Αλλαγή ταχυτήτων απο 6 σε 7

15 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
jimgeroul
Απών/απούσα

Γεια σας είμαι νέος στον χώρο του ποδηλάτου και θέλω λίγη βοήθεια.

Έχω ένα MTB Leader Wildcat και θέλω να του βάλω 7 ταχύτητες.
Έχω ήδη shimano λεβιέδες ταχυτήτων και σασμάν Shimano Tourney TX-75 και θέλω να βάλω την κασέτα Megarange 14-34.

Θα χρειαστεί να αγοράσω κάτι άλλο;
Η αλυσίδα που έχω κάνει και για 7 ταχύτητες;

Ευχαριστώ!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Η αλυσιδα που χρησιμοποιειται στα 6-ταχυτα, ειναι η ιδια που χρησιμοποιειται και στα 7-ταχυτα και 8-ταχυτα. Οποτε, δεν συντρεχει λογος αλλαγης της αλυσσιδας.
Η κασσετες τωρα. Η 13-34 Megarange, ειναι βιδωτη οπως (κατα πασα πιθανοτητα) και η 6-πλεττα που φοραει τωρα το ποδηλατο σου. Οποτε μπορει ανετα να τοποθετηθει η 7-πλεττα.
Η κλιμακωση ομως της Megarange, ειναι πολυ "περιεργη".Ανεβαινει ομαλα απο το 13 (της 7ης) μεχρι το 24 (της 2ας), και μετα "σε πεταει" στο 34 της 1ης!
Δηλαδη μεταξυ 2ας και 1ης, υπαρχει ενα τεραστιο "σκαλοπατι" 10 δοντιων!
Ευτυχως υπαρχουν και αλλες βιδωτες 7-πλεττες, οι οποιες εχουν πολυ πιο ομαλη κλιμακωση απο τη Megarange, και ειναι πολυ πιο "ευχρηστες".
Υπαρχουν βεβαια ανθρωποι που τους αρεσουν πολυ οι Megarange, οπως επισης και αλλοι που τις σιχαινονται.
Εγω, τις θεωρω σκουπιδια (αυτο ειναι προσωπικη αποψη), οχι γιατι ειναι κακες ποιοτικα, αλλα γιατι εχουν την κλιμακωση που εχουν.

Πριν κανεις οτιδηποτε παντως (αν δεν εχεις ηδη αγορασει τη Megarange), θα σε συμβουλευα να τη δοκιμασεις στο ποδηλατο καποιου φιλου η γνωστου, πριν αποφασισεις ποια κασσετα θα βαλεις στο ποδηλατο σου.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Γενικά αλυσίδα αλλάζουμε μαζί με την κασέτα.
Επιπλέον αν πας σε Megarange ίσως να σου είναι
κοντή η υπάρχουσα.

Στα χαρτιά υπάρχουν μερικές επιλογές.
13-15-17-20-24-29-34
14-16-18-21-24-28-32
13-15-17-20-23-26-30

vec
Απών/απούσα

προτίμησε το μικρό γρανάζι να είναι 13 ή και μικρότερο αν βρεις. Τεράστιο πίσω μεγάλο γρανάζι χρειάζεσαι αν έχεις τίποτα σκληρές ανηφόρες να ανέβεις, αλλά και πάλι πολλές φορές απλά σπινιάρεις με τόσο κοντή σχέση οπότε ψιλοάχρηστο είναι. Για να στο θέσω αλλιώς, προτίμησε να κερδίσεις μικρό γρανάζι, παρά μεγάλο, αν φυσικά κάνεις κυρίως πόλη/on road διαδρομές.

Κατά τα άλλα, ίσως χρειαστεί να αλλάξεις και λεβιεδάκι στο τιμόνι.

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

vec wrote:
προτίμησε το μικρό γρανάζι να είναι 13 ή και μικρότερο αν βρεις. Τεράστιο πίσω μεγάλο γρανάζι χρειάζεσαι αν έχεις τίποτα σκληρές ανηφόρες να ανέβεις, αλλά και πάλι πολλές φορές απλά σπινιάρεις με τόσο κοντή σχέση οπότε ψιλοάχρηστο είναι. Για να στο θέσω αλλιώς, προτίμησε να κερδίσεις μικρό γρανάζι, παρά μεγάλο, αν φυσικά κάνεις κυρίως πόλη/on road διαδρομές.

