Νοοτροπία που οδηγεί σε ατύχημα και σημασία κράνους

35 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Από cyclist.

Το θέμα μπαίνει κυρίως για να τονίσει ότι πέραν της κακιάς στιγμής
υπάρχει και η κακή λογική και κακή εκτίμηση η οποία δεν έχει σχέση
με το που και πως οδηγείς ή με πόσα πας.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
esp
Απών/απούσα

Συγγνώμη, ίσως να πρόκειται για εκφραστικό λάθος, αλλά η κακή λογική και η κακή εκτίμηση έχουν να κάνουν ακριβώς με το που οδηγείς, με πόσα πας και πως έχεις προετοιμαστεί.

Η σωστή εκτίμηση των συνθηκών και η προσαρμογή σε αυτές είναι από τις βασικότερες αρχές της καλής οδήγησης, σε όλα τα μέσα, από πατίνι μέχρι αεροπλάνο.

Ομοίως και η απόφαση για χρήση του κράνους. Άλλο η σχετικά χαλαρή οδήγηση σπίτι - δουλειά ή η βόλτα στο δάσος, και άλλο η γρήγορη κατάβαση κακοτράχαλου μονοπατιού. Στις πρώτες περιπτώσεις μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία του, στην τελευταία είναι αυτοκτονική.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

esp wrote:
...... Άλλο η σχετικά χαλαρή οδήγηση σπίτι - δουλειά ή η βόλτα στο δάσος, και άλλο η γρήγορη κατάβαση κακοτράχαλου μονοπατιού. Στις πρώτες περιπτώσεις μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία του, στην τελευταία είναι αυτοκτονική.

Τσου.
Σε κάθε περίπτωση η απουσία κράνους και "λογικής" είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ.

Το θέμα δένει πολύ όμορφα με την πρόταση που έγινε για το CMR της Δευτέρας.
ΟΛΟΙ ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ.
ΠΑΝΤΑ.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Όπως και να πήγαινε η λακούβα εκεί θα ήταν και θα τον περίμενε. Το παράδειγμα είναι για να δείξω ότι το ατύχημα έρχεται από το πουθενά και δεν έχει σχέση το πως που πότε και αν φταις εσύ ή άλλος.

Πριν κάτι χρόνια παιδί με ducati έστριψε από Σόλωνος σε έναν κάθετο (με πόσα να ήταν, 20χλμ;) και έπεσε και σκοτώθηκε σε χαντάκι που έκαναν έργα. Ίδιο σκηνικό διαφορετική κατάληξη.

esp
Απών/απούσα

Περισσότερο θέλω να εστιάσω στην "κακή στιγμή". Τις περισσότερες φορές είναι συνδυασμός αμελειών, οδηγικών ή μηχανικών (που οδηγούν σε αστοχίες υλικού).

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η υπερβολική ταχύτητα. Τα 40 χαω είναι πολλά για άγνωστο μονοπάτι. Εάν απλά βόλταρε θα πρόφταινε να σταματήσει ή θα έπεφτε πιο μαλακά. Ήταν επικίνδυνο, το ήξερε και ήταν σχετικά καλά προετοιμασμένος.

Το "μάθημα" για εμένα δεν αφορά το κράνος, αλλά τον τρόπο οδήγησης και την (λάθος) εκτίμηση των συνθηκών.

Εάν πρέπει να τα συνδυάσουμε, εκτός από το κράνος, θα έπρεπε να φοράει προστατευτικά σε όλο το σώμα. Ήταν τυχερός που δεν έπαθε κάτι περισσότερο, και από αυτή την άποψη μάλλον για "καλή στιγμή" πρόκειται.

Ιδανικά, θα έπρεπε να κάνει και αναγνώριση εδάφους πριν αναπτύξει ταχύτητα.

xrispa
Εικόνα xrispa
Απών/απούσα

ότι θα γελάσετε όλοι με αυτό που θα αναφέρω εδώ (και ίσως και να μην το πιστέψετε) για να υπερασπιστώ την χρήση του κράνους ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ, αλλά θα το κάνω. Στις πρώτες μου βόλτες με το τότε νεο μου ποδηλατάκι (νυν χαμένο και κλεμμένο για πάντα) κατέβαινα την Ευαγγελιστρίας, για να συνατήσω κάτι φίλους στου Ψυρρή, να πιούμε τον μεσημεριανό καφέ στον χειμωνιάτικο ήλιο. Πίσω μου ερχόταν ένα μηχανάκι και αμάξια με χαλαρούς Κυριακάτικους βολτοαθηναίους. Κανείς δεν έτρεχε, όλοι χαλαροί και ψιλοζαλισμένοι από την μεσημεριανή μασαμπούκα, προς εύρεση καφεδοπωλείου, κατεβαίναμε όμορφα το στενό δρομάκι, μια Κυριακή μεσημέρι του Ιανουαρίου 2010 που κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικη ήταν.
Και ξαφνικά, ακούω ένα δυνατό θόρυβο από πάνω σε μια από τις βιοτεχνίες της περιοχής και δέχομαι ένα γερό χτύπημα στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ ταυτόχρονα ακούω τζάμια να σκάνε πίσω μου και το μηχανάκι να φρενάρει απότομα.
Τι είχε γίνει;
Μια γάτα αποφάσισε να το σκάσει από ένα μισόκλειστο παράθυρο του δεύτερου ορόφου της βιοτεχνίας και να χρησιμοποιήσει το κρανάκι μου και το κεφαλάκι μου, που της γυάλισαν σαν ένας καλός βατήρας για να πηδήξει κάτω με ασφάλεια. Μαζί συμπαρέσυρε και τζάμια από το παράθυρο που την έκανε, που σκάσανε ακριβώς ανάμεσα στο δικό μου πισινό λάστιχο και το μπροστινό από το μηχανάκι που με ακολουθούσε.
Αν δεν φόραγα το κράνος δεν ξέρω τι θα είχε μείνει από το κεφάλι μου γιατί η αλήθεια είναι ότι ο πήδος που έριξε το γατί ήταν γενναίος και γραπώθηκε μια χαρά στις τρύπες του κράνους πριν αλλάξει επίπεδο...
Αυτά!
ΚΡΑΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

jazzu4ia
Εικόνα jazzu4ia
Απών/απούσα

...λοιπόν παιδιά...
...ώς γνωστόν, το πιάνο αιωρείται πάντα πάνω απ'το κεφάλι μας...
...δεν έχει σημασία αν είμαστε πεζοί ή εποχούμενοι...
...ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ--->ΠΑΝΤΑ ΚΡΑΝΟΣ...

VAkt
Εικόνα VAkt
Απών/απούσα

γιατί όπως λένε και οι Γαλάτες....μπορεί να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας ! ! !

α) η γάτα το κράνος σου μπάνησε και όχι το κεφάλι σου....κάτι την΄τράβηξε σε αυτό.

β) θα συμφωνήσω με την άποψη ότι άλλο οι βόλτες και άλλο τα downhill....

xpn8
Απών/απούσα

Νομίζω πως κάθε ποδηλάτης θα πρέπει να φοράει κράνος πριν αρχίσει να κάνει ποδήλατο, παντού και πάντα.

Theodore
Απών/απούσα

xpn8 wrote:
Νομίζω πως κάθε ποδηλάτης θα πρέπει να φοράει κράνος πριν αρχίσει να κάνει ποδήλατο, παντού και πάντα.

Και κάθε πεζός επίσης. Μέσα και έξω από το σπίτι. Ιδιαίτερα στο μπάνιο.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Και επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η λογική του "διαχωρισμού" έβαλα αυτό το θέμα. Δεν το έπιασαν οι περισσότεροι αλλά δεν πειράζει. Εξάλου είναι για όσους ακόμα το σκέφτονται και όχι για όσους έχουμε αποφασίσει ήδη.

Όσο άγνωστό ήταν το μονοπάτι άλλα τόσο άγνωστη είναι μια τρύπα των 4.000.000 κατοίκων και 1.000.000+ αυτοκινήτων.

Anyway... εδώ μάθαμε ότι σου βάζει τρικλοποδιά το μπάνιο και ότι το σύνηθες είναι να σου πέσει πιάνο στο κεφάλι όταν περπατάς.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

... ακόμα και στη μπανιέρα - που ΑΣΤΟΧΑ γράφτηκαν όσα γράφτηκαν - το μυαλό μας ΞΕΡΕΙ και δουλεύει ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ για "το καλό μας".
ΟΚ δεν φοράμε κράνος, αλλά ΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, προσέχουμε μην γλυστρίσουμε, ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από ότι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού.
Γελάτε, αλλά την επόμενη φορά ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΩΣ μπαίνετε και πως βγαίνετε σε μια μπανιέρα.....

Επίσης, για την κυκλοφορία των πεζών... πάλι ρίξτε μια ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ματιά ΠΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ στα πεζοδρόμια. Αν πάνε ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΜΕΛΑ ή αν έχουν μάτια και αυτιά τεντομένα για μηχανάκια, ποδήλατα, άλλους απρόσεκτους, βιαστικούς, επίδοξους πορτοφολάδες, ατέλειες στο πεζοδρόμιο κλπ κλπ...

Το μυαλό ΕΥΤΥΧΩΣ δουλεύει σε AUTO SAFE_MODE και γελάτε όσο θέλετε....

Η διαφορά όταν κινήσαι με ΙΧ, μηχανάκι, ποδήλατο είναι κυρίως στις ταχύτητες που θα συμβεί ότι συμβεί, έχεις λιγότερα περιθώρια και επιλογές να αντιδράσεις για να προστατευτείς, οπότε ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
Το ανθρώπινο γένος έχει δώσει λύσεις σε πολλά τέτοια θέματα.
Η ανθρώπινη βλακεία ακόμα όμως βρίσκει τρόπους να ξεγλιστράει....

esp
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Δεν το έπιασαν οι περισσότεροι αλλά δεν πειράζει. Εξάλου είναι για όσους ακόμα το σκέφτονται και όχι για όσους έχουμε αποφασίσει ήδη.

Γιαυτό ξεκίνησα μιλώντας για εκφραστικό λάθος. Η πρώτη δημοσίευση δίνει, κατά τη γνώμη μου, λάθος εντύπωση. Επίσης, συμφωνώ μαζί σου, ότι σαν θέμα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν αποφασίσει.

Μάλλον σε αυτούς συγκαταλέγομαι και εγώ, κλίνοντας ελαφρά προς την άποψη του "εξαρτάται". Τώρα που το ξανασκέφτομαι περισσότερο από "ελαφρά", επειδή άσχετα με το τι λέω ή γράφω, η συμπεριφορά μου, μέχρι να θεωρήσω ότι κετέληξα οριστικά, είναι δεδομένη. Κινούμαι σχεδόν αποκλειστικά σε κάποιες συγκεκριμένες διαδρομές χωρίς καμία παθητική προστασία.

Ο λόγος είναι κυρίως διαισθητικός, στηριγμένος την προσωπική μου εμπειρία από τους δρόμους. Από όσα έχω διαβάσει δεν μπορώ να καταλήξω, και θεωρώ ότι αντί να κυνηγάμε το απόλυτο είναι ίσως καλύτερο να εξετάσουμε διεξοδικά και συστηματικά τις παραμέτρους, ώστε να είμαστε κατά το δυνατόν ενημερωμένοι κάθε φορά που καβαλάμε το ποδήλατό μας.

Από αυτή την άποψη, έκανες πολύ καλά που συνδύασες τις συνθήκες με τον εξοπλισμό προστασίας. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη βάση για την ανάπτυξη του προβληματισμού χωρίς εκ των προτέρων πολώσεις.

panosxap
Εικόνα panosxap
Απών/απούσα

http://i1124.photobucket.com/albums/l571/panosxap/Gialia.jpg
http://i1124.photobucket.com/albums/l571/panosxap/kranos.jpg

Πτώση με μικρή ταχύτητα σήμερα στον πεζόδρομο της Ερμού στο Θησείο. Μπλόκαρε η μπροστινή μου ρόδα σε χαντάκι, και έπεσα θεαματικά με αποτέλεσμα το κεφάλι μου να συρθεί στο λιθόστρωτο. Ευτυχώς φόραγα κράνος και τη γλύτωσα φτηνά με ένα μικρό σκίσιμο στο φρύδι και εκδορές σε πόδια και ώμο. Έπαθα πλάκα όταν είδα τί είχε πάθει το κράνος, και τί θα μπορούσε να είχε πάθει το κεφάλι μου αν δεν το φόραγα. Ευχαριστώ τα παιδιά και τον φίλο συμποδηλάτη που ήταν παρόντες για τη βοήθειά τους.
Είμαι πεισμένος πλέον: ΠΟΤΕ χωρίς κράνος πάνω στο ποδήλατο. (Για τη μπανιέρα το συζητάμε).

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Σήμερα είχα βάρδια στα εξωτερικά ιατρεία του Ερυθρού, είχε εφημερία.

Σκάει ποδηλάτης, σπασμένο χέρι, πρισμένη μούρη, σκισμένο φρύδι ψηλά.
Λέω θα τον τσάκισε κανένας ή θα πήγαινε με πολλά και θα έφυγε μόνος του.
Πιάνουμε κουβέντα, μπλα μπλα πήγες πορεία; όχι τώρα πήρα το ποδήλατο.
Που τσακίστηκες ρε φίλε; Δυο στενά από το σπίτι μου....

Πως έγινε; Όπως πήγαινα κοίταξα πίσω και όταν γύρισα μπροστά είδα ένα
φορτηγό παρκαρισμένο και καρφώθηκα επάνω του.

Κράνος γιατί δεν είχες; Δύο βδομάδες το έχω μόνο το ποδήλατο....

Ότι να 'ναι.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Να μην βγω εκτός θέματος, αλλά και εγώ σπίτι, δεν είχα ανάψει το φως κι ήταν βράδυ κι έφαγα μια με την μούρη στον τοίχο... Στην μύτη.

Το θέμα είναι η προσοχή κυρίως. Χωρίς αυτήν, δεν πα να έχεις κράνη και ένα σωρό άλλα, τίποτα δεν σε σώζει. Από την άλλη, όποιος θέλει να βάλει κράνος ας το βάλει και καλό του θα κάνει, αλλά όχι να αρχίσουμε πάλι τα τρομολαγνικά.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Η διαφορά μας είναι στο ότι εσύ λες "δεν σε σώζει τίποτα" ενώ εγώ λέω "σώσε ότι μπορείς".

Για τα υπόλοιπα δεν είναι τρομολαγνεία, αν ήταν θα σου περιέγραφα τα καμιά 40άρια περιστατικά που είδα σήμερα στα εξωτερικά. Εκεί να δεις ζαριές...

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μεγάλη κουβέντα που ίσως έχει ξαναγίνει. Συγκλίνουμε κάπου όμως.

Πολύ επιφανειακά, όταν είμαι στον δρόμο μάλλον έχω το νου μου "1400" και δεν φοράω κράνος. Ίσως αν φορούσα, να ήμουν λιγότερο προσεκτικός. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για βεβαιότητες βέβαια, δεν μπορώ να πω 100% δεν θα πάθω τίποτα. Εξάλλου όταν το πω, εκεί θα χάσω κάτι από τα 1400. Αυτό που θα χάσω πιθανόν όμως, φορώντας το κράνος και μην έχοντας πλήρη αίσθηση του περιβάλλοντος - ή αποσπόμενος από το κράνος από πάνω μου. Το κοινό μας σημείο είναι ότι δεν θέλουμε τις ζαριές.

Μπαίνω έτσι ομως σε τρόπο ζωής κλπ και αυτό θέλει παραπάνω ανάλυση για να μην έχουμε μεγάλες παρεξηγήσεις.

Εγώ προσωπικά, όποιος/όποιος μου πει θα πάρω και θα βάλω κράνος, δεν πρόκειται να του πω τίποτα.

maranx
Εικόνα maranx
Απών/απούσα

Πάντως φίλε to, κανείς δεν διαφωνεί με την άποψή σου πως στο δρόμο χρειάζεται προσοχή 100%.

Αυτό που θέλω να προσθέσω τουλάχιστον εγώ, είναι ότι αυτό δεν αρκεί. Εκτός που θεωρώ αδύνατο οποιοσδήποτε να μην αφαιρεθεί κάποια στιγμή στο βάθος των πολλών χρόνων που μπορεί να οδηγεί ποδήλατο, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες.

Μια σκιά ή αντανάκλαση μπορεί να σου μασκαρέψει κομμάτι του δρόμου με σχάρα ομβρίων, λακκούβα, λάδια, νερά, χαλικάκι, άσπρο μαρμαράκι του Δ.Αθηναίων (προσωπική εμπειρία) κοκ. Όσο και να προσέχεις σε τέτοιες περιπτώσεις το πιθανότερο είναι ότι την τούμπα θα την φάς. Και να εύχεσαι να καταλήξεις σε ίσιωμα και όχι σε κανα στύλο, παγκάκι, στάση κλπ.

Χαρακτηριστικό βιντεάκι αντίστοιχης φιλοσοφίας από μοτοσυκλετιστές:
http://www.youtube.com/watch?v=VruWHHEnZGw

Τουλάχιστον όσοι δεν φοράτε κράνος μη διαφημίζετε αυτή τη συμπεριφορά. That's all.

vag-X
Απών/απούσα

Ειμαι πολυ νεος στο χωρο του ποδηλατου ,μολις 3 εβδομαδων , αλλα με βαση την 25 χρονη πειρα μου με μοτοσυκλεττες κυριως μεγαλου κυβισμου ενα εχω να πω...
ΚΡΑΝΟΣ ΚΡΑΝΟΣ ΚΡΑΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ !!!!!!!
Και μην μου πει καποιος οτι τα χλμ ειναι πολυ λιγοτερα στο ποδηλατο γιατι
αν ψαξω ισως βρω ενα παλιο μου κρανος που επεσα μπροστα στο Πενταγωνο στην Μεσογειων ξεκινωντας απο φαναρι με λιγοτερα απο 30 χλμ πατησα πετρελαιο εσκασα με το κεφαλι κατω .Αν θα δειτε πως εγινε το κρανος με λιγοτερα απο 30 χλμ !!!!!!!!!! θα παθετε πλακα !
Υπ'οψιν ειχα ξεκινησει απο το Πικερμι και φοραγα μαλλινο σκουφο και στην Παλληνη εβαλα το κρανος γιατι κρυωνα ....
Φανταστειτε να μην το ειχα βαλει...
Απλα δεν θα ημουν εδω να το διηγουμε..
Βεβαια μεγαλα παιδια ειμαστε, ο καθενας αποφασιζει για το κεφαλι του το πως θελει να το διαχειριστει...!
Αυτα απο μενα καλη μερα να εχετε και προσοχη

esp
Απών/απούσα

maranx wrote:
Χαρακτηριστικό βιντεάκι αντίστοιχης φιλοσοφίας από μοτοσυκλετιστές:
http://www.youtube.com/watch?v=VruWHHEnZGw

Τουλάχιστον όσοι δεν φοράτε κράνος μη διαφημίζετε αυτή τη συμπεριφορά. That's all.


Τα επιχειρήματα (ή οι καραυγές) κατά της χρήσης του κράνους στα ποδήλατα, τα έχω δει να έρχονται πάντα σαν απάντηση σε διαφήμιση του κράνους, συνήθως μετά από κάποιο περιστατικό.
Δεν έχω δει δημοσίευση "έπεσα, δεν φορούσα κράνος και δεν έπαθα τίποτα", ούτε "εάν τότε φορούσα κράνος είμαι σίγουρος ότι θα με έβρισκε το κακό".

Υπάρχει διεθνώς ένας προβληματισμός για την υποχρεωτική χρήση κράνους από τους ποδηλάτες, χωρίς να υπάρχουν συντριπτικά επιχειρήματα υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης. Γιαυτό και εμφανίζεται συχνά αυτή η αντίθεση στις συζητήσεις.
Γιατί κάποιος που διαφωνεί να πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στην πιθανότητα της επιβολής του; Η πρότασή σου, μέσα από αυτές τις συνθήκες είναι, είναι τραβηγμένη προς τη μία πλευρά. Εάν την τραβήξουμε προς την άλλη γίνεται σχεδόν ισοδύναμη μη με το "μη μιλάτε μέχρι την ημέρα της καθολικής χρήσης κράνους".

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Η κρατική επιβολή δεν οδηγεί πουθενά, μόνο ισως σε περισσότερη "παρανομία" και φυσικά περισσότερες επιβολές στο μέλλον. Ποδηλάτες είμαστε και απλοί άνθρωποι που γράφουμε τις εμπειρίες μας και τα συμπεράσματά μας.

Ο καθένας κρίνει και πράτει αναλόγως :)

electro - biker
Απών/απούσα

Δεν είναι μόνο κεφάλι-πεζοδρόμιο....μπορεί να σου συμβούν χίλια μύρια

Ακούστε και το δικό μου και γελάστε. Μόλις έχω πα΄ρει το ποδήλατο και ανεβαίνω ανάποδα το πεζοδρόμιο της "Κόκκαλη" από την πλευρά του Μεγάρου Μουσικής.
Πρέπει λοιπόν να περάσω ανάμεσα σε κολώνες ψηλής πινακίδας. Δεν κάνω καλό υπολογισμό, και καθώς περνάω ανάμεσα κόβω απότομα το τιμόνι και κουτουλάω με το κεφάλι στην μια κολώνα....ευτυχώς φόραγα το κράνος γιατί θα κατέληγα με μεγάλο καρούμπαλο!!!

KAthanas
Απών/απούσα

Μιας που λέει ο καθένας τη σαβούρδα του θυμίζω και εγώ τη δική μου προς γνώση και συν-μόρφωση:

Η αλήθεια είναι πάντως ότι συνεχίζω να κινούμαι χωρίς κράνος, το πάθημα μου μου έγινε το εξής μάθημα: να μην επαναλάβω τις υψηλές ταχύτητες όταν κινούμαι με το ποδήλατο. Αν είχα σκοπό να "πιάσω" μηχανοκίνητες ταχύτητες σίγουρα δε θα το έκανα χωρίς κράνος. Η απόφασή αυτή πάντως δεν συνεκτιμά το γεγονός ότι πάνω στο ποδήλατο πολλαπλασιάζω τις πιθανότητες να πέσω με το κεφάλι (απ' ότι αν κινούμαι πεζός) καθώς δεν "πατάω" στο έδαφος.

Γενικά πάντως συμφωνώ με όλους (και με αυτούς που βλέπουν το "κράνος" σαν μέρος της μάταιης προσπάθειάς μας να προφυλαχθούμε από όλους τους κινδύνους που μας περιβάλλουν).

maranx
Εικόνα maranx
Απών/απούσα

esp wrote:

Γιατί κάποιος που διαφωνεί να πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στην πιθανότητα της επιβολής του; Η πρότασή σου, μέσα από αυτές τις συνθήκες είναι, είναι τραβηγμένη προς τη μία πλευρά. Εάν την τραβήξουμε προς την άλλη γίνεται σχεδόν ισοδύναμη μη με το "μη μιλάτε μέχρι την ημέρα της καθολικής χρήσης κράνους".

Δεν το εννοούσα έτσι.

Πιο πολύ το σκέφτομαι από την άποψη κάποιου μικρής ηλικίας που ξεκινάει τώρα το ποδήλατο. Αν ακούσει τους υπέρμαχους της χρήσης κράνους τί έχει να χάσει αν κάνουμε λάθος?
Λίγα ευρώ.
Από την άλλη αν ακούσει τους πολέμιους και τα φέρει η τύχη έτσι και πέσει άσχημα μπορεί να χάσει πολύ περισσότερα.
Όλοι μας είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε αλλά ας ξεκινήσουν όλοι από την safe επιλογή και όταν αποκτήσουν εμπειρία και ωριμάσουν ας την αλλάξουν αν τη βρουν λάθος για αυτούς. Απλώς πολλά post μοιάζουν όντως σαν διαφήμιση αφού δεν φέρουν λογικό επιχείρημα (πχ, να το φοράνε και οι πεζοί ή όταν μπαίνεις στην μπανιέρα κτλ). Δεν αναφερομαι στο δικό σου.

