Αγαπητά μέλη του φιλόξενου ποδηλατικού φόρουμ,
Στη φωτό βλέπετε το ελεύθερο ενός Raleigh στο οποίο αποφάσισα να ξαναδώσω ζωή μετά από χρόνια παραμέλησης. Δυστυχώς, ο απηρχαιωμένος κεντρικός μηχανισμός του (TDC) αφαιρείται με έναν ειδικό εξωλκέα τριών δοντιών που έχει αποσυρθεί από την αγορά εδώ και δεκαετίες. Τον βρήκα μεταχειρισμένο σε ένα αμερικάνικο σάιτ με 30 ευρώ (μαζί με τα έξοδα αποστολής), αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να το πετάξω όπως είναι στα σκουπίδια και να το αντικαταστήσω με ένα καινούργιο σύστημα ταχυτήτων. Οπότε, οι ερωτήσεις μου είναι:
1. Πώς μπορώ να βγάλω ολόκληρο αυτό το μαραφέτι από τον άξονα χωρίς τη βοήθεια του δυσεύρετου εξωλκέα και χωρίς να κάνω ζημιά στον τροχό;
2. Μπορείτε να μου προτείνετε "συμβατούς" (δεν ξέρω αν έχει νόημα αυτή η λέξη εδώ) αντικαταστάτες που θα μπορούσαν να στερεωθούν πάνω στο original κέντρο και να "συνεργαστούν" με ένα δισκοβραχίονα Nervar 2 δίσκων;
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
![]() | 221.21 KB |
![]() | 140.73 KB |
![]() | 150.1 KB |
..αποτι βλεπω αν εξαιρεσω την σκουρια το ελευθερο φαινεται ολοκαινουριο κ με ελαχιστη χρηση.γυριζει?ακουγεται η καστανια του?λαδωσε το κ δες πως λειτουργει.αθανατα εξαρτηματα..τα σημερινα ειναι βουτυρενια.. τεσπα.
Αν ήμουν στη θέση σου και ήθελα να κρατήσω το κέντρο και το ελεύθερο, θα έφτιαχνα ένα μόνος μου, από σιδερένιο σωλήνα, που θα τρίμαρα την άκρη ώστε να δημιουργήσω τις προεξοχές.
Οι απαντήσεις σας με έπεισαν ότι η αντικατάσταση του original ελεύθερου με καινούργιο θα ήταν μέγα λάθος, αφού τα γρανάζια του περιστρέφονται στην εντέλεια και ακούω την καστάνια να κελαηδάει. Οπότε αλλάζω γραμμή πλεύσης και το κρατάω. Όπως με συμβούλευσε ένας φίλος συμφορουμίτης, θα πάω στον Αλτιπαρμάκη σήμερα μήπως και βρω τον ιδιόμορφο εξωλκέα.
Αν δεν τον έχει, θα πάω στη λύση που μου προτείνεις φίλε Στέλιο. Επειδή όμως το ποδήλατο έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα τις μέρες της δόξας του, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει μία ιδιοκατασκευή από σιδερένιο σωλήνα να κερδίσει στην κόντρα που θα βρει από το (λογικά αρκετά σφιχτό) ελεύθερο χωρίς να κάνει ή να πάθει ζημιά.
Εδώ είναι ο κανονικός εξωλκέας που βρήκα στο αμερικάνικο σάιτ: http://www.bicycletool.com/clustertoolfortdcfreewheel.aspx
Δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά, αλλά δεν βλέπω λόγο να μη το προσπαθήσεις. Αν είναι χοντρό το σίδερο και έχεις μεγάλο μοχλό ή πρόσβαση σε μέγγενη, δεν βλέπω λόγο να μη μπορεί να γίνει.
http://i769.photobucket.com/albums/xx331/Blackstridaaustria/freewheel%20...
Έχω δει ελεύθερο να βγαίνει με σφυριές και καλέμι. (Δεν θα το συνιστούσα).
Ακολούθησε τον οδηγό μου, δουλεύει μια χαρά και δε χρειάζεται κανένα ειδικό εργαλείο.
http://www.podilates.gr/node/18675
Τελικά βρήκα στου Καλλιώρα έναν τρίδοντο εξωλκέα που έκανε τέλεια εφαρμογή, αφού πρώτα πέρασα από Άλτι (τι χάρντκορ μαγαζί! που παρεμπιπτόντως δε βρίσκεται στο 20 όπως διάβασα σε κάποια παλιότερη ανάρτηση εδώ, αλλά σε ένα μικρότερο νούμερο της Αριστοτέλους το οποίο δε συγκράτησα) και Τσιμπίδη. Επιτέλους το ελεύθερο... απελευθερώθηκε αναίμακτα και το πρότζεκτ συνεχίζεται. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Στην πρώτη φωτό της πρώτης ανάρτησης (δεν ξέρω πώς μπορώ να φέρω τις εικόνες εδώ
), το "ελευθερωμένο" κέντρο. Στη δεύτερη, το απελευθερωμένο ελεύθερο που "φοράει" το εργαλειάκι που το ξεσφήνωσε (5 ευρώ).