Αντοχή σκελετού ποδηλάτου - Χρόνος ζωής

87 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
spirosta
Απών/απούσα

Τρόπος αξιολόγησης σκελετού δεν υπάρχει.. Υπάρχουν βασικά μέθοδοι παχυμέτρησης και φωτογράφησης μέχρι και των κολλήσεων (μη καταστροφηκές) αλλά δεν έχουν εφαρμογή στα ποδήλατα.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην το αφήνεις σε πολύ υγρά μέρη και κατά καιρούς να ελέγχεις όλες τις ενώσεις και τις κολλήσεις για ανομοιογένειες ή μέχρι και ρωγμές. Αυτά μόνο! Και προσοχή να μην το χτυπάς και το γρατζουνας όσο γίνεται..

xtravaganzagold
Εικόνα xtravaganzagold
Απών/απούσα

..που δειχνει τον τροπο που δοκιμαζονται οι αντοχες του σκελετου του ποδηλατου..

. http://www.youtube.com/watch?v=iKNo4OIp0H8

..και μια λιγοτερο εργαστηριακη για τα φρενα !
http://www.youtube.com/watch?v=DA3BNAgZS7A
.
.

..
.

..
.
...σωστα μαντεψατε !

Nefeli
Απών/απούσα

<a href="mailto:slayerarg@podilates.gr">slayerarg@podilates.gr</a> wrote:
οικονομική κρίση βρε!!!

Να κάνει κύκλο το ρευστό!!!

με τέτοιο ζόρι που τραβάμε τώρα λες να μας περισεύει ρευστό για να το......ανακυκλώνουμε κιόλας; Εγώ προσωπικά το θεωρώ πολύ υπερκαταναλωτικό εαν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος είτε υγείας είτε λάθους αγοράς να ψάχνεται κάποιος συνέχεια για καινούριο ποδηλατάκι!! Πάρε ένα και κάτσε στ' αυγά σου και όταν σου τύχουν πιο πολλά λεφτά βρες κι άλλους τρόπους να τα χαρείς!! Δεν έχουμε μόνο το ποδήλατο σε αυτή τη ζωή!!

xtravaganzagold
Εικόνα xtravaganzagold
Απών/απούσα

city wrote:
προτεινω να κανουμε ολοι καμμια 100,000 κμ και να ξανακανουμε την κουβεντα

..να δουμε ποιανου ο σκελετος εχει αντεξει περισσοτερο ! Και βεβαια δε μιλαω για του ποδηλατου του..

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@spirosta
και να συμπληρώσω
ότι δεν είναι μόνο αυτά
δλδ πόσο καλές είναι οι κολλήσεις
και το πάχος του σωλήνα
αλλά και η θερμική επεξεργασία που δέχεται μετά
η γεωμετρία του σωλήνα και του ποδηλάτου και πάει λέγοντας
+ τον αναβάτη πόσο ατσούμπαλος είναι

AP
Απών/απούσα

Μιλώντας κυρίως για τον σκελετό του ποδηλάτου η διάρκεια ζωής του έχει να κάνει με τα ακόλουθα

Τα μεταλλικά υλικά (όπως ο αλουμινένιος ή σιδερένιος σκελετός των περισσοτέρων ποδηλάτων) μπορεί να καταστραφούν κυρίως από τους παρακάτω λόγους:

1. Υπερφόρτωσή που προκαλεί σπάσιμο οταν ξεπεραστεί η αντοχή του υλικού (π.χ. υπερβολικό βάρος, χτύπημα) ή μόνιμη παραμόρφωση οταν ξεπεραστεί το σημείο διαρροής του υλικού (μπαίνει στην πλαστική περιοχή του υλικού). Διαφορετικά τα μέταλλα έχουν την ιδιότητα της ελαστικότητας (επαναφοράς στο σχήμα τους και αντοχή τους) μετά από φόρτιση που δεν ξεπερνά το όριο διαρροής του υλικού, που τα κάνει τόσο δημοφιλή στην χρήση τους. Τα σημεία στα οποία παρουσιαζονται οι μεγαλυτερες τάσεις είναι κυρίως στις ενώσεις τον σωλήνων οπου έχουμε και τις συγκολλήσεις.

2. Διάβρωση (σκουριά, οξείδια αλουμινίου) που είναι πιο σημαντική στα σιδερένια (χαλύβδινα για την ακρίβεια) παρά στα αλουμινένια. Τα περισσότερα κράματα αλουμινίου είναι ευπαθεί στο αλάτι του θαλασσινού νερου και γι’ αυτό όσα προαναφέρθηκαν για τις περιοχές κοντά στην θάλασσα. Υπάρχουν όμως κράματα αλουμινιου που αντέχουν στο αλάτι (και για αυτό τα περισσότερα ελαφριά high speed ferryboats είναι αλουμινένια). Και στα δύο υλικά η βαφή τα προφυλάσσει από την επαφή τους με το διαβρωτικό περιβάλλον.

3. Κόπωση (μεγάλος αριθμός κυκλικών φορτίσεων που δεν ξεπερνάνε το όριο διαρροής). Αυτή ειναι αναπόφεκτη από την χρήση του ποδηλάτου. Ο τρόπος που επηρεάζει την διάρκεια ζωής του (μέχρι δηλαδή να παρουσιαστεί κάποια αστοχία=>σπάσιμο/ρωγμή) έχει να κάνει από την διάρκεια των κυκλικών φορτίσεων (πόσο συχνά το χρησιμοποιούμε),την γεωμετρία του σκελετού (πόσο ομαλά μεταφέρονται ή συγκεντρώνονται οι τάσεις στις ενώσεις των σωλήνων), την θερμική κατεργασία και την ποιότητα των συγκολλήσεων (μιά κακή συγκόληση που κρύβει πολλούς πόρους θα αστοχήσουν πιο γρήγορα), το διαβρωτικό περιβάλλον (ένα σκουριασμένο ποδήλατο θα σπάσει πιο γρήγορα σε κόπωση από ένα ατόφιο), το πάχος των μεταλλικών στοιχείων (τα αλουμινένια ως πιο λεπτά είναι πιο ευπαθη σε κόπωση από τα σιδερένια) κλπ. Η κόπωση παρουσιάζεται σαν μικρή ρωγμή πάχους τρίχας (κυρίως στις συγκολλήσεις) που εξελίσεται μέχρι να σπάσει ο σκελετός. Γι’ αυτό τουλάχιστον ένας σχολαστικός οπτικός έλεγχος στην περιοχή των συγκολλήσεων και των καταπονούμενων μερών σε παλιά ποδήλατα είναι απαραίτητος.

Όλα τα παραπάνω ποικίλουν ανάλογα με το ποδήλατο (υλικό, ποιότητα κατασκεύης που κυρίως σημαίνει ποιότητα συγκολλήσεων, γεωμετρία ποδηλάτου), την χρήση (συχνότητα, βάρος αναβάτη, διαδρομές) και την συντήρηση (βάψιμο, έλεγχος).

GeorgeHH
Απών/απούσα

Να πω επίσης πως σε πολλά ποδήλατα καινούργιας τεχνολογίας για να αυξηθεί η ακαμψία οι σωλήνες δεν έχουν κυλινδρικό σχήμα αλλά τετραγωνοειδές και τριγωνοειδές,γενικά πιστεύω πως αν δεν είναι ελλατωματικός ο σκελετός απο το εργοστάσιο,και χρησιμοποιούμε πάντα το ποδήλατο για τη χρήση που προορίζεται δε νομίζω να υπάρχει ποτε πρόβλημα,λογικό είναι να σπάσει ενα hardtail αν κατεβαίνεις πλαγιές που προορίζοντε για downhill, δεν είναι ποτέ λογικό ομως να σπάσει επειδή κατεβαίνεις μονοπάτια που έχουν βράχους και κοτρόνες κοινώς
cross country-all mountain

slayerarg
Εικόνα slayerarg
Απών/απούσα

Nefeli wrote:

με τέτοιο ζόρι που τραβάμε τώρα λες να μας περισεύει ρευστό για να το......ανακυκλώνουμε κιόλας;

Αυτό το ζόρι καταπολεμάω διαθέτοντας μέρος των κεφαλαίων μου στην αγορά..

Δέν χαίρεσαι???

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

plannet wrote:
[...]
όσο για το ποδήλατο δίπλα στην θάλασσα ένα πράγμα θα σου πω, ζεις σε μια χώρα που έχει 30.000 χλμ παραλίας όταν η Αφρική έχει 60.000 χλμ
και αν θέλεις περίμενε να έρθει το καλοκαίρι για να δεις πόσοι θα ανοίξουν θέματα με καλοκαιρινές διακοπές με το ποδήλατο μαζί
αλλά και έτσι να μην ήταν δεν είναι κακό να πούμε και κάτι για τους λίγους ποδηλάτες που μένουν σε παραθαλάσσιες περιοχές η έχουν εξοχικά στο κύμα
οπότε δεν είναι και τόσο άκυρα :D

[...]

Kαι για πόσο χρονικό διάστημα θα πάει plannet κάποιος διακοπές για να αφήσει το ποδήλατο του δίπλα στο κύμα και να του χαλάσει; Στην καλύτερη ένα μήνα.. στην χειρότερη δέκα μέρες ( εκτός από τον χρονικό παράγοντα ας προσθέσουμε και την οικονομική κρίση).
Άρα σε σύνολο δέκα ετών ένας μέσος αστός ( και φανατικός) ποδηλάτης που πάει διακοπές με το ποδήλατο και μόνο, άντε να αφήσει το ποδήλατο του δίπλα στην θάλασσα στην χειρότερη συνολικά σε δέκα χρόνια, τις βραδιές 10 μηνών και στην καλύτερη περίπτωση για 100 νύχτες. Επειδή όμως κανείς δεν κοιμάται μόνιμα στις διακοπές του σε μία παραλία, ( αν τραβήξει η οικονομική κρίση τόσο πολύυυυ θα πεθάααανωωωω! ) χοντρικά σου λέω ότι άντε να αφήσει το ποδήλατο δίπλα στην θάλασσα για να το φάει η αλμύρα, το μισό χρονικό διάστημα από όσο σου ανέφερα. ( αν θες στο κάνω και σε ώρες.. :P ).
Προσωπικά τώρα αν σε διάστημα δέκα ετών και με τέτοια χρήση μου χαλάσει το ποδήλατο από την υγρασία.
1ον/ Δεν θα ξανα αγοράσω από την ίδια εταιρία ( θα πρέπει να είναι πολύ μάπα το εργαλείο)
2ον/ Χέστηκα γιατί θα έχω αποσβέσει την αξία του ποδηλάτου μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και θα έχω κάνει ήδη τόοση οικονομία που θα μου έχουν μείνει χρήματα να το αντικαταστήσω/ επισκευάσω/ ανακυκλώσω κτλ κτλ κτλ. ( και όλα αυτά αν κοιμάμαι δίπλα στο κύμα που δεν το κάνω γιατί έχω πιο μεγάλο πρόβλημα εγώ με την υγρασία).
Και τώρα που αμπελοφιλοσοφήσαμε δεόντως σε αφήνω plannet μου να σκεφτείς τι θα γίνει αν κατέβεις με το ποδήλατο από την Κρύα Βρύση του νομού Πέλλης με το ποδήλατο για να κοιμηθείς δίπλα στο κύμα.. ( όταν συμβεί, αν ποτέ συμβεί αυτό.. αλλά κάνε το για να πάψει να σε φοβίζει!)

