3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ στη Θεσσαλονίκη

3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ στην ΕΛΛΑΔΑ (WORLD NAKED BIKE RIDE)
με την υποστήριξη:
ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ- ΑΛΛΗ ΟΨΗ -STREET PANTHERS-SFINA-Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ-ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 στις 20.00, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην “άσεμνη” έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στα αυτοκίνητα και τη ρύπανση που δημιουργούν.

Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, εκθέτοντας την τρωτότητα που αντιμετωπίζεται από τους ποδηλάτες και τους πεζούς στους δρόμους μας, καθώς και στις αρνητικές συνέπειες που όλοι αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της εξάρτησης από το πετρέλαιο και των άλλων μορφών μη ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ θα πραγματοποιηθεί για τρίτη (3) ΦΟΡΑ φέτος στη Θεσσαλονίκη, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 στις 20.00 το απόγευμα, καθιερώνοντας μια νέα παράδοση στην πόλη μας. Φέτος θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση ενός αστικού πειράματος για μια διαφορετική πόλη για τα 20 χρόνια PARALLAXI - "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ" http://parallaximag.gr/thessaloniki.html

Την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ενώ στις 21.00 θα γίνουν δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ και video της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας (*).

Η ετήσια συμμετοχή της Θεσσαλονίκης είναι επιβεβλημένη διότι: η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής την έχει οδηγήσει να είναι η πιο μολυσμένη σε μικρό-σωματίδια πόλη στην Ευρώπη. Το κυκλοφοριακό, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης μας. Η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μόλις 2τμ, ενώ η Βόννη έχει 35τμ και το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο για μια βιώσιμη πόλη είναι 9τμ. Τα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί, οι πλατείες είναι κατ' όνομα, ενώ η ΔΕΘ, το 3ο Σώμα Στρατού και τα Στρατόπεδα κινδυνεύουν να χτιστούν, αντί να παραδοθούν ως Μητροπολιτικά πάρκα, πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής. Η άσκοπη χρήση του ΙΧ είναι 9 φορές περισσότερη στην Ελλάδα για αποστάσεις μικρότερες του ενός χιλιόμετρου, ενώ η χρήση του ποδήλατου στο σύνολο των μετακινήσεων είναι μικρότερη του 1%.

Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο και το ποδήλατο πόλεις.

Μαζί μας: τα "ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣEI" http://www.kidsinaction.gr που ασχολούνται με τους νέους, τις τέχνες και το αστικό τοπίο. Η "ΑΛΛΗ ΟΨΗ" http://www.alli-opsi.gr που ασχολείται με την κινητική αναπηρία. Η παρεμβατική ομάδα στην καθημερινότητα "SFINA" http://www.sfina.org. Οι "STREETPANTHERS" http://www.streetpanthers.gr που διεκδικούν ελεύθερα πεζοδρομία. Η ομπρέλα κινήσεων και συλλογικοτήτων πολιτών "ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" http://thesskinisis.wordpress.com. Επίσης μαζί μας συμμετέχουν ομάδες με Skateboards, Rollers και Πατίνια που δείχνουν μια άλλη πλευρά της εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στα πλαίσια της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας έχουν προγραμματισθεί μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων . Για την συνεχή σας ενημέρωση παρακαλώ να επισκέπτεστε την σελίδα μας στο internet.

• Πέμπτη 27 Μαΐου και μέχρι Δευτέρα 7 Ιουνίου - ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ "ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥΝ" του Μπιν Ποδηλάντεν στο Art Gallery Bar LA DOZE, Βηλαρά 1.
• Τετάρτη 2 Ιουνίου, 21.00 - ΠΑΡΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας στην οδό Βηλαρά περιοχή Συγγρού/Βαλαωρίτου, Bar ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ/LA DOZE.
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ, 20:00 - Η ΗΜΕΡΑ της ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑΣ είναι η εκδήλωση έναρξης ενός αστικού πειράματος για μια διαφορετική πόλη για τα 20 χρόνια PARALLAXI ... "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ" http://parallaximag.gr/thessaloniki.html

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
[Παλαιότερες εκδηλώσεις]
• Κυριακή 25 Απριλίου, 21:00 - ΑΝΤΙ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Θεσσαλονίκης στο Στρατόπεδο Κόδρα.
• Τετάρτη 5 Μαΐου,20:30 - ΠΑΡΤΙ ΠΡΟΒΟΛΩΝ Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας στον πολυχώρο Art Gallery Bar LA DOZE, Βηλαρά 1-Συγγρού, Άνω Λαδάδικα.
• Πέμπτη 6 Μαΐου, 21:00 - ΣΥΝΑΥΛΙΑ LOCOMONDO στο BLOCK 33.
• Πέμπτη 13 Μαΐου 21:00 - Προβολές στην ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ του Α.Π.Θ (Φ.Ο.Α.Π.Θ) στο πλαίσιο της ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.
• Δευτέρα 17 Μαΐου, 17:15 - Προβολές στο American College of Thessaloniki, αίθουσα New Building.
• Παρασκευή 28 Μαΐου, 20:00 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 21.00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ "ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ" και άλλα Ντοκιμαντέρ και Video (*) στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
• Σάββατο 29 Μαΐου 21.00 - URBAN FESTIVAL προβολές στον άξονα Δ. Γούναρη-Ναυαρίνο από την θάλασσα μέχρι την Ροτόντα.

