Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Eurovelo

9 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Dimko
Εικόνα Dimko
Απών/απούσα

Συντονιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών δημιουργείται στην Ελλάδα για το φιλόδοξο δίκτυο ποδηλασίας.

Εγκρίθηκε η αίτηση που κατέθεσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) για την λειτουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo.
Στην αίτηση που υποστήριξε η ΓΓ Τουρισμού συμμετείχαν επίσης η ΜΚΟ «Φίλοι του Ποδηλάτου – Αθηνών», η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και ο Τομέας Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου θα είναι ο συντονισμός των διαδρομών, σύμφωνα με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo, η αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, ο σχεδιασμός και άσκηση πίεσης για τις απαραίτητες βελτιώσεις και η παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών. Επίσης, ο συντονισμός των εθνικών προτύπων (ή άσκηση πιέσεων για εθνικά πρότυπα, εάν είναι απαραίτητο) προκειμένου να ενσωματωθούν στους πίνακες πληροφοριών για τις διαδρομές Eurovelo, σύμφωνα με το εγχειρίδιο σήμανσης Eurovelo. Στον τομέα της επικοινωνίας, το Εθνικό Κέντρο θα αναλάβει την πληροφόρηση σχετικά με το δίκτυο Eurovelo σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών δικτυακών τόπων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης) και την ενσωμάτωση σε εθνικό επίπεδο των διαδρομών Eurovelo σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγοί διαδρομών.

Το EuroVelo μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 5δις. € κάθε χρόνο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέροντας ένα ποιοτικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Ήδη τον προηγούμενο μήνα, σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, εγκαινιάσθηκαν οι δύο νέες γραμμές του Eurovelo και πάνω από 10.000 χιλιόμετρα προστέθηκαν στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Ποδηλατοδρόμων. Οι δύο νέες διαδρομές που προστέθηκαν στο δίκτυο είναι:

- το περίφημο Iron Curtain Trail στα ίχνη του σιδηρού παραπετάσματος (EV13), το οποίο εκτείνεται σε πάνω από 9000 χιλιόμετρα και διασχίζει 20 χώρες, διασχίζοντας τα απομεινάρια του σιδηρού παραπετάσματος που χώριζε την Ευρώπη για σχεδόν μισό αιώνα και
- η διαδρομή του Ρήνου (EV15) που εκτείνεται από την Ελβετία, μέσω Γερμανίας και Γαλλίας προς τις Κάτω Χώρες, μια καταπληκτική τουριστική διαδρομή με θέα από κάστρα και αμπελώνες κατά μήκος του.

Το δίκτυο των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo αποτελείται πλέον από 14 διαδρομές. Την Ελλάδα διασχίζουν 3 ποδηλατικές διαδρομές Eurovelo:

- από τα Ανατολικά στα δυτικά, είναι η Μεσογειακή Οδός EV8, (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει στην Αθήνα.
από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV 11 (5,964 χλμ) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει στην Αθήνα και
- η νέα διαδρομή EV 13 (6,800 χλμ) που ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου στην αρχική της σχεδίαση καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική διαδρομή.

Το συνολικό δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

http://ecology-salonika.org/2010/11/19/all-roads-lead-to-eurovelo/
http://www.eurovelo.org

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
jasonito12
Απών/απούσα

Θα ηθελα να ρωτησω για υπαρχουσες ποδηλατικες εκδρομες στην Ευρωπη.Ενδιαφερομαι για μια σχετικα μεγαλη που να περιλαμβανει ποδηλασια σε πολλες χωρες.Εχω ακουσει για το προφανως πιο καταλληλο της περιπτωσεως προγραμμα το eurovelo αλλα 8α ηθελα αν ειναι δυνατον να με διαφωτισετε περισσοτερο πανω στο συγκεκριμενο θεμα

Ιασονας

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Δείτε και http://www.podilates.gr/node/24435

@jasonito12
Ποιες είναι οι απορίες που έχεις;; Δες στο http://www.eurovelo.org όπου θα βρεις χάρτες για διαδρομές και πολλά άλλα θέματα που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα.
Ισχύουν όλες οι διαδρομές του χάρτη, οι οποίες είναι επιλεγμένες με ποδηλατικά κριτήρια και έχουν σήμανση για ποδηλάτες, εκτός από τη διαδρομή που φαίνεται οτι περνάει από την Ελλάδα, η οποία είναι ανύπαρκτη. (έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για τμήματα της ελληνικής διαδρομής, αλλά...)

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

......................με ποδήλατο.

http://www.travelstyle.gr/periplanitheite-se-oli-tin-ellada-me-podilato/

Την Ελλάδα διασχίζουν τρεις Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (Eurovelo διαδρομές EV8, EV 11 and EV 13) που σας καλούν να τις γνωρίσετε. Από τα Ανατολικά στα δυτικά, θα συναντήσετε την Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα.

Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (5,964 χλμ.) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, ενώ η νέα διαδρομή EV13 (6,800 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα, από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού.

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

................................όσα διάβασα,έχουμε αλλαγή συντονιστή για την Ελλάδα.

Μια σημαντική συνεργασία για τον τομέα του τουρισμού και της βιώσιμης κινητικότητας στη χώρα μας επισημοποιήθηκε πρόσφατα, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (ECF), ως φορέα διαχείρισης του EuroVelo, και του ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο ως Εθνικού Συντονιστή του EuroVelo στην Ελλάδα.

Μεταξύ των δύο οργανισμών υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo και στην Ελλάδα.

http://citiesforcycling.gr/eurovelo-greece

http://eurovelo.gr/el/

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Ας ελπίσουμε  λοιπόν οτι οι νέοι Συντονιστές του eurovelo στην Ελλάδα θα προωθήσουν επιτέλους την τουριστική ποδηλασία στη χώρα μας με πρακτικές και μακροπρόθεσμες ενέργειες και δεν θα αρκεστούν σε λόγια και έργα του αέρα... 

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Για μια ελπίδα ζούμε. wink grin

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Ο γλύπτης Ζογγολόπουλος, γύρω στα 100 του,  όταν τον ρώτησε η δημοσιογράφος "τι κάνετε;" απάντησε "σχέδια".
Όταν τον ρώτησε "τι σχέδια;", εκείνος της είπε "για το μέλλον, τι άλλο;"

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

Ο Δήμος Θηβαίων υποστηρίζοντας το Project «Bike is the answer» που διοργανώνεται από την
άτυπη ομάδα νέων Youth Active Minds (YAM) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα European
Solidarity Corps, με τη συνεργασία του Εθνικού Συντονιστή Eurovelo για την Ελλάδα, θα φιλοξενήσει την εν λόγω διοργανώτρια ομάδα στη Θήβα, η οποία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση
στην Κεντρική Πλατεία την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 19:30 .

Η ομάδα Youth Active Minds θα ξεκινήσει το ταξίδι της με ποδήλατα στις 20 Ιουλίου και για 9
ημέρες (διαδρομή από Χαλκίδα έως τις Ράχες Λαμίας) αλληλεπιδρώντας σε όλη τη διαδρομή με την
τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς τους πολίτες και περιλαμβάνει:
• Παρουσίαση της ποδηλατικής διαδρομής Eurovelo 11 και των ευκαιριών που δίνει
από την Έφη Τριαν
• Παρουσίαση των προγραμμάτων Erasmus+ για την Νεολαία και Solidarity Corps
από τον Αλέξανδρο Καραγιώργο
• Παιχνίδι Πόλης από τον Γιώργο Κακούρη. Για το παιχνίδι πόλης οι συμμετέχοντες
θα χωριστούν σε ομάδες και η κάθε ομάδα θα πάρει ένα χαρτί αποστολών. Η ομάδα που θα
εκτελέσει πιο γρήγορα όλες τις αποστολές κερδίζει.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη του ποδηλάτου ως ένα εναλλακτικό, υγιεινό,
οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και γόνιμο προς επένδυση μέσο μετακίνησης, η πληροφόρηση των πολιτών για τις ευκαιρίες που προσφέρουν στους νέους αντίστοιχα
προγράμματα(ανταλλαγές στο εξωτερικό πλήρως χρηματοδοτούμενες, επιδοτούμενη εθελοντική
εργασία στο εξωτερικό, χρηματοδότηση δράσεων τοπικού χαρακτήρα) και η ενημέρωση της
τοπικής κοινωνίας για τη διαδρομή Eurovelo 11, μιας ποδηλατικής οδού που συνδέει την Αθήνα με
την Φινλανδία.

http://asopichos.gr/wp-content/uploads/2019/07/%CE%A0%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%82.png

http://asopichos.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF/

contact