Περί λογικής σαφήνειας: τα κρετίνια του ελληνικού δημοσίου (δοκίμιο)

Προειδοποίηση: σύμφωνα με το νόμο η συλλογική εξύβριση/προσβολή δεν τιμωρείται, μόνο η ατομική, συνεπώς δεν δικαιούται κανείς να με εγκαλέσει για την άποψη που εκφράζεται, δικαιούται μόνο να διαφωνήσει, όσο θέλει.

kretinia

Πρώτα πρώτα, το δεδομένο. Την πινακίδα αυτή - ακριβώς αυτή, ίδια, και στο σχεδιασμό και στις διαστάσεις - την έχω δει στους δρόμους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το προφανές λοιπόν είναι, ότι προβλέφθηκε κάποια στιγμή κάποιο κονδύλι για πινακίδες στους ελληνικούς δρόμους με κάποιο είδος προτροπής προς τους οδηγούς να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θα έλεγε κάποιος κατ΄ αρχήν ότι πρόκειται για θετική πρόθεση. Πώς θα μπορούσες να κατηγορήσεις ας πούμε ένα υπουργείο για κάτι τέτοιο. Καλό ακούγεται, καλό φαίνεται. Είναι όμως πράγματι; Ένα λεπτό. Μια τέτοια κίνηση είναι αποδεκτή, αν πρώτα δεχθείς ότι απευθύνεται προς μία χώρα όπου κυκλοφορούν κρετίνοι στους δρόμους. Γιατί αν οι οδηγοί γνωρίζουν τον ΚΟΚ, η πινακίδα που τους προτρέπει να τηρούν κάποια διάταξή του είναι περιττή. Για ένα λεπτό βρε παιδιά. Ο οδηγός μαθαίνει τον ΚΟΚ στο δρόμο; Ο οδηγός πρέπει να γνωρίζει τον ΚΟΚ *πριν* βγει στο δρόμο. Αν είναι να μαθαίνουμε τον ΚΟΚ όταν πιάσουμε το τιμόνι ζήτω που καήκαμε! Φαντάσου τους δρόμους γεμάτους πινακίδες με διατάξεις του ΚΟΚ! Η πρώτη διαφωνία δηλαδή είναι επί της αρχής.

Πάμε όμως και στην ουσία του πράγματος. Ειλικρινά τώρα θέλω να σκεφτείς για λίγο, βλέποντας την πινακίδα αυτή ενώ οδηγείς στο δρόμο, παρατήρησε στιγμιαία την εικόνα, όπως εάν οδηγείς, και πες μου τι έρχεται στο μυαλό σου. Είσαι στο τιμόνι, και δεξιά στο δρόμο υπάρχει αυτή η πινακίδα. Το μάτι πρώτα σκανάρει την πρώτη σειρά των γραμμάτων. Οδηγείτε πάντα δεξιά. Τι λε ρε φίλε, σοβαρά; Δεν το ήξερα αυτό. Πάντα ε; Και αν υπάρχει εμπόδιο δεξιά, δεν θα πάω αριστερά, πού θα πάω; Καλά τώρα σε κουβέντα να βρισκόμαστε βέβαια, εντάξει, γιατί με την αναρχία των πινακίδων που υπάρχει στους ελληνικούς δρόμους που να διαφημίζουν μέχρι και το μπουρδ*λο της κουτσής Μαρίας, σιγά μη δώσεις και πολλή προσοχή στην πινακίδα, δεν είναι και σίγουρο, αλλά άντε και μπήκες στον κόπο να διαβάσεις και να σκεφτείς, να δούμε τι θα βγει. Για την ιστορία η συγκεκριμένη πινακίδα της εικόνας βρίσκεται στη γειτονιά μου ακριβώς πριν από μία επικίνδυνη στροφή και σε διασταύρωση, και με τον επικίνδυνο δρόμο και τους άλλους να έρχονται πάνω σου από δύο κατευθύνσεις σιγά να μη δώσεις σημασία σε πινακίδα δεξιά, προφανώς δηλαδή για ευκολία έβαλαν την πινακίδα στους ίδιους στύλους κάτω από υπάρχουσα πινακίδα για να μην φτιάξουν καινούργια υποστύλωση. Πάντα δεξιά λοιπόν, ωραία. Μετά - αν κάτσεις να διαβάσεις και να αναλύσεις και να σκεφτείς και να φιλοσοφήσεις, λέμε τώρα βρε παιδί μου - σού πετάει ένα "αριστερά". Μάλιστα, ωραία, δέσαμε τώρα, πρέπει δηλαδή να οδηγάω πάντα πηγαίνοντας δεξιά-αριστερά! Και μετά σού πετάει και ένα "μόνο προσπερνάτε", δηλαδή όχι μόνο να πάω πάντα δεξιά αριστερά αλλά να κάνω και μόνο προσπεράσεις!

Χωρίς σημεία στίξης, όπου κάτσουν οι λέξεις, όπου τύχουν, όποιος καταλάβει κατάλαβε, ότι κατάλαβε κατάλαβε. Στην άκρη του δρόμου, ενώ οδηγείς.

Έλα τώρα εσύ και πες μου ρε φίλε, λύσε μου μια απορία σε παρακαλώ. Αυτές οι πινακίδες παράχθηκαν μαζικά. Όπως είπα τις έχω δει σε όλη τη χώρα, κάποιος λοιπόν ή κάποιοι, έκατσε και τις σχεδίασε. Ένας δεν βρέθηκε να πει, μισό λεπτό ρε παιδιά, βάλτε το αλλιώς, έτσι, για να είναι η πινακίδα πιο ευανάγνωστη; Μετά, κάποιος ή κάποιοι τις κατασκεύασαν. Ένας δεν βρέθηκε να πει, ρε σεις τι κάνατε εδώ, διορθώστε λίγο το σχέδιο; Μετά, κάποιοι τις έστειλαν σε όλη τη χώρα, στις κατά τόπους υπηρεσίες. Δεν βρέθηκε ένας να πει, ρε σεις τι μας φέρατε, να κάτσουμε λίγο να τις διορθώσουμε; Μετά, κάποιοι τις έβαλαν στους δρόμους μία μία. Δεν βρέθηκε ένας να πει, ρε σεις τι κάνανε εδώ αυτοί, να διορθώσουμε λίγο να φαίνεται πιο σωστά;

Αν εγώ ως πολίτης που οδηγάω κάθε μέρα σε αυτό το δρόμο και τον υφίσταμαι σε όλη του τη δόξα, πάω και ξηλώσω την κωλοπινακίδα για να προστατέψω και τον εαυτό μου και τους άλλους από την ηλιθιότητα αυτών που σκέφτηκαν πριν από μένα για μένα, που κάθε φορά που περνάω και τύχει και την πιάσει το μάτι μου μού ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, θα με πάνε μέσα για καταστροφή δημόσιας περιουσίας και βάσει ειδικής διάταξης, την οποία έχουν στο πίσω μέρος της πινακίδας, θα αντιμετωπίσω ποινή έως δυο χρόνια. Η γνώμη μου είναι - γνώμη που στηρίζεται στα γεγονότα - ότι εάν αναζητήσεις τα πιο άχρηστα και ηλίθια όντα επάνω σε αυτόν τον πλανήτη, αυτά θα είναι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά λέμε γιατί υπάρχει αυτή η εξωφρενική κατάσταση στους δρόμους, γιατί οι οδηγοί οδηγάνε σαν κοτόπουλα, γιατί η αναρχία των πινακίδων υποβαθμίζει την αντιληπτική ικανότητα των οδηγών, γιατί είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τροχαία, γιατί κάθε χρόνο σκοτώνονται και σακατεύονται στους δρόμους περισσότεροι άνθρωποι από όσους νεκρούς θα είχαμε αν είχαμε πόλεμο.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon kretinia.jpg104.16 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Ainastros
Απών/απούσα

απτο να παραληρείς και να κατηγορεις τους μη αρμόδιους.. για δε βάζεις διακριτικά με κόκκινο χρώμα ενα ποδηλατάκι απάνω στην πινακίδα..για ναποκτήσει νοημα και περιεχόμενο ?

αν μπορεις να τις σουλουπώσεις όλες στην περιοχή σου.. βάζω τα σπρευ..

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

Λαθος το πιανεις το ζητημα...υπηρχε ενα κονδυλι, τι θα το κανουμε σκεφτηκαν οι..αρμοδιοι, κατσε να ρωτησω τον φιλο μου τον...πινακιδα ειπε ενας απαυτους ,τι θα μας φτειαξεις μαυτο το ποσον τον ρωτησαν ,σκεφτηκε (λεμε τωρα ) αυτος ,τους εδειξε αυτο ,ωραιο ειναι ειπαν οι..αρμοδιοι ,ποσα εσυ ποσα εμεις,το παζαρι εγινε ,οι πινακιδες μπηκαν, ολοι ευχαριστημενοι..ολα ταλλα που λες ειναι..αμπελοφιλοσοφιες...για ευρωπαιους...

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

>:D

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
wp