Πρωί στη Β. Σοφίας χωρίς κράνος

138 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Kwstis34
Εικόνα Kwstis34
Απών/απούσα

Μια φορά κ ένα καιρό (πριν καμιά 12-13 χρόνια δηλαδή) κυκλοφορούσα στην Αθήνα με μηχανή. Σχεδόν πάντα είχα μαζί μου κράνος. Αρκετές από αυτές τις φορές το φορούσα κιόλας...

Ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό, πήρα τη μηχανή από το συνεργείο μου στη Μιχαλακοπούλου όπου μόλις της είχα κάνει σέρβις. Ξεκινώντας θυμάμαι πως σκέφτηκα: "δε γ@μιέται, ας το φορέσω". Εκατό μέτρα πιο κάτω, βλέπω ένα παππού με τη μαγκουρίτσα του στη νησίδα, να ξεκινά να περάσει απέναντι. "Τον προλαβαίνω χαλαρά" είπα, και συνέχισα. Την επόμενη στιγμή θυμάμαι τον παππού να έχει αναπτύξει ηλιογκιώδη ταχύτητα (!!!) τρέχωντας να προλάβει να περάσει...

Βρεθήκαμε και οι δυο μας αγκαλιά στο δρόμο, μη έχωντας πάθει το παραμικρό. Είχα τόσα νεύρα που άρχισα να του τη λέω και οι αυτόπτες μάρτυρες με κρατούσαν και έλεγαν γεμάτοι απορία πως κατάφερε ο παπούς να...αναπτύξει τέτοια ταχύτητα!

Δε ξέρω, έφταιγα και γω που δεν είμουν απόλυτα συγκεντρωμένος, η κακιά στιγμή ή ό,τι άλλο.
Αυτό που ξέρω είναι πως το κράνος πετάχτηκε μιας και από την πρόσκρουση στο έδαφος απόκτησε μια ωραιότατη ρωγμή...

Τώρα αν με ρωτήσετε αν από τότε και πέρα φοράω πάντα κράνος, είτε είμαι με μηχανή είτε όχι, η απάντηση είναι αρνητική. Γνωρίζω πάντως από πρώτο χέρι πως "το κράνος σώζει"!

Nayarxos
Εικόνα Nayarxos
Απών/απούσα

Αντιγράφω από το άρθρο 40, παράγραφος 1-στ του Κ.Ο.Κ.

"1. Oι oδηγoί πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων
οχημάτων, απαγoρεύεται:
στ) Nα χρησιμoπoιoύν εν κινήσει ακoυστικά πoυ έχoυν συνδεθεί με
φoρητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές
..."

Και οι διοικητικές κυρώσεις, άρθρο 40, παράγραφος 6:

"6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με
διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, πλην των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 1, όπου ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ..."

A little biker...
Εικόνα A little biker...
Απών/απούσα

gavos wrote:
Φαντάζομαι ότι έχεις παρόμοιες απόψεις και για όσους καπνίζουν, κάνουν καθιστική ζωή, αγχωνονται, στενοχωριουνται χωρίς ουσιαστικό λόγο, τρώνε junk food, πίνουν κάτι παραπάνω κτλ. Καθώς όλα αυτά μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Επίσης έχω να πω ότι ξέρω (και αν κάποιος ξέρει το αντίθετο να το πει) ότι τουλάχιστον για αυτούς που καπνίζουν τους έχουν τελευταίους στην λίστα για μεταμόσχευση κάποιων οργάνων, όπως και αυτούς που έχουν κάνει κάποια απόπειρα αυτοκτονίας. Για το τελευταίο βέβαια δεν ξέρω αν ισχύει και στην ελλάδα.

tbabis
Εικόνα tbabis
Απών/απούσα

Βασικά εγώ έχω πρόβλημα κυρίως με την έλλειψη φώτων το βράδυ στο ποδήλατο και περισσότερο όταν αυτό θέλει να κυκλοφορεί στο δρόμο μαζί με τα μηχανοκίνητα και ακόμη περισσότερο όταν θέλει να πηγαίνει και αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας. Τότε απλά θα προτιμούσα να φοράει κράνος ο αναβάτης για να ανησυχώ λιγότερο ότι μπορεί να τον σκοτώσω ή να τον αφήσω παράλυτο (που δεν θα το έχω κάνει εγώ αλλά εκείνος, αλλά βγάλε άκρη όταν ο άλλος σου λέει φταις που δε με είδες !) σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Για το κράνος λοιπόν αντιλαμβάνομαι και σέβομαι πλήρως την άποψη όσων δεν θέλουν να το φορούν και είναι συνειδητή επιλογή τους, και νομίζω η παρεξήγηση προκύπτει από το γεγονός ότι θεωρούν ότι οι άλλοι θέλουν τους βάζουν χέρι, τους τη λένε, θέλουν να τους πατρονάρουν, να τους κάνουν το μπαμπά, το μπάτσο κλπ. ΟΚ μερικοί το έχουν αυτό, να θέλουν να φέρονται υπερβολικά πατρικά σε όλους όσους κάνουν "αταξίες", αλλά πιστέψτε με οι περισσότεροι δεν έχουμε καμμιά όρεξη να την λέμε σε κανένα, ούτε να ασχολούμαστε με τις προσωπικές του επιλογές, ΕΦΟΣΟΝ αυτές δεν μας επηρρεάζουν άμεσα με κάποιο τρόπο ή δεν δημιουργούν ενδεχόμενο "κίνδυνο" και για εμάς που συνκυκλοφορούμε στον ίδιο δρόμο.

Δεν είναι σκέτο το κράνος ή η έλλειψή του που δημιουργεί θέμα αλλά η γενικότερη συμπεριφορά και στάση που σου δείχνει ότι ο άλλος απλά το καβάλησε και πάει όπου νάναι, όπως να' ναι. Και όποιον πάρει ο χάρος. Αυτό είναι το θέμα η έλλειψη επίγνωσης και όχι το κράνος. Και το παράδειγμα το δίνετε και στα μικρά παιδιά. Τις προάλλες είδα 3 (ΤΡΙΑ) ανήλικα πάνω σε ένα bmx, τρικάβαλο δηλαδή να πηγαίνουν χαλαρά μέσα στο δρόμο.. Να μην ανησυχήσω ? Οχι έ? Δηλαδή τώρα το πιτσιρίκι-οδηγός είχε επίγνωση του που βρίσκεται και τι κάνει ? Η να πω, οκ μερικά θα πεθάνουν ούτως ή άλλως ή θα τσακιστούν από κάτι, ε αυτό μπορεί να τσακιστεί επειδή δεν είδε εμένα..

Σας υπόσχομαι ότι θα κάνω οτιδήποτε μπορώ για να αποφύγω να χτυπήσω ποδηλάτη όταν είμαι στο αυτοκίνητο, θα έχω τα μάτια μου 14, αλλά βοηθάτε και εσείς λίγο ρε παιδιά. Αμα είναι να προσπαθείτε να μας το κάνετε όλο και πιο δύσκολο το να σας δούμε στο τέλος θα τα καταφέρετε. Δε θα σας δούμε και εσείς θα τσακιστείτε.

Καταλαβαίνω ότι πολλοί εδώ είστε επίσης ανήλικοι και δεν περιμένω να έχετε την υπευθυνότητα που δεν έχουν πολλοί ενήλικες, αλλά σκεφτείτε απλά με το μυαλουδάκι σας, αν είχατε εσείς παιδιά (και μια μέρα θα κάνετε οι περισσότεροι) θα τους λέγατε να βάλουν φώτα και κράνος στο ποδήλατο ή όχι ? Αν σας καλούσαν μια μέρα στο τηλ. να σας πουν ότι το παιδί σας σκοτώθηκε ή έμεινε παράλυτο και ξέρατε ότι κυκλοφορεί χωρίς φώτα και κράνος ως happy ignorant με τη συγκατάθεσή σας, θα νοιώθατε τύψεις, ευθύνη ή τίποτα ?

A little biker...
Εικόνα A little biker...
Απών/απούσα

tbabis wrote:

Καταλαβαίνω ότι πολλοί εδώ είστε επίσης ανήλικοι και δεν περιμένω να έχετε την υπευθυνότητα που δεν έχουν πολλοί ενήλικες, αλλά σκεφτείτε απλά με το μυαλουδάκι σας, αν είχατε εσείς παιδιά (και μια μέρα θα κάνετε οι περισσότεροι) θα τους λέγατε να βάλουν φώτα και κράνος στο ποδήλατο ή όχι ? Αν σας καλούσαν μια μέρα στο τηλ. να σας πουν ότι το παιδί σας σκοτώθηκε ή έμεινε παράλυτο και ξέρατε ότι κυκλοφορεί χωρίς φώτα και κράνος ως happy ignorant με τη συγκατάθεσή σας, θα νοιώθατε τύψεις, ευθύνη ή τίποτα ?


Ξέρεις ποιό είναι το θέμα; Ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα γίνει μέρος μιας κατάστασης. Ισχύει για όλους. Κι εγώ σε πολλά θέματα έτσι είμαι και ίσως δεν το καταλαβαίνω. Αλλά όταν έχει να κάνει με θέματα δρόμου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί... Από αυτόν που οδηγάει την νταλίκα μέχρι τον πεζό. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου και ξέρω πόσο σημαντικό είναι να είσαι υπεύθυνος άνθρωπος. Όχι για να μην χρεώσεις το κράτος με την νοσηλεία σου, αλλά για σένα τον ίδιο και για αυτούς που σε αγαπάνε.
Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο τραγικό είναι να βλέπεις νέους ανθρώπους σακατεμένους απο τροχαία.. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοια περιστατικά καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να βάλεις ένα γ@μημένο κράνος και μια γ@μημένη ζώνη, γιατί δεν σου στερούν καμία ελευθερία αλλά αντιθέτως είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς. Γιατί και ο πιο προσεχτικός οδηγός να είσαι, ο άλλος απέναντι σου δεν είναι. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν κάποιοι να υπερασπίζονται το γεγονός να μην φοράς κράνος. Και φυσικά είναι επιλογή σου, επιλογή σου επίσης θα ήταν να ακουμπήσεις με γυμνό χέρι το μάτι της κουζίνας που καίει ή να πέσεις απο τον πρώτο όροφο του σπιτιού σου. Αν θέλεις κάνε το, αλλά μην το υπερασπίζεσαι.

Theodore
Απών/απούσα

Περί κράνους: οδηγώντας πάνω από 20 χρόνια μηχανή, φοράω πάντα κράνος ακόμα και για 10 μέτρα. Αλλά στο ποδήλατο, παρόλο που επίσης μέχρι τώρα φοράω, έχω αρχίσει να αμφισβητώ την αναγκαιότητά του.

Και αυτό γιατί μηχανή και ποδήλατο διαφέρουν σημαντικά σε περίπτωση ατυχήματος. Καταρχήν οι ταχύτητες είναι διαφορετικές. "Πάω χαλαρά" με τη μηχανή σημαίνει 60 χλμ/ώρα. "Τρέχω" με το ποδήλατο σημαίνει 40 χλμ την ώρα. Ατυχήματα τύπου πρόσκρουσης όπως αυτά με τη μηχανή, ούτε συμβαίνουν τόσο εύκολα ούτε είναι σε τόσο μεγάλες ταχύτητες με το ποδήλατο. Επιπλέον, μια απλή πτώση με μικρή ταχύτητα (20-25χλμ/ώρα) με το ποδήλατο είναι πολύ πιο ελεγχόμενη από μια αντίστοιχη με μηχανή - τα κιλά της μηχανής είναι τουλάχιστον 100 (220 στη δικιά μου) και πέφτουν μαζί με σένα.

Έχω στο ιστορικό μου ένα σοβαρό ατύχημα με μηχανή και αρκετά μικρότερα, και μόλις χθες μια πτώση με το ποδήλατο που μου στοίχισε ένα χτυπημένο χέρι. Προτιμώ χίλιες φορές την πτώση με το ποδήλατο απ' ότι με τη μηχανή... :-)

Το ποδηλατικό κράνος δεν μπορεί να προστατέψει όπως της μηχανής - το κράνος της μηχανής είναι πολύ πιο βαρύ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ποδήλατο. Μην μπερδεύετε τις δύο περιπτώσεις (μηχανή-ποδήλατο), είναι τελείως διαφορετικές.

Η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι ότι η προστασία του ποδηλατικού κράνους αφορά πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Όντως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φανεί σωτήριο, αλλά αν φοράμε ποδηλατικό κράνος για τις περιπτώσεις που όντως μπορεί να μας προστατέψει, τότε θα έπρεπε να το φοράμε και περπατώντας στο δρόμο - για να μη μιλήσω για τη μπανιέρα! :-) Εγώ συνεχίζω να το φοράω μάλλον από συνήθεια, αλλά λέω σύντομα να το καταργήσω. Θεωρώ ότι το ρίσκο της μη χρήσης κράνους στο ποδήλατο, ακόμα και μέσα στην κίνηση της Αθήνας είναι πολύ μικρό, οπότε αν κάποιον τον ενοχλεί είναι αποδεκτό να μην το φοράει και δεν είναι ούτε ανεύθυνος ούτε χαζός.

Όλα αυτά βέβαια για τη χρήση του ποδηλάτου για μετακίνηση - αν κάνεις downhill ή τρέχεις σε αγώνες, είναι μια άλλη ιστορία.

Για τον Κ.Ο.Κ.: Αυτός ο κώδικας είναι φτιαγμένος χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνει υπόψη του το ποδήλατο. Βλέπω μια τάση "νομιμοφροσύνης" από πολλούς, ότι δηλαδή αφού είναι νόμος πρέπει να τον τηρούμε. Και αυτό σε μια πόλη και μια χώρα που κανένα όχημα (αλλά ούτε και οι πεζοί) δεν τον τηρεί. Δεν πρόκειται να τηρήσω τον Κ.Ο.Κ. ως αυτοσκοπό, τη στιγμή που, δεδομένης της μη τήρησής του από άλλα οχήματα, της έλλειψης ποδηλατικών υποδομών και της αδυναμίας του ίδιου του Κ.Ο.Κ., το να τον τηρήσω ως ποδηλάτης θέτει σε κίνδυνο τη σωματική μου ακεραιότητα. Έχω ήδη, παλιότερα, χτυπηθεί από πίσω από φορτηγό (!), περιμένοντας στο κόκκινο με το ποδήλατο και δεν θέλω να μου ξανασυμβεί. Δεν θα περάσω πλακωμένος με κόκκινο, αλλά δεν πρόκειται και να περιμένω αν μπορώ να περάσω με ασφάλεια. Θα ανέβω στο πεζοδρόμιο αν είναι πιο ασφαλές για μένα, αλλά θα δώσω χώρο στον πεζό και θα σταματήσω αν χρειαστεί. Θα σταματήσω και στο πράσινο αν χρειαστεί και γενικά θα οδηγώ αμυντικά, αλλά η τήρηση του Κ.Ο.Κ. δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Με λίγα λόγια, θα χρησιμοποιήσω τη λογική μου για να αναπληρώσω την έλλειψη λογικής στον Κ.Ο.Κ. και στον σχεδιασμό της πόλης.

Όσο για το θέμα των ακουστικών, αν ο ποδηλάτης δεν κάνει υπερβολές στην ένταση, ακούει πολύ περισσότερα από το Ι.Χ. που έχει το στερεοφωνικό στο τέρμα με κλειστά παράθυρα. Το να έχεις ακουστικά στα αυτιά σου δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν ακούς τίποτε άλλο. Θεωρώ το σχετικό άρθρο του Κ.Ο.Κ. για τα ακουστικά στα ποδήλατα βλακώδες - πρώτα θα έπρεπε να απαγορέψουν τα στερεοφωνικά στα αυτοκίνητα.

vec
Απών/απούσα

kv wrote:
Ήσουνα με το ποδήλατό σου όμορφη κοπελιά και περνώντας έκοβες την ανάσα...γιατί κράνος δεν φόραγες και ακουστικά στα αυτιά με mp3 στο διαπασών είχες αφού δεν με άκουγες που σου φώναζα "είσαι τρελή!!!???"

Βρες μπας και σε άκουγε, αλλά ως τυπική Ελληνίδα θεώρησε ότι τις κάνεις καμάκι οπότε είχε την ιερή υποχρέωση να σε φτύσει επιδεικτικά; Μην την περάσεις και για καμιά εύκολη.

Για αυτούς που τους καταπιέζει το κράνος, μάλλον δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ, ή έχουν πάρει λάθος μέγεθος, ή δεν το έχουν ρυθμίσει σωστά. Προσωπικά τα κλειστά παπούτσια με καταπιέζουν πολύ περισσότερο, όπως με καταπιέζει το κρύο και ο εργασιακός περίγυρος που με αναγκάζουν να τα φοράω. Αλλά τα φοράω, γιατί αν πατήσω καμιά κουράδα και βγάλω μύκητες θα φεσώσω το ΙΚΑ και είναι αντικοινωνικό

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

Μα κανείς δεν γκουγκλάρει;
Σίγουρα για επιτηδευμένες απαντήσεις γνώσης τεχνολογικής χροιάς.

http://www.podilates.gr/kranos/kentriki

Εδώ http://www.podilates.gr/?q=node/2905 θα μπορούσε να συνεχιστεί η συζήτηση σας, μιας και στη θεματική "Σε είδα" περίμενα να διαβάσω για κάνα ωραίο ενσταντανέ...

Αλλά και στο Μαθηματικόοοο γίνονται τέτοιες συζητήσεις... αμ πώς!
http://forum.math.uoa.gr/viewtopic.php?f=147&t=2349

kourbeti
Εικόνα kourbeti
Απών/απούσα

http://www.youtube.com/watch?v=K_o3chL8phA

...και έχει και όλες τις ηλικίες...

jijiconi
Απών/απούσα

Πάντως αν κάποιος άνθρωπος για τον οποίο νοιάζομαι αποφασίσει να μην φοράει κράνος για να νοιώσει ελεύθερος, θα φάει μια φάπα ανευ κράνους! Γιατί να μιζεριάσει την ζωή των φίλων και της οικογενειας του όταν "η αίσθηση ελευθερίας" τον σκοτώσει?

@scrambler: Οι ακρόαση AC/DC μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα συνδιασμένη με οποιαδήποτε δραστηριότητα! Δοκιμές σε κατάβαση μονοπατιών οδήγησαν σε ρεκόρ χρόνου, αλλά συνειδητοποιώντας πως κατέβηκα αποφάσισα να μην το ξαναδοκιμάσω (η δοκιμή έγινε με live wire, walk all over you, let there be rock, heatseeker)

o pappous o vatraxos
Εικόνα o pappous o vatraxos
Απών/απούσα

Όταν χρησιμοποιείς καθημερινά το ποδήλατο και ακόμα περισσότερο όταν ποδηλατείς σε λεωφόρους τότε είναι οπωσδήποτε απαραίτητο το κράνος. Αφού όσοι τρελοί υπάρχουν θα είναι μαζεμένοι με τα τσουβάλια σε λεωφόρους στις οποίες αναπτύσσονται και μεγαλύτερες ταχύτητες δεν νομίζω οτί χρειάζεται εξήγηση. Όταν όμως απλά πας τη βόλτα σου, δεν τρέχεις, δεν βιάζεσαι και πας από δρομάκια γιατί απλά το διασκεδάζεις τότε νομίζω οτί η υπερβολική υστερία με τα κράνη περιττεύει. Αν θες το βάζεις. Δεν επιβάλλεται καν από τον κ.ο.κ.

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

Για καποιο περιεργο λογο και μιλωντας με βαση προσωπικες παρατηρησεις,οταν φορας κρανος,σε πλησιαζουν και σε προσπερνανε πολυ πιο κοντα.
Πριν διαβασω καποιες ερευνες για το συγκεκριμενο θεμα,ετυχε δυο φορες να εχω ατυχημα,και να φοβηθω τοσο πολυ που φορουσα για δυο εξαμηνα και κρανος και επαγκωνιδες και επιγονατιδες στο δρομο.Ο ορισμος του too much δηλαδη.
Για καποιο διαολεμενο λογο επισης,εκεινες τις περιοδους μου ετυχαν οι πιο βιαιες προσπερασεις και περιστατικα που με τρομαξαν ακομη περισσοτερο,με προσπερνουσαν στο χιλιοστο,με εκλειναν,αναρωτιομουν αν βλεπουν μπροστα τους ποδηλατο ή μηχανη.
Δεν θα πω να βγαλει κανεις το κρανος.
Ομως η δικη μου εμπειρια δειχνει οτι καλυτερα να σε φοβουνται παρα να σε αγνουν ή να σε περνανε για δικυκλο 50cc και ανω.
Αυτος που θα σε χτυπησει,αν σε σκοτωσει(χωρις κρανος οι πιθανοτητες ειναι περισσοτερες προφανως)θα σε πληρωνει για δεκα ζωες.
Οταν λοιπον σε βλεπουν χωρις κρανος,οντας 'γυμνος' στο οδοστωμα,φοβουνται διπλα.Αφηνουν χωρο,περιμενουν κτλ.
Αναγνωριζω οτι υπαρχει ενας x παραγοντας οπου μπορει να σε φανε πριν το καταλαβεις.Και οτι το κρανος ΜΠΟΡΕΙ και να βοηθουσε (διατηρω πολλες επιφυλαξεις για τα ποδηλατικα κρανη)
Ομως αν ειναι να με γλειφουν σχεδον καθε μερα προσπερνωντας με,για μενα με μαθηματικη ακριβεια,ΤΟΤΕ αυξανονται και οι πιθανοτητες να με φανε...
Και φτανω και με νευρα στη δουλεια μου!

Παντως ο κανονας του οτι οταν βγαζεις αμυνα,θα λαβεις επιθεση σε ΟΛΟΥΣ τους τομεις της ζωης (βλ.ερωτικες σχεσεις,δουλεια,οικογενεια,ο 'καλος' ειναι παντα απο κατω) δειχνει να επιβεβαιωνεται για μενα και στο δρομο...

Rascal
Εικόνα Rascal
Απών/απούσα

κατά την γνώμη μου, η χρήση του κράνους παίζει ρόλο σε ποσοστό 10-15% (ίσως και λιγότερο) στο πως θα φτάσεις στον προορισμό σου.

Εάν δηλαδή φοράς κράνος και οδηγείς επικίνδυνα είναι καλύτερα?
Δε νομίζω..

Όσο για τον Κ.Ο.Κ... Όλοι μας εκτός από ποδηλάτες είμαστε και πεζοί. Πόσοι από εμάς περιμένουν τον διαβάτη να γίνει πράσινος (a.k.a. Γρηγόρης) στα φανάρια των πεζών? Πόσοι περνάμε το δρόμο από εκεί που μας βολεύει και όχι από τη διάβαση?

Αρκετοί φαντάζομαι.. Γιατί? Γιατί έτσι θέλουμε, έτσι μας βολεύει εκείνη τη στιγμή.. Γιατί έτσι. Κι όμως δεν φοράμε κράνος. Κι όμως περιφρονούμε τον άλλο που έχει προτεραιότητα ενώ εμείς παραβιάζουμε τον Κ.Ο.Κ.

Το ίδιο συμβαίνει και στο ποδήλατο.

Υποχρεωτικά τα φώτα εμπρός και πίσω μέρα νύχτα, υποχρεωτικά τα διακριτικά και τα ρούχα υψηλής αντανακλαστικότητας μέρα νύχτα, ΣΩΣΤΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ!! Αυτά μας σώζουν. Το κράνος σαφώς και είναι καλό να το χρησιμοποιούμε αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αυτό που θα μας σώσει εάν δεν έχουμε κάνει τίποτα από τα υπόλοιπα..

Όσο για το φίλο που είπε για το κόστος των τραυματιών στο κράτος έχω να πω πως ειδικά για τους ποδηλάτες, το κράτος είναι ανύπαρκτο. Πληρώνουμε πλαστά τιμολόγια, λαμογιές, μίζες κλπ χωρίς να πούμε κουβέντα και μας πειράζει το κόστος νοσηλίας του συμποδηλάτη που χτυπήθηκε γιατί το κράτος δεν του έφτιαξε έναν ποδηλατόδρομο?

Σεβασμός. Σεβασμός στο αυτοκίνητο, στο μηχανάκι, στον ποδηλάτη στον πεζό που συναντάμε στο δρόμο μας. Βασικό..

Καλές διαδρομές

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

generation xx terrorist wrote:
Για καποιο περιεργο λογο και μιλωντας με βαση προσωπικες παρατηρησεις,οταν φορας κρανος,σε πλησιαζουν και σε προσπερνανε πολυ πιο κοντα.
....Για καποιο διαολεμενο λογο επισης,εκεινες τις περιοδους μου ετυχαν οι πιο βιαιες προσπερασεις και περιστατικα που με τρομαξαν ακομη περισσοτερο,με προσπερνουσαν στο χιλιοστο,με εκλειναν,αναρωτιομουν αν βλεπουν μπροστα τους ποδηλατο ή μηχανη.
......Αυτος που θα σε χτυπησει,αν σε σκοτωσει(χωρις κρανος οι πιθανοτητες ειναι περισσοτερες προφανως)θα σε πληρωνει για δεκα ζωες.
Οταν λοιπον σε βλεπουν χωρις κρανος,οντας 'γυμνος' στο οδοστωμα,φοβουνται διπλα.Αφηνουν χωρο,περιμενουν κτλ.
......

Σοφία σε καταλαβαίνω αλλά δεν συμφωνώ.
Προσέχω ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΧΩ.
Με ενδιαφέρει το "δικό μου κομμάτι" προστασίας του εαυτού μου.
Δεν το αφήνω στους άλλους.
"... αν με προσέξουν... ας με προσέξουν..."!!!!!

Δυστυχώς δεν ισχύουν αυτά. Οι περισσότεροι ξέρεις τι έχουν στο μυαλό τους?
Αν τον χτυπήσω θα πληρώσει η ασφάλειά μου.....
Τόσο μυαλό κουβαλάνε.

Όσες φορές έχουμε βγει "ψιλο-χύμα", τσούρμο, κάποιοι από την παρέα χωρίς κράνος, χωρίς να κάνουμε δυάδες, τρώμε και καμιά κόρνα και κανα "ειρωνικό" σχόλιο.
Όταν βγαίνουμε ΝΤΥΜΕΝΟΙ, με κράνη, αυστηρά δυάδες, γκρουπάκι, ΠΟΤΕ δεν έχουμε ακούσει το παραμικρό, κανείς δεν μας έχει προσπεράσει επικίνδυνα.

Θεωρώ ότι αν παίρνεις τον εαυτό σου και την ασφάλεια σου σοβαρά, και οι άλλοι θα σε αντιμετωπίζουν σοβαρά.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

kourbeti wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=K_o3chL8phA

...και έχει και όλες τις ηλικίες...

Πόσα αυτοκίνητα μετρήσατε ??

Η Ουτρέχτη είναι μία μικρή πόλη με λογική αυτοκίνηση. Στους κεντρικούς δρόμους της και μία τυπική καθημερινή θα δεις στο φανάρι να περιμένουν 5-6 κι όχι χιλιάδες όπως εδώ. Στο 80% των δρόμων σπάνια περνάνε αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις γίνονται με ποδήλατα τραίνα και λεωφορεία (με αυτή την κατανομή). Και οι ποδηλάτες όταν πέφτουν τραυματίζονται αρκετές φορές στο κεφάλι.
Αυτά από εμένα που έχω πάει τρεις φορές σε αυτή την πόλη και από μαρτυρίες της κουνιάδας μου μου μένει μόνιμα εκεί για πάνω από δέκα χρόνια.
Το ότι τους βλέπουμε στο βίντεο να βολτάρουν δεν σημαίνει ότι δεν πέφτουν κιόλας.
Τη αναγκαιότητα του κράνους την αντιλαμβάνεται διαφορετικά ο καθένας επειδή το κράνος είναι από τα πιο άχρηστα πράγματα που υπάρχουν στις 99% των περιπτώσεων και στο 99.999999% του χρόνου που θα το φορέσουμε. Αν αποφασίσεις να το φορέσεις το κάνεις γιατί θα το χρειαστείς σε αυτή την μοναδική εξαίρεση του κανόνα. Στο 0.000001% που θα χρειαστεί να σταματήσεις με το κεφάλι ένα αυτοκίνητο, λίγο κράσπεδο ή λίγη άσφαλτο.
Εγώ προσωπικά το έχω δοκιμάσει και ξέρω πως είναι.
Και επαναλαμβάνω ότι η αναγκαιότητα του κράνους δεν έχει να κάνει με το εάν η οδήγησή μας είναι λογική, συνετή ή μειωμένης ταχύτητας. Μπορούμε να σπάσουμε το κεφάλι μας ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Όποιος έχει χτυπήσει το κεφάλι σε ανοιχτό ντουλάπι ή συρτάρι (εάν είσαι ο Κοντορεβιθούλης) ξέρει τι σημαίνει να χτυπάς το κεφάλι σου.

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Ρε σεις , κάνετε πλάκα προφανώς όταν λέτε ότι το κράνος μπορεί και να μη χρειάζεται...
Ξαναλέω: αν κοπανήσεις στο ντουλάπι της κουζίνας, πας με 5 χλμ/ωρα και τα βλέπεις όλα. Αν σε ρίξει κάποιος ή πέσεις μόνος σου, ακόμα και σε επίπεδη επιφάνεια (δεν συζητάω για καμιά γωνία κανενός πεζοδρομίου) η πρόσκρουση γίνεται με τουλάχιστον την τριπλάσια ταχύτητα* και τα πράγματα σκουραίνουν. Καντε καμιά βόλτα σε εφημερία στο ΚΑΤ και στο Ασκληπιείο Βούλας να δείτε αν θα φοράτε μετά ή όχι!

*. είναι ο τύπος της κινητικής ενέργειας ενός σώματος σε συνάρτηση με τη μάζα και την ταχύτητά του. Με δεδομένο ότι η ταχύτητα είναι στο τετράγωνο, ο διπλασιασμός της ταχύτητας προκαλεί 4πλασιασμό της κινητικής ενέργειας και ο τριπλασιασμός της πολλαπλασιάζει την κινητική ενέργεια επί 9!

kourbeti
Εικόνα kourbeti
Απών/απούσα

Μάλλον θα έχεις περάσει και από άμστερνταμ όπου η κίνηση των αυτοκινήτων δεν είναι αμελητέα, κι όμως ούτε εκεί βλέπεις κράνος στους χιλιάδες ποδηλάτες.

Όπως κράνος δεν είδα ούτε σε παρίσι, βαρκελώνη.

Είναι αδιάφορο τι κάνουν σε χώρες και πόλεις με σαφή ποδηλατική κουλτούρα;

Theodore
Απών/απούσα

chrisRC wrote:
Ρε σεις , κάνετε πλάκα προφανώς όταν λέτε ότι το κράνος μπορεί και να μη χρειάζεται...
Ξαναλέω: αν κοπανήσεις στο ντουλάπι της κουζίνας, πας με 5 χλμ/ωρα και τα βλέπεις όλα. Αν σε ρίξει κάποιος ή πέσεις μόνος σου, ακόμα και σε επίπεδη επιφάνεια (δεν συζητάω για καμιά γωνία κανενός πεζοδρομίου) η πρόσκρουση γίνεται με τουλάχιστον την τριπλάσια ταχύτητα* και τα πράγματα σκουραίνουν. Καντε καμιά βόλτα σε εφημερία στο ΚΑΤ και στο Ασκληπιείο Βούλας να δείτε αν θα φοράτε μετά ή όχι!

*. είναι ο τύπος της κινητικής ενέργειας ενός σώματος σε συνάρτηση με τη μάζα και την ταχύτητά του. Με δεδομένο ότι η ταχύτητα είναι στο τετράγωνο, ο διπλασιασμός της ταχύτητας προκαλεί 4πλασιασμό της κινητικής ενέργειας και ο τριπλασιασμός της πολλαπλασιάζει την κινητική ενέργεια επί 9!

Όταν περπατάς στο δρόμο φοράς κράνος; Μέσα στο σπίτι σου, με όλα αυτά τα επικίνδυνα έπιπλα με τις γωνίες φοράς κράνος; Όταν κάνεις ντουζ, πατώντας στην επικίνδυνα γλιστερή και σκληρή επιφάνεια φοράς κράνος;

Όταν περπατάς στη κουζίνα σου με τα επικίνδυνα ντουλάπια φοράς κράνος;

Όχι;

Τσκ τσκ τσκ... :-)

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

theodore wrote:

Όταν περπατάς στο δρόμο φοράς κράνος; Μέσα στο σπίτι σου, με όλα αυτά τα επικίνδυνα έπιπλα με τις γωνίες φοράς κράνος; Όταν κάνεις ντουζ, πατώντας στην επικίνδυνα γλιστερή και σκληρή επιφάνεια φοράς κράνος;

Όταν περπατάς στη κουζίνα σου με τα επικίνδυνα ντουλάπια φοράς κράνος;

Όχι;

Τσκ τσκ τσκ... :-)

Οταν περπατάς στο δρόμο πέφτεις;

Όταν κάνεις μπάνιο, περνάνε από δίπλα σου κάγκουρες με κωλοφτιαγμένα χιουνται με τον Καρρα στη διαπασών;

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

kourbeti wrote:
Μάλλον θα έχεις περάσει και από άμστερνταμ όπου η κίνηση των αυτοκινήτων δεν είναι αμελητέα, κι όμως ούτε εκεί βλέπεις κράνος στους χιλιάδες ποδηλάτες.

Όπως κράνος δεν είδα ούτε σε παρίσι, βαρκελώνη.

Είναι αδιάφορο τι κάνουν σε χώρες και πόλεις με σαφή ποδηλατική κουλτούρα;

Αν το να έχει πολλά ποδήλατα κάπου σημαίνει και σαφή ποδηλατική κουλτούρα, τότε κι εδώ στο Αθήνα έχουμε σαφή αυτοκινητιστική κουλτούρα μια και έχει παντού αυτοκίνητα.
Κι όσο την βλέπεις εσύ άλλο τόσο την βλέπω κι εγώ.

Theodore
Απών/απούσα

chrisRC wrote:

Οταν περπατάς στο δρόμο πέφτεις;

Ναι, μπορείς να πέσεις. Δεν σου έχει συμβεί ποτέ; Και στο σπίτι, και στο γραφείο.

chrisRC wrote:

Όταν κάνεις μπάνιο, περνάνε από δίπλα σου κάγκουρες με κωλοφτιαγμένα χιουνται με τον Καρρα στη διαπασών;

Όχι, αλλά ο συνδυασμός νερού, πορσελάνης και σαπουνιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. 20000 θάνατοι το χρόνο από ατυχήματα στο μπάνιο στη Βόρειο Αμερική.

Kwstis34
Εικόνα Kwstis34
Απών/απούσα

theodore wrote:
20000 θάνατοι το χρόνο από ατυχήματα στο μπάνιο στη Βόρειο Αμερική.

τυχαίο???...δε νομίζω!!!

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

theodore wrote:
chrisRC wrote:

Οταν περπατάς στο δρόμο πέφτεις;

Ναι, μπορείς να πέσεις. Δεν σου έχει συμβεί ποτέ; Και στο σπίτι, και στο γραφείο.

chrisRC wrote:

Όταν κάνεις μπάνιο, περνάνε από δίπλα σου κάγκουρες με κωλοφτιαγμένα χιουνται με τον Καρρα στη διαπασών;

Όχι, αλλά ο συνδυασμός νερού, πορσελάνης και σαπουνιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. 20000 θάνατοι το χρόνο από ατυχήματα στο μπάνιο στη Βόρειο Αμερική.

Για να μην το κουράσουμε άλλο, όχι δεν πέφτω με το κεφάλι όταν περπατάω στο δρόμο. Λυπάμαι.
Αν θες μη φοράς κράνος, αλλά τουλάχιστον να το κάνεις γνωρίζοντας τις πιθανότητες που έχεις να την πατήσεις άσχημα και οι οποίες είναι αυξημένες.

ΥΓ Στους θανάτους στην Αμερική συνυπολογίζονται και τα πνιξίματα από serial killers μέσα στις μπανιέρες;

fantasmamore
Απών/απούσα

theodore wrote:
20000 θάνατοι το χρόνο από ατυχήματα στο μπάνιο στη Βόρειο Αμερική.

Μπανιέρες - Γουρούνια - Δολοφόνοι!

lefkal
Εικόνα lefkal
Απών/απούσα

λολ Γιατί κάποιος που δε φοράει κράνος (μεγιιά του με χαρά του) προσπαθεί να πείσει όλο τον κόσμο ότι είναι άχρηστο? Οκ δε φοράς καλά κάνεις οι άλλοι τι σου φταίνε?

ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΚΡΑΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΤΗ. όλα για το χρήμα τσ τσ ντροπή

----

βάση των παραπάνω ποστ βλέπω πως η αγορά είναι ανοιχτή για ένα κράνος μπανιέρας

A little biker...
Εικόνα A little biker...
Απών/απούσα

fantasmamore wrote:
theodore wrote:
20000 θάνατοι το χρόνο από ατυχήματα στο μπάνιο στη Βόρειο Αμερική.

Μπανιέρες - Γουρούνια - Δολοφόνοι!


A little biker...
Εικόνα A little biker...
Απών/απούσα

lefkal wrote:
λολ Γιατί κάποιος που δε φοράει κράνος (μεγιιά του με χαρά του) προσπαθεί να πείσει όλο τον κόσμο ότι είναι άχρηστο? Οκ δε φοράς καλά κάνεις οι άλλοι τι σου φταίνε?

Mα ναι! Έλεος δηλαδή! Αλλά ξέρεις τί; Είναι σαν τους καπνιστές που αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι το τσιγάρο δεν κάνει κακό. Χροοοοοοοοοονια κάπνιζα και επειδή ήθελα να το ξορκίσω το υπερασπιζόμουν. Ζορίστηκα πολύ για να το κόψω. Το να φορέσεις κράνος είναι πολύ πιο απλό. Η αρχή είναι να καταλάβεις πόσο χρήσιμο είναι. Δεν είναι σαν της μηχανής βέβαια, αλλά την δουλειά του θα την κάνει. Εχω πέσει με ποδήλατο σε κατηφόρα χωρίς κράνος και το αποτέλεσμα ήταν διάσειση, ασύστολοι εμετοί, φωτοφοβία και απαγόρευση να βλέπω τηλεόραση, να διαβάζω και να κουράζω τον εγκεφαλο μου για 2 βδομάδες. Φυσικά γλύτωσα τα χειρότερα, αλλά ήμουν απλά τυχερή γιατί ήμουν στο χωριό μου και έπεσα με το κεφάλι σε χώράφι δίπλα απο τον δρόμο και όχι στην άσφαλτο, όπου τα αποτελέσματα θα ήταν πολύυυυ διαφορετικά

Kwstis34
Εικόνα Kwstis34
Απών/απούσα

A little biker... wrote:
...και απαγόρευση να βλέπω τηλεόραση

αυτό, καλό θα ήταν να μας το απαγόρευαν σε όλους οι γιατροί!

A little biker...
Εικόνα A little biker...
Απών/απούσα

Πες το ψέματα! Αλλά ξέρεις πώς είναι για δύο εβδομάδες να μην μπορείς να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ; Είχα φρικάρει! Και δεν είχε και καλό καιρό να πεις ότι θα πήγαινα και καμία βόλτα. Πραγματικά εγώ που δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση, παρακαλούσα να έρθει η ώρα να την ανοίξω!

kv
Εικόνα kv
Απών/απούσα

δεν περίμενα τόσες απαντήσεις!!!

αυτό που παρατηρώ είναι πως μια πολυ απλή κίνηση που δεν έχει καμία σχέση με ξεβόλεμα καθώς απλή συνήθεια και η ζώνη και το κράνος και τα φώτα, ο Έλληνας την μετατρέπει σε αμπελοφιλοσοφία. Μπλέκεται η αριστερά, η ελευθερίες κλπ. Ασυναρτησίες τις λέω γω.

Σε όσους με ελαφρά την καρδιά λένε αυτά που λένε τους λέω ότι πολύ θα ήθελα να πίνω μπύρες ακόμα με όλα τα φιλαράκια που χάσαμε τόσα χρόνια στους δρόμους από ένα πέσιμο, μια νύστα, το λάθος κάποιου από εμάς. Και τα σπίτια τους δεν θα είχαν κλείσει για ένα κράνος, μια ζώνη, ένα φωτάκι. Γελοίο δεν είναι?

contact