Πρόταση για ποδηλατική αποστολή - και μερικές σκέψεις

11 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Πριν πω την συγκεκριμένη πρόταση παρακάτω, θα ήθελα να πω μερικές σκέψεις με την ευκαιρία.

Οι ΦτΠ αλλά κι άλλες ομάδες από Αθήνα κυρίως από ό,τι έχει πιάσει το μάτι μου, κάνουν κάποιες εκδρομές εκτός πόλης γενικά 2-3ήμερες και στη λογική της παρασκευοσαββατοκυριακάτικης απόδρασης. Αυτές οι αποδράσεις απευθύνονται βασικά στον άνθρωπο της πόλης, και είναι καλό και υπέροχο να γίνονται γιατί δίνουν ευκαιρίες αυτός να βγει εκτός των τειχών. Όμως το ποδήλατο δίνει δυνατότητες πολύ περισσότερες σε οποιονδήποτε άνθρωπο θελήσει να το χρησιμοποιήσει ως μεταφορικό μέσο, αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν αυτό να το βεβαιώσουν, πολλοί περισσότεροι από όσο γενικά νομίζεται! Πολλοί υπάρχουν που ξέρουν ότι είναι κι αυτό ένα απ΄ τα μεγάλα νεοελληνικά παράδοξα: να έχουμε έναν τόπο με απίστευτη ομορφιά και περιβάλλον και ενδιαφέρον και απίστευτα κατάλληλο κλίμα, κι όμως η ποδηλατοκίνηση σε αυτή χώρα να πιάνει πάτο. (Δεν θα επεκταθώ στο πόσο ενδιαφέρον είναι να ταξιδεύεις με ποδήλατο γιατί αυτά λέγονται αλλού...)

Όπου λοιπόν πας σ' αυτή τη ρημάδα χώρα διαπιστώνεις αμέσως ότι η μαγεία να ποδηλατείς είναι μία εκθετική καμπύλη, μια συνάρτηση που έχει ως βάση το ποδήλατο και εκθέτη το χρόνο που θα αφιερώσεις. Υπάρχουν πολλά να ζήσεις και ένα 2-3ήμερο ποτέ δεν είναι αρκετό. Όλοι μας είμαστε σε κρίση χρόνου, ακόμα κι ένα διήμερο να λείψεις, δεν είναι εύκολο και πρέπει να το προγραμματίσεις, το ίδιο όμως ισχύει και για μια έξοδο περισσότερων ημερών. Εάν προγραμματίσεις μια έξοδο καιρό πριν, μήνες πριν, είναι πολύ πιθανότερο ότι θα βρεις τρόπους να ρυθμίσεις τα της απουσίας σου και να το πραγματοποιήσεις.

Ενα πλεονέκτημα του συλλογικού προγραμματισμού είναι ότι ανοίγει ορίζοντες στην επικοινωνία τη συνεργασία την αλληλοβοήθεια και την έμπνευση που χρειάζονται οι πιο άπειροι ποδηλάτες, και όχι μόνο, που δεν θα έβγαιναν μόνοι τους. Αν υπάρχει κοινός στόχος, σκοπός, μια κεντρική ιδέα της αποστολής, βοηθιέται ο καθένας, ακόμα και ο πιο άπειρος, να ξεπεράσει εύκολα τα πρακτικά προβλήματα που φυσικά υπάρχουν σε κάθε κατάσταση, και να εστιάζει και να βιώνει την κατάσταση με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Π.χ. εμένα με ενδιαφέρει η φωτογραφία, τον άλλον το βίντεο, τον άλλον τα πολιτιστικά, άλλον η φύση, η διατροφή, η υγεία, το ντοκουμέντο, η παρέα, στο τέλος ο καθένας συμβάλλει στο αποτέλεσμα της εμπειρίας με τον τρόπο του και βγαίνει κάτι ομαδικό που είναι πολύ πιο ισχυρό και μεταδοτικό από το να κάνει κάτι κάποιος μόνος του ή σε μικρή παρέα. Το ζητούμενο δεν είναι λίγοι να κάνουν κάτι και γύρω οι πολλοί να θαυμάζουν, αλλά όλοι να δοκιμάσουν και να δουν πόσο απλό είναι. Όταν ξεπερνάει το ατομικό επίπεδο και γίνεται υπόθεση συλλογική δυναμώνει πολύ, και η δύναμη επιστρέφει μεγαλύτερη και στα άτομα που συμμετέχουν, π.χ. κι εάν εγώ που προτείνω κάτι δεν μπορέσω να πάω δεν με πειράζει γιατί από αυτούς που τελικά θα πάνε θα πάρω πράγματα.