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Marlene μέχρι πριν λίγο έλεγες ότι το αλουμίνιο στα ποδηλάτα δεν χρειάζετε καν βάψιμο
τώρα θα μου πεις και πόσο θέλει για να οξειδωθεί ??
τέσπα αν σου πω ότι έχεις άδικο θα γίνει σούπα το θέμα
οπότε έχεις δίκιο παιδιά αν κάποιου

για τους υπολοίπους
γενικότερα προσοχή με τις ποδηλατικές σας διακοπές
το ποδήλατο στις 30 μέρες θάλασσας μπορεί να βγάλει τα πρώτα του μπιμπίκια

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

plannet wrote:
Marlene μέχρι πριν λίγο έλεγες ότι το αλουμίνιο στα ποδηλάτα δεν χρειάζετε καν βάψιμο
τώρα θα μου πεις και πόσο θέλει για να οξειδωθεί ??
τέσπα αν σου πω ότι έχεις άδικο θα γίνει σούπα το θέμα
οπότε έχεις δίκιο παιδιά αν κάποιου

για τους υπολοίπους
γενικότερα προσοχή με τις ποδηλατικές σας διακοπές
το ποδήλατο στις 30 μέρες θάλασσας μπορεί να βγάλει τα πρώτα του μπιμπίκια

Δεν χρειάζεται βάψιμο plannet μου.. Μας τα έχεις ζαλίσει εδώ για το τι μπορεί να συμβεί ΑΝ και ΑΝ και ΟΤΑΝ, μας μιλάς χρησιμοποιώντας πάντα την αποθέωση των θεωρητικών κλιματικών συνθηκών ενώ αμφιβάλλω αν ποτέ σου δόθηκε η ευκαιρία να κοιμηθείς έστω και δύο ώρες δίπλα στο κύμα.

Το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να γίνει σε ένα ποδήλατο, είναι να φοβάται ο κάτοχος του να το χρησιμοποιήσει όπου και όσο γουστάρει, ( σύμφωνα πάντα με την χρήση για την οποία το πήρε) γιατί .. θα μπιμπικιάσει, θα οξειδωθεί και θα χτικιάσει, cause plannet said so..

Το χειρότερο που μας έχει συμβεί εδώ είναι ότι έχουμε έναν plannet που μας τα πρήζει εξαντλώντας τις θεωρητικές του γνώσεις που τις απέκτησε κατά το χρονικό διάστημα που εμείς οι υπόλοιποι κάναμε βόλτες με τα ποδήλατα μας.

plannet μου.. Σύρε τα εκατό something κιλά σου μέχρι το ποδήλατο σου, πάρε το και κάνε καμία βόλτα μήπως και ξελαμπικάρεις και εγώ σου υπόσχομαι θα σου κλείσω sleeping bag πρώτη θέση θεωρείο δίπλα στο κύμα, να καθίσεις να δοκιμάσεις με την ησυχία σου πότε θα αδυνατίσει το ποδήλατο σου.. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να αδυνατίσεις εσύ πρώτος.. Δεν αναφέραμε εδώ το πως το θαλασσινό νερό διασπά το λίπος... !

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@marlene
γιατί δεν λες αυτό που έλεγες σε αλλο θέμα
"Γενικότερα πάντως το αλουμίνιο δεν χρειάζεται βαφή γιατί δεν οξειδώνεται με το νερό. Αν το βάψει κάποιος θα το βάψει για ομορφιά και μόνο."

τώρα το αν κάνω ή όχι ποδήλατο έχει σχέση με το αν έχω δίκιο η όχι ???

για σένα μπορεί το να βγάλεις άχρηστο σε ένα μήνα ένα ποδήλατο μπορεί να μην είναι κόστος
οπότε άσε τους άλλους να μαθαίνουν τι μπορεί να χαλάσει το ποδήλατο τους και τι όχι

άλλωστε και εγώ είμαι υπέρ του να το λιώνουμε το ποδήλατο και το έχω πει ουκ ολίγες φορές ... αλλά εκεί που πρέπει και με σεβασμό :D

Nefeli
Απών/απούσα

<a href="mailto:slayerarg@podilates.gr">slayerarg@podilates.gr</a> wrote:
Nefeli wrote:

με τέτοιο ζόρι που τραβάμε τώρα λες να μας περισεύει ρευστό για να το......ανακυκλώνουμε κιόλας;

Αυτό το ζόρι καταπολεμάω διαθέτοντας μέρος των κεφαλαίων μου στην αγορά..

