Επιλογή κλειδαριάς για ποδήλατο

Μια καλή κλειδαριά θα την χρησιμοποιήσετε για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι για μια ζωή, καλό είναι να ενημερώνεστε και αν χρειαστεί να αναβαθμιστείτε.
Όταν αγοράζετε κλειδαριά να είστε σκωτσέζοι. Οι σκωτσέζοι έχουν ένα ρητό που λέει: "Εμείς οι σκωτσέζοι είμαστε φτωχοί άνθρωποι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγοράζουμε φτηνοπράγματα". Δέκα ευρώ οικονομία στην κλειδαριά μπορεί να σας κοστήσει 200-600 ευρώ σε ποδήλατο και όλα τα χρήματα της καλής κλειδαριά εξ αρχής. Να είστε σκωτσέζοι όταν αγοράζετε κλειδαριά.

Όλες οι σοβαροί κατασκευαστών κλειδαριών, βαθμονομούν με κάποιο τρόπο τις κλειδαριές τους, δεν το κάνουν για πλάκα και δεν πρέπει να το παίρνετε στην πλάκα. Αν μένετε στην Αθήνα, θεωρήστε ότι χρειάζεστε κάποια φτιαγμένη για "περιοχές υψηλής εγκληματικότητας" ή με το μεγαλύτερο δείκτη.
ABUS: 2-15 (με τις μεγαλύτερες 16-25 να τις προτείνει για μηχανές)
OnGuard: 2-5+ αστεράκια
Kryptonite: 1-12
ΚΛΠ

Οι δύο καλύτερες επιλογές για κλειδαριά είναι ένα "πέταλο" ή μια αλυσίδα μηχανής.

Από αυτές τις 2 το πέταλο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φτηνότερο και ελαφρύτερο για το ίδιο επίπεδο ασφάλειας, αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν μπορείτε να δέσετε το ποδήλατο σας σε μια χοντρή κολόνα ή ένα μεγάλο δέντρο.

Τι να προσέξω στο πέταλο που θα αγοράσω;

 • Τα πέταλα κυκλοφορούν σε δύο σχήματα:

  Θα ονομάσουμε το πρώτο D και το δεύτερο P. Οι σχήματος P έχουν δύο μειονεκτήματα , πρώτον έχουν ένα παραπάνω ευάλωτο σημείο (την προεξοχή αυτή) και δεύτερον κλειδώνουν συνήθως μόνο στην μία πλευρά, αυτή της κλειδαριάς.
  Οι σχήματος D κλειδώνουν συνήθως και στις δύο άκρες (κοιτάξτε στο κουτί να γράφει κάτι σαν double locking)
 • Σκληρυμένος χάλυβας: Όλα τα μέταλλα δεν είναι ίδια, κοιτάξτε το κουτί να δείτε να γράφει κάπου "hardened" (Η σκλήρυνση είναι μια ειδική θερμική διαδικασία η οποία σκληραίνει το εξωτερικό ενός μετάλλου, έτσι ώστε να μην μπορεί να το κόψει εύκολα ένας κλέφτης. Αλλά διατηρεί την ελαστικότητά του παράλληλα ώστε να μην μπορεί να σπάσει εύκολα.
 • Καλό είναι να πάρετε κάποιο με τουλάχιστον 13mm πάχος ακόμα καλύτερα μια 16mm ή ακόμα και 18mm (ναί είναι βαρίες, αλλά ασφαλείς). Στον Καναδά άρχισαν να χρησιμοποιούν και 21mm (δεν μπορώ να βρω πουθενά το βάρος).
 • Τι μάρκα να πάρω: Παρόλο που η μάρκα δεν είναι εγγύηση μια και όλες κυκλοφορούν από φτηνά και σχετικά ασφαλή μοντέλα μέχρι ακριβά και πολύ ανθεκτικά, μερικές από τις καλύτερες κλειδαριές φτιάχνονται από τις: Abus, Kryptonite, OnGuard, Oxford, Trelock.
 • Ρίξτε και μια ματιά σε διάφορους οργανισμούς που ελέγχουν τις κλειδαριές σύμφωνα με τους βαθμούς ασφαλείας τους, την Sold Secure ο κατάλογος της Sold Secure του 2010, οι αξιολογήσεις του ιδρύματος ART στην Ολλανδία, οι επιλογές του VDS στη Γερμανία, οι προτάσεις της FFMC στη Γαλλία, μια συλλογή από τεστ κλειδαριών.