Δε θέλω να παπαγαλίσω τα γνωστά κλισέ για το "πόσο σημαντική είναι η ξεκούραση σε περίοδο κρίσης" και τέτοια. Η βαλίτσα θα μπορούσε να πάει μακριά, μέχρι και την πολιτική σημασία, που γνωρίζεις έτσι τον πραγματικό τόπο σου έξω από τη μαύρη προπαγάνδα που θέλει τον πολίτη να μη ξέρει τον πλούτο του τόπου του για να ανέχεται το ξεπούλημα της χώρας του. Σ΄ αυτό το πνεύμα λοιπόν πετάω μια ιδέα, την οποία κάθε θετικόσκεφτος διπέταλος αυτοκινούμενος μπορεί να αξιοποιήσει καταλλήλως.

Καλή Χρονιά! και ε;yxomai να τα πούμε στο Δρόμο

Πρόταση για ποδηλατική αποστολή τον Μάιο του 2013

Τίτλος: Αλιάκμωνας 2013.
Τόπος και σκοπός: γνωριμία με τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, που είναι ελληνικός από τις πηγές μέχρι τις εκβολές, τον γιο του Ωκεανού και της Τιθύος, τον ευρύτερο χώρο του με το περιβάλλον, ιστορία, πολιτισμό.
Χρόνος: κάπου ανάμεσα μέσα Μαίου με τέλη Ιουνίου 2013. Τέλος άνοιξης προς αρχή καλοκαιριού.
Διάρκεια: 10 μέρες το λιγότερο, 15 ημέρες πρέπει να είναι ικανοποιητικές για την παρακάτω διαδρομή.
Ρυθμός και στυλ: Χαλαρά και περιηγητικά (καθημερινή απόσταση το πολύ 80χλμ.). Θα έχουμε υπολογιστή με λεπτομερή χάρτη, και τα απαραίτητα για φαγητό και ύπνο. Γνωριμία με τους ανθρώπους, φωτογράφιση, καταγραφή, κέφι και ξεγνοιασιά απαραιτήτως.
Διαδρομή γενικά: Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την προστατευόμενη (στα χαρτιά) περιοχή Natura του Γράμμου, όπου πηγάζει ο Αλιάκμωνας, και θα καταλήξει στο εθνικό πάρκο (στα χαρτιά είπαμε...) των εκβολών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμωνα. Ξεκινάμε από Κόνιτσα, σε 2 μέρες φτάνουμε στο χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) σε υψόμ. 1440 μέσω Αετομηλίτσας από δασική διαδρομή. Αφιερώνουμε 1 ημέρα σε ανάβαση στο Γράμμο (περπάτημα) για εγκλιματισμό/φόρτωση οξυγόνου. Ξεκινάμε από εκεί να ακολουθούμε τον ποταμό προς τα κάτω μέχρι τη θάλασσα. Γράμμος, Νεστόριο, Πεντάβρυσο. Μία μέρα επίσκεψη στην Καστοριά, όπου κάνουμε τον γύρο της λίμνης και τα παραλίμνια χωριά. Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό, Νεάπολη, χωριό Αλιάκμωνας, Τσοτίλι (μέσα από τα χωριά πάντα). Αφιερώνουμε 2-3 μέρες στην επαρχία Βοΐου ν. Κοζάνης, κοντά στον ρου του Μπίστριτσα, παραπόταμου του Αλιάκμονα, με τα παραδοσιακά γεφύρια. Αξιόκαστρο, Μηλιά και μουσείο φυσικής ιστορίας, Άγ. Γεώργιος, Γρεβενά, ποτ. Βενέτικος, Αγ. Θεόδωροι, Καρπερό, Παλιουριά, μονή Νικάνορος, Χρώμιο και μουσείο μακεδονικού αγώνα στο Βούρινο, Αιανή, Ρύμνιο, Σέρβια, Νεράιδα, Βελβεντός, Πολύφυτο, Ριζώματα, Σφηκιά, στενά Αλιάκμωνα και φράγματα, Αγ. Βαρβάρα. Από τη Βέροια, όπου τα παλιά χρόνια ήταν μέχρι εκεί πλωτός ο Αλιάκμωνας από θαλάσσης, ακολουθεί το τελευταίο πεδινό κομμάτι μέσα από τα χωριά του κάμπου μέχρι το Αιγίνιο. Για τις εκβολές δεν υπάρχουν πληροφορίες για δρόμους, συνεπώς ρωτάμε επιτόπου.

Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο. Όσοι ενδιαφερόμαστε καλό είναι να επικοινωνήσουμε και να γνωριστούμε αρκετά πριν την εξόρμηση για να είμαστε προετοιμασμένοι και να περάσουμε καλά. (Πολύ καλά, το απλώς καλά δεν είναι επιτρεπτό.)

Πληροφορίες: σελ 1, σελ 2, σελ 3, σελ 4.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Πολύ ωραία πρόταση! Για αρχή, σημείωσα τη διαδρομή εδώ αλλά νομίζω κάποια σημεία ίσως έχουν πρόβλημα (γέφυρες κλπ), θα πρέπει να δούμε τη διαδρομή σε κανονικό χάρτη, που θα έχει και όλα τα χωριά και τις περιοχές.

edit: τώρα που ξαναείδα τη διαδρομή, παρατήρησα οτι το bikely έχει βάλει άλλα αντ' άλλων στο δρόμο Γράμμο προς Νεστόριο.. (άλλαξε μάλλον μόνο του όταν αποθήκευα το αρχείο)
Μάλλον επειδή δεν βρίσκει το δρόμο από Αετομηλίτσα για Γράμμο από όπου αρχίζει ουσιαστικά η διαδρομή δίπλα στον Αλιάκμονα προς Νεστόριο κλπ. Να πω την αλήθεια ούτε εγώ βρίσκω τέτοιο δρόμο σε χάρτη που έχω και στο google earth φαίνονται μόνο μονοπάτια στην αλπική - τον έχεις πάει και τον ξέρεις;; (θα δω και τους χάρτες της ΓΥΣ).

Tasos
Απών/απούσα

για Πάσχα ή Ιούλιο; Ως εκπαιδευτικός τότε μπορώ μόνο...

(εκτός αν ωστόσο τους διαολοστείλω και πάω να γίνω βοσκός:-)

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

lyhadj wrote:
θα πρέπει να δούμε τη διαδρομή σε κανονικό χάρτη, που θα έχει και όλα τα χωριά και τις περιοχές

Μάλλον έκανες τη διαδρομή στο bikely σε μεγάλη κλίμακα και έβγαλε τα δικά του. Καμία σχέση, όχι από Επταχώρι αλλά από Αετομηλίτσα ΒΑ και Β πάνω στο δάσος.

Δεν έχω πάει Γράμμο, αλλά: Αν μπεις στο g_earth σε μεγάλη κλίμακα φαίνονται οι δρόμοι στο δάσος, από Αετομηλίτσα σε Γράμμουστα μέσω λίμνης Αρένες, και έχει και αντιπροσωπευτικές φωτο. Οι ίδιοι δρόμοι φαίνονται ξεκάθαρα και στην εφαρμογή της ανάβασης, την οποία έχω, και από την οποία μπορώ φυσικά να πάρω τους λεπτομερείς χάρτες, όπου εκτός που έχουν πολλή πληροφορία είναι και σχετικά παλιοί, πράγμα σκόπιμο για λόγους ασφάλειας πληροφορίας (στο γερό πισί στο σπίτι μπορώ να το κάνω αν υπάρχει ενδιαφέρον).

Μετά μπορούμε να την κάνουμε και στο bikely λεπτομερώς.

ΥΣ. Στους της ΓΥΣ πρέπει να φαίνονται, αν και μάλλον περιττό αφού η ανάβαση πήρε και από κει δεδομένα.

