"χτύπημα" προς αριστερό πετάλι μεριά

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
plink
Απών/απούσα

Εδώ και μερικές ημέρες όταν ποδηλατώ παρατηρώ, έναν ήχο σαν χτύπημα, τύπου "τοκ - τοκ". Προσπάθησα να παρατηρήσω από που προέρχεται ο ήχος.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι προέρχεται από το αριστερό πετάλι, κοντά στο κέντρο του. Ο ήχος ακούγεται σε συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή κατά την περιστροφή του πεταλιού ακούγεται όταν το πετάλι βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του κύκλου (κοντά στο 5 του ρολογιού).
Τον ήχο δεν τον άκουγα όταν δοκίμασα πρώτο δίσκο.
Πιο έντονα ακούγεται στο 2ο δίσκο, ταχύτητες 3-5.
Ενώ στον 3ο δίσκο ακούγεται αισθητά λιγότερο.

Επίσης, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο. Είχα σπάσει το δεξί μου πόδι, οπότε τον τελευταίο μήνα που άρχισα ξανά να κάνω ποδήλατο ρίχνω αισθητά περισσότερο βάρος/δύναμη στο αριστερό μου πόδι, επίσης όποτε σηκώνονται στο ποδήλατο όλο το βάρος το βάζω πάλι στο αριστερό πόδι.

Προτού τρέχω στο μάστορα, μήπως έχει κανείς καμιά ιδέα τι μπορεί να είναι το πρόβλημα; Κάτι να ελέγξω;
Γενικά τα χέρια μου πιάνουν, ωστόσο οι τεχνικές μου γνώσεις στο ποδήλατο είναι ακόμα λίγες (καθώς είμαι ποδηλάτης λιγότερο από 6 μήνες).

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
terminator
Εικόνα terminator
Απών/απούσα

Δοκιμασε εαν ειναι καλά σφιγμένα δισκοβραχιωνας και ο αριστερος βραχιωνας και αν συνεχιζει ο θορυβος κοιτα να αλλαξεις πεταλια .
Μετα εαν δεν σταματησει ο θορυβος πας σε ποδηλατα για ελεγχο μεσαιας τριβης.
Εγω για πεταλια το βλεπω....

plink
Απών/απούσα

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Τα πετάλια τα είχα αλλάξει, έχουν περίπου 2-3 μήνες χρήσης.

Θα ελέγξω εάν είναι καλά σφιγμένα τα σημεία που λες και θα προσπαθήσω να κάνω μια βόλτα από το ποδηλατάδικο αν δεν σταματήσει.
Για τα πετάλια, επειδή δεν έχω άλλα να δοκιμάσω, υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβω αν φταίνε αυτά; Υποθέτω ότι αν φταίει το πετάλι θα πρέπει να κάνει τον θόρυβο όταν περιστρέφω σκέτο το πετάλι γύρω από τον άξονά του (όχι ολόκληρη τη μεσαία τριβή δηλαδή)
σωστά υποθέτω?

ivam
Απών/απούσα

Εγω παντως που εψαχνα για καιρο απο που προερχεται ο θορυβος κατα το πεταλαρισμα (τον θορυβο δεν τον εκανε οταν περιεστρεφα με το χερι τα πεταλια) και ημουν ετοιμος να παρω εργαλεια για να ανοιξω μεσαιες τριβες και τετοιες ιστοριες τελικα ηταν απο το πεταλι.
Το ξεβιδωσα εβαλα γρασσο στο σπειρωμα και εριξα λιγο λαδι στο εσωτερικο του πεταλιου και θορυβος τελος.
Το οτι ο θορυβος ηταν απο το πεταλι μου το βρηκε ο ποδηλατας αλλα εκεινος μου ειπε οτι θελει αλλαγη και μου προτεινε κατι που εκανε 25 Euros. Επειδη ομως δεν ειναι λιγα 25 Euros (ειδικα οταν δεν χρειαζεται οπως αποδειχθηκε) του ειπα θα το σκεφτω ..πηγα σπιτι το λαδωσα και ολα ΟΚ.

plink
Απών/απούσα

θενκς για την απάντηση!
Το σκέφτηκα και εγώ να ξεβιδώσω και να δοκιμάσω να λιπάνω το πετάλι.
Να ρωτήσω για τη λίπανση στο πετάλι, χρειάζομαι γράσο ή μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ποδηλατικό λιπαντικό που έχω με τεφλόν???

αύριο πρωί ελπίζω να βρω λίγο χρόνο να ασχοληθώ....

ivam
Απών/απούσα

Στις βολτες (σπειρωμα) που βιδωνει το πεταλι εβαλα γρασσο που εχω παρει απο βενζιναδικο. Στο εσωτερικο του πεταλιου (εκει που περιστρεφεται γυρω απο τον αξονα) εριξα μερικες σταγονες λαδι με τεφλον που εχω για την αλυσιδα.

plink
Απών/απούσα

Δυστυχώς ο χρόνος μου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας είναι πολύ περιορισμένος, όμως επειδή κάνω κάποιες στάρναρντ διαδρομές κάθε βδομάδα και το χρειάζομαι, βρήκα σήμερα ένα 20λεπτο να ρίξω μια ματια.

Έβαλα το ποδήλατο σε μία βάση που έχω (που σηκώνει την πίσω ρόδα), δυστυχώς χωρίς εμένα επάνω ο θόρυβος δεν αναπαράχθηκε σε οποιαδήποτε σχέση ταχυτήτων.
Έκανα έναν οπτικό έλεγχο σε όλο το σύστημα, αλλά δεν βρήκα καμιά εμφανή ζημιά.
Δεν δοκίμασα να σφίξω το πετάλι γιατί δεν είχα (τουλάχιστον μαζί μου) κατάλληλο εργαλείο.

Λίπανα τους άξονες των πεταλιών και όλες τις εμφανείς βίδες γύρω από το σύστημα της μεσαίας τριβής. Δυστυχώς η λίπανση δεν έλυσε το πρόβλημα, καθώς σε μια διαδρομή που έκανα σήμερα ο θόρυβος ήταν πάλι εκεί.

Αν δεν έχετε καμιά άλλα σχετικά εύκολη ιδέα, μάλλον θα χρειαστεί από Δευτέρα να το πάω στο ποδηλατάδικο.

Και μια χαζή ερώτηση, να υποθέσω ότι αυτός ο θόρυβος δεν είναι κάτι άμεσα επικίνδυνο?? Να χρησιμοποιήσω το ποδήλατο άφοβα?

Κωνσταντίνος
Απών/απούσα

Παιδιά και εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω αλλά στις ίδιες ταχύτητες αλλα μόνο όταν κάνω πετάλι με δύναμη πχ σε ελαφριά ανηφόρα και παίζω με 2ο δίσκο και 3-4 γρανάζι... σίγουρα δεν είναι απο τα πετάλια γιατι μου τα άλλαξαν και σίγουρα δεν είναι απο τον άξονα του πεταλιού γιατι τον έβγαλαν τον κείαξαν και είταν κομπλέ... υποψιάζομαι το σύστημα ταχυτήτων του πίσω τροχού γιατί δεν εξηγείται να το κάνει μόνο σε αυτες τις ταχύτητες.

contact