Συμπεριφορά Οδηγών Λεωφορείων & Τρόλλευ

16 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
tasmak
Εικόνα tasmak
Απών/απούσα

Με αφορμή σημερινό περαστικό που μου συνέβη, θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας και να δώ μήπως εγώ είμαι λάθος. Φαντάζομαι οτι πολλοί απο σας που έχουν κινηθεί σε λεωφορειόδρομο θα έχουν νιώσει την απειλή απο "γρήγορο-βιαστικό" αστικό όχημα (τρόλλευ-λεωφορείο) που επείγεται να προσπεράσει για να σταματήσει σε 200 μέτρα στην επόμενη στάση και να σε κλείσει. Σήμερα λοιπόν, ανεβαίνοντας την Βασιλέως Κωνσταντίνου στο ύψος του Παναθηναικού σταδίου, ένα τρόλλευ κάνει στάση. Εγώ προσπερνάω (κινούμενος με περίπου 25χλμ την ώρα) και ενώ βρίσκομαι 3-4 μέτρα μπροστά του με σκοπό να ξαναμπώ δεξιά, ο οδηγός του ξεκινά απότομα δυσκολεύοντας κατά πολύ την κίνηση μου και προκαλώντας μου αρκετή απορία για το αν προλαβαίνω να κάνω δεξιά. Ρισκάρω τελικά δεξιά και προχωράω ενώ αυτός μποτιλιαρίζεται για λίγο. Δεν έδωσα συνέχεια παρότι αν έπεφτα για παράδειγμα δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβαινε να σταματήσει. Περίπου 350 μέτρα πιο πάνω στο ύψος της Ρηγίλλης και ενώ κινούμαι με 20 χλμ (λόγο ανηφόρας) νιώθω το τρόλλευ απο πίσω μου στα 3 μέτρα. Του κάνω νεύμα με το χέρι γιατί μου κολάει και μου κουνάει το χέρι υπονοόντας προχώρα-προχώρα. Τον αποκαλώ μαλάκα και φεύγω. Μετά απο 200 μέτρα στο φανάρι και ενώ ανέβηκα πεζοδρόμιο για να αποφύγω μην πέσει και πάνω μου, ανοίγει πόρτα και αρχίζει να βρίζει οτι του τα λέω και φεύγω σαν κότα και ότι έλα στην άκρη να σου δείξω, τα γνωστά δηλαδή. Τον ξανααποκαλώ κανα 2 φορές ιλίθιο και όχι κάτι χειρότερο και οτι βλέπω τον αριθμό του και θα τον αναφέρω στην υπηρεσία του, και φεύγω. Εκεί έληξε το περιστατικό. Το καλό είναι οτι απο τα νεύρα μου έφτασα σπίτι μου (Παπαγου) στο "πιτς φυτίλι". Το κακό είναι που θα μπορούσε να καταλήξει το όλο σκηνικό. Αναρωτιέμαι λοιπόν, έκανα κάπου λάθος που προστάτεψα τον εαυτό μου απο το να με πατήσει ενα μεγάλο τροχοφόρο? Ο δρόμος είναι μόνο για τα λεωφορεία? Δεν έχω εγώ δικαίωμα να κινούμαι εκεί? Και αν όχι, που να πάω? Δεν πήγαινα εξάλλου με ρυθμό χελώνας, δεν έκανα βόλτα, έκανα πετάλι με σχετικά γρήγορο ρυθμό. Κάθε άποψη σεβαστή...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Δεν κατάλαβα απόλυτα το τι έγινε, αλλά σίγουρα ισχύει ο νόμος του δυνατού καμιά φορά. Υποθέτω παρανομώντας λοιπόν, ότι η συμπεριφορά του τρολλευατζή είναι άσχημη, κρατώντας μια επιφύλαξη ότι πρέπει να αφήνουμε ελεύθερο χώρο σε λεωφ./τρόλ. (αλλά πρώτα από όλα αυτό να το κάνουν τα αυτοκίνητα/μηχανάκια/ταξί!).

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

Για εμένα έπεσες σε μια περίπτωση οδηγού που είχε τα νεύρα του κ την πλήρωσες εσύ(τυχη βουνό είχες) .
κ σε ρωτώ πηγες στην υπηρεσία του να παραπονεθείς?γιατι ο οδηγός δεν περιμένει να ασχοληθείς κ για αυτο θα το ξανακάνει.

Έχω δεχτεί θετικές αντιδράσεις απο λεωφορεία κ τρόλει ως τώρα κ ακολουθώ συγκεκριμένη συμπεριφορά .Παντα προσέχω κ δίνω προτεραιότητα σε ΜΜΜ (πηγαινω οσο ποιο πολύ στην άκρη μπορώ κ κάνω νόημα να περάσουν).

αυτο γιατι δεν εχω καποιο πρόβλημα με τα λεωφορεία ως μέσω μετακίνησης αλλα με τους οδηγούς αυτοκινήτων που πανε κ για κατούρημα με αυτο(απλα επειδή δεν ξεχωρίζουν απο τους υπόλοιπους κρατάω ουδέτερη στάση σε όλους ) και με τους μοτοκαμικάζι που δεν παει να γυρίσει ο κοσμος ανάποδα την σφήνα θα την κάνουν με το κράνος στον αγκόνα κ το μυαλό στην μπαγαζιέρα πισω.

Γιατι να μην βριζεις αν δεν βρισει πρώτος :
για τους αλλους οδηγούς δεν ειμαστε ο γιωργος ο τακης κ η αδαμαντια με ποδηλατο
ειμαστε Ποδηλατες που χωνόμαστε στο δρόμο.Έτσι αν εχουμε καπως ποιο σωστη συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσουμε να μας παρουν στα σοβαρά .Σίγουρα ο Ευροελληνας δεν κολακευται να του την μπαίνουν και ειδικά οταν ειναι στην αρενα του .....τον δρόμο .

σημαντικότερος λογος ειναι οτι αυριο μπορεί να τον ξαναπετύχεις κ αν εχεις είδη πάει στην υπηρεσία του για παράπονα σίγουρα θα το ξανασκεφτεί να κάνει τον μαγκα.

δυστυχώς στον δρόμο βγαίνω (Αθηνα κ Λαμια ) κ προσέχω πολύ.Πριν 3 βδομαδες στην Λαμία μια πόρτα κοκκινουμοβ αυτοκινήτου(Ταξί) θελησε σε κοκκινο φανάρι να ανοίξει , επειδή θα εστριβα κ η ορατότητα ηταν αριστη δεν εκοψα , με το που περασα ανοιξε κ ακουσα κ ενα αχ απο εκει(τρομαξε κ ο μπαρμπας γιατι ξεχασε να δει πριν ανοιξει)σταμάτησα παρακάτω πηγα πισω κ του ειπα "προσεχε κ λίγο " μου ζητησε συγνώμη κμε ειπε πως ειχα δίκιο απο τοτε οταν με βλέπει με χαιρετάει ....

φιλικά πανος

Malavidas
Εικόνα Malavidas
Απών/απούσα

Δεν κατάλαβα!! Δηλαδή για να κυκλοφορήσουμε στην Αθήνα θα πρέπει να πηγαίνουμε με 40χλμ/ω το λιγότερο? Λάθος σου που τον αποκάλεσες μαλάκα και ηλίθιο. Λάθος σου που του έκανες νεύμα με το χέρι επειδή σου κολλούσε!! Επειδή μου έχει τύχει και σε μένα (φαντάζομαι σχεδόν σε όλους) εγω απλά συνεχίζω την πορεία μου κανονικότατα και αστον να κορνάρει απο πίσω!! Ας γίνεται χαμός απο πίσω!! Στην τελική τι θα κάνει? Θα πέσει πάνω σου?? Χαιρέτα τον/την και ρίξτου και κανα χαμόγελο! Δεν αξίζει να χαλαστείς!!

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

Εαν δεν τον προσπερνούσες στην στάση και περίμενες άπο πίσω τίποτα δεν θα συνέβαινε.Αυτός δεν θα σε είχε μπροστά του και εσύ δεν θα τον είχες απο πίσω σου.
Η αστική μετακίνηση δεν είναι κάτι το απλό,κάτι το μηχανικό.Θέλει ψυχραιμία,εξυπνάδα και σωστή αντίληψη κάθε στιγμή.
Οι ποδηλάτες έχουμε την ελευθερία να ελισσόμαστε διαφορετικά ανα δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τις καταστάσεις που βρίσκουμε.Μπορούμε να σταματήσουμε ευκολά με μεγάλη ευκολία,να κινηθούμε σε πεζοδρόμια,να κινηθούμε απο παραπλευρούς δρόμους,να περπατήσουμε με το ποδήλατο χωρίς να βγούμε απο την πορεία μας,να κάνουμε κολλητήρι,κάποιοι συνδυάζουμε και τα ΜΜΜ,μην σκέφτεστε και λειτουργείτε σαν τα ρομποτάκια που κάθονται πίσω απο ένα τιμόνι.

Johnny.Tifosi
Εικόνα Johnny.Tifosi
Απών/απούσα

Malavidas wrote:
Δεν κατάλαβα!! Δηλαδή για να κυκλοφορήσουμε στην Αθήνα θα πρέπει να πηγαίνουμε με 40χλμ/ω το λιγότερο? Λάθος σου που τον αποκάλεσες μαλάκα και ηλίθιο. Λάθος σου που του έκανες νεύμα με το χέρι επειδή σου κολλούσε!! Επειδή μου έχει τύχει και σε μένα (φαντάζομαι σχεδόν σε όλους) εγω απλά συνεχίζω την πορεία μου κανονικότατα και αστον να κορνάρει απο πίσω!! Ας γίνεται χαμός απο πίσω!! Στην τελική τι θα κάνει? Θα πέσει πάνω σου?? Χαιρέτα τον/την και ρίξτου και κανα χαμόγελο! Δεν αξίζει να χαλαστείς!!

Δεν γίνεται να πηγαίνεις με 40 αλλά από ένα σημείο και μετά αν πηγαίνεις όλο με 25 μέσα στην λεωφόρο χάνεις το δίκιο σου. πρέπει να βλέπετε τα πράγματα και από την οπτική γωνία του οδηγού. Τα 25 μέσα από ένα αυτοκίνητο είναι ταχύτητα περπατήματος, και τα 40, που για μας τους ποδηλάτες είναι τέρμα τα γκάζια, για τους οδηγούς πάλι αργά είναι. Επομένως δεν είναι τόοοοοσο παράλογος (φυσικά δεν είναι σωστός) τέτοιος εκνευρισμός. Πιστεύω από μέρους μας καλό είναι να αποφεύγονται οι λεωφόροι για λόγους ασφαλείας λόγω της μεγάλης διαφοράς ταχύτητας μεταξύ αυτοκινήτων-ποδηλάτου (που μπορεί να προκαλέσει από βρισίδια μέχρι επικίνδυνα προσπεράσματα και σφήνες) και να προτιμώνται διαδρομές πιο ήπιας κυκλοφορίας.

kounoupis
Απών/απούσα

Σημερα εμενα δεν με αφηνε ενας οδηγαρας να μπω με σπαστο στο λεωφορειο Α8 στη στουρναρη στην αφετηρια.Τελικα μπηκα στο επομενο.Ουτε να τσακωθεις δεν αξιζεις με 2ποδα ζωα

ktselios
Απών/απούσα

Δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε! Ο δρόμος είναι δημόσιος και είναι για όλους. Τα ΜΜΜ μεταφέρουν πολλά άτομα, ίσως και 100, που πάνε σε δουλειές τους. Άρα πρέπει να σεβόμαστε και εμείς τους άλλους 100 που είναι μέσα στο λεωφορείο και θέλουν ή βιάζονται να πάνε στις δουλειές τους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να δείχνουμε κατανόηση ότι ΕΜΕΙΣ βραδυπορούμε τους άλλους.
Η συμπεριφορά μας είναι ανάλογη με αυτή που συναντάμε στους αυτοκινητόδρομους όπου κάποιο μεγάλο όχημα, λεωφορείο/φορτηγό αναγκάζεται να βγει στην αριστερή λωρίδα για να προσπεράσει κάποια αργή νταλίκα και τα αυτοκίνητα από πίσω τους βραδυπορούν. Ή φανταστείτε τις νταλίκες στα βουνά πως βραδυπορούν όλα τα ΙΧ.
Δεν έχουμε πάντα δίκιο!
Η σωστή συμπεριφορά είναι να κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε πετάλι ώστε να δείξουμε στον οδηγό που ακολουθεί ότι κάνουμε-ό,τι-μπορούμε για να μην τον καθυστερούμε και μαζευόμαστε όσο μπορούμε δεξια για να διευκολύνουμε την προσπέραση. Τότε είμαστε όλοι καλά...

Καλημέρα

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

Δυστυχως η συμπεριφορα μερικων οδηγων λεωφορειων δεν ειναι η αρμοζουσα για τη θεση και τον ογκο του οχηματος που οδηγουν.
Δυστυχως επισης δεν καταλαβαινουν τον κινδυνο στον οποιο βαζουν εναν ποδηλατη οταν τον προσπερνανε για να ξανασταματησουν μπροστα του στα 200 μετρα.
Κανε τα δεοντα με την επικοινωνια διαμαρτυριας στο site του ΟΑΣΑ η του ΗΛΠΑΠ αναλογα το οχημα.Θα σε παρουν 99% τηλεφωνο ή θα σου στειλουν απολογητικη επιστολη.Και συχνα ενημερωνουν και το προσωπικο των λεωφορειων για την σωστη οδηγικη συμπεριφορα και τα παραπονα που υπαρχουν.

Παρολαυτα,επειδη οδηγικα εχω δοκιμασει και την επιθετικη σταση και την αμυντικη,θα συμφωνησω με τον velocko.
Ο τροπος που οδηγεις,συχνα ειναι ο ιδιος που θα λαβεις πισω.
Λεω συχνα διοτι υπαρχουν φορες που η καφριλα δεν εχει αιτια..
ΟΜΩΣ καποιες φορες οταν δωσεις σε καποιον προτεραιοτητα,η αποφυγεις να προσπερασεις (ενω μπορεις),για καποιο λογο οι γυρω οδηγοι δεν ειναι το ιδιο ανυπομονοι και σπασμωδικοι σε συγκριση με το αν αρχιζες τις σφηνες.

Σημερα βεβαια,η γκατζολιαση εδωσε ρεστα.Ευκαιρια εψαχναν τα @@αμαξα να μπουν στις λεωφορειολωριδες μιας και δεν εχει λεωφορεια,καθε 5 λεπτα σταυροκοπιομασταν και εγω και οι παπακηδες μη μας μαζεψουν.4 αμαξια πεταχτηκαν στη λεωφορειολωριδα για να κοψουν κινηση, σε αποσταση 100 μετρων.

Υστερα απο αυτο,θα προτιμησω να περιμενω ΠΙΣΩ απο το λεωφορειο.Η πισω απο καποιο αμαξι,καποια στιγμη θα φτασω και γω,ας χασω και 5 λεπτα.
Τις προσπερασεις με μετρο και οταν μας παιρνει.
Διοτι ποτε δεν ξερεις ποιος κραταει το τιμονι και τι καπνο φουμαρει.

Nikosnikos
Εικόνα Nikosnikos
Απών/απούσα

με τον velocko.

Επιπλέον από την περιγραφή που έκανες κατάλαβα ότι δεν όδηγούσες ως κότα στο δρόμο και ότι ξέρεις να συνυπάρχεις και με τα άλλα τροχοφόρα.Απλώς έτυχε η στιγμή (όπως έγραψε και ο ktselios) που έχει τύχει σε όλους και λόγω των ημερών υποθέτω,θα είναι πιο συχνά τέτοια φαινόμενα και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινοτητάς μας.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις (εγώ),όταν τελικά τον βλέπω ότι ξεκινάει ενώ είμαι δίπλα του τον αφήνω διότι ξέρω ότι θα τον περάσω στην επόμενη στάση .

Και όντως,είτε Αθήνα,είτε Καλλιθέα είτε πιο κάτω αν πάω,φτάνω πιο γρήγορα από τα λεωφορεία.Τώρα αν έχει ανηφορική κλίση ο δρόμος και έχεις αφήσει στον άλλον να κινηθεί και δεν...άστο,μειωμένη αντίληψη δυστυχώς ζουν αναμεσά μας!

Οσον αφορά την ερώτηση για τους δρόμους που μπορείς να ποδηλατείς,μόνο στην Αττική οδό και Εθνική οδό δεν μπορείς,λόγω ελλείψη φαναριών και διαβάσεων είναι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας.Σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους μια χαρά μπορείς.

tommy
Εικόνα tommy
Απών/απούσα

Στις λεωφορειολωρίδες, το ποδήλατο, όσο και να μας κακοφαίνεται, είναι παρείσακτο, φιλοξενούμενο, γι'αυτό και ονομάζεται λεωφορειολωρίδα. Όπως και να έχει, εμποδίζουμε αν βρεθούμε μπροστά από ένα λεωφορείο, με τον ίδιο τρόπο που εμποδίζει και ένα οποιοδήποτε άλλο όχημα, αφού με το ποδήλατο μεταφέρεται ένας, ενώ με το λεωφορείο δεκάδες άτομα, και μάλιστα εμποδίζουμε πολύ περισσότερο από μια μηχανή διότι δεν μπορούμε να γκαζώσουμε και να φύγουμε. Άρα καλύτερα να μείνουμε πίσω του (όχι πάνω στην εξάτμιση), ή να φύγουμε από άλλη λωρίδα, ώστε να διευκολυνθούμε όλοι.

