Λάδωμα καλυμμένης ντίζας πίσω ντεραγιέ

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
bep1995
Εικόνα bep1995
Απών/απούσα

Καλησπέρα, θέλω να σας ρωτήσω κάτι, σε κάποια ποδήλατα, στα πιο ακριβά κυρίως, οι ντίζες των ντεραγιέ (ιδίως του πίσω) είναι τελείως καλυμμένες (δεν φαίνεται δηλ. καθόλου η ντίζα).
Αυτές πως τις συντηρείς-λαδώνεις; ή δεν χρειάζονται καθόλου συντήρηση; με τον καιρό δεν ξεραίνεται μέσα το συρματόσχοινο;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

υπάρχει εσωτερική καλωδίωση και την συντηρούμε οπως και την εξωτερική

απλά θέλει διαδικασία για να αλλάξουμε βγάλουμε πχ την ντίζα

αυτό εννοείς ?

πρακτικά η συντήρηση δεν υφίσταται, δηλαδή το να λαδώσεις μια ντίζα κρίνετε απαραίτητο μετα απο προϋποθέσεις, εαν εχει ενα ρυθμισμένο σύστημα απλά θα κάνεις την καθιερωμένη αλλαγή σε Χ χρόνια (ανάλογα την χρήση κλπ)

το να λαδώσεις πχ την αλυσίδα σου μπορεί να σου παρέχει μια καλύτερη λειτουργία (θεωρητικά τουλάχιστον ) το να λαδώνεις πχ τι ντίζες σύχνα πάλι μπορεί να εχει και αντίθετα αποτελέσματα

bep1995
Εικόνα bep1995
Απών/απούσα

Δεν πιστεύω ότι το αν λαδώνεις συχνά τις ντίζες θα μπορούσες να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, μια λαδωμένη ντίζα "κυλάει" πιο καλά μέσα στο καλώδιο, συμβάλλοντας έτσι στην πιο καλή λειτουργία του συστήματος. Εγώ μιλάω ασχέτως αν είναι εσωτερική ή εξωτερική η καλωδίωση, πχ σε αυτό το cube όπως βλέπεις η ντίζα του πισω εκτροχιαστή δεν φαίνεται καθόλου, υπάρχει μόνο ένα μάυρο καλώδιο από άκρη σε άκρη, αυτήν για να την λαδώσεις πρέπει να την ξεβιδώσεις απο τον εκτροχιαστή και να την βγάλεις όλη.

Και ρωτάω τώρα εγώ, αφού είναι καλυμμένη, χρειάζεται συντήρηση πχ κάθε μήνα όπως οι άλλες που είναι εκτεθειμένες, όπως σαν αυτό το ktm ή λόγω του ότι είναι προστατευμένη μπορεί να κρατήσει το λάδι-γράσο, πχ για 2-3 χρόνια ;;;

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Αν είναι καλυμμένη από άκρη σε άκρη με το καλώδιο,
τότε δεν κάθεσαι να τη λύσεις για να τη λαδώσεις.
Εξάλλου, υποτίθεται ότι τα καλώδια έχουν λίπανση
εσωτερικά για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Αν σημεία όπου η ντίζα είναι γυμνή τότε μπορείς να
βάλεις λίγο λάδι στα δάχτυλά σου και να την περάσεις.
Γενικά κάθε κάποια χρόνια και ανάλογα με τη χρήση,
αλλάζεις ντιζοκαλώδια.

bep1995
Εικόνα bep1995
Απών/απούσα

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !! Κάτι ακόμα, να φανταστώ οι ντίζες δεν είναι ανοξείδωτες ε ;; ή μήπως είναι ;;

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

Εάν σε προβληματίζει το ακάλυπτο κομμάτι, μπορείς να το καλύψεις με τέτοιο σωληνάκι/μακαρόνι (το έχω μετρήσει και κάνει) βάζοντας πάνω+κάτω αυτές τις φωλιές (όχι το καουτσουκένιο καπάκι και κόβεις το δοντάκι ώστε να εισχωρήσει το ένα στο άλλο εντελώς).

Δες από τη shimano τι υπάρχει και γενικά ανταλλακτικά της.

Για εξωτερικό καλώδιο shimano αγοράζεις ό,τι λέει στην περιγραφή SIS-SP41. (teflon prelubricated)
Για συρματόσχοινο αγοράζεις ό,τι λέει στην περιγραφή "stainless steel".

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Οι ντίζες θέλουν αφαίρεση και καθάρισμα + λίπανση, μόνο αν είναι εξωτερικές /εμφανείς και αν έχει μεσολαβήσει βροχή / λασπουριά κλπ κλπ.

Και αυτό, μια φορά το χρόνο και άν..... οπότε το σωστό είναι να αφαιρέσεις και να καθαρίσεις + λιπάνεις και τα καλώδιά τους....

Γενικά, για τον γενικό πληθυσμό (που λέει και ένας φίλος μου...) ΞΕΧΝΑ ΤΟ.
Ασχολήσου όπως σου έγραψαν και πιο πάνω, με τον καθαρισμό αλυσίδας, κασέτας, δισκων. ντεραγιέ. Εκεί έχει νόημα και ουσία.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

bep1995 wrote:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !! Κάτι ακόμα, να φανταστώ οι ντίζες δεν είναι ανοξείδωτες ε ;; ή μήπως είναι ;;

χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, δεν τις θεωρώ ανοξείδωτες, καθώς έχω δει σκουριά επάνω τους, ακόμα και σε "σύγχρονες" ντίζες (απλά το αλάτι, η υγρασία, ο ήλιος, είναι εχθρός...)
Αλλά ξέρω ότι κυκλοφορούν (και έχω χρησιμοποιήσει σε κάποιο ποδήλατό μου) ντίζες με επικάλυψη τεφλον, που έχουν πολύ καλύτερη διάρκεια ζωής και προστασία από σκουριά κλπ κλπ.
[Η jagwire βγάζεις τέτοιες, και έχουν μαύρη επικάλυψη....]

contact