Καλησπέρα, φτιάχνω ένα παλιό κουρσί, και έκανα το λάθος να του πάρω ελαστικά 23mm. Όπως λέει και στον τίτλο τα στεφάνια έχουν 18mm πλάτος. Το πρόβλημα μου είναι ότι για να μπούν και να βγούν μαρτύρησα! Γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την αλλαγή σαμπρέλας στο δρόμο. Το ζήτημα είναι 1ον τι φταίει, 2ον τι κάνουμε. Περιμένω ιδέες. Ευχαριστώ!
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html#ETRTO
[edit]φυσικα σημασία έχει το εσωτερικό πλάτος (inner width) του στεφανιού[/edit]
τι εννοείς ότι μαρτύρησες?
δεν κάθονταν στα "χειλάκια" / στραβοκάθονταν?
ή δυσκολεύτηκες να τα "περάσεις" στα στεφάνια?
Αν φτιάχνεις city / everyday commuter, βάλε δυο 700χ28 και δεν θα το μετανιώσεις.
Αν βάλεις τα κατάλληλα, μπορείς να έχεις ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ:
- πολύ καλό puncture protection
- υψηλή πίεση για πιο "σκληρή" αίσθηση
- πιο χαμηλή πίεση για μεγαλύτερη άνεση
- καλό κράτημα σε βρεγμένο
- αντοχή σε πολλά - πολλά χλμ.....
- σε λογική τιμή
(σε 23αρια, δύσκολα θα τα βρείς όλα αυτά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ)
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μια χαρα κάθησαν και πίεση(120 psi) πήραν, και βόλτα καμια 80km πήγαν χωρίς πρόβλημα. Το θέμα είναι οτι δυσκολεύτηκα να τα βάλω, και ακόμα πιο πολύ να τα βγάλω( στράβωσα 2 μεταλικούς λεβιέδες και μου πήρε πάνω από μισή ώρα με δίαφορες αλχημίες
να βγάλω το 1 (που μου είχε σκάσει). Για τη διάσταση θα ήθελα να βάλω κάτι λεπτό γι'αυτό πήγα σε 23mm αρχικά αλλά μάλλον δεν παίζει. Φαντάζομαι φταίει η διάσταση για το πρόβλημα? τι φορούσαν τα παλιά κουρσάκια?
@scrabler thnx για το link θα το μελετήσω!
@rockarolla δεν έχουν χειλάκια τα στεφάνια!
ΑΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.
ξαναδες ΠΩΣ αλλάζουμε σαμπρέλα. Θέλει τρόπο, δεν θέλει κόπο.
Εκτός αν έτυχες στη περίπτωση... "ζόρικων ελαστικών".
Χειλάκια έχουν τα ελαστικά (ΟΧΙ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ), και αυτά ακουμπούν στις "ακμές" των στεφανιών.
[αν κάθονται σωστά και όμορφα, συνεπάγεται ότι το ελαστικό έχει κάτσει μια χαρά. Αν "μπαίνουν" από τη μια και "βγαίνουν" από την άλλη (σε αντιδιαμετρικά σημεία, στην ίδια "πλευρά") τότε το ελαστικό έχει ΣΤΡΑΒΟΚΑΤΣΕΙ....]
To begin with.. έχω αλλάξει πολλεεεεεεές σαμπρέλες. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο να μάθω στην αλλαγή(τουλάχιστον από κάποιο tutorial) καθώς έχω "παντρευτεί" την puncture fairy και με ακολουθεί όπου πάω.
. Με το άλλο μου ποδήλατο όμως (σύγχρονο fitness)τα ελαστικά βγαίνουν και χωρίς λεβιέ αν προπαθήσεις λίγο παραπάνω. Εγώ με 1 λεβιέ είμαι μια χαρά. Ως "χειλάκια εννοούσα τα "hooks" που έχουν τα σύγχρονα στεφάνια που εσύ μάλλον είπες ακμές. Τέλος πάντων συνενοηθήκαμε. Το ελαστικό φαίνεται να έχει κάτσει καλά και απ'τις 2 μεριές. Το ότι είναι wired παίζει να φταίει?
btw τα ελαστικά είναι vittoria zaffiro 23 wired.
Είναι καθαρά θέμα ελαστικού το ζόρι που τραβάς,
το φάρδος δεν έχει σχέση.
Είχα στο mountain αντίστοιχης ποιότητας και τιμής
ελαστικά (kenda kwest 1.25) τα οποία μου κόστισαν
2-3 λεβιέδες στο βάλε βγάλε. Τώρα που θα βγουν μια
για πάντα θα τα κόψω με τροχό.
Είναι κάποια ελαστικά πολύ σκληρά που δεν περνιούνται
με τίποτα. Ακόμα και σαπουνάδα να κάνεις πάλι έχεις θέμα.
Φρόντισε να έχεις κάνει σωστή προετοιμασία στο εσωτερικό
της ζάντας ώστε να μην έχεις θέματα με σκασίματα για να
τα βγάλεις μια και καλή όταν χαλάσουν.
Εναλλακτικά πάρε καλύτερο ελαστικό folding. Επίσης, το 23c
δεν βολεύει για αστική μετακίνηση. Δες ένα 28c πίσω αν χωρά
και ένα 25c μπροστά.
To κακό είναι ότι παθαίνω συχνά λάστιχα, και ίσως ούτε αυτό με πειράζει αλλά αν στο σπίτι ζορίστικα τόσο να τα βγάλω στο δρόμο θα μου είναι αδύνατο. Οι πλαστικοί λεβιέδες δεν κάνουν τπτ και οι μεταλλικοί στράβωσαν! Οπότε αμα μου τύχει λάστιχο απλά γυρνάω με τα πόδια... Τα λάστιχα που παθαίνω είναι συνήθως από εξωτερικά αίτια οπότε θα το σκεφτώ για άλλα ελαστικά! Thnx for the info m8!
Αν παθαίνεις λάστιχο με wired ελαστικά των 10 ευρώ τα οποία
υποτίθεται ότι είναι για προπονήσεις και δεν χαλάνε ποτέ τότε
κάτι γίνεται λάθος. Είτε βάζεις λάθος πιέσεις είτε να πηγαίνεις
από αλλους δρόμους γιατί οι τωρινοί είναι στρωμένοι με αγκάθια,
καρφιά και γυαλιά :)
Είσαι σίγουρος για τα εξωτερικά αίτια; Βρίσκεις καρφωμένα γυαλιά
ή καρφιά ή δεν ξέρω τι; Μήπως έχεις σάπιες σαμπρέλες; Είδικά με
τις σαμπρέλες είναι μεγάλη φώλα. Πέταξα 4 Kenda σε 1.5 μέρα μέχρι
να αποδεχθώ ότι ο ποδηλατάς πρέπει να τις είχε 200 χρόνια στο
ράφι. Οι σαμπρέλες έσκαγαν με το ποδήλατο εν στάση και τον τροχό
βγαλμένο....
αυτό που έγραψα, ως ζόρικο ελαστικό.

Μου είχε τύχει στο παρελθόν. Θυμάμαι ότι για να αλλάξω σαμπρέλα είχε γυρίσει το μάτι μου και η γυναίκα μου είχε χάσει πάσαν ίδέα για μένα... μιλάμε για πολύ βρίσιμο...
Λένε ότι έχει να κάνει με συνδυασμό ελαστικού - στεφανιού. Δηλαδή πχ το zaffiro στα στεφάνια σου είναι κόλαση και στα δικά μου είναι "βούτηρο"...
Δεν ξέρω.
Αλλά αυτό με τα συχνά σκασίματα τσέκαρέ το. Αν θέλεις τη γνώμη μου vittoria randonneur 700x28. ΤΕΛΟΣ.
Kοίτα τα πολλά λάστιχα τα έχω πάθει με τα μαμίσια του sirrus(specialized all condition wired) τα οποία υποτίθεται έχουν και puncture protection. Από αυτά έχω βγάλει μια τζαμαρία ολόκληρη!
Τώρα με τα vittoria για τα οποία συζητάμε, 3 βόλτες έχω παέι σύνολο 80km περίπου. Το γυαλί δεν το βρήκα και η τρύπα ήταν πολύ μικρή( το είδα την άλλη μέρα ότι είχα λάστιχο) η οποία όμως ήταν στην εξωτερική επιφάνεια της σαμπρέλας εκεί που ακουμπάει στο λάστιχο και γι'αυτό πιστεύω ότι είναι εξωτερικό το αίτιο.
Για τις σαμπρέλες, δεν αγοράζω πάντα απ τον ίδιο αν και ο συνήθης ύποπτος είναι γνωστός απατεώνας στη Ν.Φιλαδέλφεια, αλλά είπα του @#$%*τη, μια σαμπρέλα είναι..
Anyway, θα ήθελα να τα κρατήσω τα λαστιχάκια καθώς δεν περισσεύουν για άλλα καλά, αλλά το σκέφτομαι γτ αν μου κάτσει λάστιχο σε καμιά ερημιά..
Και πάλι ευχαριστώ για την ανταπόκριση όλους.
Και εγώ έχω ένα παρόμοιο πρόβλημα με τα λάστιχα μου τα οποία είναι 700/28. Δεν βγαίνουν από τα στεφάνια με τη καμία, και εννοείται ότι έτσι και μου σκάσει λάστιχο στον δρόμο την έχω κάνει. Εγώ έχω σπάσει τρία πλαστικά λεβιέ όταν προσπάθησα να τα βγάλω μία φορά.
Μου είπε όμως ένας ποδηλατάς ( και θέλω αν ξέρετε να το επιβεβαιώσετε) να μη μπαίνω στην διαδικασία να αλλάξω σαμπρέλα όταν μου σκάει, αλλά να πάρω ένα κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών αυτοκινήτου, αυτό με το υγρό που το βάζεις και πάει και βουλώνει κάθε πιθανή τρύπα στη σαμπρέλα. Μου είπε ότι αυτό δεν δουλεύει αν έχεις σκίσει εντελώς το λάστιχο, αλλά για τρυπούλες από γυαλάκια, καρφιά κτλ είναι μία χαρά. Το έχει δοκιμάσει κανείς αυτό;;
Βέβαια αυτό χαλάει την σαμπρέλα, αλλά μήπως όταν ζορίζεσαι να την αλλάξεις δεν την χαλάς; ( οι ποδηλατάδες δεν στις δίνουν καν πίσω να τις μπαλώσεις. Απλά τις πετάνε).
Εγώ τις σαμπρέλες τις βγάζω και τις μπαλώνω μόνος μου( αν άλλαζα σαμπρέλα κάθε φορά που έσκαγε θα είχα πάρει καινούριο ποδήλατο). Fast δεν έχω δοκιμάσει αν και κάποια στιγμή το είχα σκεφτεί. Διάβασα όμως κάτι για αφρούς χυμένους μες στα στεφάνια κολλημένα λάστιχα, σαμπρέλες.. κλπ και το ξέχασα. Άλλωστε τα μπαλώματα είναι πολύ πιο φτηνά. Τέλος έχω την αίσθηση ότι το fast δε μπαίνει σε presta βαλβίδες.
Αυτό έκανα και εγώ με τα άλλα λάστιχα που είχα. Αλλά τα 28άρια... άστο δεν κουνιούνται από εκεί που είναι.
Το ρώτησα αυτό που λες για τις presta γιατί και εγώ presta βαλβίδες έχω και μου είπαν ότι μπαίνει αν βιδώσεις πάνω τον ειδικό αντάπτορα που τις μετατρέπει σε schrader, ( όπως όταν φουσκώνεις το λάστιχο ). Απλά δεν έχω ακούσει να το έχει χρησιμοποιήσει κανείς και για αυτό ρωτάω. Αν είναι να πάω να πάρω ένα σετάκι για να το έχω σε ώρα ανάγκης.