Προσωπικά το κράνος το φοράω και για τον ήλιο και για να συγκρατεί τον ιδρώτα με τα μαξιλαράκια του (κυρίως του μετώπου). Αν δεν φορούσα αυτό, θα φορούσα σίγουρα ένα καπέλο για τις λειτουργίες αυτές. Η διαφορά σε βάρος και κόστος των 2 αυτών επιλογών είναι μικρή, και το κράνος στην κίνηση το νιώθω πιο δροσερό γιατί αφήνει κάποια κυκλοφορία αέρα, οπότε η επιλογή ήταν εύκολη για μένα.

esp
Απών/απούσα

maranx, το φαντάστηκα ότι δεν το εννοείς έτσι, αλλά επειδή δεν είναι δύσκολη η επιβολή του (θα υπάρχουν και πρόστιμα να μαζεύονται ... ), είπα να τονίσω την ακρότητα στην οποία μπορεί να οδηγηθούμε.

maranx wrote:

Πιο πολύ το σκέφτομαι από την άποψη κάποιου μικρής ηλικίας που ξεκινάει τώρα το ποδήλατο. Αν ακούσει τους υπέρμαχους της χρήσης κράνους τί έχει να χάσει αν κάνουμε λάθος?

Και εμένα εκεί είναι μεγάλο μέρος του προβληματισμού, και δυστυχώς δεν καταλήγω τόσο εύκολα σε απάντηση.
Εμείς ότι και να πάθουμε, είμαστε υπεύθυνοι των επιλογών μας. Τα πιτσιρίκια, όμως, είναι επιρρεπή στις απλοποιήσεις. Μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο "φοράω κράνος, άρα δεν παθαίνω τίποτα" και να αρχίσουν τις ταρζανιές.
Του δικού μου του φοράω πάντα κράνος, οδηγούμενος από την ίδια συλλογιστική με εσένα. Τον έχω δει να το ζητά και ο ίδιος όταν πρόκειται να κάνει κάτι καινούριο. Καλό από τη μία, από την άλλη συνηγορεί στην ανησυχία για την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.
Το "σίγουρο" χαρτί, όπου ποντάρω και προσπαθώ είναι η ευρύτερη εκπαίδευση στα θέματα κυκλοφορίας και οδήγησης, άσχετα με το τι φοράει στο κεφάλι του.

vec
Απών/απούσα

99 στις 100 φορές που θα βγω με το ποδήλατο, φοράω κράνος. Τη μοναδική ουσιαστική σαβούρδα που έχω φάει από όταν ξαναξεκίνησα το ποδήλατο, την έφαγα τη φορά που βγήκα χωρίς κράνος. Ήθελα να στρίψω αριστερά σε ένα δρόμο, και επειδή ερχόντουσαν από παντού αυτοκίνητα στα οποία είχα στραμμένη την προσοχή μου, δεν πρόσεξα ότι πάταγα σε νερά. Ισορροπώντας με 0 χιλιόμετρα λοιπόν, πάω να κάνω πεταλιά για να ξεκινήσω, και απλά ξαπλώθηκα στο πλάι επειδή γλίστρησε ο τροχός. Μια και ήμουν ουσιαστικά ακίνητος, δε χτύπησα παρά μόνο στο μπούτι.
Καλά που σε φόραγα κράνος όμως, γιατί μπορεί να γέλασαν οι άλλοι οδηγοί, αλλά τουλάχιστον δεν τους έδωσα την ευκαιρία να πουν: «Κοτζά γαϊδούρι δεν μπορεί να κάνει ισορροπία, το κράνος τον μάρανε. Βοηθητικές ρόδες έπρεπε να βάλει, όχι κράνος.»

Πάντως το έχω ξαναγράψει και το ξαναγράφω: Άσχετα αν θεωρεί κανείς ότι μπορεί να τον βοηθήσει το κράνος σε μια τούμπα, όσοι κινούνται στην Αθήνα καλό είναι να φοράν κράνος για τον εξής λόγο: Ο κομπλεξισμός του Έλληνα τον κάνει να θεωρεί οτιδήποτε κινείται με μικρότερο όχημα από αυτόν σαν κατώτερο ον. Ότι και να λένε οι μελέτες στην Ευρώπη, εδώ είναι Βαλκάνια. Το μήνυμα που περνάει ένας ποδηλάτης με κράνος είναι: «Με νοιάζει η ζωή μου, παίρνω σοβαρά την επιλογή μου να κινούμαι με ποδήλατο και αν με χτυπήσεις θα με πληρώσεις». Αυτό και μόνο κάνει τους άλλους οδηγούς λιγότερο επιθετικούς. Ρωτήστε τους μη ποδηλάτες γνωστούς σας για του λόγου το αληθές…

portokali
Απών/απούσα

Θεωρούσα ότι το κράνος ήταν περιττό για μένα, μιας και είμαι γυναίκα κάποιας ηλικίας(αυτό σημαίνει δεν κάνω καγκουριές!) και κινούμαι πολύ συντηρητικά μέσα στην πόλη. Χώρια που θεωρούσα ότι μοιάζω εξωγήινη με κράνος! Χαλάει και τα μαλλιά....Δεν φορούσα λοιπόν. ΔΥστυχώς. Γιατί 2-3 χρόνια πριν, σε ένα alley cat, κατέβαινα την Πανεπιστημίου ντυμένη καρναβάλι, και πήγε να μου φύγει το καπέλο. Πήγα να το πιάσω και ... κατέληξε φαρδιά πλατιά στην άσφαλτο με διάσειση που με ταλαιπώρησε 3 μέρες.
Μετά από αυτό πήρα κράνος.

olympics
Εικόνα olympics
Απών/απούσα

@portokali

Ναι, αλλά τώρα δεν νομίζω να ξαναπροσπαθήσεις να πιάσεις καπέλο στον αέρα εν' όσο ποδηλατείς. Οπότε;

@everyone

Από όλες τις περιπτώσεις ατυχήματος με ποδήλατο που έχουν αναφερθεί, α)σε τι ποσοστό υπήρξε χτύπημα στο κεφάλι (με κράνος ή χωρίς) και β)σε τι ποσοστό δεν ήταν λόγω μ#@%*ίας του ποδηλάτη;

magmike
Απών/απούσα

όσοι δεν γουστάρετε το κράνος μαγκιά σας.Δεν νομίζω να ακούτε και γιούχα όταν κυκλοφορείτε με το κεφάλι ακάλυπτο.Γενικά όλα είναι μακρυνα μέχρι να μας συμβούν και επειδή κανένας από μας δεν είναι αλανθαστο ρομπότ εγώ θα πρότεινα σε όλους να φοράνε.Στους υπόλοιπους απλά καλή τύχη

(πάντως το επιχείρημα με την μπανιέρα μου θυμίζει τις συζητήσεις περί καπνίσματος και τα...θετικά του:-))

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

olympics wrote:

Από όλες τις περιπτώσεις ατυχήματος με ποδήλατο που έχουν αναφερθεί, α)σε τι ποσοστό υπήρξε χτύπημα στο κεφάλι (με κράνος ή χωρίς) και β)σε τι ποσοστό δεν ήταν λόγω μ#@%*ίας του ποδηλάτη;

Πρωτον όλο και κάποια απροσεξία μπορεί να κάνει κανείς στο ποδήλατο - ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος οτι θα τα έχεις πάντα 400, και δεύτερον, ακόμα και να είσαι ο "αλάθητος", δεν ξέρεις τι μυαλό έχουν οι άλλοι που μοιράζονται το δρόμο με εσένα και σε τι καταστάσεις μπορούν να σε εμπλέξουν απο εκεί που δεν το περιμένεις....
Οσο για την β) ερώτηση, τα ποσοστά λίγο θα σε βοηθήσουν - τι σημασία έχει αν είσαι το Ο,1% ή το 99%. Μόνο οι πιθανότητες λιγοστεύουν όχι η βλάβη.
Πάντως αν σε ενδιαφέρει,μπορώ να σου πω οτι γνωρίζω αρκετά άτομα (και μάλιστα με τίποτα δεν θα τους ονόμαζες πρωτάρηδες ή άσχετους) που έπαθαν πολύ λίγα επειδή έσπασε το κράνος αντί το κεφάλι τους, και μερικά που θα γλίτωναν το χτύπημα αν φορούσαν κράνος...
Κράσπεδα πεζοδρομίων, ρόδες, παρμπρίζ αυτοκινήτων, δέντρα, κάγκελα, κλπ είναι εμπόδια που μπορεί ένα κεφάλι να προσκρούσει... Δεν μπορώ να πω οτι συμβαίνει συχνά αλλά μια φορά να σου συμβεί....
Στην πόλη νομίζω οτι το κράνος είναι αρκετά απαραίτητο...