San Francisco και πως μια πόλη μπορεί να γίνει γνωστή και μέσω του ποδήλατου

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
t_statho
Απών/απούσα
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Toby
Απών/απούσα

Εντάξει, το SF είναι γνωστό και χωρίς το ποδήλατο. Επειδή γνωρίζω αρκετά τα εκεί ποδηλατικά πράγματα, μην νομίζεις ότι και αυτοί δεν ξεκίνησαν από κάπου. Οι ποδηλάτες δούλεψαν αρκετά σκληρά στις δεκαετίες '80 και '90 για να καταφέρουν να γίνουν ποδηλατόδρομοι και να αλλάξουν την κουλτούρα, που στην Αμερική είναι εξαιρετικά αυτοκινητοστραφής. Το κλειδί στο SF είναι ότι είναι μια πόλη που είναι πιο πολιτικοποιημένη (δες την πρόσφατη ταινία Milk) και που οι πολίτες συμμετέχουν στα κοινά σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες Αμερικανικές πόλεις. Αυτό είναι το κλειδί που βοήθησε τους ποδηλάτες να ξεπεράσουν ακόμα μεγαλύτερες αντιξοότητες από αυτές που αντιμετωπίζει η δική μας ποδηλατική κοινότητα. Και όντως έφτασαν κάπου και προσπαθούν για το καλύτερο.

Πάντως αν σκεφτεί κανείς ότι η εδώ ποδηλατική κοινότητα είναι σε κάποιο αξιοπρόσκεκτο αριθμό ποδηλατών μόλις την τελευταία 5ετία άντε 10ετία, και ήδη βλέπουμε κάποιους ποδηλατόδρομους και γενικότερα το ποδήλατο να ακούγεται, έστω και με στρεβλό τρόπο, είμαι αισιόδοξος ότι αν δεν προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε για άλλη μια φορά τον τροχό, σε έναν ορίζοντα 10ετίας θα έχουμε αρκετά φιλικές για το ποδήλατο πόλεις. Νιώθω ότι αλλάζουμε πιο γρήγορα από τους Αμερικάνους. Αισιόδοξος ων.

t_statho
Απών/απούσα

Συμφωνώ μαζί σου. Ο λόγος που το έβαλα το link είναι για να δείξω ότι πρώτον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μη χρησιμοποιούμε ποδήλατο (τύπου ανηφόρες κτλ) και δεύτερον ότι ακόμα και 'γνωστές' πόλεις όπως το SF προσελκύουν κόσμο και προσοχή με πολλούς τρόπους, και δη μέσω του ποδήλατου. Νομίζω ότι μόνο καλό θα έκανε να γινόταν η Ελλάδα - όπως λέει κ ο Γιωργάκης - μια Δανία του νότου (ως προς το ποδήλατο τουλάχιστον) προσελκύοντας και διαφορετικού είδους τουρίστες και ενισχύοντας το ποδηλατικό κίνημα στην Ελλάδα. Ωραίο στη σκέψη βέβαια, δύσκολο στην υλοποίηση. Παρά τα θετικά βήματα των τελευταίων χρόνων και το γεγονός ότι χρειάζονται χρόνια αυτές οι αλλαγές, μακάρι να συμμεριζόμουν την αισιοδοξία σου :)
Όχι τόσο σε σύγκριση με τους Αμερικανούς, όσο ως προς την διάθεση των Ελλήνων να αφήσουν το αγαπημένο τους αυτοκίνητο. Ελπίζω να διαψευστώ :)

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα
contact