Καισαριανή - Αντώνης Καμπάκας

Αγαπητοί ποδηλάτες,

απαντώντας στο μήνυμά σας, αποστέλλουμε στο συνημμένο αρχείο τις απαντήσεις μας επί των ερωτημάτων σας.
Επιθυμούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς προκειμένου να συζητήσουμε εκτενέστερα το ζήτημα των ποδηλατόδρομων.

Ευχαριστούμε και παραμένουμε στη διάθεσή σας

Στέργιος Μαυρομάτης
Υπεύθυνος προγράμματος
Δρ Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός

Τηλ. επικοινωνίας: 6977 462412

Κατ’αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία και τη δυνατότητα που μας παρέχετε να προβάλλουμε τις βασικές σκέψεις μας ως προς την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου μας.

1. Η πόλη μας σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής παρουσιάζει το μοναδικό πλεονέκτημα να περικλείεται βόρεια – νότια και ανατολικά από ανεξάρτητους πνεύμονες πρασίνου. Δυστυχώς όμως το προνόμιο αυτό, όχι μόνο δεν έχει αναδειχθεί, αλλά αντίθετα η έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού προβολής και ένταξης των χώρων αυτών στην καθημερινότητα του πολίτη, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή ανάπτυξη της πόλης υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής όλων μας. Και σα να μην έφτανε αυτό, η αυξανόμενη κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης μας, όπου η κεντρική αρτηρία λειτουργεί ως κυκλοφοριακός αποδέκτης των βασικών περιφερειακών αξόνων της Αθήνας, επιφέρει περαιτέρω απομόνωση δεδομένου ότι διχοτομείται η πόλη, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνεται και περιβαλλοντικά.
Η μοναδική λύση στο αδιέξοδο αυτό είναι η ενοποίηση των περιμετρικών πόλων πρασίνου, δημιουργώντας πράσινες διαδρομές με στόχο την εναρμόνιση των γειτονιών της πόλης μας με το φυσικό περιβάλλον. Στις πράσινες αυτές διαδρομές, είναι προφανές ότι θα σχεδιαστούν υποδομές ανάδειξης ήπιων μορφών μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του ποδηλάτου.
Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στο πρόγραμμά μας αναφέρεται σαφώς η αναγκαιότητα σχεδιασμού “λειτουργικής” δημοτικής συγκοινωνίας με έμφαση στις εξής δράσεις:
 δυναμικό σχεδιασμό διαδρομών με βάση υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών (ΜΕΤΡΟ, κυκλοφοριακό σχεδιασμό)
 σχεδιασμό προγραμματισμένων διαδρομών πρόσβασης δημοτών σε ΙΚΑ, υπηρεσίες Δήμου, όμορους Δήμους
 ευαισθησία στην εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων πολιτών (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά)
 σχεδιασμό ειδικού δρομολόγιου πρόσβασης μικρών μαθητών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς
Το Μετρό από την άλλη, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο διευκόλυνσης των μετακινήσεων στην πόλη μας. Στις προθέσεις μας, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμά μας, είναι και η ενσωμάτωση του ποδηλάτου ως μέσο πρόσβασης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου πρόκειται να χωροθετηθεί ο σταθμός.
2. Και βέβαια όχι.
3. Στόχος μας είναι η ένταξη του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης στις ενδοδημοτικές μετακινήσεις, την αναψυχή και την πρόσβαση στο ΜΕΤΡΟ. Προϋπόθεση βέβαια είναι ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομων, όπου εκτός των πράσινων διαδρομών, σκοπεύουμε να χωροθετήσουμε λωρίδες κυκλοφορίας, ποδηλάτων και στις προβλεπόμενες οδούς ήπιας κυκλοφορίας αλλά και παράλληλα της κεντρικής αρτηρίας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα δίκτυο.
Θα είμαστε ευχαριστημένοι μόνο όταν δούμε παιδιά και κυρίως οικογένειες, δεδομένης της αυξημένης επικινδυνότητας από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της κεντρικής αρτηρίας, να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης στην πόλη μας.
4. Ο οδικός χώρος εις βάρος του οποίου προβλέπεται ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομων διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
 κεντρική αρτηρία
 υπόλοιπο οδικό δίκτυο
Στη δεύτερη περίπτωση είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομου θα σχεδιαστεί εις βάρος του οδικού χώρου, όπου τα υφιστάμενα πεζοδρόμια δεν το επιτρέπουν.
Όσον αφορά στην κεντρική αρτηρία, αν και θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε το ίδιο, θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς υπάρχει ήδη έτοιμο προς δημοπράτηση έργο ανακατασκευής των πεζοδρομίων της κεντρικής αρτηρίας, στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων αλλά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Προτείνουμε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση μείωση του κυκλοφοριακού χώρου, αλλά με αξιολόγηση του εναπομένοντος χώρου κυκλοφορίας.
5. Νέα οδικά έργα είναι ελάχιστα στην πόλη μας και δεσμευόμαστε για την πρόβλεψη ποδηλατόδρομου. Αν εννοείτε επιπλέον την ανακατασκευή οδών και πεζοδρομίων δεσμευόμαστε και σε αυτήν την περίπτωση.
6. Σε πρώτη φάση επιδιώκουμε να σχεδιάσουμε τις υποδομές κυκλοφορίας ποδηλάτου. Σε επόμενο στάδιο θα προβάλλουμε την κυκλοφορία του ποδηλάτου ως ασφαλή και για το λόγο αυτό, θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Σε τρίτο στάδιο θα προωθήσουμε την κυκλοφορία του ποδηλάτου, μέσα από δράσεις στα σχολεία, στον αθλητισμό, αλλά και ως το πλέον λειτουργικό μέσο πρόσβασης στους περιμετρικούς χώρους πρασίνου, για όλη την οικογένεια.

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon bicycles.doc47 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι