο ισως.

Κατα τα αλλα το sirrus ειναι πιο μαζεμενο, εχει λιγο πιο γρηγορη και ευελικτη γεωμετρια. Της ideal ειναι λιγο πιο χαλαρη αρα και ξεκουραστη θεωρητικα για περισσοτερες ωρες.

Αυτη ειναι η διαφορα τους. Με το sirrus οντως αγοραζεις κατι που σε σχεση με της ideal μονο ο σκελετος αξιζει. Αξιζει ομως τοσο περισσοτερο? Θα κοστισει αρκετα να το αναβαθμισεις μετα. Θα ελεγα να τα δοκιμασεις και αν δεν αισθανθεις οτι καθεσαι πολυ καλυτερα πανω του να προτιμισεις το funcore.

savvaspc
Απών/απούσα

Σίγουρα θα τα δοκιμάσω και ευτυχώς το action τα έχει και τα τρία, απλά λόγω βροχής δε μπόρεσα χθες.

Νομίζω πως αν μου κάτσει καλά το Ideal είναι πιο λογική επιλογή, με τη σκέψη ότι αν αργότερα αποφασίσω να το αναβαθμίσω θα έχει έτσι κ αλλιώς πιο πολύ νόημα να πάω σε κάτι αρκετά ανώτερο, τύπου Sirrus Elite ή κούρσα.

Σκέφτομαι επίσης ότι επειδή θα το χρησιμοποιώ για δουλειές στην πόλη, ίσως το να το κλειδώνω έξω και να γυαλίζουν τα δισκόφρενα στους περαστικούς δεν είναι η καλύτερη ιδέα! Οπότε ίσως προτιμήσω το cityrun σαν πρώτο αντικλεπτικό μέτρο!

contact