Δέν χαίρεσαι???

Φυσικά και χαίρομαι καλέ μου!!! Αφού δεν είναι δικά μου τα κεφάλαια που διαθέτονται !!!! Μπρρρρρρρρρρρρρ!!! χιχιχιχιιχιχχι!!!!!!

slayerarg
Εικόνα slayerarg
Απών/απούσα

σπαστικό είναι η χρονοκαθυστέρηση στο θησαυροφυλάκιο...

rihardos
Απών/απούσα

Σε πληροφορώ, πως το ποδήλατο, "μπιμπικιάζει" σε ελάχιστες ημέρες παραμονής του κοντά στη θάλασσα.
Ότι σε παραθαλάσσιες περιοχές, ζουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν ποδήλατα, επίσης.
Και κάτι άλλο, αγόρασα ένα mountain ποδήλατο, για να του κάνω μιά συγκεκριμένη χρήση. Τα λεφτά που έδωσα γι' αυτό, δεν είναι πολλά στην κατηγορία του, είναι όμως αρκετά για την τσέπη μου.
Στο χωματόδρομο, στο βουνό, στα κακοτράχαλα σημεία, δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίζεις.
Αν είσαι αθλητής δεν αγοράζεις τέτοια ποιότητα, αλλά η ευχαρίστηση του mountain δεν ανήκει μόνο σε αθλητές
Συνδυάζοντας τα πάρα πάνω, έχω να πω, δεν το "σκοτώνω" στα κατεβάσματα, αλλά με ποιό τρόπο, νομίζεις πως μπορείς να μου ορίσεις την σωστή χρήση του;
Στα 400 ευρώ που έχει ένα ποδήλατο, αλοίμονο να μην έχει αντοχές. Το ζήτημα είναι ποιές και πόσες; (αντικειμενικά)

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@richardos
για παραθαλάσια περιοχή θα προτιμούσα σιδερένιο ποδήλατο γιατι θα αντέξει πιο πολύ απο το αλουμίνιο
για το ποδήλατο σου
εξαρτάτε τι πληρώνεις στα 400 ευρο
π.χ. είδα ένα gary fisher
στα 450 ευρο νομίζω από αυτά τα 250 είναι τα αυτοκόλλητα που έχει πάνω :D
γενικότερα να ξέρεις extreme καταστάσεις στο βουνό θέλεις 2k ευρό χαλαρά που λέμε εμείς εδώ πάνω :D

rihardos
Απών/απούσα

Τα πράγματα είναι έτσι.
Φυσικά στο βουνό δεν πας με φτηνής ποιότητας ποδήλατο.
Εκείνο που με ανησύχησε, αρκετά, είναι ότι κατεβαίνοντας σε ένα σημείο που ήταν στρωμένο με μπετόν χοντρό και με χαραγιές, για να μπορούν να ανέβουν τα αγροτικά το χειμώνα, το ποδήλατο "χτυπιόταν", όπως είναι φυσικό και το έκανε με συντονισμό.
Εκεί το φοβήθηκα και φυσικά, όχι για το ποδήλατο, αλλά για μένα.

mtbikerman
Απών/απούσα

Βρε παιδιά ωραία και πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λέτε, αλλά πέστε μου από προσωπική σας εμπειρία... σας έχει σπάσει ποτέ κάποιος σκελετός??? έχετε δει κάποιο ράγισμα ή τέλος πάντων κάτι ανησυχητικό στο ποδήλατο σας??? ή όλα αυτά που λέμε είναι λόγια του αέρα... Εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις D/H με ένα ποδήλατο πόλις αλλά από τα τόσα χρόνια που κάνω mtb έχω ποια πειστεί ότι όλα (κι αν όχι όλα, τα περισσότερα) είναι θέμα του αναβάτη... Νομίζω πως πρέπει σιγά σιγά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να σταματήσουμε να είμαστε τόσο καταναλωτικοί...

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

rihardos wrote:
Σε πληροφορώ, πως το ποδήλατο, "μπιμπικιάζει" σε ελάχιστες ημέρες παραμονής του κοντά στη θάλασσα.
Ότι σε παραθαλάσσιες περιοχές, ζουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν ποδήλατα, επίσης.
Και κάτι άλλο, αγόρασα ένα mountain ποδήλατο, για να του κάνω μιά συγκεκριμένη χρήση. Τα λεφτά που έδωσα γι' αυτό, δεν είναι πολλά στην κατηγορία του, είναι όμως αρκετά για την τσέπη μου.
Στο χωματόδρομο, στο βουνό, στα κακοτράχαλα σημεία, δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίζεις.
Αν είσαι αθλητής δεν αγοράζεις τέτοια ποιότητα, αλλά η ευχαρίστηση του mountain δεν ανήκει μόνο σε αθλητές
Συνδυάζοντας τα πάρα πάνω, έχω να πω, δεν το "σκοτώνω" στα κατεβάσματα, αλλά με ποιό τρόπο, νομίζεις πως μπορείς να μου ορίσεις την σωστή χρήση του;
Στα 400 ευρώ που έχει ένα ποδήλατο, αλοίμονο να μην έχει αντοχές. Το ζήτημα είναι ποιές και πόσες; (αντικειμενικά)

Μόνος σου είπες την σωστή χρήση ενός mountain ποδηλάτου. Ότι δεν το σκοτώνεις στα κατεβάσματα και πολύ καλά κάνεις γιατί τα λεφτά που έδωσες ΔΕΝ είναι λίγα (παρακαλώ!).

Φυσικά και μένουν άνθρωποι κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας αυτού του φόρουμ. Όπως και να έχει το θέμα δεν είναι αν μπιμπικιάζει το ποδήλατο, αλλά το γεγονός ότι εκείνος που μας τα έχει πρήξει με αυτό το θέμα δεν μένει καν κοντά στην θάλασσα για να μας μιλάει με την εμπειρία του.

Στο σύνολο τους αυτά που λέει ο plannet είναι αυτά που έχει διαβάσει, έχει ακούσει, ή κάποιος του τα είπε, τα οποία τα πλασάρει με ύφος εμπειρογνώμονα στο φόρουμ αυτό, παίρνοντας πιθανότατα και στον λαιμό του κάποιους που αποφάσισαν, πιστεύοντας ότι έλαβαν συμβουλή από κάποιον εμπειρογνώμονα.. ( που όπως είπαμε μόνο εμπειρογνώμονας δεν είναι κάποιος που μας μιλάει με το manual.. Αυτό ξέρουμε να το διαβάσουμε και μόνοι μας νομίζω...).

Αλλά ακόμα και η θεωρητική συζήτηση δεν θα ήταν πρόβλημα, αν συνομιλούσαμε με έναν άνθρωπο που έχει διάθεση να συζητήσει πάνω σε ένα θέμα. Ο plannet δεν θέλει να συζητήσει.. Θέλει να αποδείξει ότι έχει δίκιο και για τον λόγο αυτό όταν διαφωνήσεις μαζί του θα ανατρέξει σε όλα τα ποστ, δικά του και ξένα, θα ψάξει όλες τις φράσεις κλειδιά για να σου αποδείξει ότι αυτός και μόνο αυτός έχει δίκιο.

Στο τέλος δε, θα σου πει να αγοράσεις ένα ποδήλατο fidusa γιατί όλη η Ελλάδα, πρέπει και οφείλει να ψωνίζει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ( ή όπου είναι ο ποδηλατάς του), λες και δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει..

@plannet..
Μας τα έχεις κάνει μαρούλια..Είτε μπιμπικιάζουν είτε όχι τα ποδήλατα στην ακροθαλασσιά το σίγουρο είναι ότι μπιμπικιάζουν πολλοί εδώ μέσα με αυτά που γράφεις. ( ας μην συζητήσουμε για το τι φρίκη έφαγαν και σε άλλα forums με αυτά που έγραφες ... Ευτυχώς είχαν την προνοητικότητα να σε σουτάρουν προτού ξεφύγεις εντελώς κάτι που δεν το βλέπω να γίνεται εδώ. )

Φίλε μου rihardo για την αντοχή του ποδηλάτου σου δες το απλά το θέμα. Το ποδήλατο μας έχει τις αντοχές που εμείς του δίνουμε. Το ποδήλατο από μόνο του είναι ένας μηχανισμός... αν το αφήσεις κρεμασμένο στο σαλόνι σου δεν θα πάθει τίποτα. Θα παλιώσει από την αχρηστία αλλά ουσιαστικά δεν θα πάθει κάτι. Αφού σου αρέσει τόσο το ποδήλατο σου, σεβάσου το και θα σε σεβαστεί και αυτό το ίδιο.

Από την άλλη όταν ανησυχούμε και διυλίζουμε τον ψύλλο για τις αντοχές του ποδηλάτου μας, χάνουμε και την χαρά που μας δίνει το να κάνουμε ποδήλατο. Το ποδήλατο μας το πήραμε για να το χαρούμε.Αν είναι κάθε φορά που κάνουμε ποδήλατο να αναρωτιόμαστε πότε θα σπάσει το πετάλι, πότε θα ψοφήσει η ανάρτηση, πότε θα σπάσει ο σκελετός.. τότε ας κάτσουμε στο σπίτι μας γιατί με την ίδια λογική ποιος ξέρει πότε θα μας εγκαταλείψουν και τα πόδια μας..

