Εντυπωσεις απο την χρηση μασκας καυσαεριων

14 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
thanosman
Απών/απούσα

Χθες παρελαβα την μασκα καυσαεριων που παραγγειλα απο chainreaction και την εχω ηδη χρησιμοποιησει για 25 περιπου χιλιομετρα.
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=8649
στην αρχη μπορω να πω οτι ηταν ιδιαιτερα "απομακρη" σε σχεση με την ανετη ποδηλασια. Την φορουσα και ειχα και γυαλια ηλιου απο πανω. Παρολη την ζεστη που ειχε στα 10 πρωτα χιλιομετρα χρειαστηκα μονο μια φορα να την επανατοποθετησω σε σχεση με την μυτη μου.
Στα επομενα 15 χιλιομετρα εβγαλα τα γυαλια. Εκει μπορω να πω ότι ηταν πολύ πιο ανετα τα πραγματα . μπορεσα να σηκωσω την μασκα πιο ψηλα και η ανασες που επερνα ηταν πολύ καλυτερες. Οι ανασες κατά 99% πλεον τις περνω από το στομα και όχι και από την μυτη. Αυτό εχει ως αποτελεσμα να στεγνωσει το στομα μου καποια στιγμη. Η εκπνοη από την μυτη όμως είναι είναι ανετη και αυτό βοηθαει στην σωστη κυκλοφορια του αερα στο αναπνευστικο συστημα. Επισης. δΔεδομενης βεβαια και της ζεστης, δεν στενγωσε οσο συχνα περιμενα το στομα μου.Τελος, ο ιδρωτας γυρω αοπ την μασκα δεν ηταν σε ασχημα επιπεδα.
Αυτά για πρωτες εντυπωσεις. Θα γραψω και αλλα!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
u13148
Εικόνα u13148
Απών/απούσα

καλο μεσημερι
μετρησεις εχουν δειξει οτι ο ποδηλατης κατακρατα λιγοτερο καυσαεριο σε σχεση με αντιστοιχο αυτοκινητιστη/μοτοσυκλετιστη (μεγαλυτερο μερος των πνευμονων λειτουργει ο ποδηλατης, μεγαλυτερη εκπνοη, περισσοτερος ιδρωτας).
το παραπανω, σε σχεση με μια καλη μασκα βοηθαει στα σιγουρα.

vec
Απών/απούσα

thanosman wrote:
Οι ανασες κατά 99% πλεον τις περνω από το στομα και όχι και από την μυτη.

Πριν πολλάα χρόνια που αθλούμουν, οι προπονητές χτυπιώντουσαν να αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα γιατί έτσι εισάγουμε πολύ περισσότερο αέρα. Νομίζω πως έχουν δίκιο, οπότε δοκίμασε να εισπνέεις από τη μύτη για να κουράζεσαι λιγότερο. Αυτό βέβαια αν υπάρχουν ιγμορίτιδα, στραβό διάφραγμα κτλ δεν είναι πάντα εφικτό. Η εκπνοή δεν παίζει και τόσο ρόλο.

Περιμένουμε και άλλες εντυπώσεις, ευχαριστώ για την ενημέρωση.

thanosman
Απών/απούσα

ασχολουμαι πολλα χρονια με muay thai και πυγμαχια και σε αγωνιστικο επιπεδο...οπως θα καταλαβενετε λοιπον το θεμα ανασα ειναι κατι στο οποιο εχω δωσει πολυ μεγαλη βαρυτητα.

το σωστο ειναι να αναπνεουμε και με τους δυο τροπους. Γιαυτο και κατα την διαρκεια των διαλλειματων αγωνων οι αθλητες οφειλουν να αναπνεουν και απο το στομα και απο την μυτη (αναλογια 1/1) ετσι ωτσε να ξεκουραζονται πιο αποτελεμστατικα. στο ποδηλατο το πιο συνηθισμενο (για μενα τουλαχιστο) ηταν να αναπνεω απο την μυτη.. μιας και το στομα το κρατουσα κλειστο για λογους διαφορους... (απο ζωυφια εως οτι ειναι χαζο να ταξιδευεις με το στομα ανοιχτο).

με την μασκα ειμαι πιο σωστος γιατι εισπνεω απο το στομα και αποπνεω απο την μυτη...ενω πριν τα εκανα και τα δυο απο την μυτη...(εκτος σε στιγμες spinning που εκει ο οργανισμος ο ιδιος σε ωθει να κανεις το στομα -μυτη μονος του...)

το στομα μυτη ειναι πιο αποτελεσματικο απο το μυτη στομα γιατι μπορουμε να παρουμε πιο πολυ αερακαι να κανουμε βραδυα καυση με μια ανασα...!

chris_spilios
Απών/απούσα

...Φρειδερίκο...γιατί ανέβαινα ανηφόρες μαζί με λεοφορεία...
Με βόλεψε και την έχω πάντα στην τσάντα μου με τα άλλα ποδηλατικά...Η ερώτηση μου είναι αν έχεις πάρει το σωστό μέγεθος,μιας και την πήρες από το internet δεν θα είχες την ευκαιρία να τη δοκιμάσεις.

jamal
Απών/απούσα

φανταζομαι ομως πως δεν κανεις μαι ται στην κηφισιας!
προσφατα διαβασα μια ερευνα που ελεγε πως κανεις ασκησει για μιση ωρα σε δρομο μεγαλης κυκλοφοριας αυτοματος κοβεις μερικες μερες απο την ζωη σου.
και αυτο γιατι περενεις πολυ περισοοτερες ανασες χημικων και καυσαεριων στα πνευμονια σε αντιθεση μεοσα ελεγε ο φιλος πιο πανω για τους οδηγους.
Ακομα η εισπνοη απο την μυτη ειναι γνωστο πως λογω των τριχων,των τριχιδιων και της υγρασιας εμποδιζει τις περισσοτερες υλες καυσαεριων να εισελθουν στους πνευμονες.
Οποτε αναπνεουμε απο την μυτη
Βλεπω πως γουσταρουν ορισμενοι να δινουν 30 ευρω για ενα κομματι πλαστικο και λιγο πεπιεσμενο χαρτι το οποιο ονομαζουν μασκα.
Πρακτικερ και οχι μονο
Μασκα αεριων.τιμη 1.00 ευρω
Μασκα καυσαεριων και χημικων με φιλτρο ανθρακα.τιμη 3.00 ευρω
διαλεγεται και αγοραζεται

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Έτσι οπως έχει γίνει η κατάσταση με την μόλυνση στο κέντρο πιστεύω ότι και η πιο μάπα μάσκα κάτι καλύτερο κάνει από πλευράς σωματιδίων. Να τα κόψει όλα δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό καμία μάσκα.
Αλλά είναι μια σχετική προστασία.

Και ας μην τρελαινόμαστε. Όταν καθόμαστε μέσα στο σπίτι μας ή όταν περπατάμε στον δρόμο, δεν αναπνέουμε τον ίδιο μολυσμένο αέρα;

Η λύση δεν είναι οι μάσκες παιδιά, αλλά να απαιτήσουμε να κυκλοφορούν λίγότερα αυτοκίνητα, είτε να κλείσει το κέντρο για αυτά, ή κάτι τέλος πάντων για να περιοριστεί η ατμοσφαιρική μόλυνση..

jijiconi
Απών/απούσα

Πολύ χρήσιμες οι εντυπώσεις σου thanosman, όπως και η ενημέρωση του jamal για την έρευνα που αναφέρει τις επιπτώσεις της κίνησης του κέντρου στους ποδηλάτες. Γνωρίζει κάποιος αν οι μάσκες χωρίς βαλβίδα (οι απλές που αναφέρει ο jamal) είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, γιατί έχω ακούσει πως δυσχεραίνουν την εκπνοή όταν ποδηλατείς.
Όχι ότι θα πάρω, δεν είναι η λύση, θα περιμένω την marlene να διώξει τα αυτοκίνητα από το κέντρο....

Για τις εισπνοές-εκπνοές είσαι σίγουρος?
Προπονητές μου έχουν πεί το αντίθετο...

jamal
Απών/απούσα

δεν ξερω παιδες
γενικα η ολη κατασταση της αθηνας με εχει πνιξει
καυσαερια
αυτοκινητα
παρκαρισμα
τσακωμοι αγχος
αθλιες συνθηκες
ετσι λοιπον αν και δεν εχω καμια σχεση με επαρχια αποφασισα να την κανω φετος
ελπιζω να υπαρχει και κανας καλος ποδηλατικος συλλογος στον πυργο
τωρα θα μου πεις,καλα πυργο διαλεξες
δεν βαριεσε
μακρια απο την αθηνα ολα καλα ειναι

thanosman
Απών/απούσα

Καλημερα σας

Πλεον εχω ολοκληρωσει 50 χιλιομετρα με την μασκα καυσαεριων που αγορασα. Οσο αφορα το γεγονος ότι καει 30 ευρω θα πω ότι μου αρεσει μαζι με το ποδηλατο να εχω και ένα lifestyle και αφου τα οικονομικα μου μου το επιτρεπουν , ναι τα εδωσα για να αγορασω την μασκα. Οποιος δεν εχει αυτά τα χρηματα του προτεινω να βρει μια λυση και να αγορασει μασκα γιατι παιδια τελικα κανει καλη (πολυ καλη!) δουλεια και είναι πολύ αποτελεσματικη.

Συγκεκριμενα: μια και ξεπερασα το «σοκ» των πρωτων χιλιομετρων μπορω να πω ότι εμαθα εγω ο ιδιος να την εφαρμοζω πιο καλα και αποτελεσματικα, χρειαζεται ελαχιστες φορες να την επαναπροσαρμωσω κατά την διαρκεια της διαδρομης μου (η διαδικασια της επαναπροσαρμογης είναι διαδικασια 1 δευτερολεπτου εν κινηση).

