φως με δυναμο

9 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
kostas18
Απών/απούσα

Θελω να βαλω φως με δυναμο στο ποδηλατο μου αλλα εχω πηρουνι με σουστα θα υπαρχει προβλημα η οχι; αν οχι κανενα μαγαζι να με προτεινεται;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

Κώστα καλημέρα,

θα σου πρότεινα δυναμό που τρέχει μέσα στη λήμνη, σαν το εξής, φτιαγμένο από
αλουμίνιο. Μολονότι είναι πανάκριβο, λειτουργεί μια χαρά.

https://www.bike-components.de/en/Shimano/XT-Nabendynamo-DH-T780-1N-p40190/

Το κανονικό δύναμο σου κατατρώει τις λάστχες ή τις τζάντες.
Καλή επιλογή.

Σας εύχομαι κάθε καλό

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Οπως σου ανεφερε και η Κωστάνζα, αν θελεις να ξεμπερδεψεις μια και καλη με το ζητημα του δυναμο, καλο θα ηταν να στραφεις σε δυναμο κεντρου.
Ειναι η πιο αποτελεσματικη, λειτουργικη, και με αντοχη σε βαθος χρονου λυση, χωρις τα προβληματα των πλευρικων δυναμο ("bottle" dynamo).
Eιναι βεβαια πιο ακριβη λυση, αλλα την πληρωνεις μια φορα και ξενοιαζεις.
Και δουλευει παντα. Βρεξει-χιονισει.
Σε αντιθεση με τα πλευρικα δυναμο, που για να δουλεψουν σωστα πρεπει να ειναι απολυτα ευθυγραμμισμενα με την ακτινα του τροχου, ο τροχος πρεπει να ειναι καλα ακτινολογημενος, και το λαστιχο -πανω στο οποιο δουλευει το πλευρικο δυναμο- χωρις ατελειες και τελεια τοποθετημενο στη ζαντα.
Και βεβαια οταν βρεχει, η οταν βραχει το λαστιχο, συνηθως το πλευρικο δυναμο δεν λειτουργει αλλα γλυστραει πανω στο πλαϊ του λαστιχου.
Τα οικονομικοτερα και παραλληλα αξιοπιστα δυναμο ειναι αυτα της Shimano:
https://www.bike-components.de/en/Shimano/Nabendynamo-DH-3N72-p20545/
https://www.bike-components.de/en/Shimano/Nabendynamo-DH-3N80-p17322/
https://www.bike-components.de/en/Shimano/XT-Nabendynamo-DH-T780-p30868/
Υπαρχει κι αυτο το σχετικα φθηνο δυναμο κεντρου της Shimano:
https://www.bike-components.de/en/Shimano/Nabendynamo-DH-3N31-QR-p38472/
αλλα δεν θα σου το προτεινα γιατι δεν εχει την αποδοση και κυριως την αξιοπιστια που εχουν τα υπολοιπα δυναμο που παραθετω πιο πανω.
Για να τοποθετηθει ενα τετοιο δυναμο στον μπροστα τροχο του ποδηλατου σου, θα πρεπει να πλεξεις απο την αρχη το δυναμο με καινουριες ακτινες (οι παλιες αποκλειεται να ταιριαζουν σε μηκος) στην υπαρχουσα ζαντα σου (αν βεβαια η ζαντα ειναι σε καλη κατασταση και καποιας ποιοτητας ωστε "να το αξιζει").
Το οτι το ποδηλατο σου εχει μπροστα πηρουνι με αναρτηση, δεν αποτελει προβλημα σε καμμια περιπτωση, ουτε επηρρεαζει σε κατι την λειτουργια η την τοποθετηση του δυναμο κεντρου.
Τα δυναμο που παρεθεσα παραπανω, προοριζονται για τροχους που λειτουργουν με φρενα τυπου V-brakes.
Αν το ποδηλατο σου αντι για V-brakes εχει δισκοφρενα, υπαρχουν εκδοσεις των ανωτερω δυναμο με υποδοχες για δισκους.
Και βεβαια, εκτος απο δυναμο, θα πρεπει να αγορασεις και καποιο συγχρονο καλο φως (συνηθως πια ολα τα καλα φωτα χρησιμοποιουν λαμπες τυπου LED), ετσι ωστε να εχεις φως οχι μονο για να σε βλεπουν οι οδηγοι των αλλων οχηματων το βραδυ, αλλα και να βλεπεις καλα στο σκοταδι, ειτε στην πολη, ειτε στην εξοχη, στο βουνο, κλπ.
Αυτα συνοπτικα για να παρεις μια ιδεα, και να μπεις στο πνευμα.
Αν εχεις αλλες αποριες, ρωτας πλεον πιο συγκεκριμενα πραγματα.

kostas18
Απών/απούσα

Σας ευχαριστω παρα πολυ και τους δυο

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Και εάν σού αρέσουν οι κατασκευές,
http://www.podilates.gr/node/38647
(δες τους συνδέσμους στην αρχή)

Προειδοποίηση: Δύσκολος δρόμος, αλλά υπέροχος και θα καταλήξεις με λύσεις που θα υπερέχουν παρασάγκας από οτιδήποτε μπορείς να βρεις στο εμπόριο.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

δες το αλλιώς, δηλαδή όπως είναι:
-> δυναμό παλιού τύπου = ΜΗΝ μπλέξεις, ΔΕΝ αξίζει ον κόπο και το κόστος. Αν θέλεις να μείνεις σε τέτοιου budget λύση, πάρε τυπικά φώτα με μπαταρίες, πάρε καλές επαναφορτιζόμενες, καλό φορτιστή και ξενοιάζεις.
-> Αν θέλεις φώτα για πολύωρη νυχτερινή ποδηλασια στην άκρη του πουθενά, για πολυήμερα ταξίδια, για πολύωρα νυχτερινά brevets, η λύση είναι πλεγμένος τροχός με hub δυναμό. Δες το σαν επένδυση στο χρόνο. Ποδήλατα θα αλλάξεις, τέτοιο τροχό τον κρατάς. Άλλης ποιότητας και έντασης φως. Δεν συκγρίνεται με τα τυπικά φώτα μπαταρίας. Βέβαια, το κόστος είναι σημαντικό.
Χοντρικά υπολογίζω κανα 200αρι για ΟΛΟΚΛΗΡΟ νέο πλεγμένο τροχό + φως (χωρίς ελαστικό, σαμπρέλα, φακαρόλα).

Αν οι ανάγκες σου δεν δικαιολογούν τέτοιο κόστος, φαντάσου ότι ένα αξιόλογο σετ δυνατό φως μπροστά + μπαταρίες + φορτιστής, κοστίζει γύρω στο 60-70αρι
(και πολύ λιγότερα, αν οι ανάγκες είναι περιορισμένες)

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

Έχοντας συζητήσει με πολλούς ποδηλάτες σχετικά με τα διάφορα φώτα, αλλά και έχοντας χρησιμοποιήσει διάφορες λύσεις, έχω τις εξής παρατηρήσεις.

Πολύ σημαντικό (αν όχι σημαντικότερο) είναι το φως που χρησιμοποιείς να έχει την κατάλληλη δέσμη/ διάχυση που να καλύπτει το πλάτος του δρόμου, ή έστω ένα μεγάλο μέρος του. Δεν είναι δηλαδή σκόπιμο να έχεις ένα δυνατό φως καρφί που δεν φωτίζει παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι του δρόμου. Και τέτοια δυστυχώς είναι τα περισσότερα που αγοράζουμε από ebay/dealextreme etc. καθώς ο σχεδιασμός τους δεν είναι γιά ποδηλατική χρήση.

Σημαντικότερο από όσο ίσως πιστεύει κανείς αποδεικνύεται στην πράξη,το γεγονός πως τα φωτα με δυναμό είναι παντα εκεί όταν χρειάζεται. Δεν χρειάζεται να έχεις θυμηθεί να αλλάξεις (ή να φορτίσεις) μπαταρίες, τα τα έχεις πάρει μαζί σου, να τα έχεις βγάλει γιά να μην τα κλέψουν.

Η δική μου προτίμηση είναι μάλλον φανερή ! Θεωρώ πως γιά κάποιον που μετακινείται συχνά με το ποδήλατο, το φως με δυναμό είναι μονόδρομος.
Αναφορικά με το κόστος.... Ένα φτηνό σιμάνο δυναμό (πρακτικά το ίδιο αξιόπιστο με τα ακριβότερα, με μεγαλύτερη αντίσταση σε λογικά όμωβς πλαίσια)κοστίζει 25 με 30 ευρώ. Οι ακτίνες άλλα πέντε και το πλέξιμο ακόμη είκοσι. Δεν είναι τζάμπα, αλλά ούτε και απαγορευτικά. Αν δε το δείτε και λιγάκι οικολογικά (προσωπικά δεν πολυγουστάρω τις μπαταρίες)....

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Και γω αυτής της γνώμης είμαι για το δυναμό, έχοντας δοκιμάσει πολλά.

Με λιγότερα από 100 ευρώ μπορείς να φτιάξεις ένα σύνολο ρόδα+κιτ+φως κανόνι, και με "υποδομή" δηλαδή να έχεις ηλεκτρική αυτάρκεια. Αλλά θέλει να παίξεις αρκετά με τα ηλεκτρονικά.

Αν κάποια στιγμή υπάρξει διάθεση, θα μπορούσε να γίνει ένα σχετικό DIY σεμινάριο μετάδοσης γνώσεων και εμπειρίας.

> edit
Το φτηνό δυναμό διαφέρει βασικά από το ακριβότερο ότι έχει κακές φλάντζες, οπότε μπαίνει βρώμα. Αν το σερβίρεις συχνά, θα σου κρατήσει χρόνια. Τα κακά νέα, ότι αυτό το σέρβις είναι δυσκολούτσικο (περίπλοκα κομμάτια).

kostas18
Απών/απούσα

Ολα καλα . τωρα τι γινεται εγω ειμαι απο θεσσαλονικη και για το πλεξιμο μαλλον θα δυσκολευτο να βρω καποιο μαγαζι αν βρω εχει καλος αν οχι και οι φακοι με μπαταριες κανουν καπως αν βρεθει καποιο μαγαζι μια οικονομια ενος μηνα και μετα επιτελους δυναμο