αγορά κούρσας , μπορώ να την κάνω ποδήλατο καθημερινής μετακίνησης ;

50 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
almanous
Εικόνα almanous
Απών/απούσα

Ενδιαφέρομαι λοιπόν να μπω στο κόσμο της F1 της ποδηλασίας . Θέλω να αγοράσω ένα κουρσάκι και διαθέτω ως 800 € για αγορά μόνο από Ελλάδα . Έχω δει διάφορα , αλλά βλέπω ότι πλέον οι ελαφριές αλουμινένιες κούρσες (περίπου 9kg) δεν παίρνουν σχάρα και φτερά έτσι ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιώ καθημερινά για μετακίνηση . Μπορώ να βάλω ή θα πρέπει να διαλέξω μοντέλο που να έχει μπρεζ ον ;

Έχω δει και κάποια μοντέλα που τα λένε cyclocross , πλήρως εξοπλισμένα . Αυτά κάνουνε ; Τί διαφορά έχουν από μία κούρσα που θα τους βάλω σχάρα - φτερά ;

Από κούρσες έχω δει MERIDA RIDE LITE 93-30 http://merida-bikes.com/el_gr/bike/2014/267/Road_Fitness/Ride+Lite+93+_+-30

και MERIDA RACE LITE 903 http://merida-bikes.com/el_gr/bike/2014/226/Road_Fitness/Race+Lite+903

Σε αυτά , θα μπορούσα να τα κάνω καθημερινά ποδήλατα ;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Νομίζω οι κούρσες είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή για την πόλη αλλά μόνο για όσους έχουν πολλά χιλιόμετρα με αυτές και έχουν την εμπειρία να συμπεριφέρθούν με έγκράτεία στον δρόμο.
Η κούρσα θα σε παρασύρει σε γρήγορους ρυθμούς που είναι επικίνδυνοι στην αρχή.
Ως αναφορά στα πέριφέρειακά θα πρέπει να αρκεστείς σε φερόμενα μέρη που πιάνουν στο πάλουκοσέλο ή κάτω από τον διαγωνιο.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Η κούρσα είναι ποδήλατο προπόνησης. Μεγάλες ταχύτητες,
ανοικτοί δρόμοι, κουμπωτά πετάλια, μπρος πίσω διαδρομή
και τέλος. Καταχρηστικά τις καβαλάμε και μέσα στην πόλη
αλλά πραγματικά ασφυκτιά σε αστικό περιβάλλον και μαζί
της και εμείς.

Δεν θα πάρεις μια F1 για να της βάλεις κοτσαδόρο και
τροχόσπιτο. Δεν θα πάρεις ένα Fiat Panda για να του
βάλεις αναρτήσεις και ζαντες για να τρέξεις σε αγώνες.

Θες
1. Βάσεις στα dropouts κατά προτίμηση διπλές για να δέσουν
και τα φτερά και η σχάρα.
2. Βάση στα seatstays ψηλά για να βιδώσει η σχάρα.
3. Χώρο στο πίσω τρίγωνο για τουλάχιστον 28c ελαστικό
ώστε να πεις ότι βάζεις 25c + φτερά.
4. Βάσεις στο πηρούνι για φτερά.
5. Χώρο στο πηρούνι/φρένα για φτερά + ελαστικό.
6. Σχετικά μακρυά ψαλίδια για να μην βρίσκουν τα πόδια
σου όταν βάλεις σχάρα και κρεμάσεις βαλίτσες.

Επομένως είτε κοιτάς για παλαιότερο ατσάλι όπου είχαν
τα περισσότερα από τα παραπάνω (Δες πχ για Koga στο
ebay), είτε για κάποιο σύγχρονο σπορτίφ τουριστάδικο.
Η ορολογία στα αγγλίκα είναι audaux bikes. Εναλλακτι-
κά κοιτάς σε CycloCross κατηγορία με κάποια από τα
παραπάνω χαρακτηριστικά.

Στα 800Ε που διαθέτεις, θα κοιτούσα είτε σε παλαιότερο
ατσάλι το πολύ μέχρι 200 ευρώ και θα έδινα άλλα 600 για
να το ντύσω. Υπάρχει και το Surly Long Haul κοντά στα 500.
http://www.wiggle.co.uk/surly-long-haul-trucker-road-frameset/

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Έχω την εντύπωση πως από τις σύγχρονες μάρκες που κυκλοφορούν τα κόνα έχουν τις πιο πολυμόρφικές κούρσες για τέτοιους προσανατολισμούς.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Η κούρσα (μιλάμε για καθαρόαιμη κούρσα) είναι ειδικό ποδήλατο.
Το ΜΤΒ (μιλάμε για καθαρόαιμο ΜΤΒ) είναι ειδικό ποδήλατο.

Ανάμεσα στις δύο (... θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ακραίες άραγε?) αυτές κατηγορίες, υπάρχουν ένα σωρο άλλες, για όλες τις ενδιάμεσες χρήσεις.
πχ, τρεκκιν off road, τρεκιν δρομου, υβρίδια, φιτνες, city bikes, ΜΤΒ_γιαλατζί (*)...
Ανάλογα με το πόσο χώμα βάζεις στην άφαλτο (πόσο νερό βάζεις στο κρασί σου), διαλέγεις.

Αν δεν θα ποδηλατείς όταν βρέχει, αν δεν θα κουβαλάς σκάρες και τσάντες, αν έχεις να κάνεις πολλά χλμ στην άσφαλτο, αν θέλεις ταχύτητα και μικρό βάρος και έχεις αμοικτό δρόμο να διανύεις, μια κούρσα δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.
Αν θα ποδηλατείς με βροχές, θα κουβαλάς τσάντες / λαπτοπ / ρούχα αλλαξιά κλπ, αν θα ανεβοκατεβαίνεις και σε κανα πεζοδρόμιο, αν θα πηγαίνεις από δρόμους με έντονη κίνηση, αν οι διαδρομές σου θα είναι πχ μέχρι 7+7 χλμ, ίσως να πρέπει να πας σε άλλη κατηγορία.
.
.
Η πράξη έχει δείξει ότι ΜΤΒ_γιαλατζί, τρεκκιν, παλιές ατσάλινες κούρσες και city bikes γίνονται καρα-μάχιμα commuting bikes. Αν ρίξεις μια ματιά σε ειδικά sites το εξωτερικού για commuting θα δεις πολλές ιδέες.
.
.
.
.
.
(*) κάποιοι θα έβαζαν και τις cyclocross κούρσες... προσωπικά έχω ψιλο-ενδιασμούς... ίσως να είμαι και λάθος.

ndimensi
Εικόνα ndimensi
Απών/απούσα

Καλημέρα,

θα συμφωνήσω με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ότι μια κούρσα την αγοράζουμε για να ευχαριστηθούμε χιλιόμετρα σε ανοιχτό δρόμο.
Κατά τη γνώμη μου δεν θα έδινα 800 ευρώ για να κυκλοφορώ μέσα στην πόλη και να μετατρέψω ένα ποδήλατο ανοιχτού δρόμου σε μεταφορικό μέσο για κάθε χρήση (μετακίνηση για δουλειά, καφέ με την παρέα, ψώνια στο super market κλπ).
Με τα μισά λεφτά μπορείς να πάρεις ένα καλό trekking city ποδήλατο και να μετακινείσαι άνετα στην πόλη.

Voupalos
Απών/απούσα

αναφερεις διαθεσιμο μπατζετ 800 ευρω, αλλα και τα δυο merida που σε ενδιαφερουν εχουν πανω απο 1100 ευρω εκαστο! χωρια τα συμπραγκαλα που θα αγορασεις για να τα φτιαξεις οπως θες, νομιζω ξεφευγεις πολυ απο τον προυπολογισμο σου.

Tasakos10
Απών/απούσα

Γεια σου almanous αρχηγέ:
Νόμιζα οτι πλέον είχες την γνώση και την πληροφορία για να μην τα μπερδεύεις αυτά. Η κούρσα είναι ειδική κατηγορία ποδηλάτου και δεν κάνει για την χρήση που θέλεις. Πολύ σωστά τα είπαν όλοι οι φίλοι.
Το θέμα είναι οτι -επειδή έχω την χαρά να σε γνωρίζω- θέλεις ένα αρκετά σκληροτράχηλο ποδήλατο για αστικές μετακινήσεις αφού ξέρουμε και οι δύο οτι είσαι επιρρεπής σε σπασίματα.
Ξεκίνα λοιπόν να σκέφτεσαι με την εξής λογική: Πολύ ανθεκτικός σκελετός, πιθανότητα χρωμολένιος με υποδοχές για σχάρες, λασπωτήρες κτλ., επίσης ανθεκτικοί τροχοί για "αντρειωμένο" αναβάτη και ίσως και το ενδεχόμενο εσωτερικού κέντρου για ελάχιστη συντήρηση και ευχρηστία μέσα στην πόλη.
Ρίξε μια ματιά ως ιδέα αρχικά σε αυτό: http://www.podilates.gr/node/29691 που το έχεις δει και live και σκέψου αν ο λόγος που ψάχνεις κούρσα είναι κάτι παραπάνω από το γυριστό τιμόνι.
Υ.Γ. Πάρε και τηλ. όποτε βρεις χρόνο, να το συζητήσουμε ακόμα καλύτερα.

abyss
Απών/απούσα

Και κάπου εδώ μπαίνω εγώ και προωθώ την αγγελία μου για ατσάλινο σκελετό από ποιοτικούς σωλήνες Reynolds και χρωμιομολυβδένιο πηρούνι, με θέσεις για σχάρα + φτερά και αντοχή στην κακουχία της πόλης.

http://www.podilates.gr/node/30445

As32
Εικόνα As32
Απών/απούσα

Πάρε ένα FIXΑΚΙ να έχει γεωμετρία κούρσας και να κάνεις και καγκουριες.
Αυτα που θες να κουβαλάς,σε τσάντα στη πλάτη.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Μήπως να πάρει ένα μονόροδο και να στέλνει
τα πράγματα με ταξί ασυνόδευτα για να μην
ιδρώνει;....

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Μήπως να πάρει ένα μονόροδο και να στέλνει
τα πράγματα με ταξί ασυνόδευτα
για να μην
ιδρώνει;....

ρε μην είστε εγκάθετοι.
Αποστολή πραγμάτων με bike messengers.... είμαστε ποδηλάτες ρε, πάνω από όλα....
.
.
.
.
.
.
.
.


As32
Εικόνα As32
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Μήπως να πάρει ένα μονόροδο και να στέλνει
τα πράγματα με ταξί ασυνόδευτα για να μην
ιδρώνει;....

Όποιος έχει διαφορετική άποψη,σημαίνει ότι τρολαρει ή κάνει πλάκα?
Μιλάω πολύ σοβαρά,ένα φιξακι κάνεις ότι θέλεις,με μικρή συντήρηση που έχει...οτι πράγματα κουβαλάς κάθε μέρα ,χωράνε σε τσάντα στη πλάτη,δεν χρειάζεται να βάλεις άλλα 4 κιλά σε σκάρες και διάφορα για να μεταφέρεις ενα λαπτοπ και κάποια πράγματα.

Tasakos10
Απών/απούσα

Θα βοηθήσει καλύτερα να γράψει περισσότερα στοιχεία για τον λόγο που θέλει την κούρσα.
Προς το παρόν, επισημαίνω για άλλη μια φορά τα εξής: Κούρσα και φτερά και σχάρες ΔΕΝ πάνε μαζί.
Υ.Γ. Σε βλέπω να καταλήγεις τελικά με κανένα σκελετό τιτανίου που θα χτιστεί σιγά σιγά με κουρσάδικα περιφερειακά.

almanous
Εικόνα almanous
Απών/απούσα

κατ'αρχήν να ευχαριστήσω για την ανταπόκριση .

Laou Laou wrote:

Ως αναφορά στα πέριφέρειακά θα πρέπει να αρκεστείς σε φερόμενα μέρη που πιάνουν στο πάλουκοσέλο ή κάτω από τον διαγωνιο.

αυτό δε με βολεύει , γιατί κουβαλάω σε καθημερινή βάση 5-10 κιλά .

Λοιπόν για να εξηγηθώ καλύτερα :
Ποδηλατώ από ... πάντα , με MTB πάντα . Έκανα για πολλά χρόνια καμιά 100 χλμ / εβδομάδα σπίτι - δουλειά + εκδρομές το ΣΚ . Τα τελευτάια 3 χρόνια περιόρισα πολύ τη αστική χρήση καθ'ότι μετακόμισα κοντά στη δουλειά όπως επίσης έπρεπε να πηγαίνω τα παιδιά μου σχολείο . Τώρα ξαναμετακομίζω (επιτέλους) στο Κουκάκι και προκειται να κάνω περίπου 70-80 χλμ / εβδομάδα . Θέλω λοιπόν να τα κάνω πιο "εύκολα" , δεν με ενδιαφέρει το γρήγορα , όπως επίσης όλο το παρεάκι μου δεν έχει MTB και όποτε λέμε να κάνουμε καμιά βόλτα , πάμε στην άσφαλτο . Σκέφτομαι και κανά brevet .

Έτσι γαργαλήθηκα με την κούρσα . Τα fitness τα έχω δει , αλλά μου φαίνεται ότι δε θα κερδίσω σε "ευκολία" πολύ περισσότερο απ'ότι αν έβαζα στο mtb μου καραφλά λάστιχα . Όπως έψαχνα έπεσα και πάνω στα ενδιάμεσα (πχ cyclocross ) όπως λέει και ο rockarolla και ήθελα να μάθω αν μπορούν να με εξυπηρετήσουν , μια και συνδιάζουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά που ζητάω . Τα trekking ή τα CITY δεν έχουν "γρήγορη" γεωμετρία και έχουν και βάρος 10 + Kg . Γενικώς από όλες τις κατηγορίες commuting μόνο οι κούρσες μου φαίνεται ότι είναι πραγματικά ΑΛΛΑ ποδήλατα .

@eaglos
άρα σε κλασική αλουμινένια κούρσα , δε μπορώ να βάλω σχάρα - φτερά , εκτός από surly , kona honk tonk και τις cyclocross κατά περίπτωση , σωστός ;

@voupalos
οι τιμές είναι καταλόγου , οι ρεαλιστικές τιμές είναι κοντά στα 800-900 €

@tasakos 10
όταν λες αντροιωμένος τί εννοείς ; ρωμαλαίος , μεγαλόσωμος , μπόλικος , γεματούλης κτλ. Στα 120kg είσαι ένα από τα παραπάνω ; Μου κάνει εντύπωση , με θεωρούσα φυσιολογικό .

@abyss
την έχω δει την αγγελία σου

@as32
για bmx με βλέπω και θα του βάλω και δισκόφρενα για να φρενάρει γιατί είμαι βαρούτσικος . Αντί για ORLTIEB θα πάρω ένα ωραιότατο ταγάρι, θα τη βρω την άκρη . Σωραίος . Και ο courier καλή ιδέα .

diopan
Εικόνα diopan
Απών/απούσα

εγώ πάντως αν είχα ήδη ένα ποδήλατο είτε ΜΤΒ, είτε Τρεκινκγ το οποίο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στη πόλη, στο δεύτερο δεν θα έκανα συμβιβασμούς και θα έπαιρνα κούρσα καθαρή και όχι cyclocross ή φιτνεσσ. Αλλά είμαι ο πιο ακατάλληλος για συμβουλές γιατί δεν έχω κούρσα.

Marinhs
Εικόνα Marinhs
Απών/απούσα

Μιας και είχα προηγούμενη εμπειρία με κάτι ανάλογο...

Στη θέση σου (για αστική μετακίνηση συν φορτίο, τα δέκα κιλά που είπες) θα κοίταζα ποδήλατο τουρισμού... Ότι είπαν οι προηγούμενοι πάνω κάτω.
Ατσάλι σκελετό, σχαρα πίσω, 700x28 ελαστικά και drop τιμόνι σήκωμενο πιο πολύ από κουρσα.

Ατσάλι συν φαρδύ ελαστικό= ξεκούραστο και λίγο πιο γρήγορο από μτβ.

Tasakos10
Απών/απούσα

Οι κούρσες όμως -οι καθαρόαιμες- δεν κάνουν για commuting. Είναι ποδήλατα για προπόνηση ή αγώνες.
Τα cyclocross είναι μια ενδιάμεση επιλογή που μπορεί να σε βολέψει καλύτερα. Ας πέσουν όμως και άλλες προτάσεις στο τραπέζι. Χωράει κουβέντα το πράμα.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

@almanous
Φυσικά και μπορείς να βάλεις σχάρες και φτερά σε
κουρσάκι, όπως μπορείς να βάλεις και κοτσαδόρο σε
F1. Το πρόβλημα είναι ότι βάζεις πράγματα για τα
οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη με αποτέλεσμα να κατα-
φεύγεις σε παπαρολύσεις.

Δες Crud Roadracer, Topeak Defender R1/R2, SKS Raceblade.
Aπλά σου ξαναλέω ότι δεν είναι λύση για να κάνεις την
κούρσα τουριστάδικο αλλά μια λύση ανάγκης για να προπο-
νείσαι στη βροχή, άντε να κουβαλάς και τίποτα ψιλολόγια
σε κανένα brevet ή εξόρμηση.

Το θέμα πρέπει να το δεις συνολικά, να κατανοήσεις
τις ιδιαιτερότητες και να αποφασίσεις που θα κάνεις
παραχωρήσεις διότι και σούπερ γρήγορη γεωμετρία και
σούπερ άνεση και σούπερ βάσεις για αξεσουάρ μόνο σε
καμιά custom παραγγελία 1500 Ευρώ μόνο το πλαίσιο.

Αστική μετακίνηση, φτερά, σχάρες δεν δείχνουν κούρσα.
Ισως κάποιο 28'' με γρήγορη γεωμετρία, ίσως κάποιο
Cyclocross αλλά κούρσα που με το ζόρι μπαίνει 25c
ελαστικό και κανένα φτερό φλίδα δεν.

Δες και το Kona Rove ή ακόμ και το Dr Dew που είναι
γεμάτο βάσεις για φτερά και σχάρες.

ringo
Εικόνα ringo
Απών/απούσα

Λοιπόν εγώ έχω μια ατσαλινη κούρσα, που μου ειναι ελαφρώς μεγαλύτερη αλλά μέχρι τωρα ποδηλατουσα μια χαρά με αυτήν. Έχει σχάρα και τσαντουλα σχάρας πίσω, κυλάει ωραία και ειναι μανούλα στους κραδασμούς. Κι όμως στη δουλεια μου 14 χιλ. Πήγαινε έλα παω με την αλουμινένια κούρσα χωρίς σχάρες αλλά με back-bag. Είμαι σε χρόνο ρεκόρ και ευχαριστιεμαι πολύ την ποδηλασία προς στην δουλεια. Απλά πρόσεξε η κούρσα που θα πάρεις να μην ειναι πολύ racing και σε σκυβει πολύ, υπάρχουν specialized Kai trek κούρσες πολύ άνετες. Όχι οι κοινουριες κούρσες δεν εχουν σχάρες, θα χαλαγες τη γεωμετρία τους. Kαλα τι στο διάολο κουβαλάς καο πάει 10 κιλά; και εγώ κουβαλάω τάπερ, γραβάτα και πουκάμισο αλλά στα 5-6 κιλά είμαι.
Συμβουλή μου πάρε μια άνετη κουρσα να το ευχαριστηθεις

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

almanous wrote:
Λοιπόν για να εξηγηθώ καλύτερα :
Ποδηλατώ από ... πάντα , με MTB πάντα . Έκανα για πολλά χρόνια καμιά 100 χλμ / εβδομάδα σπίτι - δουλειά + εκδρομές το ΣΚ . Τα τελευτάια 3 χρόνια περιόρισα πολύ τη αστική χρήση καθ'ότι μετακόμισα κοντά στη δουλειά όπως επίσης έπρεπε να πηγαίνω τα παιδιά μου σχολείο . Τώρα ξαναμετακομίζω (επιτέλους) στο Κουκάκι και προκειται να κάνω περίπου 70-80 χλμ / εβδομάδα . Θέλω λοιπόν να τα κάνω πιο "εύκολα" , δεν με ενδιαφέρει το γρήγορα , όπως επίσης όλο το παρεάκι μου δεν έχει MTB και όποτε λέμε να κάνουμε καμιά βόλτα , πάμε στην άσφαλτο . Σκέφτομαι και κανά brevet .

Ξεκινωντας απο το απλο. Τα cyclocross ειναι για αλλη δουλεια δεν ειναι για commuting. Και τα καθαρα cyclocross δεν παιρνουν σχαρα. Οι περισσοτεροι λενε οτι κανουν για commuting με την λογικη οτι επειδη οι δρομοι της Ελλαδος ειναι σαν βομβαρδισμενο τοπιο το πιο φαρδυ λαστιχο των cyclocross αποροφα περισσοτερο απο το 700χ23 της κουρσας.

almanous wrote:
Τα fitness τα έχω δει , αλλά μου φαίνεται ότι δε θα κερδίσω σε "ευκολία" πολύ περισσότερο απ'ότι αν έβαζα στο mtb μου καραφλά λάστιχα .

Λαθος τεραστιο. Τα fitness (αν κυριολεκτουμε) ειναι κουρσα με ισιο τιμονι για να ειμαστε πιο ψηλα και να βλεπουμε πανω απο τα αυτοκινητα σε κινηση. Ολο το υπολοιπο ποδηλατο ειναι ιδιο με μονη διαφορα τον συνηθως τριπλο δισκοβραχιωνα ωστε να "απλωσουν" τις σχεσεις ωστε να μην σε δυσκολευουν στην κινηση.
Αυτα που λενε οι περισσοτεροι fitness παλι εχουν μεγαλη διαφορα απο το ΜΤΒ με ισια λαστιχα. Απλως πλησιαζεις στην αισθηση του ΜΤΒ οσο τα hybrid(για αυτο τα λενε και ετσι και οχι fitness) πλησιαζουν προς το τρεκινγκ (και ανεβαινει και το βαρος τους).

Παντως αυτο που λεει ο AS32 δεν ειναι τελειως λαθος. Εγω στην πολη μετακινουμαι με single speed(πιο απλο, δεν με απασχολουν ταχυτητες, λιγοτερη συντηρηση κτλ)(εχω και κουρσα αλλα δεν με τρελαινει για μεσα στην πολη). Αρκετοι απο εδω μεσα κανουν το ιδιο. Καποιοι εχουν παει στο επομενο σταδιο και εχουν βαλει και ταχυτητες πισω κτλ αλλοι εσωτερικες κτλ. Κανενας παντως που εχει την δυνατοτητα να εχει πανω απο ενα ποδηλατο δεν εχει κουρσα για να μετακινηται μεσα στην πολη. Το ελαχιστο που θα εχει κανει ειναι να εχει ισιο τιμονι.

As32
Εικόνα As32
Απών/απούσα

almanous wrote:

@as32
για bmx με βλέπω και θα του βάλω και δισκόφρενα για να φρενάρει γιατί είμαι βαρούτσικος . Αντί για ORLTIEB θα πάρω ένα ωραιότατο ταγάρι, θα τη βρω την άκρη . Σωραίος . Και ο courier καλή ιδέα .

Βασικά πρέπει να αποφασίσεις τι θες...γιατί σε αυτή τη ζωή όλα δεν μπορούμε να τα έχουμε...και δουλεία με σκάρες και brevet...

Τα ποδηλατοcourier με fixakia είναι....

Petaliaris
Εικόνα Petaliaris
Απών/απούσα

δέ κρατιέμαι να μή σου πώ κατ΄ αρχήν να κάνεις ό,τι λέει ο Πρύτανις, ή Πρύτανης το ίδιο πράγμα είναι! kktsol, θα στα πεί όλα!
Αυτόν θα ακούς! είδες που είπε για παραπάνω απο ένα ποδήλατο;! το καλό κρασί το φυλάνε για σπέσιαλ περιπτώσεις! τη κούρσα προσωπικά δέ θα την έσπαζα στους καρόδρομους! καλύτερα να τα "φάει" τα αστικά χιλιόμετρα άλλο ποδήλατο, εκτός αν πιεστείς να έχεις μόνο ένα.Ανάλογα με το πεδίο της μάχης θα παίρνεις όπλο.Θα επέλεγες πυροβολικό π.χ. μακρύκανο.. άν ήθελες να "πολεμήσεις" σε αστικό περιβάλλον με διαρκείς εναλλαγές και ελιγμούς;? πιστόλι θα έπαιρνες!
Άσε πού "προφυλάσσοντας" τη κούρσα την αγαπητή, απο "κακά" χιλιόμετρα...ίσως μετά απο τριάντα χρόνια να γίνει ...vintage!
H επιλογή είναι προσωπική βέβαια...

Wicca
Απών/απούσα

Τα περισσότερα ονομαζόμενα ως "εισαγωγικά μοντέλα κούρσας" είναι μια χαρά και για commuting, γιατί τα περισσότερα έχουν και υποδοχές για λασπωτήρες και υποδοχές για σχάρες. ( το δικό μου το τρεκάκι έχει από όλα).
Ουσιαστικά όλα τα μοντέλα αυτά ( τα "εισαγωγικά" ) είναι υβρίδια κουρσοειδή με drop τιμόνι, με πιο οικονομικά περιφερειακά που τα σπρώχνουν στην αγορά ως κούρσες.

Προσωπικά έχω ένα τέτοιο και το έχω για "όλες τις δουλειές" ( εκτός από το να το κλειδώνω όπου να' ναι). Και για commuting κάνει και για μακρινή ασφάλτινη διαδρομή κάνει, και υποδοχή για σχάρα έχει, και υποδοχή για λασπωτήρες......... βασικά είναι το νέο πολυμορφικό γιατί ανάλογα με το τι βάζεις/ βγάζεις πάνω αλλάζει και χρήση.

Άμα το θες στο πιο commuting του βάζεις φαρδύτερο λάστιχο και σχάρα. ´Αμα το θες για πιο μακρυνές αποστάσεις του λεπταίνεις το λάστιχο το "γδύνεις" από ότι έξτρα έχει και είναι οκ.

Δεν θα κοίταζα ( και δεν το έχω κάνει ήδη) για πολύ ακριβό ποδήλατο την στιγμή που αυτό προορίζεται για γενικότερη και όχι τόσο ειδικευμένη ή αγωνιστική χρήση. Δηλαδή κούρσα με ακριβή σειρά και τροχούς, κάρμπον και τα ρέστα, πάει στράφι αν είναι να την χρησιμοποιείς κάθε μέρα για να πηγαίνεις στην δουλειά.
Από την άλλη, σε μπρεβέ μπορείς να πας με οτιδήποτε είναι άνετο, χαμηλό σχετικά στο βάρος και με λεπτά και λεία λάστιχα για να μην σου βγάλει την πίστη στα πολλά χιλιόμετρα. ( και με φίτνες βγάζει ο κόσμος μπρεβέ).

Touring δεν θα κοίταζα γιατί ανεβαίνουν πολύ στην τιμή γιατί πας σε παραξενομυστήρια πλαίσια με μακρυά chainstays και πιιρούνια με υποδοχές για σχάρες κτλ κτλ , και δεν έχεις λόγο να έχεις τόσο ειδικό πλαίσιο για ταξίδια, αν δεν κάνεις ταξίδια στο κάτω κάτω. Μια τσάντα θες να έχεις πίσω όχι κάτι παραπάνω.

Επίσης τα cyclocross δεν θα τα είχα στα υπόψιν γιατί έχουν δισκόφρενα που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι υπό νορμάλ συνθήκες. ( εκτός αν το βάλεις σε χώμα που μάλλον δεν πρόκειται.. Γιατί να κουβαλάς βάρος για φρένα που δεν παίζει να χρειαστείς ; - Εσύ κοιτάς να γλυτώσεις βάρος).

Κοίτα σε εισαγωγικό μοντέλο κούρσας και μάλιστα σε μεταχειρισμένο, και πάρε και τα έξτρα πραγματάκια που χρειάζονται για να το μετατρέπεις. Πίσω σχάρα που παίρνει panniers για κουρσοειδή, ( http://www.sjscycles.co.uk/tortec-velocity-alloy-rear-rack-prod20132/) λασπωτήρες για κουρσοειδή και ένα σετ ακόμα λάστιχα κάτι σε 700/28 για βροχή και δεν νομίζω να βγεις έξω από το budget σου).

Arxarios
Απών/απούσα

...ωστόσο υπάρχουν και κάποιες που είναι πιο κατάλληλες για πόλη. Για εμένα στο budget που λες είναι μονόδρομος το honky tonk και να βάλεις ανάποδα το λαιμό για να ψηλώσεις λίγο τη θέση οδήγησης. Έχει υποδοχή για σχάρα, χωράει 28άρι λάστιχο ΚΑΙ λασπωτήρες ή 32άρι χωρίς λασπωτήρες, έχει καλό αντιπρόσωπο. Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα (surly pacer)αλλά αυτό είναι μάλλον η πιο λογική επιλογή σε σχέση με το κόστος.

Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις cyclocross που μπορείς να βάλεις ακόμα πιο φαρδύ λάστιχο, έχεις περισσότερες επιλογές σε φρένα και bonus το καλώδιο φρένων που πηγαίνει πάνω τον οριζόντιο σωλήνα ώστε να το κουβαλάς πιο εύκολα στον ώμο όταν χρειάζεται. Ok η μεσαία τριβή είναι λίγο πιο ψηλά αλλά δεν θα στεναχωρηθούμε για αυτό.

Επειδή τέθηκε το θέμα του fixed, άμα είσαι στα "άντα", πρέπει να έχεις πολύ καλά γόνατα για να μπορείς να ανέβεις τις ανηφόρες της Αθήνας με οδόστρωμα από σκυρόδεμα ψαροκόκκαλο ή υποτιθέμενα αντιολισθηρό πλακάκια με μία ταχύτητα. Και το να υπάρχει νοητός δακτύλιος στα Τουρκοβούνια δεν το θέλει κανείς.

