Γεια χαρά,
λέω να πάρω το ποδηλατάκι μου να πάω Κρήτη το Σεπτέμβρη. Δεν έχω ξανακάνει διακοπές με ποδήλατο οπότε ό,τι συμβουλή, προτροπή, σχόλιο, προειδοποίηση έχετε να μου δώσετε καλοδεχούμενη, ακόμα και πράγματα που μοιάζουν αυτονόητα ίσως σε σας, πείτε τα (αν δεν βαριεστε φυσικά).πχ να με ρωτήσετε αν έχω ποδήλατο; :ΡΡΡ ή σκηνή.
Πληροφοριακά λέω για Νότια Κρήτη, νοτιοδυτική, κατά προτίμηση ελέυθερο καμπινγκ εκτός κι αν με πιάσει κανας ξαφνικός ακατανόητος φόβος καμια μέρα και πάω σε οργανωμένο, όταν και όπου βρω. Έχω 20 μέρες στη διαθεσή μου.
Δεν ξέρω καν τι πρέπει να ρωτήσω, δηλαδή έχω κάποιες απορίες αλλά οποιαδήποτε πληροφορία και να μου δίνατε καλή θα ήταν.
Τι να πάρω μαζί μου; το ξέρω πως είναι πολύ γενική ερώτηση, αλλά ψάχνω για πολύ γενικές απαντήσεις.
Πως να πάω από Βόρεια Κρήτη, Χανιά σε Νότια; Να κάνω το γύρο από δυτικά, Κίσσαμος δλδ και να κατέβω κάτω; να κόψω από κανα δρόμο ευθεία κάτω τη Κρήτη; Αξίζει η δυτική περιοχή; οι δρόμοι εκει τι λένε; οι οδηγοί ειναι χειρότεροι; έχει στριμμένους δήμαρχους που κόβουν πρόσθιμα σε κατασκηνωτές;
Από τις ανηφόρες και τα μελτέμια θα πεθάνω;
υπάρχει κανας δρόμο μόνο κατηφόρα;
Να σας πω ότι για τοπίο, τρομερές παραλίες και τέτοια δε νοιάζομαι τόσο, γουστάρω απλά που θα είμαι εγώ και το ποδήλατο μου, η πρώτη φορά είναι οπότε καταλαβαίνετε ότι μόνο το γεγονός με ενθουσιάζει.
Το άλλο ειναι η διατροφή, εκει είμαι γενικά χαμένη, να ευελπιστώ ότι θα υπάρχει πολιτισμός κοντά να πάρω κάτι ή να προμηθεύομαι πραγματα; πρώτης ανάγκης φαι;
Όπως βλέπετε είμαι χαμένη το σίγουρο βέβαια ειναι ότι θα πάω :)))) ακόμα και στα τυφλά και ό,τι βγει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε σχόλιο.
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Πες μου ότι έτσι σε λένε να τρελαθώ!
Η Δυτική Κρήτη είναι πανέμορφη. Σε ζηλεύω αφάνταστα που θα πας με το ποδήλατο και αν το αποφάσισες και μόνη σου, σου βγάζω το κράνος και υποκλίνομαι. Η Νότια Κρήτη είναι λίγο... σκληρή με τους αέρηδες. Όταν ξεκινήσει να φυσάει δε λέει να σταματήσει και η οδήγηση ακόμη και μηχανής είναι περίεργη υπόθεση.
Εγώ στη θέση σου θα έκανα το γύρο της δυτικής Κρήτης. Μισή διαδρομή δηλαδή παραλιακά, μισή μέσα από τα πανέμορφα βουνά και χωριά της δυτικής Κρήτης (δεν ξέρω τί σχέση έχεις με τις ανηφόρες βέβαια). Πιστεύω ότι πέρα από τις γνώμες μας καλό θα ήταν να προμηθευτέίς το βιβλίο Ανεξερεύνητη Κρήτη των εκδόσεων ROAD, το έχουν γράψει μηχανόβιοι φυσιολάτρες που κάνουν ελεύθερο όπου βολεύει και δεν έχουν την οπτική του κλασικού τουρίστα, δες το πιστεύω αξίζει. Αφού δεις εκεί υπέροχες διαδρομές, δες μετά στο google earth τα υψόμετρα κτλ. για να αποφασίσεις τις διαδρομές σου.
1. Πότε ακριβώς θα κατέβεις;
2. Τί ποδήλατο έχεις;
3. Πώς σχεδιάζεις να κουβαλήσεις αποσκευές;
4. Σε λένε Κασιόπη;
Νίκος
Να πας, να πας! Αλλά να πας νότια... εκεί θα βρεις την πραγματική μαγεία του νησιού.
Όλη η νότια πλευρά της Κρήτης έχει πολύ όμορφες, ήρεμες, camping & nudism tolerant παραλίες. Όπου και να διαλέξεις δε θα σου πει κανείς τπτ.
Τα τελευταία 2 καλοκαίρια γυρίσαμε όλη τη νότια ακτή. Όπου και να πηγαίναμε ήταν εκπληκτικά. Όμως ξεχωρίσαμε 2 μέρη. Τον Πλακιά στο νομό Ρεθύμνου και την Παλαιόχωρα στο νομό Χανίων.
Ο Πλακιάς είναι πολύ όμορφος και κάπως ανεπτυγμένος τουριστικά. Όμως δεν είναι ο χαμός και το καρακιτσαριό που βρίσκεις στη βόρεια πλευρά του νησιού. Αντίθετα τα πράγματα είναι όμορφα, περιποιημένα και ήρεμα.
Η Παλαιόχωρα είναι ο φετινός μου έρωτας. Είναι ένα πολύ ήρεμο χωριό, με ήπια τουριστική ανάπτυξη και γεμάτο ποδήλατα! Τα "vibes" εκεί περιέχουν εσάνς από τους χίπις του '70 και γενικά τα πάντα εκεί είναι ΧΑΛΑΡΑ!
Η Κρήτη έχει το μειονέκτημα ότι όπου και να πας πρέπει να περάσεις βουνό. Είναι απίστευτο... ακόμα και στη διπλανή παραλία να πας πρέπει να περάσεις βουνό! Έχει βέβαια το μονοπάτι Ε4 που συνδέει τις παραλίες, αλλά δεν πάει ποδήλατο εκεί. Αν θες να κινηθείς με ποδήλατο πρέπει να ανέβεις και κατέβεις βουνό. Το ίδιο φυσικά είναι αν θες να περάσεις από τη βόρεια στη νότια πλευρά του νησιού... απ' όπου και να θες να περάσεις τα βουνά δεν τα γλυτώνεις.
Ο Πλακιάς έχει το πλεονέκτημα ότι ο παραλιακός του δρόμος φτάνει αρκετά ανατολικά προς το νομό Ηρακλείου και καλύπτει αρκετές όμορφες και ερημικές παραλίες.
Η Παλαιοχώρα είναι dead end και δεν έχει σπουδαίες διαδρομές. Είναι όμως ιδανική για να αράξεις και να μην το κουνήσεις απεπαέ μέχρι να σου πέψουν το απολυτήριο".
Αν αποφασίσεις για Παλαιόχωρα στείλε μου πμ να σου πω μυστικά και καβάτζες για κάμπινγ.
Κράτα τη τρέλα φίλε Νίκο για αργότερα :Ρ δε με λένε έτσι, δυστυχώς έχω ένα απλό πεζό όνομα, οι δικοί μου γονείς δεν αποσχίστηκαν από τη δυναστεία της παράδοσης :Ρ
1.Ακριβώς στις 10 Σεπτέμβρη.
2.Ένα ideal megisto.
3.Με σχάρα;
4.Απαντήθη
Από ότι κτλβα πάντως επειδή και οι δυο μου αναφέρατε τους αέρηδες θα με φάει πολύ φύσημα και πολύ βουνό...βαστάτε ποδαράκια μου δηλαδή. Το πολύ πολύ να περάσω μια ξόφαλτσα από Ζωνιανά να πάρω δυναμωτικά χόρτα του βουνού
.
Αλλά δεν χρειάζεται να απογοητευτείς! Όπως σωστά λέει ο Nayarxos πρέπει για να πας από βορρά σε νότο στην δυτική Κρήτη πρέπει να περάσεις από βουνά είτε πας παραλιακά από Κίσσαμο όπου ο δρόμος ανεβοκατεβαίνει συνέχεια, είτε διασχίσεις κάποιο από τους δρόμους που περνάνε την Κρήτη μέσα από φαράγγια. Για τον αέρα δεν μπορώ να έχω άποψη καθώς όταν πήγα είχε μπουνάτσα, ωστόσο πολύς κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί από τον αέρα είδικά στο πανέμορφο Ελαφονήσι (μετά το κάψιμο της Πρέβελης, ίσως η καλύτερη παραλία της Κρήτης). Παλαιοχώρα είναι όντως ωραίο μέρος για τέτοιες καταστάσεις αλλά το φαγητό είναι λίγο μέτριο.
Το Megisto είναι αρκετά καλό για τέτοιες καταστάσεις, μιας συνδυάζει τις εκτός δρόμου του ικανότητες με ένα λεπτό λάστιχο για τον δρόμο. Ωστόσο καλό θα ήταν για να μην έχεις τυχός απρόοπτα να βάλεις μεταξύ λάστιχου και σαμπρέλας ειδικές ζελατίνες ώστε να περιορίσεις τις πιθανότητες κλαταρισμένης σαμπρέλας, κάτι όχι απίθανό όταν ταξιδεύεις σε χώμα.
Επειδή βλέπω στην ερώτηση περί αποσκευών ένα ερωτηματικό στη σχάρα, οργάνωσε τις αποσκευές σου από τώρα να δεις τι χωράει η σχάρα σου και τα σακίδια ώστε εάν δεν σου φτάνει μήπως να έπαιρνες και σακίδιο/σχάρες για το τιμόνι.
Σε κάθε περίπτωση καλό δρόμο!