Προτασεις για παλιά κούρσα(campagnolo μαλλον)

11 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Nixname
Απών/απούσα

Καλησπέρα, μετά απο πολλά χρόνια είπα να συμμαζέψω το ποδήλατο που κάποτε είχε ο πατέρας μου θα θελα να κρατήσει το ύφος του και το στύλ του.Η χρήση δεν προκειται να ναι ουτε καθημερινή ούτε υπερβολική.Δεν ξέρω και πολλά για το συγκεκριμένο οπότε περιμένω πληροφορίες απο όποιον ξέρει για ο,τι ανταλλακτικά μπορώ να βρω και χρειάζομαι κλπ.
Βασικές ερωτήσεις :

1. Χρειάζεται βάψιμο? (όταν μπορέσω θα βγάλω και φωτογραφίες μετα το καθάρισμα που του έριξα)

2. Εκ πρώτης όψεις χρειάζομαι κάποιο βασικό ανταλλακτικό ή μονο καθάρισμα,τακάκια και αλλαγή αλυσίδας και μπορώ να το καβαλήσω? 

Συνημμένες εικόνες: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Χαλόου Nixname!
Ωραίος ο μπαμπάς σου!
Ωραίο ποδήλατο!
...
Βασικό και κύριο ανταλλακτικό που θα χρειαστεί είναι μια καινούργια αλυσίδα, ντίζες, μακαρόνια, και γράσσο.
Πριν το καβαλήσεις γράσσο αφού καθαρίσεις κέντρα τροχών, μεσαία τριβή και λαιμό τιμονιού.
Αν αυτά είναι εντάξει και δουλέψουν σωστά, μετά τα υπόλοιπα θα τα δεις.
Καμια ακτινολόγηση σίγουρα, καμιά ακτίνα ίσως.
Αν αλλάξεις τροχούς κρατάς του αυθεντικούς. Δεν τους πετάς.
Βάψιμο δεν θα σκεφτόμουν. ¨οσο πιο κοντά στο πως ήταν με τον μπαμπά σου τότο καλύτερα μου φαίνεται. Όσο ανακαινίζουμε τόσο το απομακρύνουμε από την ατμόσφαιρα της εποχής και του χρόνου που φέρει επάνω του.

 

 

Nixname
Απών/απούσα

Αρχικά ευχαριστώ για την γρήγορη απαντηση.Παρολα αυτα επειδή δεν έχω σχεδόν καμία ιδέα απο το ποδηλατο και απλά το ψάχνω διαδικτυακά θα θελα λίγη βοήθεια.
Οταν λες ντίζες και μακαρόνια εννοέις τα συρματοσχοινα των φρένων και των ταχυτητων?
Επίσης είδα πως να καθαρίσω κεντρα τροχών και μεσαία τριβή αλλα δεν μπορώ να καταλάβω πως θα καθαρίσω τον  λαιμό του τιμονιου..

Οσο για ακτινολόγηση και ακτινά ,δεν γνωρίζω επίσης την διαδικασία αλλα ας ξεμπερδέψω με τα πρώτα και πάμε και σε αυτό μετα .
Γενικότερα θα θελα να το κρατήσω όντως όσο δυνατον στο ύφος που είναι δηλαδη μέχρι και τους τροχούς δίνουν μια αλλη αίσθηση.

Την ταινία στο τιμόνι την αλλαζω κανονικά φαντάζομαι ,το θέμα είναι πως φεύγει η κολλα που χει μείνει στο τιμόνι?

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Για δοκίμασε με οινόπνευμα πρώτα

Ναι τα μακαρόνια είναι οι σωλήνες μέσα στους οποίους κινούνται τα συρματόσχοινα ( ντιζες)

Τα στεφάνια και οτιδήποτε νίκελ καθαρίζει με ψιλό σύρμα κουζίνας

Τα δύσκολα ανοίγματα (λαιμός πχ και μάλιστα αν είναι και κολλημένο το αλουμινένιο συνήθως quil με το σιδερένιο περιβλημα) καν το σε έναν καλό μάστορα

Doctor
Απών/απούσα

Didotou μήπως με το σύρμα από τη μια θα βγει η σκουριά αλλά από την άλλη μήπως ξαναβγεί η σκουριά και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση;

Ενας ποδηλατας κάτι τέτοιο μου ανέφερε κάποια στιγμή. 

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Αυτός ο ποδηλατάς πως το κάνει; Τον ρώτησες;
Μετέφερα απλώς την γνώση που μου έχει περάσει κι εμένα από παλιότερους χρόνια τώρα. Αν υπάρχει κάτι καλύτερο εδώ είμαστε.

Ιπτάμενο Μυρμήγκι (χωρίς επαλήθευση)

Ρε παιδιά, πετρέλαιο δεν θέλει; Συρματάκι πρώτα για τις επιφανειακές, τις εύκολες σκουριές κ μετά πέρασμα με πετρέλαιο.
Ή και μίξη πετρέλαιου-βενζίνης νομίζω. Κάτι τέτοιο θυμάμαι έγραφε ένας τύπος που ασχολούταν συστηματικά με αναπαλαίωσεις. Υπάρχουν εδώ κείμενα του.