Τέλος η κούρσα στην πόλη έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: το πλάτος της. ένα 62άρι τιμόνι σε σχέση με ένα 42άρι είναι σχεδόν 50% πιο φαρδύ και αυτό φαίνεται όταν κινείσαι μεταξύ οχημάτων.

Tasakos10
Απών/απούσα

1

almanous
Εικόνα almanous
Απών/απούσα

διάβαζω με προσοχή όλα τα σχόλια και διαμορφώνω άποψη . Ένα πολύ σωστό σχόλιο που συνοψίζει πολλές από τις γνώμες σας είναι του kktsol : "Κανενας παντως που εχει την δυνατοτητα να εχει πανω απο ενα ποδηλατο δεν εχει κουρσα για να μετακινηται μεσα στην πολη. Το ελαχιστο που θα εχει κανει ειναι να εχει ισιο τιμονι."

Όπως όλοι , έτσι και εγώ , θα ήθελα με ένα ποδήλατο να ικανοποιήσω όλες τις ανάγκες μου (εκτός της εκδρομής στο βουνό) . Έτσι άρχισα να ρωτάω για κούρσα και αστική μετακίνηση : έχω το εκδρομικό ποδήλατο , με ποιόν τύπο ποδηλάτου θα μπορούσα να βολευτώ για όλα τα υπόλοιπα ; Έχω κολήσει με την κούρσα και προσπαθώ να τη φέρω στις ανάγκες μου , με ότι δυσκολίες συνεπάγεται αυτό .

Σκεφτόμενος για κούρσα , δεν με απασχόλησε το "γρήγορα" , αλλά το "έυκολα και ελαφριά" , αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δυσκολίες . Τα fitness δεν με κερδίζουν με τίποτα .

Ποιό είναι το εισαγωγικό μοντέλο που έχει υποδοχές ; Κάτι άλλο που μου ήρθε τώρα είναι ότι φοράω 48 παπούτσι , μήπως ακόμα και σχάρα να παίρνει η κούρσα , θα είναι αδύνατον να ποδηλατήσω γιατί θα βρίσκουν τα πόδια μου στην τσάντα ;

Να πω και κάτι ακόμα όσον αφορά την αντοχή μια και μπορεί να επηρεάσει τις προτάσεις σας . Έχω χαλάσει στο παρελθόν 2 χρωμολένιους σκελετούς MTB GT , κόβωντας τους στο πίσω νύχι , αποτέλεσμα του βάρους μου , της απρόσεχτης χρήσης και της καταπόνησης στο βουνό και στην πόλη . Οπότε το θέμα αντοχή με απασχολεί και γι αυτό δε σκέφτομαι carbon υλικά κτλ.

almanous
Εικόνα almanous
Απών/απούσα

Όπώς βλέπετε , εσείς λέτε ότι δε γίνεται και εγώ το χαβά μου ... να βάλω δύο πόδια σε ένα παπούτσι .

Tasakos10
Απών/απούσα

Είναι μεγάλο όμως το παπούτσι.....οπότε όλα είναι πιθανά.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

almanous wrote:
Έχω χαλάσει στο παρελθόν 2 χρωμολένιους σκελετούς MTB GT , κόβωντας τους στο πίσω νύχι , αποτέλεσμα του βάρους μου , της απρόσεχτης χρήσης και της καταπόνησης στο βουνό και στην πόλη . Οπότε το θέμα αντοχή με απασχολεί και γι αυτό δε σκέφτομαι carbon υλικά κτλ.

...ξεχνάς μήπως και κάτι πετάλια;;

almanous
Εικόνα almanous
Απών/απούσα

αφού είστε προδότες , θα τα ξεράσω όλα :
έχω καταστρέψει τα πάντα πάνω στα ποδήλατα
3 σκελετούς(1 PEUGEUOT , 2 GT)
3-4 πετάλια
3-4 παλουκόσελα
4-5 σχάρες
2 μπλοκάζ
3 σέλες
2 παγουροθήκες
1 ακροτίμονα
αμέτρητες ζάντες
και να μη μιλήσω για κασέτες , αλυσίδες και μπροστινά φύλλα ανάπτυξης .

Δεν θα θεωρούσα τον εαυτό μου , υπόδειγμα χρήστη , ίσως να με χαρακτήριζα απλά ... απρόσεκτο .

contact