Μετατροπή 26'' σε 27,5''

20 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Sar1
Απών/απούσα

Σε ποδηλατικά sites του εξωτερικού (π.χ.Ιταλία) έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την δυνατότητα μετατροπής MTB ΗΤ 26'' σε 27,5' με ή χωρίς αλλαγή ανάρτησης. Εχουν αναρτηθεί μάλιστα και ορισμένα "πρωτότυπα", στα οποία η επέμβαση δείχνει επιτυχημένη. Μερικά από τα επιμέρους ερωτήματα/ζητήματα που τίθενται είναι τα εξής:
1) Ποιές παραμέτρους πρέπει να λάβουμε υπόψη πέρα από τα αυτονόητα, όπως η μέτρηση του clearance για δεδομένο προφίλ ελαστικού και ασφαλώς του μήκους οριζόντιου που θα "φιλοξενήθει" ττο κινούμενο μέρος (τροχό)?
2) Πόσο σημαντικός είναι ο περιορισμός του clearance γενικά και ιδιαίτερα στον πίσω τροχό, αφού εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης ?
3) Υπάρχουν 26άρια πιρούνια, που δέχονται τροχό 650b? Σε ιταλικό site "κυκλοφορεί" μια short list, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις FOX RL-RLC 2008-2010 αν θυμάμαι καλά. Υπάρχει και μια ανακοίνωση της FOX που κάνει λόγο για πιθανά προβλήματα αντοχής λόγω αυξημένης καταπόνησης αλλά αντιμετωπίζεται μάλλον με θυμηδία.
4) Υπάρχει περίπτωση (κίνδυνος) να τερματίσει η 26άρα ανάρτηση και να μπλοκάρει η "κορώνα" τον τροχό?
5)Πόσο "μακρύτερο" είναι το πιρούνι για 650b?

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
vassat
Απών/απούσα

Πίσω, ειδικά σε FS, δεν γίνεται τίποτα αν δεν "χωράει",
εμπρός είναι δυνατό να αλλαχθεί το πιρούνι,
μια ενδεικτική απόσταση που απαιτείται να μετρηθεί είναι 36 εκατοστά,
από τον άξονα μέχρι την γέφυρα του πιρουνιού ή εκεί που στενεύουν τα πίσω
chainstays. Γράφω ενδεικτική γιατί με "χοντρό" ελαστικό είναι πιθανό σε καταστάσεις φλεξ του τροχού να τρίβεται το ελαστικό.
/ ΒΣ

ΥΓ Αν είναι εύκολο, γίνεται ένα λινκ με ιταλική short list της παραγράφου 3;

Sar1
Απών/απούσα

Δεν είναι αυτό που είχα δει, χρειάζεται λίγο ψάξιμο, αύριο με το καλό. Παραθέτω το πρώτο που βγήκε προ ολίγου στην αναζήτηση : 26' forks compatible 27,5ers.
http://forums.mtbr.com/650b-27-5/my-list-650b-compatible-26ers-376656-39...

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

δεν κρατηθηκες, ετσι sar??

λοιπον, σου αναλυω παραπανω τι εχω δει εγω. Το πιρουνι του 27,5 ειναι πιο μακρυ απο το αντιστοιχο του 26. Αυτο σημαινει οτι αν το βαλεις σε σκελετο φτιαγμενο για 26 τοτε θα ειναι πολυ μακρυ και θα σηκωθει η μουρη του ποδηλατο αλλαζωντας την γωνια του κουτελου και μεγαλωνοντας το μεταξονιο.
Αυτο το γλυτωνεις αν στο δικο σου πιρουνι χωραει ο 27.5 τροχος. Αν μιλαμε μονο για το πιρουνι δεν εχει να κανει με την διαδρομη του ή την λειτουργεια του (αν σου χωραει στατικα τοτε δεν τιθεται θεμα). Προβλημα σε καποιους σκελετους υπαρχει οταν το πιρουνι ειναι στην μεγιστη συμπιεση ο τροχος βρισκει στον διαγωνιο του σκελετου (λιγες περιπτωσεις).
Για πισω αν σου χωραει τοτε χωραει (τελος).
Αν υποθεσουμε οτι σου χωρανε οι τροχοι και δεν αλλαξεις πιρουνι τοτε ανεβαζεις το κεντρο βαρους του ποδηλατου σου (και ανεβαινει και λιγο το συνολικο υψος του ποδηλατου). Αυτο σημαινει οτι το ποδηλατο θα γινει λιγο πιο νευρικο αλλα (cube αν θυμαμαι καλα, αν οχι ξεχνα αυτα που γραφω μετα) για εμενα το cube χρειαζεται να ειναι λιγο πιο νευρικο.

Να σου πω και κατι παραξενο που ειχα δοκιμασει αλλα το ποδηλατο ηταν απαισιο σε εμφανιση. Μπροστα 27.5 πισω 26. Η ιδεα ηταν απο ΜΧ μηχανες που εχουν μπροστα μεγαλυτερο τροχο απο πισω. Ειχε ιδια αισθηση με το 26 αλλα περναγε καλυτερα τα εγκαρσια εμποδια. Παντως δεν εχει τοσο μεγαλη διαφορα απο το 27,5.

Sar1
Απών/απούσα

να παραγγείλω τροχπύς. Πίσω χωράει με περιορισμό στο προφίλ του ελαστικού. Οριακά μεν αλλά χωράει.
Με τον διαγώνιο δεν υπάρχει πρόβλημα διότι ο οριζόντιος αφήνει υπεραρκετό χώρο.
Στην Fox η γέφυρα που ενώνει τα καλάμια αφήνει 3 εκατοστά με ελαστικό 1,9. (δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος να τερματίσει η κορώνα). Αρα χωράει τον μεγαλύτερο τροχό. Απ' ότι έχω διαβάσει η διαφορά με τον 26άρη είναι 1 ιντσα δηλαδή 2,54 εκ.
Θα πρκύψει λοιπόν ένα συνολάκι λίγο πιό ψηλό, όπως λες, από τα κανονικά 27,5 και με κοντύτερο chainstay. Ε ρε γλέντια....
Το μόνο πρόβλημα προς το παρόν είναι ότι δεν βρίσκω τους WTH Freuency σε ευρωπαικό μαγαζί.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

Τα ωραία είναι αυτά .

Sar1
Απών/απούσα

Με ελαστικό 1,9 το Fox και το πίσω τρίγωνο αφήνουν 1 cm clearance. Εδώ έχει 1 χιλιοστό.

Sar1
Απών/απούσα
Sar1
Απών/απούσα

για τα πιρούνια : http://www.rotorburn.com/forums/showthread.php?241965-650b(27-5-quot-)-parts(rims-tryes)-and-compatible-frames-and-forks-thread
Δεν έχω βρει το ιταλικό αλλά και αυτό είναι αρκούντως κατατοπιστικό.
Anyway φαίνεται ότι στο εξωτερικό το αντιμετωπίζουν ως θέμα.

xifias
Απών/απούσα

να κανει κανεις κατι τετοιο?τσαμπα λεφτα..

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

μια μαγική λέξη ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
γενικά μην το ψάχνεις , αν μου έλεγε "έλα να δείς-βολτάρεις το ίδιο ποδήλατο με 26 και 27,5" μονο και μόνο για να δώ την διαφορά θα έτρεχα !

υπάρχουν και ανήσυχα πνεύματα

Πάνος

xifias
Απών/απούσα

δε λεω οχι..αν το κοστος ειναι χαμηλο,οκ,αν μιλαμε για 1/3 ποδηλατο..χμμ..

αν κ να σου πω,το 26" για βουνο,για ανηφορες κ για αστικη ζουγκλα ειναι η βελτιστη λυση.ειναι πιο ευελικτο απο ενα 28",οσο ανεβαινει η διασταση πιστευω χανεις το "νευρο".γιαυτο ειμαι λιγο επιφυλακτικος σχετικα,κ ειδικα για τα 29"(ειμαι ενα 28αρι αλλα σε ξεγελω) πιστευω οτι ειναι μαρκετινγκ,με 2-3 "καλα" για να τα σκασει ο κοσμακης.

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

xifias wrote:
δε λεω οχι..αν το κοστος ειναι χαμηλο,οκ,αν μιλαμε για 1/3 ποδηλατο..χμμ..

αν κ να σου πω,το 26" για βουνο,για ανηφορες κ για αστικη ζουγκλα ειναι η βελτιστη λυση.ειναι πιο ευελικτο απο ενα 28",οσο ανεβαινει η διασταση πιστευω χανεις το "νευρο".γιαυτο ειμαι λιγο επιφυλακτικος σχετικα,κ ειδικα για τα 29"(ειμαι ενα 28αρι αλλα σε ξεγελω) πιστευω οτι ειναι μαρκετινγκ,με 2-3 "καλα" για να τα σκασει ο κοσμακης.

το ειπα και σε αλλο thread το γραφω και εδω. Πιστευω (μετα απο οδηγηση και των τριων διαστασεων) οτι το καλυτερο για βουνο ειναι το 650b. Αυτο το λιγο που χανεις σε ευελιξια λογω τροχων μπορεις να το παρεις απο την γεωμετρια του πλαισιου (εννοειται οτι πρεπει να ειναι καλα σχεδιασμενο πλαισιο). Το μονο που μαλλον δεν εχω συνηθισει ακομα ειναι η αισθηση παιχνιδιου που ειχα με το 26αρι μου.(παρομοια αισθηση οταν οδηγεις ΒΜΧ και ΜΤΒ (σε πολυ μικροτερο επιπεδο βεβαια)).

Αρα το να πας σε 650b τροχους απο 26 το θεωρω οτι αξιζει τον κοπο. Δεν μπορω να ξερω πως θα συμπεριφερθει ο σκελετος του cube αλλα θεωρω οτι θα του κανει καλο λιγη σπιρταδα παραπανω. Δεν θα εβαζα βεβαια πιρουνι 650b με τιποτα σε 26αρι σκελετο

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

Για να καταλάβεις την διαφορά πρέπει να έχεις δουλέψει αρκετά τις 26 ετσι ? Δοκίμασα 29 (10 λεπτά ) και μου φάνηκε κάπως διαφορετικό στο ίδιο μονοπατάκι που πηγαίνω με το 26 αλλα δεν μου άρεσε και τόσο

Αυτό με το πλαίσιο που λές δεν είναι σχετικό? Πόσο εύκολα πχ θα καταλάβω την διαφορά του σωστού σχεδιασμένου πλαισίου ? (εκτός και αν εννοείς οτι το έχουμε ως δεδομένο)

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

scarpedico wrote:
Για να καταλάβεις την διαφορά πρέπει να έχεις δουλέψει αρκετά τις 26 ετσι ? Δοκίμασα 29 (10 λεπτά ) και μου φάνηκε κάπως διαφορετικό στο ίδιο μονοπατάκι που πηγαίνω με το 26 αλλα δεν μου άρεσε και τόσο

Αυτό με το πλαίσιο που λές δεν είναι σχετικό? Πόσο εύκολα πχ θα καταλάβω την διαφορά του σωστού σχεδιασμένου πλαισίου ? (εκτός και αν εννοείς οτι το έχουμε ως δεδομένο)

χρονια πολλα scarpedico. Αν θελεις να το δεις στην πραξη θα ειμαι Τατοι το Σαββατο. Τα 29αρια παντως δεν μου αρεσουν ουτε εμενα γιατι στα μονοπατια ειναι "πλοια".

Και χρονια πολλα σε ολους.

Αυτο με το πλαισιο δεν το εγραψα καλα. Εννοω οτι πρεπει να ειναι ενα πλαισιο που να λαμβανει υπ'οψιν του τις ιδιαιτεροτητες των διαφορετικων τροχων και εξαρτηματων. (πχ το πιρουνι 650b που εχω εχει μηδενικο offset. Αυτο πρεπει να εχει ληφθει υπ'οψιν στον σκελετο για να βγει ομοιογενες συνολο).
Για την μετατροπη που συζηταμε οταν βαλαμε 27αρες στον δικο μου 26αρι σκελετο επειδη σαν σκελετος ειναι πολυ νευρικος βγηκε παρα πολυ νευρικο και μη σταθερο. Το cube δεν ειναι τοσο νευρικο αλλα πρεπει να λαβεις υπ'οψιν σου τι περιμενεις να γινει με τις αλλαγες που θα κανεις.

Ntimitris
Απών/απούσα

kktsol wrote:
Για την μετατροπη που συζηταμε οταν βαλαμε 27αρες στον δικο μου 26αρι σκελετο επειδη σαν σκελετος ειναι πολυ νευρικος βγηκε παρα πολυ νευρικο και μη σταθερο. Το cube δεν ειναι τοσο νευρικο αλλα πρεπει να λαβεις υπ'οψιν σου τι περιμενεις να γινει με τις αλλαγες που θα κανεις.

παραξενο αυτο, θεωρητικα θα περιμενε κανεις να γινει πιο > το ποδηλατο με τους μεγαλυτερους τροχους, ανεβαινει βεβαια το κεντρο βαρους
ΥΓ ρε κωστα χωρεσε ο 27.5 στο δικο σου πλαισιο? τα ψαλιδια πισω μου φαινονται αρκετα κοντα (χωρις μεγαλη παρατηρηση), ισως εχουμε ελπιδες κι εμεις οι χορευτριες για κανεναν πειραμαατισμο
ΥΓ2 χρονια πολλα σε ολους

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

Πιστευω οι φωτο να σε καλυπτουν.

http://imageshack.us/g/819/img1194d.jpg/

Αλλα ηταν παρα πολυ νευρικο και οχι ευχαριστο στην οδηγηση. Ο 26αρης μου σκελετος εχει πολυ μικρο μεταξονιο και πολυ νευρικη γεωμετρια για να αντεξει και το αυξημενο κεντρο βαρους.

Χρονια πολλα και καλα και σε εσενα Δημητρη.

Sar1
Απών/απούσα

Με την πρώτη ευκαιρία θα παραγγελθούν οι τροχοί (και τα λάστιχα φυσικά) και θα ανέβουν φωτό και εντυπώσεις. Με την ευκαιρία online shops στην Ευρώπη για 27ρηδες τροχούς και λάστιχα?

vassat
Απών/απούσα

Ποια γεωμετρία θεωρείται σωστή για 650Β;
ή για να το θέσω διαφορετικά ποια γεωμετρία έδωσε ῾῾νευρικό῾῾ αποτέλεσμα με τροχούς 650Β;
/ ΒΣ

vagelis.r
Απών/απούσα

scarpedico wrote:
Τα ωραία είναι αυτά .

nai alla etsi ka8arizeis kai tis laspes ap to lastixo!

contact