Doctor
Απών/απούσα

didotou wrote:

Αυτός ο ποδηλατάς πως το κάνει; Τον ρώτησες;
Μετέφερα απλώς την γνώση που μου έχει περάσει κι εμένα από παλιότερους χρόνια τώρα. Αν υπάρχει κάτι καλύτερο εδώ είμαστε.

Δεν ασχολείται απλά :)

Μου το είπε σαν συμβουλή. Δίκιο άδικο δεν γνωρίζω. 

Nixname
Απών/απούσα

Καλησπέρα και πάλι μετά από πολύ καιρό. Αφου πήρα την απόφαση να αρχίσω να το φτιάχνω μόνος μου το ποδήλατο , ψάχνοντας στο ίντερνετ για ότι πληροφορία μπορούσα έχω φτάσει σε ένα στάδιο όπου έχω λύσει σχεδόν όλο το ποδήλατο αλλά υπάρχουν κάποια θέματα. 
Αρχικά το fixed cup (οπως διαβασα ότι λέγεται ) της μεσαίας τριβής δεν λέει να βγεί με τίποτα σκέφτηκα να το αφήσω και απλά να γρασσάρω και να βάλω το υπόλοιπο στην θέση του αλλά μου φαίνεται μισή δουλειά... Επίσης έχω τον πίσω άξονα του τροχού με κολλημένο ένα καρυδάκι μετά από κακή σκέψη από μέρους μου ότι έπρεπε να τα αφαιρέσω. Στον πίσω τροχό επίσης δεν λέει να βγεί το ελεύθερο από πάνω του (δυστυχώς δεν έχω πάγκο εργασίας ώστε να δοκιμάσω κάτι xtreme πραγματα που βλέπω )  . Οπότε θα ήθελα να μου πείτε αν ξέρετε κανέναν εντός αττικής προς βόρεια που θα μπορούσε να αναλάβει τα παραπάνω θέματα καθως και να λύσει και να καθαρίσει τον λαιμό του τιμονιού (διότι δεν τον έχω αγγίξει) ....

Υ.Γ. Τελικά δεν ήταν όσο ευκολες οσο φαινοντουσαν στο ιντερνετ οι διαδικασίες...

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Όλα αυτά χρειάζονται, για να καταπιαστείς με το λύσιμο - καθάρισμα - λίπανση - δέσιμο ενός παλιού ποδηλάτου.

Τα μέρη που αναφέρεις (μεσαία τριβή και κέντρο πίσω τροχού), είναι από αυτά που παίζει μεγάλο ρόλο το ΣΩΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Υποθέτω ότι έχεις δοκιμάσει να το παπαριάσεις σε αντισκουριακό σπρέι, ε? (Ψεκάζεις ΜΠΟΛΙΚΟ, αφήνεις ώρα να τραβήξει, μετά δοκιμάζεις αν "γυρίζει").

Γενικό σχόλιο, για τα παραπάνω που γράψατε σχετικά με σκουριές που επιστρέφουν. Το έχουμε πει πολλές φορές, αφού απομακρύνουμε σκουριά / μάκα / βρωμιά μετά πρέπει να λιπάνουμε τις μεταλλικές επιφάνειες. Τα συρματόσχοινα, ειδικά τα πολύ οικονομικά που χρησιμοποιούμε στα ποδήλατα, δεν έχουν κάποια επίστρωση (coating), άρα, τρίβουμε με ατσαλόμαλλο ή ότι άλλο βρούμε (scotch bride κλπ), αν θέλουμε περνάμε πετρέλαιο / βανζίνη / αντοσκουριακό, ώστε να φύγει όλη η σκουριά, στεγνώνουμε, και μετά απλώνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΟ λαδάκι, για προστασία. [κανονικά, κανείς δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τα συρματόσχοινα, βγάλτε τα, τυλίξτε τα, πετάξτε τα, πάρτε νέα με 1 ευρώ το ένα και βάλτε τα νέα. Προσωπικά, το ίδιο πιστεύω και για τα μακαρόνια τους, ΕΚΤΟΣ αν έχετε πάρει τίποτα πανάκριβα NOKON / Jagwire με επιστρώσεις και δεν_ξερω_γω_τι_άλλο....].

Nixname
Απών/απούσα

Ναι και για τα δυο έχω το σωστό εργαλείο αλλα τζίφος ,ενα μπουκαλι αντισκοριακο τους εχω αδειάσει ... το περίεργο και στις δυο περιπτωσεις ειναι ότι η μια μεριά της μεσαίας τριβής βγήκε χώρις σχεδόν καμία δυσκολία όπως και τα γρανάζια του ελευθέρου... Αλλά έχω και στο μυαλό μου το τιμόνι που είναι δύσκολη εργασία και θέλει πολλά εργαλεία από ότι έχω δει που δεν έχω. Οπως και για τον άξονα είδα ότι υπάρχει ενα της parktool axle vise λεγεται νομίζω που υποτίθεται σε βοηθάει να λύσεις τα σφηνομένα μπουλόνια-καρυδακια. Για αυτό και ρωτάω αν υπάρχει κάποια πρόταση για επισκευές , ειδάλλως έχω πλησίον μου γνωστό κατάστημα που σκέφτομαι να απευθυνθω..

contact