Κατά τα άλλα, ίσως χρειαστεί να αλλάξεις και λεβιεδάκι στο τιμόνι.

...κασσετα, δεν θα βρεις γραναζι μικροτερο απο 13. Η διαμετρος του "αφαλου" που μπαινουν τα γραναζια, στις βιδωτες κασσετες (freewheel), ειναι μεγαλυτερη απο οτι στις "freehub", για κατασκευαστικους/τεχνικους λογους, με αποτελεσμα να μην μπορουν να φιλοξενηθουν γραναζια πολυ μικρης διαμετρου (π.χ. 11αρια).
Οσον αφορα το λεβιεδακι των ταχυτητων, αν ειναι με 6 "κλικ", θα χρειαστει να αλλαχτει. Αν παλι δεν ειναι indexed (δηλ. χωρις "κλικ"), μαλλον δεν χρειαζεται να αλλαχθει.
Η αλυσσιδα τωρα: Αν ειναι αρκετα χρησιμοποιημενη, και παρουσιαζει μετρησιμη φθορα, πρεπει να αλλαχθει. Αν ομως ειναι καινουρια, και με δεδομενο οτι οι 6,7,8πλες αλυσσιδες αντεχουν αισθητα περισσοτερο απο τις 9,10πλες, τοτε δεν υπαρχει λογος να αλλαχθει, ειδικα σε ενα ποδηλατο αυτης της κατηγοριας: Το κοστος της μετατροπης, πρεπει να συμπιεστει οσο γινεται, διαφορετικα δεν συμφερει. Ομως, οπως αναφερει ο eaglos, πιθανον να χρειαστει να μακρυνει η αλυσσιδα, προσθετοντας 1-2 κρικους στην υπαρχουσα αλυσσιδα. Ο ποδηλατας (φανταζομαι εκει θα γινει η μετατροπη), εχει αφθονα περισσεματα αλυσσιδων.

Και για να μην πολυλογουμε: Φροντισε η μετατροπη που θα κανεις, να ειναι οσο πιο οικονομικη γινεται. Οσο ανεβαινει το συνολικο κοστος ποδηλατου (αρχικη τιμη αγορας + κοστος μετατροπων), τοσο περισσοτερο πλησιαζει στην αρχικη τιμη αγορας ενος συνολικα καλυτερου ποδηλατου...

jimgeroul
Απών/απούσα

Κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Η αλυσίδα μου είναι καινούργια οπότε αν χρειαστεί προσθέσω 1-2 κρίκους. Λεβιεδάκια έχω ήδη 7 ταχυτήτων οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσο για την κασέτα θα δοκιμάσω όντως κάποια megarange να δω πρώτα. Στο θέμα του οικονομικού έχω κάνει λάθος, αγόρασα βιαστικά το ποδήλατο αυτό γιατί το είχα ανάγκη και τώρα η μετατροπή θα μου κοστίσει περίπου 50-60 ευρώ :/ . Δεδομένου ότι το αγόρασα καινούργιο 140, δεν είναι και τόσο καλή κίνηση. Ελπίζω να το χαρώ από εδώ κ πέρα και να μην έχω προβλήματα.
Μια ερώτηση ακόμα, το σασμάν που φοράει το ποδήλατο είναι ένα SunRun τησ πλάκας και βλέπω ότι βιδώνει με άλλες βίδες από το shimano tourney που θα βάλω. που θα βρω αυτή την επέκταση για να μπει το καινούργιο σωστά?

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

...post μου, προς Θεου, δεν ηθελα να σε προσβαλλω. Απλα να σου εφιστησω την προσοχη στον οικονομικο/πρακτικο τομεα της υποθεσης.
Οτι ποδηλατο κι αν πηρες, καλοταξιδο να ειναι, να το χαιρεσαι, και καλως ορισες στην ποδηλατικη κοινοτητα.

Για το ντεραγιε τωρα. Δεν ξερω πως ακριβως ειναι το συγκεκριμενο ντεραγιε (sun run), ειναι ομως πολυ πιθανο το καινουριο ντεραγιε να χρειαζεται κατι τετοιο για να μονταριστει:
http://www.roseversand.de/artikel/shimano-schaltwerk-adapter/aid:41127
Θα το βρεις σε ολα τα ποδηλαταδικα.

jimgeroul
Απών/απούσα

Να'σαι καλά! Δεν με προσβάλλεις σε καμία περίπτωση, πολύ σωστό μάλιστα αυτό που λες! Θα το κοιτάξω για τον αντάπτορα, κάτι τέτοιο θέλει όντως!

xifias
Απών/απούσα

εχω ακριβως το ιδιο 8εμα περιπου,δηλαδη να αλλαξω απο 6 σε 7 αλλα δεν με νοιαζει να βαλω μεγαλο πισω αλλα να γεμισω το κενο μεταξυ 3 κ 4ης,συν να αλλαξω τα λεβιεδακια που εχω τα παλια γυριστα απο πανω.

συγκεκριμενα,εχω 6αρι γραναζι βιδωτο με 14-16-18-21-24-28.πολλες φορες η 3 μου πεφτει ελαφρια κ η 4η βαρια,οπως κ η 6η λιγο κοντη.νταξει αλλαζω δισκο μπροστα κ καπως το μπαλωνω,οχι οτι ειναι κ προβλημα,συνηθως με κοντρα αερα αυτα.οι ταχυτητες που παιζω συνεχεια ειναι μεσαιος δισκος με 38 δοντια κ πισω 3-4-5 (21-18-16) κ ειμαι ευτυχης.

η βασικη μου ερωτηση ειναι:να βαλω 13-15-17-19-21-24-28 που βγαζει η shimano η θα τα κανει ανω κατω?υπαρχει αλλη επιλογη?να σημειωσω οτι κυκλοφορω σε πολη χωρις ανηφορες τρελες.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Μπες εδώ και βάλε τους συνδιασμούς που θέλεις και δες τι αλλάζει.
http://home.earthlink.net/~mike.sherman/shift.html

Πάντως υπάρχει πάντα η επιλογή να αλλάξεις δισκοβραχίωνα.

xifias
Απών/απούσα

παρα πολυ καλο λινκ.

μηπως εχεις ιδεα τι 7αρια βιδωτα βγαινουν?εχω φαει το ιντερνετ κ ενα καταλογο δε βρηκα.παραπανω γραφεις 3 συνδιασμους.εχεις υποψιν κατι αλλο?

jimgeroul
Απών/απούσα

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το σασμάν Shimano Tourney TX-75 που έχω. Το σασμάν δεν είναι βιδωτό απευθείας, είναι απο τα παλιά ενώ το ποδήλατο έχει το καινούργιο σύστημα. Τι μπορώ να κάνω? Δεν ξέρω αν μπορώ να το αλλάξω και να πάρω σασμάν με direct mount. να το βάλω όπως είναι στον άξονα της ρόδας?

http://img543.imageshack.us/img543/4497/img0143bj.jpg

spankmachine
Απών/απούσα

Το νύχι από το σασμάν δεν ξεβιδώνει; (το λέω μπας και είναι σαν αυτό http://www.roseversand.de/artikel/shimano-schaltwerk-adapter/aid:41127)

jimgeroul
Απών/απούσα

Όχι δεν είναι έτσι.. δεν μπορώ να το ξεβιδώσω. Έχω βάλει το σασμάν πάνω στο ποδήλατο, αλλάζει κανονικά τις ταχύτητες αλλά δεν ξέρω μήπως δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

xifias wrote:

μηπως εχεις ιδεα τι 7αρια βιδωτα βγαινουν?

http://sheldonbrown.com/k7-7.shtml#shimano7

Αυτά έβγαιναν κάποια στιγμή.
Το τι θα βρεις τώρα δεν ξέρω αλλά το ebay είναι φίλος σου :)