Πως και που να κλειδώσετε το ποδήλατό σας

Συγχαρητήρια έχετε μια καλή κλειδαριά για να κλειδώσετε το ποδήλατο σας, αλλά αυτό δεν αρκεί ο τρόπος που θα το κλειδώσετε είναι το ίδιο σημαντικός.

Κλειδώνουμε πάντα
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό ποδηλάτων που κλέβονται (σε χώρες που έχουν τέτοιες στατιστικές) είναι ξεκλείδωτα.(σύμφωνα με στατιστική του site μας 36 στα 213 ποδήλατα που κλάπηκαν ήταν ξεκλείδωτα.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το ποδήλατο σας ανεξάρτητα από το τι είδος είναι, πόσο παλιό είναι, σε τι κατάσταση είναι, έχει μια αξία και μπορεί να πουληθεί από έναν κλέφτη ποδηλάτων. Μπορεί να σας το κλέψουν ανά πάσα στιγμή.
Ποτέ μην αφήνετε το ποδήλατό σας ξεκλείδωτο ακόμα κι αν είναι για μισό λεπτό, ακόμα κι αν έχετε οπτική επαφή. Ένας κλέφτης μπορεί να το πάρει σε δευτερόλεπτα και αν το καβαλήσει μέχρι να ανοίξετε την πόρτα από το μαγαζί που είστε και να τρέξετε να τον προλάβετε θα έχει φύγει...
Επίσης αν αφήσετε το ποδήλατό σας να το προσέχει κάποιος φύλακας ή θυρωρός, κλειδώστε το έστω το σκελετό με μια ρόδα. Αν κάποιος το πάρει και αρχίσει να τρέχει, ο θυρωρός δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του.

Κλειδώνουμε παντού
Ένα άλλο ποσοστό ποδηλάτων κλέβεται από μέσα από γκαράζ, πυλωτές, πίσω αυλές κλπ. δηλαδή χώρους που θεωρούμε σχετικά ασφαλείς, οπότε και δεν κλειδώνουμε τα ποδήλατά μας. Το πιο σωστό μέρος για να αφήσετε την κλειδαριά του ποδηλάτου σας είναι πάνω στο ποδήλατο κλειδωμένη. Αυτό έχει και τα εξής πλεονεκτήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από το σπίτι χωρίς την κλειδαριά σας ή χωρίς τα κλειδιά σας.

Αν μπορείτε να το κλειδώσετε μέσα, ίσως είναι καλή ιδέα να το κάνετε
Στα μέρη που πηγαίνετε συχνά, κοιτάξτε αν μπορείτε να το βάλετε κάπου μέσα. Πχ στην είσοδο ή τον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας, στο πάρκινγκ μιας πολυκατοικίας ή μιας επιχείρησης. Αν δεν είστε σίγουρος δοκιμάστε, αν υπάρχει θυρωρός πχ μπορείτε να ρωτήσετε. Αν δεν σας επιτρέψει ίσως είναι καλή ιδέα να το ζορίσετε λίγο το ζήτημα. Επιμείνετε απλά αλλά ευγενικά, πολλές φορές δεν υπάρχουν σαφής οδηγίες για ποδήλατα οπότε μπορεί να βγείτε κερδισμένος

Κλειδώστε το ποδήλατο σας σε ένα ακίνητο αντικείμενο
Αντικείμενα που μπορούν να μετακιθούν όπως ένα άλλο ποδήλατο, μια καρέκλα, ένα τραπέζι δεν είναι καλές επιλογές. Ψάξτε για κάτι που να είναι θαμένο σε τσιμέντο όπως ένα Π, μια κολόνα, ένα κάγκελο κλπ.
Σε περίπτωση κολώνας ελέγξτε ότι δεν μπορεί κάποιος να βγάλει απλά το ποδήλατό σας από πάνω χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξει την κλειδαριά, ειδικά αν η κλειδαριά σας είναι πολύ μεγάλη. Κάντε επίσης έναν έλεγχο δοκιμάζοντας να κουνήσετε την κολώνα "(ή ότι άλλο), κάποιες είναι απλά ξεχαρβαλωμένες και έτοιμες να βγούνε.

Μικρά δέντρα, ξύλινοι ή αλουμινένιοι στύλοι, συρματόπλεγμα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί εύκολα να σπάσει ή να κοπεί δεν είναι καλές επιλογές, κάποιος μπορεί να κόψει αυτά και να μεταφέρει μετά κλειδωμένο το ποδήλατό σας.

Αποφύγετε να αφήνετε την κλειδαριά σας να σέρνεται στο έδαφος, κάνετε πιο εύκολη τη δουλειά κάποιου που θέλει να χρησιμοποιήσει εργαλεία για να την σπάσει ή να την κόψει.

Τι να κλειδώσω;
Δεν κλειδώνουμε ποτέ μόνο τη ρόδα, ακόμα κι αν δεν έχουμε μπλοκάζ, κάποιος με ένα κλειδί μπορεί να πάρει το ποδήλατό μας σε δευτερόλεπτα.

Αναλόγως το μέγεθος της κλειδαριάς σας θα πρέπει όταν τελειώσετε να περιέχει μέσα τουλάχιστον ένα ακίνητο αντικείμενο και ένα κομμάτι του σκελετού σας (αλλιώς η λέξη κλείδωμα είναι ευφημισμός). Αν η κλειδαριά σας είναι λίγο μεγαλύτερη καλό είναι να περιλαμβάνει και έναν τροχό για τους εξής λόγους:

  • Για κάποιον μπορεί να είναι εύκολο να ξεριζώσει ή να σπάσει το αντικείμενο που έχετε κλειδώσει πάνω του το ποδήλατό σας. αν δεν έχετε κλειδώσει και τη ρόδα μαζί απλώς θα το καβαλήσει και θα φύγει. Μπορεί να ακούγεται επίσης απίστευτο αλλά μια φορά έτυχε να αλλάξουν την κολόνα στην οποία είχα κλειδωμένο το ποδήλατό μου, το βρήκα δίπλα γερμένο σε έναν τοίχο κλειδωμένο ο σκελετός με τη ρόδα.
  • Αφήνει μικρότερα περιθώρια σε κάποιον να προσπαθήσει να κάνει κάτι στην κλειδαριά σας όσο λιγότερο μπορεί να την μετακινήσει και όσο λιγότερο ελεύθερο χώρο έχει μέσα.
  • Είναι ένας καλός τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα βρείτε το ποδήλατό σας ξαπλωμένο κάτω όταν επιστρέψετε.

Που να το κλειδώσετε
Κλειδώστε το σε ένα φωτεινό και πολυσύχναστο σημείο, αν υπάρχει κόσμος που δεν περνάει απλά αλλά στέκεται ακόμα καλύτερα, πρώτον κάποιος επίδοξος κλέφτης δεν ξέρει πχ αν ο ιδιοκτήτης κάθεται ή όχι στην καφετέρια, αλλά και αν κάποιος θα αντιδράσει από την γειτονική στάση. (Αυτό δεν πρέπει να είναι η μόνη σας προστασία όμως, κοιτάξτε και την σελίδα για την επιλογή κλειδαριάς, αν θέλει 5 δευτερόλεπτα μπορεί να το κάνει πριν καν προλάβει κάποιος να το αντιληφθεί, αν θέλει 5 λεπτά μάλλον θα αγνοήσει το ποδήλατο σας)

Δεν παρκάρουμε οπουδήποτε μπορεί να εμποδίσουμε πεζούς ή ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες), να μπλοκάρουμε σκάλες, εισόδους, ράμπες κλπ

Αφαιρούμε ότι αφαιρείται
Δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας τρόμπες, φώτα, παγούρια, κοντέρ και γενικά ότι αφαιρείται. Αν δεν το αφαιρέσετε εσείς, μπορεί να το αφαιρέσει κανένας άλλος.
Αν η σέλα σας είναι με μπλοκάζ και δεν θέλετε να τη βγάζετε κάθε φορά που κλειδώνετε κάπου έχετε δύο επιλογές:

  • Aντικαταστήστε το μπλοκάζ με ένα άλλο που χρησιμοποιεί ειδικό κλειδί για να ασφαλίζει.
  • Βάλτε μόνιμα ένα λεπτό συρματόσχοινο στη σέλα και στη σχάρα ή στο σκελετό σας. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι από παλιά αλυσίδα ποδηλάτου (κόψτε το κομμάτι που χρειαζόσαστε και ενώστε την πάλι, καλύψτε την με μονωτική ταινία για να μην κοπανάει και γρατζουνάει το ποδήλατό σας)

Προχωρημένες τεχνικές κλειδώματος

Για τους περισσότερους από εμάς αυτό είναι υπερβολή (τουλάχιστον προς το παρόν). Παρόλα αυτά για λόγους πληρότητας τοποθετούμε και αυτές τις πληροφορίες εδώ.

Αφαίρεση ζάντας
Οι περισσότεροι κλέφτες βασίζονται στο ότι μόλις κόψουν την κλειδαριά θα το καβαλήσουν και θα φύγουν. Αν μπορείτε πάρτε τη μια ζάντα μαζί σας. Μέχρι να αρχίσουν οι κλέφτες να κυκλοφορούν με ανταλλακτικές ρόδες, θα είναι αποτρεπτικό.

Διπλοκλείδωμα
Το διπλοκλείδωμα είναι μια τεχνική που βασίζεται σε δύο διαφορετικά είδη κλειδαριάς. Κλειδώνουμε λοιπόν το ποδήλατό μας με δύο διαφορετικές μεταξύ τους κλειδαριές ώστε ο κλέφτης να χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να ανοίξει και τις δύο (και συνήθως δύο διαφορετικά εργαλεία).
Οι καλύτεροι συνδυασμοί είναι:

  • Ένα πέταλο και μια αλυσίδα μηχανής
  • Ένα πέταλο και μια κουλούρα
  • Μια αλυσίδα μηχανής και μια κουλούρα

Πάντως και ένας συνδυασμός: χοντρό συρματόσχοινο με μια καλή κλειδαριά (Πέταλο, αλυσίδα μηχανής ή κουλούρα) είναι καλύτερος από σκέτη την καλή κλειδαριά.

Έχτρα οπτικό υλικό

Ρίξτε και μια ματιά σε μια παλιότερη προσπάθεια ενημέρωσης για το θέμα...
Λάθη κλειδώματος εισαγωγή
και
Λάθη κλειδώματος Quiz

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
losted
Εικόνα losted
Απών/απούσα

κάπου λέει "Μικρά δέντρα, ξύλινοι ή αλουμινένιοι στύλοι, συρματόπλεγμα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί εύκολα να σπάσει ή να κοπεί δεν είναι καλές επιλογές" το πέταλο μπαίνει συνήθως σε κάτι τέτοια λεπτά υλικά έτσι δεν είναι; Όπως για παράδειγμα μια πινακίδα. Τι κάνουμε σ' αυτή την περίπτωση;

Κώστας
Απών/απούσα

quote on
Τι να κλειδώσω;
Δεν κλειδώνουμε ποτέ μόνο τη ρόδα....
quote off

Ισως η παραπάνω συμβουλή μπεερδέψει τους αμύητους. Οι γνώστες το γνωρίζουν, αλλά οι αμύητοι στην τεχνική κλειδώματος ίσως όχι.

Αναφέρομαι στο κλείδωμα μόνο της πίσω ζάντας (τεχνική Sheldon Brown), αλλά στην περιοχή της ζάντας που βρίσκεται μέσα στο πίσω τρίγωνο που δημιουργείται από το πίσω "ψαλίδι" και το σωλήνα της σέλας. Παρότι κλειδώνουμε μόνο την ζάντα, είναι σαν να κλειδώνουμε και τον σκελετό, αφήνοντας ακλείδωτη μόνο την μπροστινή ρόδα.

.....

spskark7
Απών/απούσα

αν το κλειδωνουμε με πολεσςκλειδαριες τοτε, στην ουσια δεν πησμονουμε τον κλευτη?

abyss
Απών/απούσα

Και να τον πεισμώνουμε, προφανώς θα επιλέξει το πιο εύκολο να κλαπεί ποδήλατο αν έχει δυνατότητα επιλογής. . Πλήρης προστασία δεν υπάρχει, αλλά μειώνουμε τις πιθανότητες κλοπής. Οι πολλές κλειδαριές δε σημαίνουν και πολλά, το θέμα είναι να πρόκειται για καλές κλειδαριές (= πέταλο).

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

παραθέτω υλικο για το κειμενο του exomail2003 καθώς υπάρχουν και άλλα κολπα.

Το δένω στη/α πυλωτή/κάγκελα κάτω από σκάλα

ΠΑΝΤΑ να το σκεπάζεις με κουκούλα και σε σημειο που δεν φαίνεται εύκολα καθώς και ένα δέσιμο με χοντρό σκηνή ορειβασίας δεν βλάπτει
(τους αποθαρρύνεις από την διαδικασία)

Αν δεν υπάρχει σημείο στήριξης ή θέλουμε κάτι πραγματικά σταθερό
(έψαξα αλλά δεν βρήκα να πουλάνε κάτι που να μπορείς πάνω να κλειδώσεις)

πας σε έναν σίδερα και του λες να φτιάξει μια βάση (μεταλλική επιφάνεια )με ένα χοντρό κρίκο όπου το βιδώνεις (με μεγάλες βίδες και μετά στοκάρισμα από πάνω να φαίνεται μόνο ο κρίκος) στον τοίχο. αυτό το χρησιμοποιούν για κλείδωμα μηχανών και πιάνει καθώς το σημειο είναι γερό σταθερό .

Κατι ποιο ασφαλες και υπερβολικο(αλλα πιανει :)

ζήτα άδεια από την πολυκατοικία εφόσον υπάρχει χώρος σε παρκινγκ/πυλοτή
και βάζεις ένα μεταλλικό κουτί αποθήκευσης που κλειδώνει(συνήθως μέσα βάζουν κηπουρικά εργαλεία) το βάζεις μέσα(παρατραβηγμένο αλλά εύκολο και απρόβλεπτο)
ή στον χώρο του καυστιρα (αν υπαρχει χωρος) ζητάς άδεια το βάζεις εκεί .

Πόσο εύκολα ανοιγει μια κλειδαρά

Μια τυπική κλειδαριά συρματόσκοινου κάνει να ανοίξει ελάχιστα δευτερόλεπτα ακόμα και με ένα μικρό κοφτάκι, μια αλυσίδα με λουκέτο κάνει να ελάχιστα δευτερόλεπτα αρκεί να ξέρεις πως(οδηγίες για το πώς δεν δίνω αλλά το ιντερνέτ είναι γεμάτο για ολους μας....),κλειδαριες με στρογγιλο κλιδι ανοιγουν ευκολα γιατι στην ουσια "δουλευουν" με μπιλιες.

Το πεταλο ειναι ασφαλες ή μια πολυ καλη αλυσίδα

ένα καλό πέταλο τους καθυστέρει γιατί έχει πλαστικό περίβλημα που δεν κόβετε τόσο εύκολα και συνιθως δεν μπορούν να ανοίξουν την κλειδαριά λόγο κατασκευής
και μια καλή αλυσίδα "δουλεύει " καλά αλλά έχει βάρος και τιμή(70Ε αλλά αξίζει)

κάποιες πληροφορίες μου τις έδωσε κλειδαράς

kounoupis
Απών/απούσα

ΟΧΙ ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΜΟΝΟ ΠΕΤΑΛΑ.

contact