rihardos
Απών/απούσα

Σ' ένα peugeot Safari που έχω, γι' αυτό ανησυχώ.
Δεν πιστεύω στην ακριβότερη τιμή για καλύτερη απόδοση, αλλά με λύπη μου βλέπω, ότι, στις τιμές όπως αυτή των 400 ευρώ, που είναι πολλά λεφτά αντικειμενικά, δεν απολαμβάνεις την ποιότητα που θα έπρεπε.
Επίσης τα ερωτήματα, είναι αρκετά λογικά, αν σκεφθείς πως με 45 χιλιόμετρα, εδώ μέσα στην πόλη, αν σου βρεθεί μιά μικρή ανωμαλία στο οδόστρωμα μπορείς να βρεθείς με αρκετά σπασμένα πλευρά.
Στην ουσία οτ ποδήλατο με κάποια χιλιόμετρα στο κοντέρ, βλέπε κατηφόρες, είναι φτερό στον άνεμο.
Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα, πως τα παλιά, σιδερένια, ποδήλατα μπορεί να ήταν βαριά, αλλά με παραπάνω ταχύτητες, θα ήταν σαφώς καλύτερα.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε και τους ταχυδρόμους, εκείνης της εποχής, που κυκλοφορούσαν με ποδήλατο, βρέξει, χιονίσει, ανηφόρες, κατηφόρες και χωματόδρομους πολλούς.
Κούτσα, κούτσα, πηγαίνανε, παντού. Αυτοί, αλλά και τα ποδήλατά τους

rihardos
Απών/απούσα

marlene wrote:

Από την άλλη όταν ανησυχούμε και διυλίζουμε τον ψύλλο για τις αντοχές του ποδηλάτου μας, χάνουμε και την χαρά που μας δίνει το να κάνουμε ποδήλατο. Το ποδήλατο μας το πήραμε για να το χαρούμε.Αν είναι κάθε φορά που κάνουμε ποδήλατο να αναρωτιόμαστε πότε θα σπάσει το πετάλι, πότε θα ψοφήσει η ανάρτηση, πότε θα σπάσει ο σκελετός.. τότε ας κάτσουμε στο σπίτι μας γιατί με την ίδια λογική ποιος ξέρει πότε θα μας εγκαταλείψουν και τα πόδια μας..

...διυλίζαμε τον ψύλλο, δεν θα ασχολιόσουν, στο να γράφεις απαντήσεις ή γνώμες. Και δεν θα το έκανε και κανένας από τους προηγούμενους που postαραν.
Στην συγκεκριμένη στιγμή, την περιέγραψα παραπάνω, είχα μια πολλή έντονη αίσθηση σχετικά με το ποδήλατο και τον σκελετό του. Κάτι δεν μου πήγαινε, ρε παιδί μου, δε μπορώ το περιγράψω ακριβώς, αλλά κάτι δεν με έπειθε όσον αφορούσε τις αντοχές του.
Ο πρώτος που ξεκίνησε την συζήτηση, ήταν και η αφορμή, να γράψω και την δική μου σκέψη - απορία.
Έχω και το προηγούμενο με το Peugeot και τοποθετώ τα πράγματα σε αυτήν τη βάση.
Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο και συζητώντας σε ένα forum με άλλους ανθρώπους με κοινή ενασχόληση, δεν σημαίνει ότι διυλίζεις τον ψύλλο.
Θεωρώ την τοποθέτησή σου, μάλλον, υπερβολική και γενικευμένη.

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

το να συζητάμε εδώ για το αν μπιμπικιάζουν τα ποδήλατα ( τρομερό! ) αν τα αφήσουμε δίπλα στο κύμα ( και μη χειρότερα δηλαδή.. τι άλλο θα σκεφτεί το μυαλό του ανθρώπου).

Μήπως το γεγονός ότι "κάτι δεν πάει καλά με το ποδήλατο" είναι τελικά απλά μία εντύπωση;;
Το λέω αυτό γιατί αφενός ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αφετέρου γιατί αν στα αλήθεια κάτι δεν πάει καλά θα το είχες διαπιστώσει άμεσα και όχι σε θεωρητικό επίπεδο. Θέλω να πω ότι όταν εμφανιστεί η ρωγμή στον σκελετό, εκεί θα είναι φάτσα κάρτα και το ποδήλατο θα είναι ένα βήμα πριν την τελική διάλυση.

Το ποδήλατο δεν είναι φορτηγό για να μην δεις κάτι τέτοιο. Ούτε μία ρωγμή σε μέγεθος τρίχας που δεν φαίνεται με το μάτ,ι θα γίνει ξαφνικά ο Καιάδας και το ποδήλατο θα σκορπίσει.
Κανείς δεν λέει να μην συζητάμε ρε παιδιά.. Αλλά έλεος.. Μη κάνουμε την τρίχα τριχιά.. (κυριολεκτικά).

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

τελικά θα αποδείξεις ότι έχω άδικο κάπου ή όχι ???
ωραία τα λες όλα αυτά
αλλά συνέχεια αλλάζεις θέμα πηδάς από το ένα στο άλλο
χμμμ να σκεφτώ
"Ο παπαρδέλας θα απαντά με κάτι εντελώς άσχετο, και θα αναρωτιέσαι γιατί μπήκες καν στον κόπο να ασχοληθείς με το φρενοκομείο."
ξέρεις εσύ που το γράφει
όσο για το άλλο forum αν θέλεις το κάνουμε σούπα και σου αναλύω γιατί με πέταξαν
εσύ τώρα μπορείς να συνεχίσεις να λες ότι θέλεις για μένα μιας και δεν έχω λόγο να σου αποδείξω από που ξέρω αυτά που ξέρω :D
αλλά τουλάχιστον εγώ δεν λέω την μία μέρα κάτι και την άλλη μέρα κάτι άλλο :D
το αν έχω δίκιο σε αυτά που λέω ή όχι αν κάποιος ξέρει μπορεί να μου το πει
δεν είχα και δεν έχω πρόβλημα και εγώ έμαθα πράγματα από χρήστες εδώ μέσα
είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο έμαθα
εσύ ασχολήσου με το αν κάνω ποδήλατο αν τα έμαθα από έμπειρες πηγές ή αν είμαι ορθογραφικά σωστά
και όσο για το ban γιατί δεν έχω φάει από κανένα άλλο forum ban???
ούτε από εδώ που εδώ σε κάποια φάση θα είχαν δίκιο αλλά αν το κάναν θα έπρεπε να πετάξουν και άλλους μαζί με μένα
θα στο πω για μία τελευταία φορά τα περισσότερα ποδήλατα που έχω προτείνει εδώ μέσα δεν είναι fidusa σε όλη την ποδηλατική μου παρέα μόνο εγώ έχω fidusa :D

