Edo - σούζα - edo. Κουφό ατύχημα με ποδήλατο

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
ilias
Απών/απούσα

Καλημέρα. Κάνω σαραντατόσα χρόνια ποδήλατο - από τότε που με θυμάμαι. Προχθές έφαγα μια ενδιαφέρουσα χύμα που την καταγράφω για να την έχουμε υπ' όψιν.

Κάνω ποδήλατο στην Κηφισίας, αργά αλλά στη δεξιά λωρίδα - δεξιά από τα αυτοκίνητα... και ξαφνικά , ανοίγει η πόρτα ενός ταξί μπροστά μου.

Πρόκειται για γνωστό κίνδυνο , γι αυτό και πάω πάντα αργά.

Πρόλαβα λοιπόν να αντιδράσω. Πάτησα όμως το μπροστινό φρένο λίγο πιο πολύ και συνεπώς το ποδήλατο έκανε έντο (σηκώθηκε η πίσω ρόδα).

Μέχρι εδώ καλά.

Όμως για κάποιο λόγο η συνέχεια ήταν παράξενη. Η ορμή ήταν τέτοια που όταν έκατσε το έντο, το ποδήλατο σηκώθηκε σούζα και αμέσως μετά τη σούζα, έκανε γκελ και το ξαναγύρισε σε έντο. Καθώς εγώ είχα πλέον ακουμπήσει τα πόδια στο έδαφος με το τελευταίο έντο η οριζόντια μπάρα του ποδηλάτου με χτύπησε στο κάτω μέρος της σπονδυλικής, στο ιερόν οστούν. Μετά από δυο μέρες, πονάω ακόμα.

Ελπίζω να μην είναι σοβαρό - δε νομίζω να έχω κάποιο κάταγμα. Μάλον ένα "στούμπηγμα" είναι

Το γράφω όμως για να το προσέχουμε

 

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
5
Μέση αξιολόγηση: 5 (2 ψήφοι)
RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

... θυμάμαι ότι κάτι τέτοιες περιπτώσεις τις ονομάζαμε "φρένα πανικού".

Και θυμάμαι ότι κάναμε εξάσκηση, ώστε όταν βλέπεις τέτοια κατάσταση, και πας να τσαρουχώσεις τα φρένα, ΑΥΤΟΜΑΤΑ να κυλιέσαι προς τα πίσω της σέλας, εί δυνατόν και πιο πίσω από τη σέλα. Σαν να αφήνεις το ποδήλατο να φύγει μπροστά και εσύ να μένεις πίσω (τεντώνοντας τα χέρια....).

Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητή η εικόνα..... αλλά το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό, να αποφύγεις την περίπτωση του έντο ή ακόμα χειρότερα να σου γυρίσει καπάκι.... και να βάλεις επιπλέον βάρος στον πίσω τροχό ώστε να έχεις και απο εκεί ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ φρενάρισμα (και όχι μόνο από το μπροστινό τροχό).

.... θεωρίες... δεν ξέρω αν όντως δουλεύει στην πράξη... Θυμάμαι ότι γενικά το εφαρμόζω όταν θέλω να σταματήσω λίγο πιο απότομα από όσο "φυσιολογικά", αλλά δεν θυμάμαι να το έχω εφαρμόσει σε πραγματική κατάσταση πανικού - εκεί που δεν προλαβαίνεις να το πολυσκεφτείς και πρέπει να ΤΣΑΡΟΥΧΩΣΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ και τα δύο φρένα.....

Η 2η αναπήδηση μήπως είχε να κάνει με υπερβολικά φουσκωμένα και σχετικά μαλακά ελαστικά? Μπόινγκ - μπόινγκ εφφέ?

Γενικά και αόριστα: τι φρένα έχεις? τι ελαστικά? Σε τι πίεση? Πόσο "σκυμμένος ή πίσω" κάθεσαι?

Περατικά. Αν ο πόνος δεν φαίνεται να υποχωρεί όσο περνάνε οι μέρες, ΨΑΞΤΟ....

 

morgoth
Απών/απούσα

Πολυ περιεργη η δευτερη αναπηδηση οντως, δεν το εχω ξανακουσει.

Το εντο τωρα ειναι κατι που μπορει να συμβει, αναλογα και με την γεωμετρια του ποδηλατου. Ολα σωστα που λεει ο Ροκα αλλα στο φρεναρισμα πραγματικου πανικου απλα πατας φουλ τα 2 φρενα και δεν εχεις χρονο για να σκεφτεις καν, μεσα απο την εξικοιωση και την εμπειρια το σωμα σου θα κανει τελειως μηχανικα καποιες κινησεις αλλα παλι αναλογα με την περιπτωση, ειναι λιγο σαν το counter steering, απο ενα σημειο και μετα το κανεις εντελως αυτοματα και μονος σου, αν προσπαθησεις να το κανεις επι τουτου δεν ξερω αν θα εχει καλα αποτελεσματα πχ.

ilias
Απών/απούσα

Καλημέρα. Ευχαριστώ για τα σχόλια. Πάντα υπάρχει κάτι για να μάθεις. Η τεχνική με το κύλισμα προς το πίσω μέρος της σέλας, μοιάζει χρήσιμη τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και ως "εκμάθηση" του σώματος για να αντιδράσει σωστά σε ώρα κινδύνου. Μακάρι να μην χρειαστεί να μάθω αν όντως δουλεύει...

 

contact