Σε κουβέντα με οδηγό λεωφορείου, μου έχει πει ότι το χειρότερο γι'αυτόν είναι όταν έχει μπροστά του ποδήλατο. Μάλιστα σε κάποιες φάσεις που "τσαμπουκαλεύτηκε" ο ποδηλάτης και τον εμπόδιζε συνέχεια, δε δίστασε να τον κλείσει. Αν τρέχει να προλάβει και βλέπει μπροστά του ένα "ποδηλατάκι", δεν είναι σε τπτ να το κάνει αυτό..

Πραγματικά, είναι ωραία η αίσθηση όταν ανταγωνίζεσαι κουτιά, μηχανάκια και ΜΜΜ και τα προσπερνάς στο δρόμο, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν θέλουμε να διεκδικούμε μέρος του δρόμου, πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να διευκολύνουμε την κίνηση και όχι να την εμποδίζουμε.

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

tommy wrote:
Αν τρέχει να προλάβει και βλέπει μπροστά του ένα "ποδηλατάκι

Τι τρέχεις να προλάβεις;
Αφού πλέον οι βάρδιες αλλάζουν εν κινήσει.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Στο πνεύμα το velocko να συμφωνήσω κι εγώ. Προσπερνάμε κάποιον όταν ξέρουμε ότι θα παραμείνουμε μπροστά του επειδή αυτός θα τρέχει λιγότερο από εμάς, είτε όταν ξέρουμε ότι δεν θα τον ενοχλήσουμε γενικώς (πχ θα είμαστε αρκούντως αριστερά του ώστε να μην του δημιουργούμε πρόβλημα).
Για παράδειγμα, όταν έχω ένα τρόλλευ, αν υπολογίζω ότι η ταχύτητά μου είναι καλή και θα την ανακόψει το τρόλλευ το οποίο συνολικά με καθυστερεί, το προσπερνάω. Όταν όμως ξέρω ότι στα επόμενα 100 μετρά θα με ξαναπεράσει και μάλιστα δεν θα το ξαναδώ, μένω από πίσω. Με εξαίρεση όταν ξέρω ότι προσπερνώντας το δεν το ενοχλήσω.
Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές όπου ΔΕΝ μπαίνω στην λεωφορειολωρίδα, όταν έρχεται λεωφορείο/τρόλλευ, αντίθετα είμαι στην διπλανή και μάλιστα με αυτοκίνητα, και το λεωφορείο φεύγει δίπλα μου σε αυτό. Αυτό το τελευταίο για τους ελαφρώς ... θαραλέους ( )

tommy
Εικόνα tommy
Απών/απούσα

spyrosv wrote:
tommy wrote:
Αν τρέχει να προλάβει και βλέπει μπροστά του ένα "ποδηλατάκι

Τι τρέχεις να προλάβεις;
Αφού πλέον οι βάρδιες αλλάζουν εν κινήσει.

τον τελικό του C.L.?
Όταν έχει μπροστά του έναν ποδηλάτη που του τα σπάει, όσο γρήγορα και να πεταλάρει αυτός, το δίκαιο του ισχυρού θα οδηγήσει το μυαλό του στο να τον απωθήσει. Κάθε μέρα δεν το βλέπεις αυτό στους δρόμους?

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

tommy wrote:
. . .

Ακριβώς αυτό, "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"
κι όλα τα υπόλοιπα παραμύθια της χαλιμάς.

gavos
Απών/απούσα

Να πω κι εγώ τη γνώμη μου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχω momentum και να μή προσπεράσω ένα σταματημένο λεωφορείο. Ειδικά αν είμαι λαχανιασμένος, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω για να βυθιστώ λαχανιασμένος στο σύννεφο καπνού. Απλά παίρνω βαθιά ανάσα και κάνω λίγο πιο γρήγορο πετάλι -χωρίς να αναπνέω- για να αποφύγω μια ώρα αρχίτερα τον καπνό που βγάζει μπροστά στη μουρη μου αυτό το μίνι εργοστάσιο. Το τρόλευ αν δεν έχει κίνηση θα το περιμένω γιατί δε με τιμωρεί κατ' αυτό τον τρόπο. Οι περισσότεροι ταρίφες επίσης βγάζουν τρελό ντουμάνι και δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκομαι από πίσω τους λαχανιασμένος ενώ επιταχύνουν.

Πόσο δύσκολο είναι οι εξατμίσεις των λεωφορείων να βγαίνουν ψηλά και να κοιτάνε ουρανό;
Τί μπορώ να κάνω για τους ταρίφες που τους μυρίζω πριν τους δω;