Αγοράστε το ποδήλατο της απεργίας Strike-Bike


Strike bike: το αλληλέγγυο ποδήλατο

Στη μικρή πόλη Nordhausen της Γερμανίας, οι εργάτες και οι εργάτριες της υπό χρεωκοπία επιχείρισης Bike Systems, κατέλαβαν το εργοστάσιο και αποφάσισαν να το δουλέψουν μόνοι/ες τους. Strike bike (το ποδήλατο της απεργίας) είναι το νέο όνομα των ποδηλάτων που παράγουν.


Ενα μικρό χρονικό
Αναδημοσίευση από indy.gr

To Nordhausen είναι μια μικρή γερμανική πόλη, με πληθυσμό 45.000 κατοίκων. Στο κέντρο περίπου της γερμανικής επικράτειας, ανήκει στην πολιτεία της Θουρινγκίας, κομμάτι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Στα περίχωρα της πόλης αυτής λειτουργεί από το 1986 ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδηλάτων. Τα τελευταία χρόνια, το εργοστάσιο άλλαξε ιδιοκτησία δύο φορές και οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να πέφτουν και τα ωράρια να επιμηκύνονται: απαραίτητες θυσίες για να επιβιώσει η επιχείρηση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το επιχείρημα της εργοδοσίας.

Το Δεκέμβρη του 2005 η ιδιοκτήτρια Biria Gruppe, πουλάει το εργοστάσιο, μαζί με ένα δεύτερο που διαθέτει, σε μικρές εταιρείες-βιτρίνες (όπως η Bike Systems, με μόνο 25.000 ευρώ ιδία κεφάλαια), ελεγχόμενες από την χρηματοπιστωτική πολυθενική Lone Star. Η στρατηγική της Lone Star γίνεται αμέσως εμφανής: το δεύτερο εργοστάσιο μεταφέρεται στη Σαξονία και σύντομα κλείνει, αφήνοντας 200 εργαζόμενους/ες στο δρόμο. Μετατρέπει το εργοστάσιο του Nordhausen σε τροφοδότη ανταλλακτικών για τον πρώην ανταγωνιστή του, την εταιρεία Mifa, στην οποία η Lone Star έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο. Και μέσα στο 2007 αποφασίζει να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο του Nordhausen. Με λίγα λόγια, ο ρόλος της Lone Star ήταν κυριολεκτικά να "διαλύσει τον ανταγωνισμό".

Οι εργάτες και οι εργάτριες του Nordhausen, όμως, αρνούνται να δεχθούν το μοιραίο. Οι 135 που παραμένουν στον αγώνα, αποφασίζουν στις 10 Ιουλίου να καταλάβουν το εργοστάσιο, ώστε να εμποδίσουν το κλείσιμό του. Η εργοδοσία έχει ήδη απομακρύνει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού, παραμένει όμως επαρκής για την παραγωγή ενός τουλάχιστον μοντέλου. Μέσα από συζητήσεις με αλληλέγγυο κόσμο, αποφασίζουν ότι μπορούν δοκιμαστικά να ξαναρχίσουν την παραγωγή, αυτή τη φορά χωρίς αφεντικό.

Έτσι γεννιέται η ίδεα του Strike Bike. Με τη βοήθεια του αναρχοσυνδικαλιστικού σωματείου FAU, της κολλεκτίβας αλληλέγγυου εμπορίου Cafe Libertad (από την οποία προμηθεύεται ζαπατίστικο καφέ ο Σπόρος στην Ελλάδα) και άλλων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια στήριξης των εργατών/τριων, με την κατεύθυνση να μπει σε λειτουργία, υπό εργατικό έλεγχο, η επιχείριση. Για να είναι βιώσιμη αυτή η πρώτη προσπάθεια, πρέπει να συμπληρωθούν παραγγελίες για 1.800 ποδήλατα μέχρι τις 2 Οκτώβρη. Η τιμή για μεμονωμένες παραγγελίες είναι 275 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και μεταφορικών - αν και για παραγγελία από την Ελλάδα π.χ. θα είναι πιο ακριβά) και 200 ευρώ για ομαδικές παραγγελίες.

Περισσότερα:

Strike-bike.de (Η σελίδα της καμπάνιας, λίγες πληροφορίες στα αγγλικά)
FAU
Labournet.de (πολύ υλικό, αλλά μόνο στα γερμανικά)

Το Ποδήλατο

 

Τιμή 275 με ΦΠΑ Ζάντες 28" Σκελετός Αλουμινίου 3 ταχύτητες μέσα στο πίσω κέντρο Μπροστά κέντρο με δυναμό Shimano DH3N30 Φώτα με δυναμό μπρoς πίσω, σχάρα και φτερά στο χρώμα του σκελετού Βάρος 17 κιλά Διατίθεται μόνο σε κόκκινο.... Το γυναικείο και το αντρικό

Αν καταφέρουμε και αγοράσουμε 20 τα μεταφορικά θα είναι δωρεάν, αλλιώς θα είναι λίγα χρήματα πάντως….

Δυστυχώς τα χρήματα θα πρέπει να προπληρωθούν και αν δεν μαζέψουν 1.800 παραγγελίες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου το εργοστάσιο δεν θα επαναλειτουργήσει και τα χρήματα θα επιστραφούνε…

Προς το παρόν έχουμε 7 (5 σπόρος, 1 ποδηλάτες, 1 πρωκατ) παραγγελίες όποιος ενδιαφέρετε να ξέρει ότι θα πρέπει να γίνει η παραγγελία ως τις 1 Οκτωβρίου και τα χρήματα δυστυχώς να προπληρωθούνε…

 

Αν κάποιος το πάρει απόφαση ας ανεβάσει ένα post εδώ και εμείς θα δούμε το mail του και θα επικοινωνήσουμε για λεπτομέρειες...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
abyss
Απών/απούσα

Αν γίνει ομαδική παραγγελία, το κόστος δε θα είναι 200 ευρώ;

anakosmas
Απών/απούσα

πώς θα γίνει η πληρωμή και μέχρι πότε πρέπει να βρεθούμε για να στείλουμε τα λεφτά?

Φαντάζομαι ότι η αίτηση αγοράς μπορεί να γίνει και μέσω email αλλιώς δεν έχουμε αρκετό χρόνο για ταχυδρομεία...

κοσμάς

kanyo51
Απών/απούσα

KaNyO51one nai mesa kanyo51@hotmail.com

anakosmas
Απών/απούσα

take a trip by strike-bike, go on strike, go by bike!   

κοσμάς

luna
Απών/απούσα

kalimera,

thelo na paraggeilo ki ego ena stike-bike an ginei telika omadiki paraggelia. epikoinoniste an yparhei akoma hronos gia na steiloume ta hrimata.

thanks

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

"Λοιπόν, μια ενημέρωση για το τι έχει συμβεί με τα ποδήλατα μέχρι τώρα
Οι εργάτες/τριες αποφάσισαν τελικά να βάλουν μπροστά το εργοστάσιο,
καθώς μαζεύτηκαν 1.300 προπληρωμένες παραγγελίες μέχρι την 1η Οκτώβρη
μόνο από τη Γερμανία. Δεν πίστευαν πραγματικά ότι θα υπήρχε τέτοια
ανταπόκριση και έχουν πάρει θάρρος. Στη Γερμανία πήρε μεγάλη
δημοσιότητα
το θέμα, ενώ ήρθαν παραγγελίες από 15 χώρες της Ευρώπης, αλλά και από
μέρη τόσο μακρινά όσο η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Συνεχίζουν να
δέχονται παραγγελίες, και στα τέλη Οκτώβρη θα παράξουν τα ποδήλατα (θα
τους πάρει περίπου 1 βδομάδα).
Τι έγινε στην Ελλάδα μέχρι τώρα: έγινε μια ασυντόνιστη κινητοποίηση,
πρωτοβουλιακού χαρακτήρα, από άτομα στο Σπόρο, τους Ποδηλάτρες και στο
Στέκι Μεταναστών, ώστε να μαζευτούν παραγγελίες ποδηλάτων."

Τελικά μαζεύτηκαν 1800 (και όχι 1300 που γράφει παραπάνω) παραγγελίες. Το εργοστάσιο θα μπει σε λειτουργία 23-30 Οκτώβρη και για όσους έχουν παραγγείλει ποδήλατα θα είναι εδώ στις αρχές Νοέμβρη.

Ενημερωτικά τελικά 10 ποδήλατα θα έρθουν στην Ελλάδα (τουλάχιστον τόσα ξέρουμε εμείς, μπορεί κάποιος άλλος να έκανε μόνος του την παραγγελία)

exomail2003

wp