αυτά που λες μπορείς να τα αποδείξεις βρες μου γραπτά εδώ στο forum που να ισχυρίζομαι ότι πρέπει
"Στο τέλος δε, θα σου πει να αγοράσεις ένα ποδήλατο fidusa γιατί όλη η Ελλάδα, πρέπει και οφείλει να ψωνίζει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ( ή όπου είναι ο ποδηλατάς του), λες και δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει.."

τι σας τα έχω κάνει???
πόσοι μιλάτε με το όνομα marlene?
εκτός αν θεωρείς πως οι άλλοι εδώ μέσα είναι ηλίθιοι και χρειάζονται εσένα για να τους υπερασπιστείς :D

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

mtbikerman wrote:
Βρε παιδιά ωραία και πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λέτε, αλλά πέστε μου από προσωπική σας εμπειρία... σας έχει σπάσει ποτέ κάποιος σκελετός??? έχετε δει κάποιο ράγισμα ή τέλος πάντων κάτι ανησυχητικό στο ποδήλατο σας??? ή όλα αυτά που λέμε είναι λόγια του αέρα... Εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις D/H με ένα ποδήλατο πόλις αλλά από τα τόσα χρόνια που κάνω mtb έχω ποια πειστεί ότι όλα (κι αν όχι όλα, τα περισσότερα) είναι θέμα του αναβάτη... Νομίζω πως πρέπει σιγά σιγά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να σταματήσουμε να είμαστε τόσο καταναλωτικοί...

ναι έχω δει πολλά να σπάνε και να ραγίζουν ακόμα και σιδερένια
ακόμα και το δικό μου που είναι από τα καλύτερα αλουμίνια που έχω δει

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

rihardos wrote:
Σ' ένα peugeot Safari που έχω, γι' αυτό ανησυχώ.
Δεν πιστεύω στην ακριβότερη τιμή για καλύτερη απόδοση, αλλά με λύπη μου βλέπω, ότι, στις τιμές όπως αυτή των 400 ευρώ, που είναι πολλά λεφτά αντικειμενικά, δεν απολαμβάνεις την ποιότητα που θα έπρεπε.
Επίσης τα ερωτήματα, είναι αρκετά λογικά, αν σκεφθείς πως με 45 χιλιόμετρα, εδώ μέσα στην πόλη, αν σου βρεθεί μιά μικρή ανωμαλία στο οδόστρωμα μπορείς να βρεθείς με αρκετά σπασμένα πλευρά.
Στην ουσία οτ ποδήλατο με κάποια χιλιόμετρα στο κοντέρ, βλέπε κατηφόρες, είναι φτερό στον άνεμο.
Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα, πως τα παλιά, σιδερένια, ποδήλατα μπορεί να ήταν βαριά, αλλά με παραπάνω ταχύτητες, θα ήταν σαφώς καλύτερα.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε και τους ταχυδρόμους, εκείνης της εποχής, που κυκλοφορούσαν με ποδήλατο, βρέξει, χιονίσει, ανηφόρες, κατηφόρες και χωματόδρομους πολλούς.
Κούτσα, κούτσα, πηγαίνανε, παντού. Αυτοί, αλλά και τα ποδήλατά τους

σε κάποια κομμάτια τα παλιά ήταν καλύτερα και αυτό ήταν η απλή τους χρήση (δεν είχαν ταχύτητες και σασμαν) και η αντοχή τους (30κιλα σίδερο)
αλλά δεν έχουν και τις επιδόσεις τις σημερινές
αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε σε πολλούς τομείς
π.χ. εγώ σε pc βλέπω πως τα καινούργια optical devices χαλάνε πολύ πιο γρήγορα από τα παλιά
έχω στο μαγαζί cd-rom 2x Που διαβάζει ακόμα
είμαστε στην εποχή του καταναλωτισμού

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

marlene wrote:
το να συζητάμε εδώ για το αν μπιμπικιάζουν τα ποδήλατα ( τρομερό! ) αν τα αφήσουμε δίπλα στο κύμα ( και μη χειρότερα δηλαδή.. τι άλλο θα σκεφτεί το μυαλό του ανθρώπου).

Μήπως το γεγονός ότι "κάτι δεν πάει καλά με το ποδήλατο" είναι τελικά απλά μία εντύπωση;;
Το λέω αυτό γιατί αφενός ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αφετέρου γιατί αν στα αλήθεια κάτι δεν πάει καλά θα το είχες διαπιστώσει άμεσα και όχι σε θεωρητικό επίπεδο. Θέλω να πω ότι όταν εμφανιστεί η ρωγμή στον σκελετό, εκεί θα είναι φάτσα κάρτα και το ποδήλατο θα είναι ένα βήμα πριν την τελική διάλυση.

Το ποδήλατο δεν είναι φορτηγό για να μην δεις κάτι τέτοιο. Ούτε μία ρωγμή σε μέγεθος τρίχας που δεν φαίνεται με το μάτ,ι θα γίνει ξαφνικά ο Καιάδας και το ποδήλατο θα σκορπίσει.
Κανείς δεν λέει να μην συζητάμε ρε παιδιά.. Αλλά έλεος.. Μη κάνουμε την τρίχα τριχιά.. (κυριολεκτικά).

μα γιατί ασχολήσε αφου εσύ το δήλοσες
το αλουμίνιο δεν οξειδώνετε :D

Nefeli
Απών/απούσα

mtbikerman wrote:
Βρε παιδιά ωραία και πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λέτε, αλλά πέστε μου από προσωπική σας εμπειρία... σας έχει σπάσει ποτέ κάποιος σκελετός??? έχετε δει κάποιο ράγισμα ή τέλος πάντων κάτι ανησυχητικό στο ποδήλατο σας??? ή όλα αυτά που λέμε είναι λόγια του αέρα... Εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις D/H με ένα ποδήλατο πόλις αλλά από τα τόσα χρόνια που κάνω mtb έχω ποια πειστεί ότι όλα (κι αν όχι όλα, τα περισσότερα) είναι θέμα του αναβάτη... Νομίζω πως πρέπει σιγά σιγά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να σταματήσουμε να είμαστε τόσο καταναλωτικοί...

Πες τα χρυσόστομε!! Πιο υποχόνδριοι είναι οι ποδηλάτες με τα ποδήλατά τους παρά οι ΙΧήδες με τα κονσερβοκούτια τους!! Και ξέρεις βέβαια γιατί ε; Για τους πιο πολλούς το να έχουν το ταδε ή το δείνα ποδήλατο είναι πλέον επίδειξη και όχι ευχαρίστηση. Γιατί δεν μιλάμε τόσο συχνά για τις ατομικές βολτες και μιλάμε όλο για τεχνικά θέματα και ιστορίες; Γιατί κάθε τρια χρόνια να πρέπει να έχουμε άλλο όχημα αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ή να έχουμε δύο και τρια της ίδιας περίπου κατηγορίας; Τρέλα σκέτη δηλαδή!!!!
Συγνώμη τα ξαδέλφια μου ζούνε στην Σύρο και έχουνε και οι δυό τους ποδήλατα αλουμινίου και είναι και στον Φοίνικα πολύ κοντά στην θάλασσα, αλλά μια χαρά είναι τα ποδήλατάκια τους!! Το ποδήλατο το παίρνεις και μέχρι πότε θα σου αντέξει!! Αμα σπάει παίρνεις άλλο!! Οχι άμα θέλουν να σου πασάρουν οι εταιρείες κάτι παίρνεις άλλο ποδήλατο!!Ελεος!!!

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@nefeli
το δικό σου έσπασε και πήρες άλλο?
και το να συζητάς για ασφάλεια ποδηλάτου είναι σημαντικό
μιας και αν σπάσει ο σκελετός είτε από κακή χρήση
είτε γιατί αυτό ήθελε βουνό και εσύ το πήγες θάλασσα
η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη.
και δεν μιλάω για το ποδήλατο
:D
να δες εδώ ένα ακραίο περιστατικό που αν συμβεί και με λίγα χλμ παθαίνεις ζημία
http://www.youtube.com/watch?v=rTfu0hjVtzE
στην Γερμανία είχε γίνει θέμα με ελαττωματικά τιμόνια που έσπαζαν και άφησαν κάποια άτομα φυτά :(

Nastybishop
Απών/απούσα

Ρε παιδιά ναι να συζητάμε για τις βόλτες μας δε λέω. Αλλά περισσότερο έχει αξία να μαθαίνουμε πράγματα. Εντάξει ωραίο είναι να διαβάσω μια λογοτεχνική περιγραφή για μια όμορφη βόλτα σε ένα καταπράσινο λειβάδι με αγελαδίτσες και κόκκινες παπαρούνες κτλ. Αλλά γιατί να μην μάθουμε κάποια πράγματα παραπάνω από δυο-τρεις χρήστες που έχουν -από ότι φαίνεται- μεγάλη εμπειρία σε τεχνικά θέματα;

Nastybishop
Απών/απούσα

Έχω ένα hillmaster περίπου δεκαετίας (8-9 χρόνια). Το οποιο το χρησιμοποιώ ακόμα στο βουνό (ή εγώ οι φίλοι μου) και σε αρκετά σκληρή χρήση. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται το ποδήλατο, αλλά αν όμως υπάρχει κάποια ρωγμή σε μέγεθος τρίχας που είπε κάποιος φίλος πως να την δω; Μήπως θα ήταν καλύτερα να το πάω σε κάποιον ποδηηλατά να το τσεκάρει για να έχω το μυαλό μου ήσυχο;

Επιπλέον, μήπως θα πρεπει να το βάψω έτσι ώστε να το προστατεύσω περαιτέρω;

contact