Πρόβλημα στην κουκουνάρα.

13 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Ενώ έχω αλλάξει πολλές φορές  τιμόνι,σήμερα βγήκε και η βίδα που είναι μέσα στο στίρερ και δεν μπορούσα να βιδώσω την τάπα.Η βίδα της τάπας δεν μπορούσε να πιάσει στην μεγάλη βίδα γιατί η μεγάλη βίδα ήταν στον αέρα.Δεν πιάνει πουθενά.Τι μπορώ να κάνω τώρα;

Το ποδήλατο στρίβει κανονικά λόγω του λαιμού που πιάνει.Τι κίνδυνος υπάρχει;Πως φτιάχνεται;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Δηλαδή τώρα είσαι χωρίς την πανω βίδα και ταπα και δείχνει όπως η εικόνα απο κάτω?

Βλέπεις μέσα στο σωλήνα? Είναι στη θέση της η βίδα/κουκουνάρα? Αν όχι, την βλέπεις και μπορείς να την "ψαρέψεις"?

Η βίδα που πιάνει πάνω της μαζεύει τα "μποσικα" ουσιαστικά πριν βιδώσεις τις αλλενοβίδες του λαιμού. Δε χάλασε κι ο κόσμος για να χαλάσεις τη βόλτα σου αλλά εγω δεν θα το αφηνα έτσι για πάντα. Άλλωστε είναι κάτι απλό και φτηνό, για μια κουκουνάρα χωρις τη βίδα της θα δωσεις 2-3 ευρώ σε πολλά ποδηλαταδικα.

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Δεν υπάρχει η βίδα της φωτογραφίας,βλέπω κάτι κομμάτια στο βάθος,πρέπει να έσπασε από το σφίξιμο.

Στο ποδήλατάδικο θα μου βάλουν κάτι τέτοιο,ώστε να πιάσει η βίδα;

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Θα σου βάλουν μια τετοια κουκουναρα ή, αν δεν έχουν σκετες, σετ βιδα, ταπα, κουκουναρα, ανάλογα που θα το πας, αν δηλαδη κανει μικροεπισκευές. Αυτη τη βιδα, όπως είπαμε, δεν τη σφίγγουμε πολύ, απλά μαζεύουμε τα "μπόσικα" πριν σφίξουμε τις βίδες του λαιμου.

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Πάντως ώσπου να τη βάλω υπάρχει πρόβλημα;

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Καλημέρα 
Αυτό που μπορεί να σου συνέβει είναι να παραέσφιξες κάποια στιγμή την επάνω βίδα και έτσι να πιέστηκε η κουκουνάρα και να έσπασαν τα αυτάκια της. 
Αν μπορείς, βγάλε μια φωτογραφία από επάνω έχοντας φωτίσει με φακό το εσωτερικό του steerer. 
Η λύση είναι εύκολη. Με κάποιο τρόπο, πχ με ένα σκουπόξυλο σπρώχνεις την παλιά κουκουνάρα προς τα κάτω για να φύγει και τοποθετείς μια νέα στη σωστή θέση. Το κάνει κάποιος τεχνικός φυσικά αν δεν έχεις τα μέσα. 
Τώρα, σε ό,τι αφορά το αν μπορείς να το χρησιμοποιείς. Εγώ πιστεύω πως καλύτερα όχι.
Το θέμα είναι ότι όντως το steerer μένει στη θέση του λόγω του λαιμού και όχι λόγω της κουκουνάρας. Ωστόσο, τη βίδα της κουκουνάρας τη σφίγγουμε για να δώσουμε την προφόρτιση που χρειάζεται στα ποτήρια. Άρα χρειάζεται για να είναι στη σωστή θέση και μα έχει τη σωστή πίεση στην περιστροφή.
Αν έχεις αφαιρέσει ήδη το λαιμό, τώρα δεν είναι σωστά σφιγμένα τα ποτήρια και άρα θα σου κουνάει το steerer και θα τρώγονται στραβά τα ρουλεμάν στα ποτήρια. Φυσικά, δε θα είναι και ότι πιο ασφαλές. 
Και να μην τον έχεις αφαιρέσει όμως, για να έσπασε η κουκουνάρα, μάλλον ήταν πολύ σφιγμένο το σύστημα, και συνεπώς, είχες παραπάνω πίεση στα ρουλεμάν, κάτι που τα καταστρέφει. 
Νομίζω λοιπόν ότι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείς, ειδικά για πολύ ώρα, αν δεν στο φτιάξει πρώτα ένας τεχνίτης. Με την ευκαιρία, καλό θα είναι να τσεκάρει λίγο και την κατάσταση στα ποτήρια.

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Γράψε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και την πάσα αλήθεια, ΤΊ ακριβώς κινήσεις έκανες, με την σειρά που τις έκανες.....

Υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα ασφάλειας στις επόμενες βόλτες σου (μέχρι να χρειαστεί να αλλάξεις πχ λαιμό ή ποτήρια ή πιρούνι ή να σφίξεις / ρυθμίσεις κάτι εκεί πέρα) και υπάρχει περίπτωση να ψάχνεις τα δόντια σου στην επόμενη βόλτα, στην παραμικρή λακουβίτσα που θα συναντήσεις.

λέγε, ΛΕΓΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Πήγα στο ποδηλατάδικο και βάλαμε μια άλλη κουκουνάρα.Συνολικά με το στίρερ κενό δεν έκανα πάνω από 5χλμ,προσέχοντας όσο γινόταν τις λακούβες κτλ.

Το θέμα είναι ότι η κουκουνάρα μου ήταν διαφορετική,δεν είχα ξαναδεί τέτοια.Τελικά έβαλα μια κλασική όπως αυτήν που πόσταρε ο scrabler.

Δεν μπορώ να βάλω φωτογραφία της κουκουνάρας,όποιος θέλει,ας μου στείλει ένα μέηλ να του στείλω φωτογραφίες να τις βάλει.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

υπάρχουν (έχω δει) δύο είδη:

- η κλασική που έβαλαν και πιο πάνω, star nut, μπαίνει σφινωτά, γδέρνει εσωτερικά το σωλήνα του steerer. Δύσκολα μπαίνει, δύσκολα βγαίνει. Χρήση σε αλουμινένιους και ατσάλινους σωλήνες

- η μοντέρνα, expander, με βίδα και λαστιχάκι, που όσο βιδώνεις τόσο επεκτείνεται και σφινώνει εσωτερικά του σωλήνα του steerer. Μπαίνει εύκολα, μπορεί να την χάσεις στο κάτω μέρος του σωλήνα και να παιδευτείς να την ξανανεβάσεις!!!!..... βγαίνει εύκολα, δεν γδέρνει εσωτερικά το σωλήνα, είναι για carbon steerers.

Και στις δύο, η λογική είναι ίδια. Τοποθετείς την κουκουνάρα σε ικανό βάθος στο σωλήνα. Βάζεις λαιμό, βάζεις καπάκι κουκουνάρας και βιδώνεις την επάνω βίδα προφόρτισης, τόσο όσο να μην έχουν τζόγο τα ποτήρια του πιρουνιού και να μην ζορίζεται να στρίψει το πιρούνι. Τσεκάρεις ξανα και μετά σφίγγεις ΚΑΛΑ τις 2 (συνήθως) πίσω βίδες του λαιμού που ουσιαστικά κάνουν όλη τη δουλειά και δίνουν ασφάλεια στο όλο σύστημα μπροστά. Μετά ΞΕΣΦΙΓΓΕΙΣ μισή στροφή την επάνω βίδα προφόρτισης. Βουαλά.

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Δεν θυμάμαι αν τα σπεισερς κουνιόντουσαν πριν.αλλά τώρα γυρνάνε,είναι φυσιολογικό ή κάτι δεν έγινε καλά;

Όταν λέω κουνιούνται εννοώ ότι αν τα γυρίσω με το χέρι μου γυρνάνε.

Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Δεν ξέρω πόσο εύκολα γυρνάμε, αλλά σίγουρα, δεν είναι φυσιολογικό να κουνιούνται. Επίσης, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γυρνάνε, τουλάχιστον όχι εύκολα. Για εμένα είναι ένδειξη ότι δεν έχει γίνει σωστό σφίξιμο. 

Edit: Είναι κάτι που μπορείς εύκολα να διορθώσεις ο ίδιος. Χαλάρωσε τις βίδες του λαιμού στο steerer, σφίξε λίγο περισσότερο τη βίδα της κουκουνάρας και ξανασφίξε το λαιμό. 

ninpo
Εικόνα ninpo
Απών/απούσα

Ευχαριστώ παιδιά για τη βοήθεια,τελικά μετα τις οδηγίες σας,όλα εντάξει.Το κάθε πράγμα θέλει τη σωστή σειρά.

contact