Κηφισιά - Βάσω Σπηλιωτοπούλου

Μαζί για μια Νέα Αρχή
Βάσω Σπηλιωτοπούλου
Υποψήφια Δήμαρχος
Δήμου Κηφισιάς
Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
Σε μια εποχή όπου α) τα περιβαλλοντικά ζητήματα, από τα πιο καθολικά μέχρι αυτό της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, β) η θετική συμβολή του ποδηλάτου σε αυτά είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και γ) ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, εμείς οι ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε για κάθε συνδυασμό, αν έχει μια πολιτική για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και ποια είναι αυτή. Η απάντηση στο ερωτηματολόγιο που σας απευθύνουμε (την περιμένουμε στο podilates@yahoo.gr) θα αναρτηθεί στον ιστότοπό μας, ο οποίος αριθμεί περί τα 10.000 μέλη.

Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
Χωρίς αμφιβολία οι ήπιες μορφές μετακίνησης θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες κάθε κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της και κάθε Αρχής που νοιάζεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις. Περπάτημα, ποδήλατο, και χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που συσσωρεύονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όχι μόνο σε ότι αφορά τις ωφέλειες στη μετακίνηση, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και γιατί όχι στην ενθάρρυνση της καλής φυσικής κατάστασης που προκύπτει από την άσκηση που προσφέρει η ποδηλασία και η πεζοπορία. Τα παραδείγματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ενισχύσει την ποδηλασία ως φιλοσοφία και επιλογή καθημερινότητας αποδεικνύουν ότι με τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη εκπαίδευση της κοινής γνώμης προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη στη συνολική λειτουργία των αστικών περιοχών.

Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
Ο σεβασμός στον πεζό και στον ποδηλάτη δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι κάτι αυτόματο. Μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Παράλληλα, οι αυξημένες ανάγκες για την ασφάλεια ποδηλατών και πεζών πρέπει να συνοδεύονται και από συγκεκριμένα μέτρα όπως τη δημιουργία νησίδων και ειδικών ποδηλατοδρόμων που θα επιτρέπουν στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, την αταλάντευτη βούληση και μέσα από εξειδικευμένες μελέτες περιορισμού της κίνησης των αυτοκινήτων μπορεί ο στόχος αυτός να επιτευχθεί. Για παράδειγμα δείτε την οδό Ρόδων στην Εκάλη όπου σε ένα δρόμο με ομολογουμένως μεγάλη κυκλοφορία βρήκαμε τρόπο να δημιουργήσουμε ποδηλατικό δρόμο και λωρίδα περιπάτου. Όποτε περάσει κανένας από εκεί θα δει κόσμο να περπατάει και πολλούς ποδηλάτες (κυρίως μικρά παιδιά) οι οποίοι παλαιότερα δεν υπήρχαν.

Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
ο στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για την ανάπτυξη της ποδηλατικής και της πεζοπορικής συνείδησης των πολιτών, χωρίς να διαταράσσεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας. Είναι ένας στόχος εφικτός που μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγραμμάτων για ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμμετέχουμε ήδη για την Εκάλη και θα αξιοποιήσουμε και για άλλες περιοχές του διευρυμένου Δήμου Κηφισιάς.

Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
Το έχουμε ήδη πράξει. Στο πρόγραμμά μας από την πρώτη τετραετία τονίσαμε ότι η προτεραιότητα μας ήταν και είναι πάντα ο πεζός και ο ποδηλάτης και προσπαθούμε και έχουμε σχετικά κατορθώσει με διάφορες μεθόδους (νησίδες, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας)ώστε να δώσουμε χώρο σε ποδήλατα και πεζούς.

Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
Από την στιγμή που η προώθηση των ποδηλάτων είναι στις προθέσεις μας εννοείται ότι θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για την ύπαρξη ποδηλατοδρόμων στις μελέτες των νέων δρόμων.

Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου;
Με διάφορες προτάσεις και εκδηλώσεις προωθούμε τη χρήση του ποδηλάτου. Για παράδειγμα οργανώσαμε τον ποδηλατικό γύρο Εκάλης στον οποίο είχαμε μεγάλη συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους και σε εκδηλώσεις στα σχολεία δίνουμε ως βραβεία ποδήλατα. Ο στόχος μας είναι και παραμένει η εκπαίδευση των νέων. Μόνο έτσι θα πετύχουμε διεύρυνση της ποδηλατικής συνείδησης.

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon VASO SPILIOTOPOULOU PODILATES.doc39.5 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact