ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

22 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Nikosmpi
Απών/απούσα

θα εκθέσω εδώ όσες ενέργειες κάνω σαν σκεπτόμενος πολίτης του δυτικού κόσμου για να συνεισφέρω στη μείωση της ρύπανσης του πλανήτη. παρακαλώ συμπληρώστε τις ιδέες σας , όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε, ευχαριστώ!!

1)επιλεγω θερμανση με αέριο (όπου υπάρχει η δυνατότητα)
2)χρησιμοποιώ μετασχηματιστές , οταν πρέπει να χρησιμοποιήσω μπαταρίες έιναι επαναφορτιζόμενες.
3)χρησιμοποιώ ηλεκτρικές συσκευές Α+ εμεργειακής κλάσης , λαμπτήρες φωτισμού οικονομίας κι υπάρχει σκέψη να τοποθετήσω αισθητήρες ''έξυπνους'' για να σβήνουν τα φώτα όταν δε χρειάζονται (αυτό θέλει πολύ συζήτηση).Μην ξεχνάμε ότι με τη χρήση πλυντηρίου πιάτων κάνουμε φοβερή οικονομία σε νερό και ρεύμα (δυστυχώς δεν έχω χώρο στην κουζίνα και δεν έχω πάρει) Φεύγοντας απο το σπίτι κλείνω όλες τις συσκεύες να μην είναι σε ''αναμονή''
4)ρυθμίζω τη θέρμανση μόνιμα στους 22 βαθμούς (πιστέψτε με είναι πιο οικονομικό απο το να ανοιγοκλείνεις το θερμοστάτη) , εκτός απο το βράδυ βέβαια που το βάζω στους 19 βαθμούς (ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης έχει πιο μεγάλη ακρίβεια και γι αυτό έχουμε και περισσότερη οικονομία)
5) κάνω ανακύκλωση και δεν εννοώ μόνο τα σκουπίδια. εδώ προσοχή, είναι το μόνο εύκολο να πετάξουμε στα σκουπίδια ρούχα , παπούτσια κι άλλα χρήσιμα πράγματα, που δε χρειαζόμαστε πλέον , που θα καταλήξουν σε κάποιους που απλά τα εμπορεύονται. σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.....(γηροκομεία ,φτωχοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ)
6)εχω τοποθετήσει στο αυτοκίνητο εξοικονομητή καυσίμου και λάστιχα energy save.Οδηγώ σε μια λογική ταχύτητα με σταθερό ρυθμό που μου εξασφαλίζει χαμηλη κατανάλωση καυσίμου. Φυσικά το χρησιμοποιώ μόνο οταν είναι αναπόφευκτο διαφορετικά ποδηλατάκι. (Η επόμενη αγορά θα είναι υβριδικό αυτοκίνητο)
7)δε χρησιμοποιώ κλιματιστικό , έχω βάλει ανεμιστήρες οροφής
8)με ένα ατμοκαθαρίστη κάνω καθαριότητα στο σπίτι που είναι αποτελεσματικότατη αποφεύγοντας χρήση χημικών (γνωρίζετε ότι απο χημικά καθαριστικά το καλύτερο είναι η χλωρίνη που είναι το πιο ακίνδυνο?)
9)νερό με το σταγονόμετρο!!! Βάζω πλυντήριο με γεμάτο κάδο μόνο. το νερό που χρησιμοποιώ , αν δεν έχει χημικά μέσα , το μαζευω σε μια λεκάνη και ποτίζω τα λουλούδια. Στο ξύρισμα δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει. Ντούζ με τηλέφωνο για super οικονομία και με μέτρια πίεση το νερο!!! Δεν αφήνω τη βρύση να χάνει ή να έχει διαρροή (πετάμε έτσι κυβικά ολόκληρα στον υπόνομο και αχρηστευουμε νερό πόσιμο!!!)
10) Για όσους χρησιμοποιούν θερμοσίφωνο να είναι διπλής ενεργείας για να ζεσταίνει νερό με τη χρήση του καλοριφέρ

περίμένω κι άλλες ιδέες!!!!!!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Theadora
Απών/απούσα

ασχολείσαι επί του θέματος
γι'αυτό θέλω να μου δώσεις λίγη βοήθεια
γνωρίζεις αν τα χρησιμοποιημένα CD μπορούν να ανακυκλωθούν και πού;
συγνώμη αν σου χαλάω το τόπικ

Nikosmpi
Απών/απούσα

απ ότι κατάλαβες δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο , ούτε φοβερά δύσκολο , μειώνω τις σπατάλες σε ενέργεια με απλές κινήσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε και συγχρόνως κάνω καλό και στην τσέπη μου!!!!
Για να σου απαντήσω και στην ερώτησή σου , συγκεκριμένα για τα cd δεν ξέρω , υπάρχει η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. που ανακυκλώνει ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους (οικιακές , υπολογιστές , περιφερειακά κ.λ.π.) μπορείς να ρωτήσεις εκεί , τηλέφωνα θα βρεις στο ιντερνετ αν το ψαξεις λίγο.
Ελπίζω να βοήθησα.

Theadora
Απών/απούσα

θα κοιτάξω στην εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και σου πώ!
πάντως τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα εφαρμόζω και εγώ ήδη στο σπίτι μου, απλά γιατί έτσι έχω μάθει, χωρίς να το έχω σκεφτεί ποτέ!
φαίνεται οι γονείς μου είχαν οικολογική συνείδηση πολύ πριν γίνει της μόδας ο όρος!

Cyclelife
Εικόνα Cyclelife
Απών/απούσα

Συμφωνώ και επαυξάνω....δώστε μου λίγο χρόνο παιδιά και θα ανεβάσω ότι σχετικό οικολογικό link πέσει στην αντίληψή μου
1)καλό είναι να επιλέγουμε και θερμανση μέσω φωτοβολταϊκών αν μπορούμε(Νίκο αν ξέρεις κάποιο link βγάλτο στο φόρουμ)
2)επίσης να χρησιμοποιούμε μετασχηματιστές - φωτοβολταϊκούς φορτιστές, για να φορτίζουμε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μας.
3)Απαραίτητα πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές Α+ ενεργειακής κλάσης, λαμπτήρες φωτισμού οικονομίας και οπωσδήποτε με αισθητήρες ''έξυπνους'' για να σβήνουν τα φώτα όταν δε χρειάζονται.
4)Εξασφαλίζουμε ζεστό νερό από τον Ήλιο και εννοείται ότι φεύγοντας απο το σπίτι κλείνουμε όλες τις συσκεύες - καμιά να μην είναι σε ''αναμονή''
4)αλλάζουμε πράγματα στο σπίτι μας έτσι ώστε αυτό να γίνει έξυπνο - οικολογικό δηλαδή να ρυθμίζει μόνο του τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, τη θέση του Ήλιου, την ισχύ της ακτινοβολίας του καθώς και την ποσότητα του ανέμου (όπου υπάρχει)
5) δεν υπάρχει καλύτερη ανακύκλωση από το να προσφέρει κανείς υλικά αγαθά στους συνανθρώπους του (εξάλλου αυτά θα μείνουν εδώ και δεν τα παίρνει κανείς μαζί του). Η διαδικασία αυτή ανακυκλούμενη προσφέρει την ευτυχία (γιατί και ο προσφέρων θα λάβει) - κάτι σαν τα ποδήλατα που περνάνε από χέρι σε χέρι στην Ολλανδία
6)Απαλλασσόμαστε από κάθε βενζινο-υδρογόνοκαυασαεριούχο, έστω και ήπιο, μέσο μετακίνησης και το αντικαθιστούμε με ηλεκτρικό που φορτίζεται μέσω φωτοβολταϊκών για τις μεγάλων αποστάσεων μετακινήσεις ή όταν έχουμε πολλά πράγματα να μεταφέρουμε - για τις υπόλοιπες μετακινήσεις χρησιμοποιούμε πόδια και ποδήλατο. Το υβριδικό αυτοκίνητο δεν είναι λύση αλλά αποτελεί πανάκεια)
7)Φυσικά καταργούμε τα κλιματιστικά, άμεσα και έμμεσα με πράσινες καλλιέργειες που προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι
8)Εδώ και τώρα κατάργηση των χημικών για καθαριότητα στο σπίτι και αντικατάστασή τους με βιολογικά (όπως για παράδειγμα μίγμα από λεμόνι με σόδα που είναι και ισχυρότερο από την χλωρίνη)
9)Συμφωνώ με το [νερό με το σταγονόμετρο!!! Βάζω πλυντήριο με γεμάτο κάδο μόνο. το νερό που χρησιμοποιώ , αν δεν έχει χημικά μέσα , το μαζευω σε μια λεκάνη και ποτίζω τα λουλούδια. Στο ξύρισμα δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει. Ντούζ με τηλέφωνο για super οικονομία και με μέτρια πίεση το νερο!!! Δεν αφήνω τη βρύση να χάνει ή να έχει διαρροή (πετάμε έτσι κυβικά ολόκληρα στον υπόνομο και αχρηστευουμε νερό πόσιμο!!!)] αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εμφανίζουμε αυτό το χάλι βρώμας που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανάγει σε εικόνες τουρκοστάνης
10) Για όσους χρησιμοποιούν θερμοσίφωνο αυτό πρέπει να είναι ηλιακό
11)ασκούμε πιέσεις σαν πολίτες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης ή οποιασδήποτε άλλης οδού, έτσι ώστε το κράτος να αλλάξει ριζικά την ενεργειακή πολιτική του:
Προτάσεις:
1)κατάργηση των υπαρχόντων εργοστασίων ΔΕΗ, λιγνίτη, πετρελαίου κλπ και αντικατάστασή τους από φωτοβολταϊκά πάρκα για δωρεάν ενέργεια σε όλη τη χώρα και μεταστροφή της χώρας από ελλειματική σε πλουτοπαραγωγική. (Τα κονδύλια θα βρεθούν από τις καταθέσεις στην Ελβετία των οικογενειών που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια τόσα χρόνια βρωμίζοντας τη χώρα μας. Εξυπακούεται ότι αν έχουμε δημοκρατία σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτιστα το νομικό πλαίσιο που θα τους στείλει εξάπαντος πίσω από τα σίδερα για εθνική προδοσία)
2)αλλαγή κάθε συγκοινωνιακού μέσου με ηλεκτρικό που θα εξασφαλίζει την ενέργειά του από το ανωτέρω σύστημα φωτοβολταϊκής υποστήριξης
3)κλείσιμο κάθε αντιπροσωπείας που εισάγει καυσαεριοπαράγωγα μέσα, μηχανήματα κλπ και προώθηση κάθε ήπιας τεχνολογίας βιώσιμης ανάπτυξης (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες σε όλα τα πελάγη κλπ.)

Για πιο συγκεκριμένες προτάσεις έπεται συνέχεια...

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

11.Παίρνω το ποδήλατο και πηγαίνω στη δουλειά μου ή χρησιμοποιώ συνδυασμένη μετακίνηση με ποδήλατο και ΜΜΜ (και αφήνω το αυτοκίνητο με εξοικονομητή καυσίμου και λάστιχα energy save στο γκαράζ για να το πάρω όταν θα το έχω πραγματικά ανάγκη, όπως για παράδειγμα να πάω με τα παιδιά και τη γυναίκα μου ή με τους φίλους μου μια εκδρομή).

Cyclelife
Εικόνα Cyclelife
Απών/απούσα

tkant wrote:
11.Παίρνω το ποδήλατο και πηγαίνω στη δουλειά μου ή χρησιμοποιώ συνδυασμένη μετακίνηση με ποδήλατο και ΜΜΜ (και αφήνω το αυτοκίνητο με εξοικονομητή καυσίμου και λάστιχα energy save στο γκαράζ για να το πάρω όταν θα το έχω πραγματικά ανάγκη, όπως για παράδειγμα να πάω με τα παιδιά και τη γυναίκα μου ή με τους φίλους μου μια εκδρομή).

θα πρέπει να απαλλασσόμαστε από κάθε βενζινο-υδρογόνοκαυασαεριούχο, έστω και ήπιο, μέσο μετακίνησης και να το αντικαθιστούμε με ηλεκτρικό που φορτίζεται μέσω φωτοβολταϊκών για τις μεγάλων αποστάσεων μετακινήσεις ή όταν έχουμε πολλά πράγματα να μεταφέρουμε.

Το υβριδικό αυτοκίνητο δεν είναι λύση αλλά αποτελεί πανάκεια

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

.....γράφαμε ταυτόχρονα
Μην κοιτάς που εσύ έχεις μέσον και στο προώθησε το μήνυμα πρώτο. 10:20 εγώ 10:21 εσύ.

Nikosmpi
Απών/απούσα

οτι δεν έγινα κατανοητός , πρότεινα το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες , τα υπόλοιπα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε μαζικά με διαδηλώσεις κι άλλες ενέργειες.....

Cyclelife
Εικόνα Cyclelife
Απών/απούσα

tkant wrote:
.....γράφαμε ταυτόχρονα
Μην κοιτάς που εσύ έχεις μέσον και στο προώθησε το μήνυμα πρώτο. 10:20 εγώ 10:21 εσύ.

Απλά μάλλον μποτιλιάρανε τα reply, οπότε τυχαία εμφανίστηκαν έτσι
Μ' αρέσει που λες για μέσο... ειδικά σε αυτόν που δεν είχε, ούτε έχει, ούτε και θέλει να έχει ποτέ του μέσο..

Καλή σου μέρα και καλό μήνα

Cyclelife
Εικόνα Cyclelife
Απών/απούσα

Nikosmpi wrote:
οτι δεν έγινα κατανοητός , πρότεινα το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες , τα υπόλοιπα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε μαζικά με διαδηλώσεις κι άλλες ενέργειες.....

και μάλιστα πιστεύω ότι το ένα φέρνει και το άλλο, δηλαδή όσο περισσότερο ευαισθητοποιούμαστε ατομικά ως πολίτες, τόσο πιο επιτυχείς είναι και οι συναφείς κοινωνικές διεκδικήσεις αυτού του χαρακτήρα

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=179960

ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=63427

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ, ΣΙΓΚΕΛ ΜΑΫΕΡ ΚΑΡΥ
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=194140

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Nikosmpi wrote:
θα εκθέσω εδώ όσες ενέργειες κάνω σαν σκεπτόμενος πολίτης του δυτικού κόσμου για να συνεισφέρω στη μείωση της ρύπανσης του πλανήτη. παρακαλώ συμπληρώστε τις ιδέες σας , όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε, ευχαριστώ!!

1)επιλεγω θερμανση με αέριο (όπου υπάρχει η δυνατότητα)
2)χρησιμοποιώ μετασχηματιστές , οταν πρέπει να χρησιμοποιήσω μπαταρίες έιναι επαναφορτιζόμενες.
3)χρησιμοποιώ ηλεκτρικές συσκευές Α+ εμεργειακής κλάσης , λαμπτήρες φωτισμού οικονομίας κι υπάρχει σκέψη να τοποθετήσω αισθητήρες ''έξυπνους'' για να σβήνουν τα φώτα όταν δε χρειάζονται (αυτό θέλει πολύ συζήτηση).Μην ξεχνάμε ότι με τη χρήση πλυντηρίου πιάτων κάνουμε φοβερή οικονομία σε νερό και ρεύμα (δυστυχώς δεν έχω χώρο στην κουζίνα και δεν έχω πάρει) Φεύγοντας απο το σπίτι κλείνω όλες τις συσκεύες να μην είναι σε ''αναμονή''
4)ρυθμίζω τη θέρμανση μόνιμα στους 22 βαθμούς (πιστέψτε με είναι πιο οικονομικό απο το να ανοιγοκλείνεις το θερμοστάτη) , εκτός απο το βράδυ βέβαια που το βάζω στους 19 βαθμούς (ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης έχει πιο μεγάλη ακρίβεια και γι αυτό έχουμε και περισσότερη οικονομία)
5) κάνω ανακύκλωση και δεν εννοώ μόνο τα σκουπίδια. εδώ προσοχή, είναι το μόνο εύκολο να πετάξουμε στα σκουπίδια ρούχα , παπούτσια κι άλλα χρήσιμα πράγματα, που δε χρειαζόμαστε πλέον , που θα καταλήξουν σε κάποιους που απλά τα εμπορεύονται. σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.....(γηροκομεία ,φτωχοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ)
6)εχω τοποθετήσει στο αυτοκίνητο εξοικονομητή καυσίμου και λάστιχα energy save.Οδηγώ σε μια λογική ταχύτητα με σταθερό ρυθμό που μου εξασφαλίζει χαμηλη κατανάλωση καυσίμου. Φυσικά το χρησιμοποιώ μόνο οταν είναι αναπόφευκτο διαφορετικά ποδηλατάκι. (Η επόμενη αγορά θα είναι υβριδικό αυτοκίνητο)
7)δε χρησιμοποιώ κλιματιστικό , έχω βάλει ανεμιστήρες οροφής
8)με ένα ατμοκαθαρίστη κάνω καθαριότητα στο σπίτι που είναι αποτελεσματικότατη αποφεύγοντας χρήση χημικών (γνωρίζετε ότι απο χημικά καθαριστικά το καλύτερο είναι η χλωρίνη που είναι το πιο ακίνδυνο?)
9)νερό με το σταγονόμετρο!!! Βάζω πλυντήριο με γεμάτο κάδο μόνο. το νερό που χρησιμοποιώ , αν δεν έχει χημικά μέσα , το μαζευω σε μια λεκάνη και ποτίζω τα λουλούδια. Στο ξύρισμα δεν αφήνω τη βρύση να τρέχει. Ντούζ με τηλέφωνο για super οικονομία και με μέτρια πίεση το νερο!!! Δεν αφήνω τη βρύση να χάνει ή να έχει διαρροή (πετάμε έτσι κυβικά ολόκληρα στον υπόνομο και αχρηστευουμε νερό πόσιμο!!!)
10) Για όσους χρησιμοποιούν θερμοσίφωνο να είναι διπλής ενεργείας για να ζεσταίνει νερό με τη χρήση του καλοριφέρ

περίμένω κι άλλες ιδέες!!!!!!

1/Για την ώρα χρησιμοποιώ τζάκι και ξυλόσομπα, πήρα μάλιστα μία που έχει και εστίες για μαγείρεμα. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα να έχω θέρμανση με αέριο.

(Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το πρόβλημα με το θέμα του αερίου. Ότι δεν είναι διαθέσιμο παντού αλλά ακόμα και στα αστικά κέντρα που υποτίθεται υπάρχει η δυνατότητα παροχής σε όλες τις κατοικίες, πάλι δεν είναι διαθέσιμο για όλους αφού πρέπει και οι ένοικοι των πολυκατοικιών να συμφωνήσουν και να έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να κάνουν την αλλαγή αυτή. )

2/Και εγώ χρησιμοποιώ επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αλλά όπου μπορώ προσπαθώ να αποφύγω την χρήση τους, ( αν δεν είναι απόλυτα απαραίτητες).

3/ Χρησιμοποιώ λιγότερες ηλεκτρικές συσκευές Α ενεργειακής κλάσης.
Δεν έχω πλυντήριο πιάτων, αλλά δεν έχω και κουζινομηχανή, δεν αγοράζω ότι γκατζετιά υπάρχει στην υφήλιο και δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα ( ανεξαρτήτου ενεργειακής κλάσης)

4/ Δυστυχώς μετά από τις "εκρήξεις" στις λάμπες οικονομίας, πέρασα πάλι στις πυρακτώσεως. Απλά δεν τις καίω όλες μαζί και σβήνω τα φώτα όταν δεν είμαι σε κάποιο δωμάτιο.
Για το θέμα των λαμπτήρων οικονομίας έχω πλέον αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι οικολογικοί. Οικονομικοί μπορεί να είναι, αλλά οικολογικοί με τόσα τοξικά συστατικά μέσα τους, ( και ο θεός ξέρει πόσα για την κατασκευή τους... ) δεν νομίζω πλέον. Σε αναμονή λοιπόν καλύτερης λύσης.

4/Δεν ρυθμίζω την θέρμανση σε κάποια θερμοκρασία αφού δεν έχω καλοριφέρ. Το θετικό είναι ότι όταν δεν είμαι σπίτι δεν "καίει" κάτι. Τα κλείνω όλα και φεύγω.

5/Κάνω ανακύκλωση αλλά ψωνίζω και λιγότερες συσκευασίες.
ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ( το λέω με μεγάλα γράμματα γιατί με έχουν πρίξει με τις σακούλες στα μαγαζιά.. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΣΑΚΟΎΛΕΣ).
Επίσης με στόχο να έχω λιγότερες συσκευασίες και άρα να ανακυκλώνω λιγότερο και να πετάω λιγότερα σκουπίδια αγοράζω και προιόντα χύμα. ( έχει και ένα ωραίο μαγαζί εδώ στην περιοχή). Έχω μπόλικες ΠΑΝΙΝΕΣ τσάντες για να τα κουβαλάω, και ένα σωρό βάζα και δοχεία που μου ξέμειναν από άλλα προιόντα όπου βάζω μέσα τα χύμα πράγματα που πέρνω. ( π.χ βάζω το ρύζι σε τενεκεδένια κουτιά από καφέ).

6/ Ότι περισσεύει από αποφάγια ( ολίγα πράγματα γιατί έχουμε και σκύλο αχόρταγο), ή από την κουζίνα πάει για composting. Μέχρι τώρα τα έθαβα στον κήπο αλλά είμαι να παίρνω τώρα και ένα ειδικό δοχείο από αυτά με τα ταψάκια όπου τα σκουλικάκια διασπούν τα οργανικά υπολείμματα. Τώρα που θα φτιάξω και τον κήπο τι καλύτερο από το να έχω φυσικό λίπασμα;

7/ Ο καλός μου έχει αυτοκίνητο smart ( που είναι το πρώην δικό μου αυτοκίνητο που του το χάρισα λόγο του ότι το είχα άχρηστο). Έχει τον μικρότερο δυνατό κινητήρα σε αυτοκίνητο, το μικρότερο μέγεθος και είναι ( ε καλά τώρα αυτό το συζητάμε) "νέας απορρυπαντικής τεχνολογίας".
Πάντως δεν καίει και πολύ βενζίνη, το γεμίζεις με 30 ευρώ και θέλει γέμισμα ξανά σε 20 μέρες. ( το μη χείρον βέλτιστον σε αυτή την περίπτωση).
Δεν το κυκλοφορεί όμως τελευταία και πολύ συχνά γιατί χρησιμοποιεί τον προαστιακό. Συνήθως το παίρνει όταν έχει να κουβαλήσει βαριά πράγματα για την δουλειά του.

8/Δεν έχω κλιματιστικά στο σπίτι και τώρα άλλαξα και την στέγη και δεν νομίζω ότι θα χρειαστώ και ανεμιστήρες. Ούτε όσο έμενα στην Αθήνα χρειαζόμουν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες καθώς φρόντιζα όταν έκανε μεγάλη ζέστη να έχω κλειστά τα παράθυρα.

9/ Αν το σπίτι ήταν δικό μου θα έκανα όλη την στέγη με φωτοβολταικά αντί για κεραμίδια. Αξίζει τον κόπο η επένδυση, αλλά είπαμε.. το σπίτι δεν είναι δικό μου και ο ιδιοκτήτης δεν έχει τέτοιες ανησυχίες.

10/ Δεν χρησιμοποιώ καθόλου απορρυπαντικά παρά μόνο σαπούνι. Παντού.
Τα πιάτα τα πλένω στο χέρι γεμίζοντας μία λεκάνη με νερό. Στις βρύσες έχω ειδικό στόμιο που βγάζει το νερό με πίεση. Το σαπούνι άλλωστε έχει την ιδιότητα να ξεπλένεται πολύ εύκολα.
Ξέρω ότι δεν έχω μεγάλη κατανάλωση νερού από το γεγονός ότι ο βόθρος δεν έχει γεμίσει ακόμα και ούτε καν είναι κοντά στο να συμβεί αυτό. ( εκεί να δεις πως κάνεις αναγκαστικά οικονομία στο νερό! :P ) Το πλυντήριο παίζει μόνο όταν είναι γεμάτο. Εννοείται ότι και αυτό πλένει με σαπούνι έτσι δεν χρειάζονται έξτρα ξεβγάλματα.
Δεν χρησιμοποιώ επίσης κανενός είδους χημικά στο πλυντήριο. Εδώ γιατί θα μου μαγάριζαν τον κήπο, στην Αθήνα έτσι και αλλιώς γιατί είμαι και αλλεργική.
Τα απορρυπαντικά έχουν φαέι ban από το σπίτι μου.

11/ Στο σπίτι έχει ταχυθερμαντήρα. Δηλαδή ζεσταίνεται το νερό μόνο όταν ανοίξεις την βρύση και μόνον όταν ζητήσεις ζεστό νερό. Δεν ξέρω αν αυτό καταναλώνει πολύ ρεύμα πάντως οι λογαριασμοί μέχρι στιγμής έχουν έρθει σε πολύ λογικά πλαίσια. Αν ήταν δικό μου το σπίτι θα έβαζα ηλιακό.

12/ Απο τον καιρό που ανακάλυψα το freecycle δεν ξανα πέταξα και δεν ξανά αγόρασα κάτι.
Ότι δεν θέλω το χαρίζω ( και έτσι δεν πάει στα σκουπίδια αλλά έχει μία δεύτερη ευκαιρία), ότι μου λείπει μου το χαρίζουν ( έτσι καταναλώνω λιγότερο και δεν επιβαρύνω το περιβάλλον με συσκευασίες ή με καυσαέρια για να μεταφέρω ογκώδη αντικείμενα).

13/ Σύνδεσα το πηγάδι με βυθιζόμενη αντλία και αυτήν με το ποτιστικό. Ότι δεν ποτίζει η βροχή, το ποτίζει το πηγάδι. Βέβαια το νερό δεν είναι πόσιμο, ( κρίμα γιατί θα το χρησιμοποιούσαμε), και δεν υπάρχει δυνατότητα να το κάνω εγκατάσταση για χρήση αυτού του νερού στο σπίτι, ( πλυντήριο, καζανάκι κτλ), αλλά και πάλι δεν ξοδεύω πόσιμο νερό για το πότισμα του κήπου και γενικότερα για εργασίες που δεν χρειάζονται το πλέον καθαρό νερό.

14/ Όπου μπορώ χρησιμοποιώ το ποδήλατο μου. ( δηλαδή για τις καθημερινές μου δουλειές παντού). Ενίοτε το παίρνω και στον προαστιακό για να κατέβω κέντρο. Όπου δεν παίζει αυτό, παίζουν τα ποδαράκια μου ( παίρνω και τον σκύλο μαζί να παίζουν και τα δικά του ;) )

15/ Δεν χρησιμοποιώ πλαστικά. Δεν έχω πλαστικά τάπερ κτλ ( τα δύο μοναδικά δοχεία που μου έφερε με το προικιό του ο καλός μου τα έχει πάρει η Λυδία μαζί με τις ελιές, τυχερούλα ήταν δηλαδή που ήταν εδώ αυτά γιατί θα έφευγε με γυάλινα δοχεία). Ότι έχω στο σπίτι είναι κεραμικά, γυάλινα, και μεταλλικά σκεύη. Δεν αγοράζω επίσης νερό σε πλαστικά μπουκάλια. Εκτός ότι το πλαστικό είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα τρόφιμα είναι και ένα από τα υλικά που αμφιβάλλω ότι ανακυκλώνονται 100%. ( τουλάχιστον στην Ελλάδα).
Για τον ίδιο λόγο και αγοράζω αναψυκτικά κτλ μόνο σε γυάλινα μπουκάλια που μετά μπορώ να τα πάω πίσω ( σου τα πληρώνουν κιόλας για την επιστροφή).
Έτσι ανακυκλώνω ελάχιστες συσκευασίες αλουμινίου.

Αυτά για την ώρα..

Goldie
Εικόνα Goldie
Απών/απούσα

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΑΓΑΘΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΑΖΑ Ή ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ (ΕΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ).

ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΦΛΑΤΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ).

Cyclelife
Εικόνα Cyclelife
Απών/απούσα

Goldie wrote:
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΑΓΑΘΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΑΖΑ Ή ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ (ΕΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ).

ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΦΛΑΤΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ).


ότι τα ηλιοθερμικά συστήματα είναι τα ενδεδειγμένα για παραγωγή θερμότητας.
Επίσης όλες οι πολιτισμένες και νοήμονες κοινωνίες φροντίζουν να διαμορφώνουν τέτοιες πολεοδομικές διατάξεις που να υποστηρίζουν την βιοκλιματική αρχιτεκτονική όσο περισσότερο γίνεται, πέραν από την καταπολέμηση της αστυφιλίας, την ομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού σε όλη την επικράτειά τους και την ισοδύναμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη μικρών άστεων και επαρχιακών πόλεων.
Ακόμη έχεις απόλυτο δίκιο όταν υποστηρίζεις ότι χρειάζεται να προσέχουμε τους δήθεν και αναφέρεις τα παραδείγματα όσων ο τρόπος ζωής τους δεν συνάδει με τα όσα ευαγγελίζονται (ξέρεις πόσοι το παίζουν φανατικοί ποδηλάτες και κατ' ουσίαν κυκλοφορούν μόνον με το αυτοκίνητο;) Εδώ σκέψου ότι στη χώρα μας υπάρχουν και σύλλογοι που υποστηρίζουν υποτίθεται την προώθηση του ποδηλάτου (έχουν και link μάλιστα μέσα από αυτή την ιστοσελίδα) και πάνε στους προορισμούς των ποδηλατικών εκδρομών τους με τα αυτοκίνητα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται κάποιοι φαφλατάδες/ξερόλες που σπεύδουν να έχουν άποψη για τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν την τύφλα τους(σαν την Μουρλένε για παράδειγμα που δεν έχει αφήσει φόρουμ για φόρουμ που να μην το έχει αποπροσανατολίσει).
Η συγκεκριμένη μάλιστα πιο πάνω περιπτωσάρα, έσπευσε να μας πει τι κάνει ανάγοντας τον εαυτό της σε τέλειο παράδειγμα προς μίμηση - (ενώ στην ουσία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για πολλά πέραν του ότι χρησιμοποιεί αυτοκίνητο), ενώ απλά το τόπικ είχε ανοιχτεί για να ακουστούν προτάσεις, να δωθούν χρήσιμα πληροφοριακά Links κλπ.
Τέλος, κάποιοι νομίζουν ότι αν φωνάζουν (γράφοντας με κεφαλαία)θα τραβήξουν την προσοχή και θα αποπροσανατολίσουν...
αλλά η αλήθεια γίνεται ευτυχώς αντιληπτή από τους νοήμονες

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Cyclelife wrote:
[..]
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται κάποιοι φαφλατάδες/ξερόλες που σπεύδουν να έχουν άποψη για τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν την τύφλα τους(σαν την Μουρλένε για παράδειγμα που δεν έχει αφήσει φόρουμ για φόρουμ που να μην το έχει αποπροσανατολίσει).
Η συγκεκριμένη μάλιστα πιο πάνω περιπτωσάρα, έσπευσε να μας πει τι κάνει ανάγοντας τον εαυτό της σε τέλειο παράδειγμα προς μίμηση - (ενώ στην ουσία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για πολλά πέραν του ότι χρησιμοποιεί αυτοκίνητο), ενώ απλά το τόπικ είχε ανοιχτεί για να ακουστούν προτάσεις, να δωθούν χρήσιμα πληροφοριακά Links κλπ.
[..]

Δεν ασχολούμαι μαζί σου αλλά εξακολουθείς να με προσβάλεις και να με βρίζεις στο φόρουμ αυτό. Κάνε μου την χάρη και μην ξανά αναφερθείς σε μένα όπως δεν αναφέρομαι και εγώ σε σένα.

Κανείς δεν σου ζήτησε την γνώμη σου για τις απόψεις μου, και φυσικά έχω κάθε δικαίωμα να λέω τις απόψεις μου σε αυτό το φόρουμ χωρίς να δέχομαι προσβολές και κριτική από εσένα.

Αν δεν σου αρέσουν αυτά που γράφω εδώ απλά μην τα διαβάζεις.
Έχε υπόψιν σου ότι χαρακτηρισμοί του τύπου "φαφλατάς,ξερόλας, μουρλός" κτλ κτλ κτλ θεωρούνται υβριστικοί. Επίσης έχε υπόψιν σου ότι είναι ήδη γραμμένοι και αποτελούν στοιχεία.

Αυτά... και πρόσεχε τι λες..

ccr
Εικόνα ccr
Απών/απούσα

επειδή οι γνώσεις μου, όπως και των περισσοτέρων εδώ μέσα είναι επιπέδου ομιλούσης κεφαλής σε τηλεοπτικά παράθυρα, σας στέλνω λινκ το blog του Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρου καθηγητή χημείας, που ασχολείται χρόνια με θέματα περιβάλλοντος, και ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με τους Ο.Π. και όποιος έχει άποψη ας την εκθέσει εκεί

http://www.zabetakis.net/

http://oikoprasinoi.blogspot.com/2009/10/2992009.html

ccr
Εικόνα ccr
Απών/απούσα

αντιγράφω από το blog Antinews.gr την ανάρτηση του συνεργάτη του Archaeopteryx
http://www.antinews.gr/?p=26451
Οι ΑΠΕ και η πράσινη αναπτυξιακή μπαρουφολογία

Δεν πρόκειται και δεν μπορώ να σταματήσω, εγώ, την αναπτυξιακή πρασινολογία, ειδικά τις ανεμογεννήτριες. Μπίζνα συγκεκριμένη, που πηγαίνει από χώρα σε χώρα και ψάχνει για κορόϊδα, και θα αποδειχθεί φιάσκο, όπως τόσα άλλα, αλλά όχι τώρα, σε 5-10 χρόνια. Θα ήθελα όμως τουλάχιστον να ξεκαθαρίσω ορισμένα «περιβαλλοντικά».

Είχε πει ο Τάκης ο Αθανασόπουλος της ΔΕΗ ότι το CO2 δεν είναι δηλητήριο. Πράγματι, δεν είναι. Το CO2 είναι αυτό που κάνει τα φυτά να μεγαλώνουν. Χωρίς CO2 δεν υπάρχει πουθενά βλάστηση. Το CO2 είναι επίσης στην μπύρα και την κόκα κόλα. Η κόκα κόλα, σας κάνει περισσότερη ζημιά από το CO2 της.

Με αφορμή την Κοπεγχάγη, έδρα της ανεμοδιαπλοκής, βγαίνουν πολλά στην φόρα.

1. Η απάτη των πλούσιων χωρών σε βάρος των φτωχών.

2. Η μερική αμφισβήτηση ότι το ανθρωπογενές CO2 φταίει για κάποια επικίνδυνη υπερθέρμανση.

3. Ότι οι ΑΠΕ δεν πρόκειται ποτέ να λύσουν κανένα μα κανένα πρόβλημα στο θέμα του CO2, για πολύ απλούς λόγους: (α) ποτέ δεν θα παράξουν αρκετή ωφέλιμη ενέργεια και, (β) για να κατασκευαστούν οι ίδιες εκλύεται του κόσμου το CΟ2, ούτως ή άλλως.

Φόρος CΟ2, αν επιβληθεί, θα μας σπρώξει μακριά από τα συμβατικά καύσιμα (σε βάρος της ανάπτυξης, που, σε καιρό ύφεσης, μου ακούγεται εξαιρετικά χλωμό). Ωστόσο φόρος CO2, θα σπρώξει ακόμα πιο μακριά τις ΑΠΕ, αφού οι ΑΠΕ βασίζονται στο CO2 για να κατασκευαστούν, και το εκλύουν στο φουλ, όταν ΔΕΝ δουλεύουν. Τα έχουμε πει, οι ΑΠΕ είναι η πατερίτσα των πετρελαίων και του αερίου.

Φόρος CO2, ή, αν το πιστεύετε, το τέλος του πετρελαίου, σημαίνει δύο πράγματα:

(1) εξοικονόμηση και

(2) η κακιά λέξη: πυρηνικά, κατά προτίμηση αυτά που αυτοανακυκλώνουν το καύσιμό τους.

Τα φοβάστε, το ξέρω. Κάρβουνο; Σας έχουν πει ότι είναι καρκινογόνο. Το ίδιο δεν είναι, ορισμένα προϊόντα καύσης είναι, και τα βαριά μέταλλα στην στάχτη και τα σωματίδια είναι. Το διοξείδιο του θείου κάνει κακό, όπως και τα οξείδια του αζώτου. Θα το πω απλά: Σύγχρονοι λέβητες κάρβουνου με σύγχρονους (και όχι εξεζητημένους) αποθειωτές και φίλτρα, λύνουν το πρόβλημα. Όχι σαν αυτό της Φλώρινας του κου Πασόκ, ξέρει αυτός, εννοώ σύγχρονα.

Επειδή στην Ελλάδα, πιστεύουμε τις αυθεντίες, και εγώ δεν είμαι, θα σας πω τι είπαν τρεις αυθεντίες:

Λέει κάποιος James Hansen που ξέκοψε από τον άλλο μπαρούφα τον Gore:

Congress may flatter itself that it is saving mankind, but what the Members really want is a cap-and-trade windfall that they can redistribute in the green pork of Mr. Osama’s “new energy economy,” whatever that means… It is essential that hardened ‘environmentalists’ not be allowed to delay the R&D on 4th generation nuclear power.” (φαίνεται ότι ο δικός μας πιστεύει τον Ομπάμα… τι να κάνουμε…) (δείτε και την http://www.naftemporiki.gr/news/maties.asp)

“The London Array offshore wind farm will make a crucial contribution to the UK’s renewable energy targets”. (Είπε ο James Smith, chairman της Shell UK) (Τι είπατε; Shell;) http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c10/page_60.shtml

Wind farms will devastate the countryside pointlessly. (James Lovelock) συγγραφέας του «Γαία» (http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c4/page_32.shtml)

Κύριε Γ. Παπανδρέου και κυρία Μπιρμπίλη. Είστε σίγουροι ότι δεν πάτε να κάνετε πατάτα που θα σας βρίζουν τα παιδιά σας σε 10-15 χρόνια; Ή σκοπεύετε να μετακομίσετε;

Archaeopteryx

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Καραντζαφερίζει λίγο ή είναι η ιδέα μου;

Nikosmpi
Απών/απούσα

αλλα προτασεις δεν ακουω

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

Brochures for consumers (17)
Brochures for producers (30)
Various brochures (5)

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/
http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ecolabelled_products/product_ca...
http://www.eco-label.com/greek/

List of references of harmonised standards
New Approach directives (directives providing for CE marking)

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/documents/har...

ccr
Εικόνα ccr
Απών/απούσα