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

tasos wrote:
για Πάσχα ή Ιούλιο; Ως εκπαιδευτικός τότε μπορώ μόνο... (εκτός αν ωστόσο τους διαολοστείλω και πάω να γίνω βοσκός:-)

Τα πάντα συζητήσιμα - και όχι μόνο από μένα... ελπίζω.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Ουτε στο g earth τους βλέπω πέρα από μονοπάτια.. αλλά δεν πειράζει, μια επίσκεψη επί τόπου θα μας λύσει την απορία!!! Βλέποντας και κάνοντας...
Οσο για το πότε, τον μεν Μάιο είναι ισως πολύ νωρίς - εννοώντας τις καιρικές συνθήκες - για δε πολύ αργότερα, ίσως θα έχουν ανέβει οι τσοπάνηδες και θα έχουμε πρόβλημα με τα σκυλιά.
Στον Αλιάκμονα γίνεται και ένα τεράστιο θορυβώδες river party κάθε χρόνο τον Αυγουστο (έρχονται λέει 50.000 επισκέπτες) αλλά γίνεται και ένα άλλο στις αρχές στο Ιουνίου " με πιο ανθρώπινα μεγέθη, χωρίς σπόνσορες, χωρίς εταιρείες παραγωγής χωρίς εταιρείες Security, αλλά με προσωπική και συλλογική εργασία μιας μικρής ομάδας απογόνων των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Πολωνία."
Διάβασε και αυτό το κείμενο ενός φίλου που έχει πάει αρκετές φορές με το ποδήλατο

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

10 μέρες = ΣΚ + 5 μέρες άδεια + ΣΚ;

Επίσης, για τι υψομετρικά μιλάμε; τι έδαφος;
τι ποδήλατα (πχ μόνο mountain 2.2 τρακτερωτό);
τι επίπεδο αναβάτη γενικότερα; κατασκήνωση στη
φύση ή ενοικιαζόμενα;

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
ή ενοικιαζόμενα;

Ενοικιαζόμενα;;;; Στις στάνες - αν υπάρχουν εκεί πάνω - θα έχει μόνο "καραμπάδες" (τσοπανόσκυλα).. και για αρκετές ημέρες μάλλον η ανθρώπινη παρουσία θα είναι σπάνια.... (Αν πάμε όμως, μπορώ να σου νοικιάσω μια σκηνή σε καλή τιμή...έτσι για να βγάλω το Φόρο Ακινήτων που χρωστάω...)

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Μπαίνει ο νέος χρόνος σε λίγο.. να μην ονειρευόμαστε και κάτι;;

γραμμος
(φωτογραφία στον Αλιάκομονα του φίλου που έλεγα στο πιο πάνω ποστ)

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

@lyhadj - Ρίξε μια ματιά σ΄ αυτό, πρόσεξε όμως λίγο είναι jpg πλάτους 16000...

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

lyhadj wrote:
Ουτε στο g earth τους βλέπω πέρα από μονοπάτια.. αλλά δεν πειράζει, μια επίσκεψη επί τόπου θα μας λύσει την απορία!!! Βλέποντας και κάνοντας...

δρόμος από Γράμο, προς λίμνες/Αρένες και Αετομηλίτσα υπάρχει τελικά αν και το κομμάτι από Αρένες στην Αετομηλίτσα είναι πολύ κακοτράχαλο (grader, νεροφαγώματα, μαλακό και πετρώδες έδαφος). Αετομηλίτσα προς κεντρικό Κόνιτσας είναι επίσης κω..δρομος - καμμιά σχέση με την "άσφαλτο" που δείχνει οτι έχει ο χάρτης της Ανάβασης, ο οποίος έχει και άλλα αρκετά λάθη στην περιοχή του Γράμου και του Βόιου.
Γενικότερα οι χωματόδρομοι της περιοχής (όσοι είναι συντηρημένοι) είναι μάλλον κακοί, είναι όμως και πολυ όμορφα τα μέρη που διασχίζουν.
Οσο για τα σκυλιά που αναφέρουμε σε κάποιο σχόλιο πιο πάνω, δεν έχουν καμία σχέση με σκυλιά άλλων περιοχών, είναι πιο μικρόσωμα και όχι τόσο φονικά.
Η διαδρομή για όσους θέλουν να ποδηλατίσουν σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της χώρας μας http://ridewithgps.com/users/190249/routes
ή και εδώ http://www.bikely.com/routes/edit/grevena-voio-gramos

contact