
Παιδιά χαίρετε,
δεν ξέρω πως μάθατε τα αρχαία εσείς· γιαυτό σας αναφέρω από την κριτική έκδοση Οξφόρδης·
Τῶν δὲ δὴ τεττάρων ἓν ὅλον ἕκαστον εἴληφεν ἡ τοῦ κόσμου σύστασις. ἐκ γὰρ πυρὸς ὕδατος τε καὶ ἀὲρος καί γῆς συνέστησεν αὐτὸν ὁ συνιστάς,[...]
Πλάτωνος Τίμαιος 32c5.
Ειδατε τους τόνους;;
Σαυτόν το διάλογο ο Τίμαιος εξηγείται για το πως έγινε ο κόσμος· τη σφαίρα παρισταίνει ο πενταγω-δωδεκάεδρος, τη γή ο κύβος, το ὕδωρ ο ικοσάεδρος, τον αέρα ο οχτάεδρος και το πύρ ο τετράεδρος.
Κεντρικό ρόλο παίζουν από τη μια η χώρα κι από την άλλη η ανάγκη.
Σας εύχεται όλα τα καλά
τὸ ἀλαζονικὸ φιλελληνικὸ κορίτσι
Categories:
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Αγαπητό φιλέλλην κορίτσι, αν θέλεις να μάθεις πιο ενδιαφέροντα αρχαία, άφησε Πλάτωνα και Τίμαιο και διάβασε κανέναν Επίκουρο.
αγαπημένη η άλλη Ελλάδα, θα το αναλάβω για να προχωρήσω.
Ευχαριστώ πολύ κι όλα τα καλά
ΕΤΣΙΓΡΑΦΟΝΤΑΝΤΑΡΧΑΙΑΕΛΛΗΝΙΚΑ....όλα τα υπόλοιπα είναι ερμηνείες και διαθλάσεις..αυτά που έχουμε μάθει,είναι από αυτούς που προσπάθησαν να τα "διασώσουν";...με τις απαραίτητες στρεβλώσεις και σαλτσούλες του κάθε αρχαιοσώστη βυζαντινού γραμματικού...για να δέσει και να γίνει ευκολοχώνευτη η σούπα..για να πάρει μετά την εργολαβία και τα δικαιώματα η οξφόρδη..
..
Αγαπητή Κωστάντζα, τα αρχαία Ελληνικά δεν γραφόντουσαν μόνο όπως τα βλέπουμε σήμερα χαραγμένα στις αρχαίες μαρμάρινες πλάκες. Εκεί για πρακτικούς λόγους τα χάραζαν πραγματικά έτσι. Στις υπόλοιπες μεθόδους γραφής (πάπυροι κυρίως) θα τα βρούμε γραμμένα ΚΑΙ έτσι όπως τα έγραψες εσύ. Το κακό είναι πως οι πάπυροι δύσκολα διασώζονται μετά από 5,000 χρόνια (λόγω κυρίως της φύσης τους και της αντοχής της έναντι στη φυσιολογική φθορά) και δεν μπορούμε να τους δούμε εύκολα, σε αντίθεση με τα μαρμάρινα μνημεία. Πάντως, ένα παράδειγμα παπύρου μπορεί να δει κανείς στην παρακάτω φωτογραφία:
Ένα ανάγνωσμα που σου συστήνω είναι το περίφημο «Παλίμψηστο του Αρχιμήδη» από τους ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς μελετητές (οι οποίοι και έχουν στην κατοχή τους το παλίμψηστο και το μελετούν) Reviel Netz, Stanford University, California, William Noel, The Walters Art Museum, Baltimore, Nigel Wilson, University of Oxford και Natalie Tchernetska.
Στο βιβλίο αυτό (που αποτελεί μία γενικότερη μελέτη των συνθηκών συγγραφής του παλίμψηστου αλλά και γενικότερης ιστορικής καταγραφής διαφόρων εποχών έως και τον εικοστό αιώνα) ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ τρόπο διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το ποιοι είναι-ήταν οι πραγματικοί «σκοταδιστές» σε διάφορες εποχές και ποιοι όχι. Είναι συναρπαστικό σε αυτό το βιβλίο το πως κάποια πράγματα που στην αρχή του δείχνουν να είναι απαράδεκτα, γίνονται στη συνέχεια κατανοητά και φαίνεται το ΓΙΑΤΙ και το ΠΩΣ έγιναν.
Εγώ το διάβασα μεταφρασμένο στα Ελληνικά, το πρωτότυπο (γραμμένο στα Αγγλικά) μπορείς να το δεις εδώ.
οι τόνοι εφευρέθηκαν τον 2ο-3ο π.χ αιώνα από τον Αριστοφάνη τον Βυζάντιο.. και χρησιμοποιούνταν κυρίως σε φιλολογικά κείμενα.. να σκεφτείς πως τόνιζαν στην αρχή όλες τις συλλαβές .. τελείως ακανόνιστα και αυθαίρετα.. δεν γράφανε με τόνους οι αρχαίοι, άλλο το τι κάνουμε εμείς.. η δε μικρογράμματη γραφή εμφανίζεται πολύ αργότερα ουσιαστικά στο βυζάντιο.. 9ο-10ο μ.χ..
όταν δε βλέπεις κείμενο με τόνους που να το χρονολογουν πιο παλιά από τον 2ο-3ο π.χ αιώνα...και μάλιστα σε πάπυρο.. κάποιο λάκκο κρύβει η φάβα...
Καμιά ΕΓΚΥΡΗ απόδειξη γι' αυτό πατριώτη έχουμε ή να το θεωρήσουμε σωστό αξιωματικά;
ξεκίνα από δω...
εδώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλόλογοι στη διδασκαλία..που ουσιαστικά απωθούν τους μαθητές, από την εκμάθηση των αρχαίων εξαιτίας των τόνων..με πολλά χρήσιμα λινκ..
Η πρώτη σου «απόδειξη» λέει στο πάνω πάνω μέρος: Αυτό το λήμμα παρουσιάζει το θέμα από ελληνική οπτική γωνία ή δίνει δυσανάλογο βάρος στην ελληνική πτυχή ενός παγκόσμιου θέματος.
Προσπαθήστε να το ανασκευάσετε ή και να προσθέσετε πληροφορίες έτσι ώστε να καλύπτει πληρέστερα και περισσότερο ουδέτερα το θέμα.
Παρακαλούμε δείτε τη σχετική συζήτηση στη σελίδα συζήτησης του λήμματος.
Άρα πάει αυτό. Πως μπορεί κανείς να στηριχθεί σε κάτι που ξεκινάει με αμφισβήτηση του ίδιου του εαυτού; Πάμε παρακάτω.
Ο σύνδεσμος αυτός προέρχεται μεν από το σχολικό δίκτυο, ΟΧΙ όμως από τον επίσημο ιστοχώρο αλλά από κάποιους χρήστες του. Περιέχει δηλαδή τις προσωπικές απόψεις δύο καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Σεβαστές απόλυτα οι απόψεις τους, απέχουν όμως μακράν να θεωρηθούν αποδείξεις αφού δεν περιέχονται στοιχεία μελέτης πουθενά στο κείμενο.
Δεν είμαι ιστορικός, μηχανικός είμαι. Αν κάποιος μου ζητήσει αποδείξεις για κάτι (σε επιστημονική βάση του γνωστικού μου πεδίου) θα του δώσω κάποιο σύνδεσμο από εδώ (για παράδειγμα). Υποθέτω το ίδιο ισχύει και στις λοιπές επιστήμες. Ακόμα και ο θείος Αλβέρτος έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1922 να γίνει έκλειψη σελήνης για να μετρηθεί πειραματικά η αξία της θεωρίας του και να γίνει μετά διάσημος
.
Δεν θέλω λοιπόν να σε στεναχωρήσω, αλλά τα παραπάνω αποτελούν (ως τώρα) τις απόψεις σου (και κάποιων άλλων που συμφωνούν πιθανότατα μαζί σου). Σεβαστές απολύτως, ΔΕΝ είμαστε όμως σίγουροι πως είναι και οι σωστές.
το τραβάει ο οργανισμός σου..
δηλαδή για να καταλάβω.... τι επιστημονικές αποδείξεις χρειάζεται.. ένας μηχανικός που διαβασε στα ελληνικά ένα αγγλικό βιβλίο για ένα αρχαίο κείμενο σε πάπυρο...για ένα άσχετο θέμα...αλλά νομίζει ... είναι σχεδόν σίγουρος δηλαδή ...πως τ'αρχαία γράφονταν με τόνους και με μικρά;..
αυτά αγαπητέ δεν είναι οι προσωπικές μου απόψεις, αλλά αλήθειες-δεδομένα της ακαδημαικής κοινότητας μέχρι στιγμής.. οι δικές σου αποδείξεις περί του αντιθέτου ποιες είναι;
θα μπορούσες να κάνεις ένα search και να βρεις πολύ πράμα ... αλλά όχι εσύ...συ είσαι πραγματικός επιστήμονας..
Μουσείο κυκλαδικής τέχνης
Αρχικά, οι τόνοι τοποθετούνταν πάνω σε κεφαλαία γράμματα, τα οποία όμως πλέον γράφονταν με έναν ειδικό τρόπο, που είναι γνωστός ως «επισεσυρμένη» γραφή (χαρακτηριστικά της είναι η στρογγυλοποίηση και απλοποίηση των γραμμάτων και η τάση εξάλειψης των γωνιωδών απολήξεων των κεφαλαίων). Η μικρογράμματη γραφή δεν εμφανίστηκε παρά μόνον στον 7ο αι. μ.Χ., πιθανότατα ως εξέλιξης της «επισεσυρμένης» γραφής. Η ευρύτερη διάδοσή της και η έναρξη χρήσης της σε επίσημα έγγραφα χρονολογείται στον 9ο αι. μ.Χ.
μπαμπινώτης για τους τόνους σε pdf
Τελειώνοντας τα περί τονισμού και προσωδίας, θα πρέπει να γίνει σύντομη
αναφορά το θέμα τής δηλώσεως των τόνων, των τονικών σημείων δηλ. και, επ’
ευκαιρία, των πνευμάτων. Είναι γνωστό, κατ’ αρχάς, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν
σε συνεχή (χωρίς κενά διαστήματα) μεγαλογράμματη γραφή, στην οποία δεν
δηλώνονταν οι τόνοι. (Η μικρογράμματη γραφή, αρκετά εξελιγμένη, εμφανίζεται
μόλις τον 9ο αι. σε βυζαντινά χειρόγραφα βιβλία, ο εξελιγμένος δε τύπος της
φανερώνει ότι η χρήση της θα άρχισε τουλάχιστον έναν αιώνα πριν). Οι τόνοι ως
σημεία (τονικά σημάδια) επινοούνται μόλις στους χρόνους τής Κοινής, τον 2ο π.Χ.
αι.
Αυτοί λοιπόν που τα ξέρουν όλα, καταλαβαίνουν τι τους λέει ο άλλος ή πρέπει αυτός ο άλλος να δίνει διαρκώς εξηγήσεις;
Άραγε οι ελληνιστικοί χρόνοι ανήκουν στο Βυζάντιο; Άραγε όταν λέμε "αρχαία Ελλάδα" αναφερόμαστε μόνο στο 5000 π.Χ. και πριν;
Και τα δύο κείμενα που παρέθεσες δηλώνουν πως οι τόνοι άρχισαν να χρησιμοποιούνται πολύ παλιά. Η μικρογράμματη γραφή είναι προϊόν εξέλιξης της γλώσσας και όχι "σαλτσούλες" όπως έγραψες στην πρώτη σου δημοσίευση. Δεν το λέω εγώ, τα κείμενα που παρέθεσες το λένε.
Κοίταξε λοιπόν τι έγραψες στην αρχή και πως μπέρδεψες το κορίτσι μας το καλό που μαθαίνει Ελληνικά, διάβασε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τα όσα έγραψα, γιατί ανέφερα το "Παλίμψηστο" και άκου που και που και καμία συμβουλή (εγώ ακούω πολλές, προσπαθώ παρόλα τα αντίθετα φαινόμενα να τις εφαρμόζω κιόλας): ΔΕΝ τα ξέρεις όλα. Ούτε εγώ τα ξέρω. Ούτε κανένας μας.
Απίστευτο έτσι; Κι όμως αληθινό!
το κορίτσι σας είναι σε καλό δρόμο.... και είμαι σίγουρος πως αν δώσει σημασία και μελετήσει τα σχόλια και τα λινκ και ας μην γνωρίζει καλά τα νέα ελληνικά... θα μάθει πολλά πράγματα..
η δική σου περίπτωση είναι διαφορετική και ανίατη .. διαφωνείς για να διαφωνείς στο άπειρο.. ξέρεις δε ξέρεις...