Τι γίνεται σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό πάνω στο δρόμο;

19 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
spankmachine
Απών/απούσα

Τι γίνεται σε περίπτωση που χτυπήσω πεζό με το ποδήλατο πάνω στο δρόμο;

Ρωτάω γιατί σήμερα έπεσα πάνω σε έναν, έχασα τον έλεγχο και έσκασα στο δρόμο μερικά μέτρα πιο μέρα. Αυτός βγήκε στο δρόμο ανέμελος 4-5 μέτρα μπροστά μου... ούτε που κοίταξε. Προσπάθησα να φρενάρω για να τον αποφύγω αλλά ήταν κατηφόρα και είχε βγεί πολυ απότομα.

Αποτέλεσμα:
Στραμπούλιξε αυτός το χέρι του στο καρπό (τον χτύπησα με το σώμα μου). Εγώ από την πτώση απέκτησα μερικές ωραιότατες μελανιές στα πόδια, χτύπησα το χέρι μου μέσα στη παλάμη, γύρισε λίγο το πόδι μου και χτύπησα ελαφρώς το πρόσωπο μου. (Το ποδήλατο έφαγε πολλές γρατσουνιές, γύρισε το τιμόνι και στραβωσε ο μπροστινός τροχός... αλλά αυτό είναι το λιγότερο).

Μου είπε δε σε είδα συγνώμη, τον ρώτησα αν είναι καλά κτλ...
Δεν ανταλλάξαμε στοιχεία και χωρίσαμε τους δρόμους μας.

Μιας και την έφαγα ωραιότατα για πρώτη φορά θέλω να ξέρω:

- Ποιός φταίει σύμφωνα με τον ΚΟΚ σε τέτοιες περιπτώσεις;
Ήταν πρωί, ο δρόμος ήταν πλάτους 7-8 μέτρων και δεν είχε διάβαση στο σημείο που πέρασε αυτός. Εγώ δεν πρόλαβα να χτυπήσω το κουδουνάκι (έβγαλα την κραυγή του ταρζάν όμως).

- Τι γίνεται σε περίπτωση που η σύγκρουση είναι πιο σφοδρή;
Έτσι όπως το βλέπω ο πεζος θα βγεί με 2-3 μώλωπες και στραμπουλίγματα και καμιά γρατζουνιά, αλλά εγώ μπορεί να καρφωθώ σε κανένα τοίχο, σε κανένα αυτοκίνητο, να βγώ στην αντίθετη κατεύθυνση στο δρόμο κτλ...

Τελικά εμείς οι ποδηλάτες είμαστε πολύ εκτεθειμένοι στους δρόμους.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

Παρόμοια ερωτήματα στους σχολιασμούς της δημοσίευσης

Bicyclemagedon. .. ή “Ζουν ανάμεσά μας”
http://www.podilates.gr/?q=node/4143

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Νομικά μάλλον ο πεζός έχει άδικο, αλλά προτείνω να έχει έχει πάντα δίκιο, εκτός αν μπορείς να αποδείξεις οτι εσκεμμένα επιδίωξε τη σύγκρουση, όπως έγινε σ' αυτή την περίπτωση: http://www.youtube.com/watch?v=oUkiyBVytRQ

Με την ίδια λογική, ο ποδηλάτης θα 'πρεπε να έχει πάντα δίκιο σε περίπτωση σύγκρουσης με μηχανοκίνητο όχημα, εξαιρουμένης της ίδιας περίπτωσης εσκεμμένης σύγκρουσης. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε ιστορίες όπως αυτή: http://www.podilates.gr/?q=node/16265 όπου με δικηγορίστικους ελιγμούς ο οδηγός θα προσπαθεί (πολλές φορές με επιτυχία) να ρίξει την ευθύνη στον ποδηλάτη.

Πριν αρχίσεις να ξεψειρίζεις αν έκανε λάθος ο πεζός ή όχι, σκέψου τι εμπόδια αντιμετωπίζουν οι πεζοί καθημερινά με παρκαρισμένα οχήματα στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις πεζών, σε γωνίες δρόμων κ.λ.π. Σκέψου ακόμα και τις συνέπειες ατυχήματος στον πεζό και πόσοι πεζοί πεθαίνουν καθημερινά από τροχαία. Δεν δεχομαι οτι φταίνε οι πεζοί γι' αυτούς τους θανάτους.

spankmachine
Απών/απούσα

Πρώτον, για να απαντήσω στο φίλο filopodaros εγώ είμαι 70% πεζός, 25% ποδηλάτης, 5% οδηγός αυτοκινήτου. Την ερώτηση την έκανα και με τις δυο ιδιότητες μου (και του πεζού και του ποδηλάτη) ώστε να γνωρίζω τι λέει ο νόμος, ακριβώς επειδή η άγνοια του νόμου δεν αποτελεί ελαφρυντικό. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί καθημερινά, τα οποία είναι και ένας από τους λόγους που χρησημοποιώ και ποδήλατο.

Δεύτερον, επειδή αναφέρθηκα στη συγκεκριμένη περίπτωση, και όχι στην ηθικοφιλοσοφική διάσταση του θέματος, δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος που διασχίζεις ένα δρόμο με τα εμπόδια που συναντάς στο πεζοδρόμιο. Πιστεύω πως είναι κοινή λογική (αν όχι και ένστικτο επιβίωσης) το να ρίξεις μια ματία στην κυκλοφορία πριν διασχίσεις ένα δρόμο. Όταν οδηγώ (είτε ποδήλατο, είτε αυτοκίνητο) ευελπιστώ να αντιμετωπίσω την ίδια κοινή λογική και από τους συνανθρώπους μου.

Η ηθική από την άλλη, που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ηθική. Ο νόμος είναι μια μορφή κοινά αποδεκτής ηθικής.

Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος αντίδρασης είναι περιορισμένος όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση; Εγώ είμαι αυτός που έφυγε από την πορεία του και βρέθηκα πεσμένος στο δρόμο, όπου θα μπορούσα κάλλιστα να βρεθώ αγκαλιά με ένα αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό. Ο "πεζός" θα είχε ηθικό δίκιο όταν θα με ξεκολλούσαν από την άσφαλτο; Θα αναγνώριζε την ευθύνη του; Τι θα έλεγαν στους δικούς μου αν έγραφε η εφημερίδα "ποδηλάτης έφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε φορτηγό".

Πεζός, ποδηλάτης, οδηγός αυτοκινήτου είναι ο καθένας μας πιστεύω. Όλοι έχουμε και δικαιώματα αλλά και ευθύνες.

Anorymous
Απών/απούσα

Βασικά, εδώ που τα λέμε... στην περίπτωση όπου συγκρουστεί κανείς με πεζό στον ποδηλατόδρομο, εκεί τι γίνεται; Δε μού 'χει συμβεί, αλλά τα "βελτιωμένα" στην παραλία δε λείπουν και καλό θα 'ταν να μάθω.

Yellow1850
Εικόνα Yellow1850
Απών/απούσα

Anorymous wrote:
τα "βελτιωμένα" στην παραλία

magmike
Απών/απούσα

Φίλε μου λες πως ο πεζός ήταν στη διάβαση.Νομίζω πως είναι καθήκον σου αφού πλησιάζεις σε διάβαση να μεριμνήσεις ώστε να έχεις ταχύτητα που θα σου επιτρέψει να σταματήσεις και σε τέτοιο ενδεχόμενο.Αν είσουν αμάξι θα σε άκουγε αλλά τα ποδήλατα δεν κάνουν φασαρία και ο πεζός δεν αισθάνεται τον κίνδυνο.Πρέπει εμείς να μάθουμε να προβλέπουμε τέτοια περιστατικά για να προστατεύουμε τον εαυτό μας πρώτα απ'ολα αλλά και τον πεζό

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

Αν δεν ήταν έστω 5 μέτρα πριν ή μετά, λογικά σύμφωνα με τον ΚΟΚ φταίει...

Όμως όχι σύμφωνα με τον ΚΟΚ (και αν σκοτωθείς πουθενά, το ποιος έχει δίκιο είναι το ποιος άδικο είναι το πιο άχρηστο πράγμα στον κόσμο), θα έπρεπε να ήσουν λίγο πιο μακριά από το πεζοδρόμιο για να προλάβεις να αντιδράσεις σε κάτι, για να σε βλέπουν περισσότερο όσοι προσπαθούν να εισέλθουν στο δρόμο και για να προλαβαίνεις να αντιδράς σε τέτοιες περιπτώσεις...

Τέλος καλό όλα καλά, καλύτερα σκέψου τι θα μπορούσες να είχες κάνει για να το αποφύγεις, γιατί αν σκεφτείς μόνο ότι έχεις δίκιο συνήθως σε κάνει να κλείσεις τον φάκελο στον εγκέφαλο σου. Δες το καλύτερα σαν μια ευκαιρία να βελτιώσεις την οδική σου συμπεριφορά, όποιος κι αν έχει την ευθύνη...

spankmachine
Απών/απούσα

exomail2003 συμφωνώ 100% μαζί σου. Σίγουρα δεν τον έχω κλείσει το φάκελο μιας και από εδώ και στο εξής θα είμαι 10 φορές πιο προσεκτικός. Άλλωστε το post το έκανα για να μάθω τι λέει ο νόμος αλλά και για να μοιραστώ την εμπειρία. Όσοι φίλοι έχουν υποστεί παρόμοια πτώση σίγουρα ξέρουν το σοκ που σου δημιουργεί (ακόμη σκέφτομαι σε slow motion πως το κεφάλι μου πλησίαζε τον δρόμο και πώς είχα χάσει το χρόνο εκείνη τη στιγμή) και σίγουρα δε παιρνάει κάτι τέτοιο στα "ψιλά" που λέμε.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Καταρχήν συμφωνώ με τις απόψεις του Filopodaros.

spankmachine wrote:
Πιστεύω πως είναι κοινή λογική (αν όχι και ένστικτο επιβίωσης) το να ρίξεις μια ματία στην κυκλοφορία πριν διασχίσεις ένα δρόμο.

Εδώ δεν συμφωνώ. Σίγουρα είναι κοινή λογική να προσέχει κανείς, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι υπάρχουν όλα τα λογικά πάντα σε όλους, πόσο μάλλον και στην 'ζούγκλα' στην Αθήνα.

Για πολλούς λόγους, είτε γιατί έχει τρελαθεί που δεν έχει που να πάει στα 'πεζοδρόμια', είτε γιατί τον κυνηγάει η γυναίκα του με την παντόφλα, είτε γιατί είδε ένα φάντασμα.

Παραμένει ο πιο αδύναμος και εγώ πάντα με αυτήν την λογική σκέφτομαι.

Σχετικά με τον ΚΟΚ, δεν με αφορά αφού σε κάθε περίπτωση θα φταίω.

Wicca
Απών/απούσα

Όμως παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουμε καμία παιδεία ως πεζοί.
Όλοι ξέρουμε πως περνάνε τους δρόμους οι πεζοί, ακόμα και όταν οι συνθήκες τους επιτρέπουν να μπορούν να είναι πιο προσεκτικοί.
Καταρχάς δεν περνάνε τους δρόμους από τις διαβάσεις. Είτε γιατί βαριούνται να πάνε μέχρι εκεί, αλλά ακόμα και πάνω στην διάβαση να είναι δεν περιμένουν καν να ανάψει το πράσινο για τους πεζούς.
Συμφωνώ ότι ο πεζός είναι ο πιο αδύναμος και συμφωνώ ότι θα έπρεπε να έχει τα περισσότερα δικαιώματα, αλλά όταν έχει υποχρεώσεις γιατί να μην τις τηρεί επίσης;
Φυσικά γνωρίζετε όλοι ότι στο εξωτερικό αν πατήσεις στον δρόμο και δεν είναι αναμμένο το φανάρι για τους πεζούς πράσινο, σου κόβουν πρόστιμο.
Ποιος πεζός έφαγε ποτέ πρόστιμο στην Ελλάδα;; ( αλλά θα μου πείτε δεν τρώνε πρόστιμο τόσοι και τόσοι άλλοι παραβάτες στον δρόμο).
Τις προάλλες πεζή που χαζολόγαγε στον δρόμο έριξε κάτω από την μηχανή του έναν γνωστό μου όταν πήγε να περάσει τον δρόμο χωρίς να κοιτάξει. Εκείνος έσπασε το χέρι του και εκείνη μόλις είδε τι έκανε, την κοπάνησε με ελαφρά πηδηματάκια. Που να βρει το δίκιο του ο άλλος που χτύπησε;;

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

Αν βγει κάποιος μπροστά σου (πεζός, αυτοκίνητο, μηχανάκι κλπ) και δεν συγκρουστείς, αλλα χασεις τον έλεγχο και πέσεις μόνος σου, είναι πολυ δύσκολο να αποδείξεις ότι φταίει ο άλλος. Πληροφοριακά τελείως, μην το πάρει κανένας ότι προτείνω πεσε πάνω του.
Πολύ προσοχή θέλει και όλα πανε καλά.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

από όσα θυμάμαι από τα "θεωρητικά μαθήματα" για δίπλωμα ΙΧ, στα νομικά θέματα με δικηγόρο είχα ακούσει:
1. πεζός σε διάβαση = ο ΘΕΟΣ ο ίδιος.
Αν τον χτυπήσεις ΕΧΑΣΕΣ. Δεν πα'να έχεις πράσινο, μαύρο, άσπρο....
2. πεζός στο οδόστρωμα ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ = δικαστήρια και μάρτυρες και συνυπευθυνότητα και μπλέξιμο. Αν αποδείξεις ότι σου πετάχτηκε χωρίς να τσεκάρει... έχει καλώς. Αν δεν άφησες σωστές αποστάσεις, αν έτρεχες, αν είχε αυτός εμπόδιο & τσέκαρε και βγήκε προσεκτικά.... μάλλον θα βγει "κατά σου".

Από τα πρώτα μου ποστ στο φόρουμ ήταν για να γράψω: ΠΡΟΣΟΧΗ με τους πεζούς. Επείσης παλιά θεωρούσα το κουδουνάκι ως το πιο βασικό αξεσουάρ του ποδηλάτου. Οι πεζοί ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ. Θεωρούν ότι: "θα με δει και θα σταματήσει".
Ειδικά τα πιτσιρίκια / όσοι φορούν ακουστικά / μιλάνε σε κινητά / παπούδες κλπ κλπ.
Άρα ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ.
Η μαγκιά είναι πάντα να προβλέπεις τον κίνδυνο.
Γενική αρχή: Το ατύχημα πάντα συμβαίνει ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ / ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΑΝ / ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΩΣΤΑ.
Αν έστω ο ένας ΠΡΟΣΕΧΕΙ θα γλιτώσουμε τα χειρότερα.

olympics
Εικόνα olympics
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
από όσα θυμάμαι από τα "θεωρητικά μαθήματα" για δίπλωμα ΙΧ, στα νομικά θέματα με δικηγόρο είχα ακούσει:
1. πεζός σε διάβαση = ο ΘΕΟΣ ο ίδιος.
Αν τον χτυπήσεις ΕΧΑΣΕΣ. Δεν πα'να έχεις πράσινο, μαύρο, άσπρο....
2. πεζός στο οδόστρωμα ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ = δικαστήρια και μάρτυρες και συνυπευθυνότητα και μπλέξιμο. Αν αποδείξεις ότι σου πετάχτηκε χωρίς να τσεκάρει... έχει καλώς. Αν δεν άφησες σωστές αποστάσεις, αν έτρεχες, αν είχε αυτός εμπόδιο & τσέκαρε και βγήκε προσεκτικά.... μάλλον θα βγει "κατά σου".

Από τα πρώτα μου ποστ στο φόρουμ ήταν για να γράψω: ΠΡΟΣΟΧΗ με τους πεζούς. Επείσης παλιά θεωρούσα το κουδουνάκι ως το πιο βασικό αξεσουάρ του ποδηλάτου. Οι πεζοί ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ. Θεωρούν ότι: "θα με δει και θα σταματήσει".
Ειδικά τα πιτσιρίκια / όσοι φορούν ακουστικά / μιλάνε σε κινητά / παπούδες κλπ κλπ.
Άρα ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ.
Η μαγκιά είναι πάντα να προβλέπεις τον κίνδυνο.
Γενική αρχή: Το ατύχημα πάντα συμβαίνει ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ / ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΑΝ / ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΩΣΤΑ.
Αν έστω ο ένας ΠΡΟΣΕΧΕΙ θα γλιτώσουμε τα χειρότερα.


Για αυτό ποδηλατείτε σαν να είστε αόρατοι.

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

spankmachine wrote:
Προσπάθησα να φρενάρω για να τον αποφύγω αλλά ήταν κατηφόρα και είχε βγεί πολυ απότομα.

Mιας και δεν τα λες όλα...
και δίχως να θέλω να σε κατηγορήσω για οτιδήποτε...
πες μας τη μέγιστη ταχύτητα που έγραψε το ταχύμετρο σου;

Κατηφόρα = υπερβολική ταχύτητα (για το ποδήλατο) = αδυναμία έγκαιρου/αποτελεσματικού φρεναρίσματος = 100% ατύχημα.

Πώς φρενάρουμε πάνω στο ποδήλατο όταν συναντήσουμε κίνδυνο;
http://www.podilates.gr/?q=node/13392

KAthanas
Απών/απούσα

Όταν σαν οδηγός χτύπησα μηχανάκι που σκέφτηκε να με προσπεράσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από δεξιά (και από θαύμα δε σκοτώθηκε όταν έστριψα δεξιά - έκανε αεροπλανικό και προσγειώθηκε αιμόφυρτος), η ασφαλιστική αρνήθηκε να μου αναγνωρίσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δίκιο μου είπε. Να σκεφτείτε ότι ο πεζός ποτέ δε θα ισχυριστεί ότι ήταν απρόσεκτος(εκτός αν είναι πολύ καλός άνθρωπος, δηλαδή να το στείλουμε νοσοκομείο και μετά να ισχυριστεί ότι έφταιγε κιόλας). Εμένα ο μηχανόβιος με εκβίασε ψυχρά να δηλώσω ότι έφταιγα, αλλιώς θα με κυνηγούσε νομικά, παρ' όλο που αναγνώριζε ότι υπήρχε συνυπευθυνότητα! Ευτυχώς η ασφαλιστική μου το έκανε αυτοβούλως και δε μπλέξαμε περαιτέρω.... Είχε κινηθεί εντωμεταξύ αυτεπαγγέλτως διαδικασία λόγω τραυματισμού από την αστυνομία.... Πλήρωσα τη ζημιά στο αυτοκίνητό μου 1500 ευρώπουλα και είπα και ευτυχώς που ξέμπλεξα έτσι εύκολα χωρίς ποινικά δικαστήρια.
Φανταστείτε τώρα που όταν καβαλάω το ποδήλατο δεν είμαι καν ασφαλισμένος...
Γι' αυτό τα μάτια μας δεκατέσσερα...
Στην πόλη δεν κάνουμε κούρσα....
Το αστικό περιβάλλον πρέπει να το σεβόμαστε είτε καβαλάμε ποδήλατο είτε ΙΧ και να μη τα βάζουμε με τους άλλους όταν πέφτουμε, αλλά με την ταχύτητά μας...
Και δε μιλάω χωρίς να ξέρω τι σημαίνει πτώση:http://www.podilates.gr/?q=node/13917

spankmachine
Απών/απούσα

Ταχύμετρο δεν έχω αλλά πιστεύω πως αν έτρεχα κιόλας θα είχα χτυπήσει χοντρά...

Αυτός ο τρόπος φρεναρίσματος με το σώμα (που σηκώνεσαι προς τα πίσω) είναι αποτελεσματικός στην πράξη; Εγώ σκέφτομαι πως άν σηκωθω απότομα μπορεί να χάσω την ισορροπία μου.

Anorymous
Απών/απούσα

yellow1850 wrote:
Τι είναι τα "βελτιωμένα";

Είναι αγροτική αργκό... προήλθε από κάτι ράτσες "βελτιωμένων" βοωειδών, που, ενώ είχαν περισσότερο κρέας και γάλα, ήταν τόσο ηλίθια που δεν μετακινούνταν που να ερχόταν κατά πάνω τους νταλίκα.

Δεν ανέφερε κανείς, όμως... στον ποδηλατόδρομο πώς βρίσκουμε τι γίνεται; Έχει διαφορά το αν ο ποδηλατόδρομος είναι "φτιαγμένος από πεζόδρομο" ή "φτιαγμένος από άσφαλτο";

Speedy Gonzales
Απών/απούσα

Anorymous wrote:
Δεν ανέφερε κανείς, όμως... στον ποδηλατόδρομο πώς βρίσκουμε τι γίνεται; Έχει διαφορά το αν ο ποδηλατόδρομος είναι "φτιαγμένος από πεζόδρομο" ή "φτιαγμένος από άσφαλτο";

Νομίζω εκεί έχει προτεραιότητα το ποδήλατο:

ΚΟΚ, άρθρο 38, παρ. 2:

  • Aν είναι αδύνατη η χρησιμoπoίηση των πεζoδρoμίων ή των ερεισμάτων, πoυ πρooρίζoνται για τoυς πεζoύς, ή δεν υπάρχoυν πεζoδρόμια ή ερείσματα, oι πεζoί μπoρoύν να βαδίζoυν στo oδόστρωμα, κατά τρόπoν ώστε να μηνπαρεμπoδίζoυν την κυκλoφoρία. Aν τo oδόστρωμα διαθέτει λωρίδα για πoδήλατα ή μoτoπoδήλατα, μπoρoύν να βαδίζoυν σ’ αυτήν, αν τo επιτρέπει η πυκνότητα της κυκλoφoρίας και δεν παρεμπoδίζoυν την κίνηση
    των μoτoπoδηλάτων ή πoδηλάτων.

Επίσης, σχετικά με το θέμα μας, ΚΟΚ, άρθρο 38 (Kανόνες κυκλoφoρίας πεζών), παρ. 4ε:

  • Oι πεζoί πρoκειμένoυ να διασχίσoυν τo oδόστρωμα, υπoχρεoύνται:[...]
    ε) Aν δεν υπάρχoυν στo oδόστρωμα διαβάσεις πεζών, να μην κατεβαίνoυν σ’ αυτό, αν δεν βεβαιωθoύν ότι δεν θα παρεμπoδίσoυν την κυκλoφoρία των oχημάτων, στη συνέχεια δε να διασχίζoυν τo oδόστρωμα κάθετα πρoς τoν άξoνά τoυ.

Νομίζω επομένως ότι αν ο πεζός κατέβει στο δρόμο χωρίς να κοιτάξει, φταίει πρωτίστως ο ίδιος. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει και πρόστιμο, μάλιστα.

contact