Δεδομενου τι κινουμε αποκλειστικα νετος πολης και περναω από «κακες» λεωφορους (κυπρου, βουλιαγμενης, φρανζη, συγγρου - ψηλα) αν δειτε τι εχει κρατησει η μασκα (σε 50 χιλιομετρα) θα την πιστεψετε πιο πολύ. (Θα βγαλω φωτογραφιες σε δυο εβδομαδες από το νερο του κουβα που θα την πλυνω γι ανα δειτε και εσυ ποσο πραγμα μαζευει (όχι ότι θα ανεπνεα ολο αυτό αλλα κατι από αυτό σιγουρα!)

Επισης εμαθα να την φοραω πιο καλα και μπορω να αναπνεω και από την μυτη!!!πολυ σημαντικο αυτό για μενα!!

slayerarg
Εικόνα slayerarg
Απών/απούσα

εγώ κυκλοφορώ με αυτή και όντως είναι σαν να ποδηλατώ στον Τύρναβο!

ότι άλλο είναι τζάμπα λεφτά..

Στο ΠΝ κάναμε γυμνάσια με μάσκες χημικού πολέμου αφου "ντουμανιάζανε" ένα δωμάτιο με καπνογόνα.. δεν καταλάβαινες τπτ.. ανέπνεες καθαρό κυριολεκτικά αέρα.. τώρα αν μας δίνανε τη μάσκα του χειρούργου μάλλον θα σκάγαμε..

u13148
Εικόνα u13148
Απών/απούσα
Alkis Alevizos
Απών/απούσα

Γενικά είναι πάντα καλύτερο να εισπνέουμε από τη μύτη,
πράγμα και το οποίο είναι και το φυσιολογικό στον άνθρωπο.
Η μύτη έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να προσφέρει τα παρακάτω:
-Μικρή στενή & διπλή δίοδο, οπότε μηδαμινή πιθανότητα απόφραξης αεραγωγού απο ξένο σώμα.
-Τρελά υπεραιμικό βλεννογόνο με αναγκαστική μεγάλη πορεία του αέρα με αποτέλεσμα την ύγρανση (100% κορεσμό σε υγρασία) και την θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα.
-Επιπλέον εντοπισμό δυνητικά βλαβερών ουσιών μέσω όσφρησης.

Το στόμα τώρα έχει όλα τα μειονεκτήματα και υστερεί σε σχέση με τη μύτη,
-Μία μεγάλη οπή με πιθανότητα να μπει ξένο σώμα
-Είσοδος παγωμένου και στεγνού αέρα στους πνεύμονες με επακόλουθες βλάβες μακροπρόθεσμα
-Αφυδάτωση και ξήρανση στοματοφαρυγγικού βλεννογόνου και δοντιών με μακροπρόθεσμα πάλι βλάβες.
αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα λόγω διαστάσεων:
Ελάχιστες αντιστάσεις και πολύ μεγαλύτερες ροές αέρα και μεγαλύτερη συχνότητα αναπνοών (δηλαδή παίρνω και πολύ περισσότερο και γρηγορότερα και συχνότερα αέρα).

Με λίγα λόγια, για μικρά χρονικά διαστήματα προσφέρει πολλά η εισπνοή με το στόμα, περισσότερο οξυγόνο (όταν ζοριζόμαστε/μας κυνηγάει αρκούδα αντανακλαστικά τρέχουμε και εισπνέουμε με το στόμα), αλλά δεν ενδείκνυται για συνέχεια κατά την καταπόνηση.

Τώρα όσον αφορά την εκπνοή ο αέρας βγαίνει ζεστός και υγρός (χνώτα),
οπότε και από το στόμα να βγει δεν παθαίνουμε τίποτα, απλά βγαίνει γρηγορότερα.

Η απλή φτηνή μάσκα τώρα, κατακρατεί αρκετά σωματίδια απο τη στερεή φάση του μολυσμένου αέρα και κυρίως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και σίγουρα μακροπρόθεσμα βοηθάει απλά κάποιοι ίσως δυσκολευτούν στην οδήγηση καθώς η αναπνοή δυσχεραίνεται σε κάποιο βαθμό και ο εκπνεόμενος ζεστός & υγρός αέρας δημιουργεί σε πολλούς μια υποκειμενική αίσθηση δύσπνοιας.

Ka0s
Εικόνα Ka0s
Απών/απούσα

To σωστό είναι να αναπνέουμε και από τα δύο για να μην κουραζόμαστε και όταν κάνουμε πιο σοβαρή ποδηλασία να αναπνέουμε από το διάφραγμα...
Εγώ που είχα πιο παλια μια μάσκα καυσαερίων σύντομα την χάρισα γιατί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με σταματούσαν για εξακρίβωση...

contact