Ποδήλατα στο Παρίσι

Μετά από τη βόλτα στο Λονδίνο, λέω να γράψω για τις ποδηλατικές μου εντυπώσεις από τη σύντομη επίσκεψή μου στο Παρίσι. Οι υποδομές είναι ενδιαφέρουσες και αρκετά διαφορετικές από αυτές του Λονδίνου.
Τι είδα λοιπόν στο Παρίσι...

  • Δημόσια Ενοικιαζόμενα Ποδήλατα Velib: Χωρίς υπερβολή, πάνω από 50% των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στο δρόμο είναι Velib (Velos en libre service). Σε πολλά κεντρικά σημεία σε δρόμους, σταθμούς Velib, μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα ποδήλατο Velib και να μετακινηθεί μέσα στην πόλη και έπειτα να το αφήσει σε έναν οποιοδήποτε άλλο σταθμό Velib. Σε κάθε σταθμό υπάρχει κάτι σαν παρκόμετρο όπου μπορείς να πληρώσεις με την πιστωτική σου κάρτα ή με την ετήσια κάρτα. Η χρέωση είναι μόλις 29 ευρώ το χρόνο ή 5 ευρώ τη βδομάδα ή 1 ευρώ την ημέρα! Η χρέωση αυτή ισχύει μόνο αν χρησιμοποιείς το ποδήλατο για μισή ώρα (από τη μισή ώρα και πάνω υπάρχει επιπλέον χρέωση 1 ευρώ την ώρα. Προφανώς λοιπόν το σύστημα δεν ενδείκνυται τόσο για να πάρεις το ποδήλατο και να κάνεις βόλτες, αλλά για να κάνεις τη μετακίνησή σου και να το αποδεσμεύσεις σε μισή ώρα αφήνοντας το ελεύθερο για κάποιον άλλον αργότερα. Αντίστοιχο σύστημα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στη Λυόν όπου εκεί η πρώτη μισή ώρα είναι εντελώς δωρεάν χωρίς αρχικό ημερίσιο ή ετήσιο κόστος. Τα ποδήλατα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και πολλές φορές ειδικά οχήματα τα μεταφέρουν από ένα μέρος σε άλλο ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα το κοινό.
  • Ποδηλατόδρομοι: Αν και είδα ποδηλατόδρομους σε αρκετά σημεία, σε πολλές οδούς, ο ποδηλατόδρομος είναι η λεωφοριολωρίδα. Ένας εύκολος τρόπος να δώσεις λίγο χώρο στα ποδήλατα, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί πανεύκολα και σε ελληνικές πόλεις.
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
wp