Τι να προσέξω στην αλυσίδα μηχανής που θα αγοράσω;

 • Προσοχή όταν λέμε αλυσίδα μηχανής δεν εννοούμε αγοράζω ένα μέτρο αλυσίδα από ένα σιδηροπωλείο και ένα μεγάλο λουκέτο. (Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο απλά ζητήστε να σας κόψουν ένα μέτρο αλυσίδα (τις έχουν τυλιγμένες σε καρούλια πολλών μέτρων) και δείτε πόσο εύκολα θα την κόψει, το ίδιο εύκολα θα την κόψει και κάποιος που θέλει το ποδήλατό σας.)Αλυσίδα μηχανής θα αγοράσετε σετ λουκέτο αλυσίδα από μαγαζί με είδη μηχανών.
 • Σκληρυμένος χάλυβας:Ισχύει ότι και στο πέταλο πιο πάνω.
 • Τετραγωνισμένοι κρίκοι: οι κρίκοι που έχουν τετραγωνισμένο ή εξαγωνικό σχήμα είναι πιο ανθεκτικοί στους κόφτες.
 • Αγοράστε μια με τουλάχιστον 13mm διατομή

Έχω κι άλλες επιλογές;
Ναι αλλά πρέπει να ξέρω ότι αυτές δεν παρέχουν την ασφάλεια που παρέχουν οι δύο προηγούμενες λύσεις. Έτσι καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επιλογές ή σε συνδυασμό με μια καλύτερη κλειδαριά ή αν δεν ζείτε στην Αθήνα αλλά σε κάποιο μέρος όπου δεν κλέβουν γενικά ποδήλατα.

Αμέσως επόμενη επιλογή σας (από άποψη ασφάλειας) είναι μια "κουλούρα" (ή "φίδι"). Προσοχή έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις παραβίασης του συγκεκριμένου τύπου κλειδαριάς από κλέφτες ποδηλάτων (στο κέντρο της Αθήνας).

Αυτή είναι μια αρκετά βελτιωμένη έκδοση του συρματόσχοινου, είναι ένας πυρήνας από συρματόσχοινο με μεταλλικές πλάκες απέξω για προστασία.
Τι να προσέξω σε μια κουλούρα;

 • Το πάχος της: Όσο πιο χοντρή τόσο καλύτερα
 • Μην αγοράσετε μια πολύ φτηνή: Συνήθως δεν είναι καλής κατασκευής και είναι σχετικά εύκολο για κάποιον που ξέρει να φτάσει στο συρματόσχοινο.
 • Κάποιες αρκετά ακριβές είναι πολύ ασφαλείς: Δυστυχώς είναι πιο ακριβές από ένα καλό πέταλο αλλά ίσως μια καλή εναλλακτική για μια αλυσίδα μηχανής.

Παρότι υπάρχουν αρκετά χοντρά συρματόσχοινα δεν θα προτείναμε να αγοράσετε ένα, παρά μόνο ως επικουρική ασφάλεια (πχ για τις ζάντες ή την σέλα). (Προσοχή: Τα συρματόσχοινα κόβονται εξαιρετικά εύκολα ακόμα και με κοινά εργαλεία)
Αν παρόλα αυτά θέλετε να αγοράσετε ένα προσέξτε τα εξής:
Η διάμετρος να είναι πάνω από 10mm (τα πιο χοντρά είναι στα 25mm), μην το κρίνετε με το μάτι γιατί πολλά συρματόσχοινα που κυκλοφορούν έχουν είτε αδιαφανές πλαστικό κάλυμμα, οπότε δεν ξέρετε που τελειώνει το σύρμα και αρχίζει το πλαστικό (συνήθως το σύρμα είναι δείγμα μέσα) ή διαφανές αλλά λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός κάνοντας το σύρμα να δείχνει διπλάσιας και διατομής από ότι είναι πραγματικά. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να ξέρετε πια είναι η διατομή ενός συρματόσχοινου είναι να δείτε τι γράφει η συσκευασία (αν δεν γράφει μην το αγοράσετε).
Πολύκλωνα συρματόσχοινα: Τα φτηνά συρματόσχοινα έχουν μέσα γύρω στους 100 με 200 κλώνους, τα πολύ πυκνά έχουν από 300 εώς και 900 κλώνους, και κόβονται δυσκολότερα.
Εναλαμβάνουμε ότι δεν προτείνουμε ένα συρματόσχοινο ως κύρια κλειδαριά του ποδηλάτου σας...

Για ακόμα περισσότερη ασφάλεια: 2 κλειδαρίες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 αντί μία κλειδαριά. Και μόνο η ύπαρξη 2 κλειδαριών είναι αποτρεπτική πολλές φορές από μόνη της. Άλλη καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε 2 διαφορετικών ειδών μεταξύ τους κλειδαριές γιατί συνήθως οι κλέφτες χρειάζονται διαφορετικά εργαλεία για την κάθε μία. Ένας καλός συνδιασμός είναι ένα Πέταλο και μια Αλυσίδα μηχανής.

Άλλες εναλλακτικές:

Συναγερμός ποδηλάτου
Αν θέλετε να είστε πιο σίγουρος: η Ducharme Alarm Systems παράγει έναν συναγερμό γύρω στα 30 ευρώ + ταχυδρομικά.

Πέταλο με ενσωματωμένο συναγερμό
Ίσως να γενικευτούνε στο μέλλον αλλά προς το παρόν εμφανίστηκαν και οι πρώτες κλειδαριές πέταλο με ενσωματωμένο συναγερμό, της φτιάχνει μια εταιρεία με το όνομα ΧΕΝΑ και έρχονται και στην ελλάδα δυστηχώς από 121 ευρώ και πάνω.

Να ενημερώνεστε
Να μαθαίνετε τι κλειδαριές ανοίγουν οι κλέφτες, (προς το παρόν όλες που ξέρουμε είναι συρματόσχοινα και αλυσίδες (απλή αλυσίδα όχι μηχανής) και έχουμε ακούσει και περιστατικά για κουλούρα) επίσης έχουν αρχίσει και ανοίγουν φτηνά πέταλα και σπάνια ακόμα και καλά πέταλα(προς το παρόν βράδυ, αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό). Μόλις μάθουν να ανοίγουν κάτι αντίστοιχο με τη δικιά σας, έχει έρθει η ώρα να αγοράσετε κάτι άλλο. (Ένας καλός λόγος να επενδύσετε σε μια πολύ καλή κλειδαριά εξαρχής)

Faq-Συνηθισμένες Ερωτήσεις:

 • Δεν είναι όλα αυτά πολύ βαριά:
  Ναι είναι, αλλά για κάποιους από εμάς είναι πιο βαρύ να γυρίζουμε και να μην ξέρουμε αν θα βρούμε το ποδήλατό μας.
  Λύση: Αν κάνετε μια κλασική διαδρομή κάθε μέρα μπορείτε να έχετε μαζί σας μια πιο πρόχειρη κλειδαριά και να αφήνετε μια καλή (και άρα βαριά) εκεί που κλειδώνετε στη δουλειά σας ή στη σχολή σας (ή όπου αλλού τέλος πάντων), και το μόνο που έχετε να κουβαλήσετε είναι το κλειδί.
 • Πως θα μεταφέρω όλες αυτές τις κλειδαριές;
  Αρκετά πέταλα πουλιούνται μαζί με τη βάση τους. Σε μερικά μπορείς να αγοράσεις έξτρα βάση (αλλά ανεβάζει το κόστος). Εναλλακτικά μπορείς να το δεις αν μπορεί να μπει στη σχάρα με μερικά velcro (γνωστά και ως "σκριτς-σκρατς", εναλλακτικά των κορδονιών)ώστε να μην κουνιέται ή ακόμα και στο τιμόνι (προσοχή: στο τιμόνι αν δεν το πιάσετε με velcro υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί και να σας μπλοκάρει το τιμόνι), ή σε μια τσάντα σχάρας.
  Οι αλυσίδες μηχανής μπορούν να περιστραφούν αρκετές φορές γύρω από το παλουκόσελο αλλά είναι συνήθως ενοχλητικές κάνουν θόρυβο και γρατζουνάνε το σκελετό σας. Το καλύτερο είναι στον πάτο μιας τσάντας, ειδικότερα αν δεν κουβαλάτε την τσάντα (δηλαδή μια τσάντα σχάρας, μιας και είναι βαριά η αλυσίδα). Το θετικό που έχουν είναι ότι προσαρμόζονται στο χώρο που έχετε μια και το σχήμα τους δεν είναι σταθερό. Μια άλλη λύση που χρησιμοποιούν κάποιοι είναι να την φοράνε, φορέστε τη γύρω από τη μέση σας και όχι στο δεξί σαν κόσμημα γιατί θα μπατάρετε μονόπατα.(Αν είναι πολύ μεγάλη για τη μέση και περισσεύει μπορείτε να την ρίξετε στον ένα ώμο σαν χιτώνα.
  Μια κουλούρα μπορείτε να την τυλίξετε στο σκελετό σας κάπου (μακριά από το τιμόνι μόνο), να την κάνετε φίδι και να την δέσετε στη σχάρα με χταπόδια, να την ρίξετε σε μια τσάντα σχάρας ή να την φορέσετε επίσης.
 • Δεν το κλειδώνω ποτέ βράδυ έξω, μπορώ να το κλειδώσω με ένα συρματόσχοινο;
  Πάρα πολλά από τα ποδήλατα που κλάπηκαν, κλάπηκαν μέρα μεσημέρι, μερικά ακόμα και σε πολυσύχναστα μέρη, οπότε η απάντηση είναι όχι, μια καλή κλειδαριά είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Δεν το κλειδώνω ποτέ χωρίς να το κοιτάζω, δεν αρκεί ένα συρματόσχοινο;
  Θεωρητικά αρκεί, μέχρι κάποιος να το κόψει αν όντως το βλέπεις θα προλάβεις μάλλον να φτάσεις το ποδήλατο σου. Μόνο που στην πράξη, μπορεί να χρειαστεί πάντα να πας ή να κάτσεις κάπου που δεν το βλέπεις (κι αν δε το κάνεις τον πρώτο μήνα να είσαι σίγουρος ότι σιγά-σιγά θα χαλαρώσεις). Επίσης με μια σωστή κλειδαριά έχεις λιγότερο άγχος που ίσως είναι ο λόγος που εξαρχής χρησιμοποιείς ποδήλατο.

Μερικές κλειδαριές που βρήκαμε σε λογικές τιμές

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι