Το άσπρο σχέδιο για τα ποδήλατα ( Πρόβος Άμστερνταμ 1966 )

Μια μικρή συμβολή στην κινηματική ιστορία του ποδηλάτου: Μετάφραση του κειμένου που μοίρασαν οι Πρόβος για το άσπρο σχέδιο για τα ποδήλατα και η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση εισαγωγής της ιδέας χρήσης δωρεάν ποδηλάτων.
Αναδημοσίευση από το "Πεζοδρόμιο" Νο9 "Πρόβος Άμστερνταμ '65" εκδόσεις Διεθνή Βιβλιοθήκη, cahiers d' etudes antiautoritaires.

Το άσπρο σχέδιο για τα ποδήλατα

Κάτοικοι του Άμστερνταμ!

Η τρομοκρατία της ασφάλτου, πού ασκεί πάνω μας η μηχανοκίνητη μπουρζουαζία, κράτησε αρκετά. Καθημερινά θυσιάζονται ανθρώπινες υπάρξεις σ' αυτό το νέο είδωλο των ηλιθίων: το αυτοκίνητο. Το λιβάνι του νέου θεού είναι το μονοξείδιο του άνθρακα κι η ασφυξία, οι εικόνες του είναι οι χιλιάδες μολυσμένοι δρόμοι και πλατείες.
Το σχέδιο των Πρόβος για τα ποδήλατα θα μας απελευθερώσει από το αυτοκινητιστικό τέρας. Οι Πρόβος προτείνουν το «άσπρο ποδήλατο» σαν ένα κομμάτι κοινής ιδιοκτησίας.
Τό πρώτο «άσπρο ποδήλατο» θα το παρουσιάσουμε στον τύπο και στο κοινό την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 3 μ.μ. στο άγαλμα του Lieverdje του εθισμένου καταναλωτή, στον Spui.
Το «άσπρο ποδήλατο» δεν είναι ποτέ κλειδωμένο. Το «άσπρο ποδήλατο» είναι το πρώτο ελεύθερο κοινοτικό μεταφορικό μέσο. Το «άσπρο ποδήλατο» είναι μια πρόκληση ενάντια στην καπιταλιστική ατομική ιδιοκτησία.
Το «άσπρο ποδήλατο» μπορεί νά τό χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε το χρειάζεται. Αφού το χρησιμοποιήσει πρέπει μετά να το αφήσει για κάποιον άλλον. Θα υπάρξουν κι άλλα, όλο καί περισσότερα «άσπρα ποδήλατα» μέχρι που να υπάρχουν αρκετά για όλους, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως ο κίνδυνος του αυτοκινήτου. Το «άσπρο ποδήλατο» είναι ένα σύμβολο απλότητας και καθαριότητας σε αντίθεση με τη σπατάλη και τη βρώμα του εξουσιαστικού αυτοκινήτου. Μ' άλλα λόγια

Ένα ποδήλατο είναι κάτι, αλλά σχεδόν τίποτα.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι