αλλαγη σπειρωματος μεσαιας τριβης σε Peugeot

15 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
donzouan
Απών/απούσα

Παιδια ειμαι ενα βημα πριν το ντυσιμο του πεζο που αναπαλαιωσα με τα περιφερειακα του
Ενω ειχα αποφασισει πως τελικα δεν γινεται να αλλαξω με κολαουζο το σπειρωμα της μεσαιας τριβης καθως υπαρχει κινδυνος καταστροφης του σκελετου,και ετσι θα κρατησω την παλια πεταλιερα,διαβαζω αιφνης οτι αλλαζοντας τα ρουλεμαν μπορεις ανετα να βαλεις συγχρονη πεταλιερα,χωρις κολαουζα και κινδυνους του σκελετου

Γνωριζει καποιος λεπτομερειες???

Θα με βοηθουσε αφορητα γιατι θελω να βαλω συγχρονη πεταλιερα

καλο καλοκαιρι ναχουμε

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
spirosta
Απών/απούσα

Ο παλιός άξονας της μεσαίας τριβής είναι με σφήνα? Αν ναι θα ψάξεις να βρεις άξονα ΜΟΝΟ με τετράγωνο καρέ στο μήκος που θέλεις και θα βάλεις δισκοβραχίωνα με τετράγωνο και μόνο καρέ. Αυτό υπό την προυπόθεση ότι τα ποτήρια είναι σε καλή κατάσταση. Και μπίλιες καινούργιες μπορείς να βρεις αλλά να κοιτάξεις να είναι για ποδήλατο γιατί υπάρχουν και ρουλεμανάδικες του κιλού που θα λιώσουν και θα ψάχνεις που χάθηκαν.

Αν τώρα παίζει οτιδήποτε άλλο και πρέπει να βάλεις κλειστά ρουλεμάν μία είναι η λύση αλλά έχει κάποια θέματα. Είναι threadless bottom bracket στην οποία τα σπειρώματα πιάνουν μεταξύ της και σφίγγουν πάνω στο σκελετό. Χρειάζεται μια προεργασία και επειδή δεν πιάνει κάπου στο σκελετό να "δέσει" ενδεχωμένως να γλιστρήσει αν καταλαβαίνεις τι λέω. Υπήρχαν στο ebay κάποιες YST νομίζω σε λογικές τιμές.

Τέλος στον sheldon brown ίσως να βρεις καναν αμερικάνο που κάνει ακόμη καινούργιες με τέτοιο σπείρωμα και κλειστά ρουλεμαν αλλά κρατήσου... Σίγουρα κανα 100άρικο ευρά με τα μεταφορικα.

Και επίσης ακόμη αν τα ποτήρια σου δεν είναι σε καλή κατάσταση και θέλεις την πρώτη λύση, και υπό την προυπόθεση ότι το ποδήλατο είναι όμορφο (χιχιχι) μπορεί και να σου βρω ποτήρια "γαλλικά" από ένα παλιό και στραβό pegeuot που έχω και περιμένει να γίνει κάτι πιο χρήσιμο στο μέλλον.

donzouan
Απών/απούσα

λοιποον

ο αξονας της μεσαιας τριβης ειναι ενας τετραγωνος στα ακρα του,οπου στην καθε ακρη υπαρχει η τρυπα για την βιδα που στηριζει την πεταλιερα

αποκει και περα συνεχεια ακουω για σφηνες αλλα δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι αυτες οι σφηνες,με βοηθας λιγο?
επισης τα ποτηρια ειναι εκεινα τα στρογγυλα σιδερακια τα οποια τα ξεβιδωνεις με εκεινο το ειδικο εργαλειο με τα δοντια?
αν ναι ειναι σε καλη κατασταση(οχι στραβωμενα,λιγο λερωμενα μονο)
αποκει και περα για τις μπιλιες δεν ηταν χυμα οταν ανοιξα την τριβη,αλλα ηταν σε σειρα "σφηνωμενες" μεσα σε ενα δακτυλιο με θεσεις για καθε μια μπιλια ξεχωριστα

ελπιζω να βοηθησα,οσο μπορεσα :)

spitsini
Απών/απούσα

- ειναι με καρέ το δικό σου (τετραγωνος οπως λες) -> συγχρονο δηλαδή! (οι αξονες με σφηνες για την στηριξη του δισκοβραχιονα ηταν προγενεστερες).

- υπάρχει λοιπον μεσαια τριβη της Shimano κλειστου τυπου με καρέ και αλλαζει ευκολα (τις εχω προμηθευτει απο Γκατσουλη Αγιας Παρασκευης).

- εχω ηδη αλλαξει και στις δυο Πεζω που εχω η μια του 1990 και η αλλη παλαιοτερη!

- το αναποδο σπειρωμα που λες ηταν πολύ προγενεστερο.

donzouan
Απών/απούσα

σε ευχαριστω πολυ!!

μπορεις να μου δειξεις ενα μοντελο τριβης κλειστου τυπου απο το chainreaction πχ της Shimano καθως και πεταλιερας με τετραγωνο καρε ωστε να εχω πανω κατω μια ιδεα τι να ψαξω???

επισης τιθεται θεμα συμβατοτητας μεσαιας τριβης με την πεταλιερα??
δηλαδη θα εφαρμοζει πχ πεταλιερα Campagnolo με μεσαια τριβη Shimano??

spitsini
Απών/απούσα

Καλημερα φιλε μου!

Τι μανια ειναι αυτη με τις αγορες απο ιντερνετ? ποσα και ποσα εχω αγορασει απο φιλους και απο εδω ολοκαινουργια και παμφθηνα γιατι απλα ηταν λαθος η παραγγελια!!

-για 25€? δυο πηρα 25€ η καθε μια (μπορει και λιγοτερο) απο Γκατσουλη Αγιας Παρασκευης!!! Υπάρχει ο Τελλης εκεί θα σου βρει ακριβως τι χρειαζεσαι!!

Επίσης δυο Δισκοβραχιονες SHIMANO SORA ΤΡΙΠΛΕΤΤΕΣ ΚΟΥΡΣΑΣ 50€ η καθε μια!

Ασε που μου βρηκε στην αποθηκη του original για Πεζω πισω κασσετα στο κουτι της (Suntοur πολυ σπανια το γραναζι της 7ης ειναι και παξιμαδι στηριξης) με μεγαλυτερες σχεσεις και μου την αφησε 25€ τοποθετημενη ενω στο ebay εχουν 100 δολάρια!!!!

Ενοειται οτι αφου εχεις καρε ταιριαζει οποιοσδηποτε δισκοβραχιονας (μονός ή διπλός ή τριπλός) για καρέ (ακόμα και απο mountain!!!!)

Ποιας χρονολογιας ειναι η Πεζω? οι δικες μου ειναι του 1979 και του 1990!!

spitsini
Απών/απούσα

Απο ιντερνετ αγορασα μονο τις προσθετες μανεττες φρενων τυπου cyclocross TEKTRO RL-726 επειδή πολύ απλά δεν υπαρχουν εδω πουθενά!!!

Υ.Γ. λιγο ΟFF-TOPIC σαφως ειμαι υπερ των αγορων απο ιντερνετ (Μηχανογραφος ειμαι και απο το 1987 μαλιστα) ΑΛΛΑ για οτι δεν υπαρχει εδω η ειναι πανακριβο αποδεδειγμενα...πχ εχω αγορασει ανταλλακτικα για το Kawasaki Jet Ski αφου εδω ΔΕΝ υπαρχουν και μονο με παραγγελια ερχονται και ειναι και πανακριβα...επίσης φωτογραφικά (φακούς/φλάς κλπ) αλλα οχι το σωμα της DSLR μικρη η διαφορα στην τιμη και εχεις και την εγγυηση απο εδω...

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Μεσαια τριβη Shimano UN 53 (η παλια LX δηλαδη, εξαιρετικης ποιοτητας) μπορεις να βρεις παμφθηνη απο internet στα 11 ευρω η μια (εννοειται ειναι σφραγιστες, χωρις ρυθμισεις, συντηρηση, κλπ), π.χ., απο Rose.de.
Δυστυχως, στην Ελληνικη αγορα, σου πασσαρουν συνηθως την UN 26,η οποια ειναι της πλακας, και με την οποια εφοδιαζονται τα περισσοτερα σχετικα φθηνα ποδηλατα, που πωλουνται στην εγχωρια αγορα.
Εκεινο που πρεπει να προσεξεις ομως, αγοραζοντας την καινουρια μεσαια τριβη, ειναι να σιγουρευτεις κατ'αρχην οτι το σπειρωμα της ειναι συμβατο με αυτο του σκελετου (bottom bracket thread), και οτι το μηκος του αξονα της, ειναι το ιδιο με του παλιου (το ιδιο μοντελλο μεσαιας τριβης, παραγεται με διαφορετικα μηκη αξονων), ωστε να μπορεις να διατηρησεις το σωστο "chain line".
Επομενως, αν προκειται να κρατησεις τους ιδιους δισκοβραχιονες, μετρησε προσεκτικα (με ενα παχυμετρο) το ακριβες μηκος της παλιας μεσαιας τριβης, και αγορασε μια καινουρια (σφραγιστη) με ακριβως ιδιο μηκος αξονα. Αυτο βεβαια, με την προυποθεση οτι η παλια μεσαια τριβη, ειχε το σωστο μηκος αξονα.
Αν τωρα, θελεις να αλλαξεις μεσαια τριβη ΚΑΙ δισκοβραχιονα, τοτε θα πρεπει να υπολογισεις το καταλληλο μηκος αξονα για τον καινουριο δισκοβραχιονα, ωστε να παραμεινει το σωστο chain line. Συνηθως, διαφορετικοι δισκοβραχιονες, χρειαζονται διαφορετικα μηκη αξονων (ιδιαιτερα ισχυει αυτο μεταξυ παλαιων και καινουριων δισκοβραχιονων).
Για να μαθεις τα περι chain line, και για το πως υπολογιζεται (σε περιπτωση που δεν το γνωριζεις), μπορεις καλιστα να ενημερωθεις απο τα αντιστοιχα κειμενα του αειμνηστου Sheldon Brown (για να μην γραφουμε σεντονια, χωρις λογο).
Καλη επιτυχια!

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Στην ερωτηση σου αν δηλ. μεσαια τριβη Campagnolo συνεργαζεται με δισκοβραχιονα Shimano (και αντιστροφως), η απαντηση ειναι οχι.
Κι αυτο, γιατι αν και οι δυο χρησιμοποιουν τετραγωνο καρρε ιδιας κωνικοτητας, το μηκος του τετραγωνου κωνικου τμηματος, ειναι διαφορετικο απο Shimano σε Campagnolo.
Για την ακριβεια, η Shimano εφαρμοζει Γιαπωνεζικο standard (JIS), το οποιο εχει επικρατησει παγκοσμιως, ενω η Campagnolo εφαρμοζει Ευρωπαικο, το οποιο δεν ειναι ιδιαιτερα διαδεδομενο (περαν της ιδιας της Campagnolo).

donzouan
Απών/απούσα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολυ για τις απαντησεις σας παιδια!!!

Απλα επειδη δεν εχω χρονο σημερα δεν θα μπορεσω να συζητησω πολυ επι του θεματος,απο δευτερα ή απο αυριο θα επανελθω!!

Ρωτησα απο το Chainreaction οχι για να αγορασω(ακομα τουλαχιστον :) ) αλλα για να εχω στο μυαλο μου κατι σαν εικονα,κανα μοντελο,κλπ για να ξερω να κανω ερευνα αγορας προηγουμενως για να μην με πιασει κοτσο ο ποδηλατας

Παιδια οταν λεμε μηκος της μεσαιας τριβης εννοουμε το τετραγωνο σιδερο ή το παχος της φωλιας της μεσαιας τριβης???
επισης αποτι καταλαβα το οτι εχει τετραγωνο καρε και αρα παιρνει και συγχρονη πεταλιερα δεν σημαινει οτι εχει και συγχρονο σπειρωμα,ετσι??κακο αυτο...

επειδη δεν εχω ιδεα πως ειναι το ενα σπειρωμα και πως το αλλο,υπαρχει ενας τροπος να το καταλαβω?ή παω στον ποδηλατα και τον ρωταω?
ευχαριστω πολυ

τα ξαναλεμε

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

να ρωτήσω το σπίρομα τι τύπου είναι?
ιταλικό bsa ή πιο παλιό???
αν είναι τα πρώτα 2 μπορείς να βρεις καινούργια μεσαία τριβή

donzouan
Απών/απούσα

φιλε πλανετ αυτο ειναι το θεμα...

εχω μπροστα μου την φωλια της τριβης,τα ποτηρια της τριβης και τα αναγλυφα μεσα στην φωλια...
δεν εχω ιδεα τι μπορει να ειναι καθως δεν εχει τυχει να το ψαξω....

υπαρχει κατα καποιο τροπο ας πουμε ενα "στοιχειο κλειδι" για να διαγνωσω τι τυπου ειναι????

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

donzouan wrote:
φιλε πλανετ αυτο ειναι το θεμα...

εχω μπροστα μου την φωλια της τριβης,τα ποτηρια της τριβης και τα αναγλυφα μεσα στην φωλια...
δεν εχω ιδεα τι μπορει να ειναι καθως δεν εχει τυχει να το ψαξω....

υπαρχει κατα καποιο τροπο ας πουμε ενα "στοιχειο κλειδι" για να διαγνωσω τι τυπου ειναι????


αν το πας το ποδήλατο στον τσιμπίδη (ή κάποιον με παλιά ποδήλατα )
λογικά και θα σου πει
και θα έχει να σου δώσει μεσαία τριβή
αν σου πει και δεν έχει να σου δώσει
τότε θα βρούμε την άκρη

donzouan
Απών/απούσα

το οτι ο αξονας ειναι με τετραγωνο καρε επομενως δεν σημαινει απαραιτητα οτι και το σπειρωμα ειναι συγχρονο,καλα καταλαβα?

δεν εχει τσιμπιδη στην Θεσσαλονικη αν δε κανω λαθος,καλαμαρια μαλλον πρεπει να παω στην μικρη ποδηλατουπολη,ή καπως ετσι...

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

μπα
αν είναι φόρτωσε το και πάνε το στον δικό μου
ποδηλάτη ελ κορδελιού
αλλιώς σε κάνα παλιό ποδηλατάδικο
ποδηλατούπολη και καινούργια ποδηλατάδικα δύσκολο να παίξουν
αλλά δεν χάνεις να ρωτήσεις

όσο για το τετράγωνο καρέ όντως δεν παίζει ρόλο

οπότε παίρνεις την μεσαία τριβή ανά χείρας και ρωτάς και πας
:D
και αν είναι να πας
να πάρεις και τον δισκοβραχίονα μαζί σου για να σου πει τι μήκος χρειάζεται

contact