(*) Οι προβολές της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας περιλαμβάνουν :

 Ντοκιμαντέρ «ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ». Απέσπασε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2009 και αφορά τα γεγονότα της 1ης Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου 2008.
Trailer Ντοκιμαντέρ στο http://vimeo.com/channels/wnbrgreece
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Έλλη Ζερμπίνη - Παραγωγή: SPIRTO Productions - Διάρκεια: 27'
 Ντοκιμαντέρ "WORLD NAKED BIKE RIDE LONDON", αφορά τα γεγονότα από την πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου το 2005. Διάρκεια: 30'
 Μουσικό Video "2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ" (2009), σκηνοθεσία Έλλη Ζερμπίνη. Διάρκεια: 10'
 Μουσικό Video "ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ" της παρεμβατικής ομάδας SFINA, σκηνοθεσία Μάριος Σπύρογλου. Διάρκεια 5'
 Μουσικό Video "1ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" (2010), σκηνοθεσία Σταύρου Βουτσά. Διάρκεια: 10'
 Μουσικό Video "ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ" της παρεμβατικής ομάδας SFINA, σκηνοθεσία Μάριος Σπύρογλου. Διάρκεια 5'
 Διάφορα Video Spots μικρού μήκους του "TRANSPORT OF LONDON" για την προσοχή που πρέπει να δίνουμε στο ποδήλατο στους δρόμους.

Τι είναι το WORLD NAKED BIKE RIDE (WNBR) – Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία ;
Το World Naked Bike Ride είναι ένα διεθνές κίνημα που ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά το 2004. Συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διοργανώνεται σε ετήσια βάση η Γυμνή Ποδηλατοδρομία για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο, την οικολογία, την απενοχοποίηση του γυμνού σώματος. Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου του 2008 και στην συνέχεια στις 4 Ιουνίου 2009.

Γιατί ΠΟΔΗΛΑΤΟ;
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΡΥΠΑΝΣΗ
Γιατί συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να εκπέμπουμε ρύπους.
• ΥΓΕΙΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Γιατί ασκούμαστε καταπολεμώντας την καθιστική ζωή, που ευθύνεται για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα υγείας και την τάση παχυσαρκίας του άνθρωπου της πόλης.
• ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ - ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Γιατί έχουμε κουραστεί από τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων, το κυνήγι αναζήτησης στάθμευσης, τον χαμένο χρόνο, τα νεύρα και τις κλήσεις.
• ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί κάνουμε καλό στην τσέπη μας με μηδενικό κόστος μετακίνησης και στάθμευσης και απεξαρτόμαστε από την χρήση και το κόστος του πετρελαίου σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
• ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Γιατί είναι υπέροχη εμπειρία να κάνεις ποδήλατο! Γιατί όταν πήγαμε στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στο Στρασβούργο μας άρεσαν τα απελευθερωμένα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι ποδηλατόδρομοι, και αναρωτηθήκαμε γιατί να μην είναι έτσι και στην Ελλάδα.

Τι ΘΕΛΟΥΜΕ;
• Πράσινη πόλη με μητροπολιτικό πάρκο, ελεύθερους καταπράσινους χώρους και βιώσιμη κινητικότητα με πεζοδρομημένο κέντρο, ΤΡΑΜ και Θαλάσσια Συγκοινωνία.
• Νομοσχέδιο για το Ποδήλατο ώστε να εντάσσεται σε όλες τις κυκλοφοριακές μελέτες και υποδομές.
• Οικονομικά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτου με επιδοτήσεις και μειώσεις στο ΦΠΑ.
• Ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων από τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες προς το κέντρο.
• Ευνοϊκές ρυθμίσεις στον Κ.Ο.Κ για την διευκόλυνση κυκλοφορίας του ποδηλάτου.
• Σταθμοί ενοικίασης και στάθμευσης ποδηλάτων σε όλη την πόλη.
• Μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΘ-ΟΣΕ-ΚΤΕΛ.. ) και στο υπό κατασκευή ΜΕΤΡΟ με ειδικό βαγόνι.
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάδοση της χρήσης ποδηλάτου.

Γιατί ΓΥΜΝΟΙ;
• Γιατί έχει αντιστραφεί η έννοια της αξιοπρέπειας και πλέον θεωρούμε το γυμνό σώμα αναξιοπρεπές και τον οδηγό του αυτοκινήτου που ρυπαίνει, αξιοπρεπή.
• Γιατί το σώμα μας είναι ό, τι πιο φυσικό έχουμε και είναι σίγουρα πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας.
• Γιατί θέλουμε να αφυπνίσουμε τόσο τους πολίτες όσο και την πολιτεία για τη χρήση του ποδηλάτου ως Μέσο Μετακίνησης.

Μόνο ΓΥΜΝΟΙ;
• Ελάτε όσο γυμνοί τολμάτε! Oπως σας γέννησε η μητέρα φύση, με body-painting, φυσική διακόσμηση, μαγιό, μάσκες, περούκες, αξεσουάρ, πολύ κέφι και φαντασία. Νοιώστε Ελεύθερα !
ΠΟΤΕ και ΠΟΥ;

Η 3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 στις 20.00 το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ώρα συγκέντρωσης και προετοιμασίας θα είναι μερικές ώρες πριν, σε μέρος που θα ανακοινωθεί στη σελίδα μας. Γίνετε μέλη και δείτε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και προβολές ενημέρωσης καθώς και όλα μας τα νέα.

http://www.worldnakedbikeride.gr
http://www.facebook.com/wnbr.greece
E-mail info@worldnakedbikeride.gr

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι