Καλλιθέα - Δημοτική Κίνηση Πολιτών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

- ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ πιστεύει ότι αυτές τις δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους, ο δήμος δεν μπορεί να παραμένει θεατής η ακόμα χειρότερα χειροκροτητής των κυβερνητικών μέτρων και του μνημονίου.
Η Καλλιθέα είναι μια πόλη που κατοικείται από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το οικογενειακό τους εισόδημα μειώνεται δραματικά, η απειλή της ανεργίας τους πιέζει, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, διαβίωσης, μόρφωσης των παιδιών, περίθαλψης, ψυχαγωγίας κλπ.
Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, με τους δανειστές, ουσιαστικά βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν. Τόσα χρόνια όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, από τον πλούτο που παρήχθη, οι εργαζόμενοι πήραν ψίχουλα.
Από την άλλη μεριά, βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν για να αλλάξουν προς το χειρότερο, μισθοί, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Φθηνότερη εργασία, περισσότερα χρόνια δουλειάς, χαμηλές συντάξεις, το αντικείμενο του πόθου τους εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα το όποιο κράτος πρόνοιας, υποβαθμίζεται συνεχώς με περικοπές σε υγεία, πιδεία, πολιτισμό κλπ.

Ο δήμος λοιπόν οφείλει να στηρίξει, στα μέτρα των δυνατοτήτων του, τους δημότες και να ανακουφίσει τον οικογενειακό προυπολογισμό με μια σειρά μέτρα.
Θα μας ρωτήσει η διοίκηση που θα βρούμε τα χρήματα. Πρέπει να αναστείλει ολες τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων, εκδηλώσεων τύπου εγκαίνια-αδριάντες, επιχορηγήσεων προεκλογικών σε συλλόγους και άτομα. Πρέπει να περιορίσει τις έμμισθες θέσεις διοίκησης όπως μισθοδοτούμενοι αντιπρόεδροι, να κλείσει τις δημοτικές επιχειρήσεις εντάσσοντας τις υπηρεσίες τους στο δήμο. Πρέπει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες χρήσεις όπως τράπεζες και υπερκαταστήματα.
Πρέπει να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την αύξηση των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα άμεσα μέτρα που προτείνουμε είναι
1. μείωση η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τουλάχιστον από ένα εισόδημα και κάτω. Να συμπληρωθούν τα κενά σε υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορούν να δεχθούν όλες τις αιτήσεις των παιδιών της πόλης.
2. γενναία μείωση η κατάργηση των διδάκτρων στα προγράμματα των ΝΠΔΔ πολιτισμού-αθλητισμού
3. δωρεάν δημοτική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις στην πόλη
4. απαλλαγή ανέργων από τα δημοτικά τέλη, καμία αύξηση στους υπολοίπους πλήν των μεγάλων χρήσεων. Μείωση τελών στα μικρά καταστήματα εκτός κέντρου.
5. ίδρυση γραφείου απασχόλησης στο δήμο, συνδεδεμένου με όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ΟΑΕΔ
6. εκπτωτική κάρτα στα καταστήματα της πόλης για άνεργους, άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους
7. ενίσχυση του τμήματος πρόνοιας του δήμου για να οργανώσει καλύτερα την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην πόλη και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης

2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Ο Καλλικράτης είναι η «διοικητική μεταρρύθμιση» που προτάθηκε με το μνημόνιο από την Ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα, για την μείωση της χρηματοδότησης της Τ.Α. και την εξοικονόμηση 1,8 δις . To υπουργείο κατέληξε σε ένα αυθαίρετο αριθμό δήμων 370, χωρίς να καταλάβει κανείς πώς προέκυψε αυτός ο αριθμός, με τι κριτήρια. Aποτέλεσμα η δημιουργία ολιγάριθμων γιγαντιαίων δήμων με υποχρεωτικές συνενώσεις χωρίς σαφή κριτήρια. Από πουθενά δεν προκύπτουν στοιχεία ότι οι μεγάλοι δήμοι είναι πιο αποτελεσματικοί. Το αντίθετο συμβαίνει, είναι δε και οι πιο προβληματικοί οικονομικά.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Είναι καθαρά οικονομικοί οι λόγοι που προέκυψε αυτός ο νόμος. Ο στόχος είναι να γίνουν οικονομίες κλίμακος σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Της ήδη υποχρηματοδοτούμενης αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση στην Ε.Ε. διαχειρίζεται το 11,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα το 2,7%. Το κόστος αυτής της «μεταρρύθμισης », κατά την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ είναι 4+4 δις ευρώ. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα δώσει αλλά θα πάρει κιόλας από τα ήδη λίγα της αυτοδιοίκησης(1,8 δις) Οι πόροι της Τ.Α. αναφέρονται ασαφώς, δηλαδή φόρος εισοδήματος , ΦΠΑ,ΦΑΠ κλπ, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ποσοστό. Όπως συμβαίνει δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια, κανένας δήμος δεν θα μπορεί να συντάσσει πραγματικό προυπολογισμό, αφού δεν θα γνωρίζει τι θα πάρει ακριβώς. Προστίθενται περίπου 300 νέες αρμοδιότητες, διαχειριστικού χαρακτήρα, χωρίς την ανάλογη στήριξη σε πόρους και εργατικό δυναμικό όπως ορίζει το σύνταγμα.
- ΘΕΣΜΙΚΑ
Η αυτοδιοίκηση χάνει την προνομιακή σχέση της με τους πολίτες, αυξάνεται η απόσταση πολίτη-εξουσίας. Αντί για αποκέντρωση εξουσιών και περισσότερη δημοκρατία, έχουμε συγκέντρωση. Το σύστημα γίνεται ακόμη πιο δημαρχοκεντρικό, με πανίσχυρη εκτελεστική εξουσία, ανίχυρα δημοτικά συμβούλια και αποκλεισμένες μειοψηφίες. Πλειοψηφικό σύστημα, πιο αντιδημοκρατικό και από τις εθνικές εκλογές, με στόχο κυρίως τον αποκλεισμό της διαφορετικής άποψης. Απόψεις του 10%, κινδυνεύουν να μην εκλέξουν ούτε ένα δημοτικό σύμβουλο. Μείωση εργαζομένων, μετατάξεις μονίμων, απολύσεις συμβασιούχων. Με τι προσωπικό λοιπόν οι νέες αρμοδιότητες;
- Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουμε μεταρρύθμιση προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διοικητική αποκέντρωση, ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών. Θέλουμε αυτοδιοίκηση παράγοντα ανάπτυξης, φορέα κοινωνικής και οικονομικής προόδου, φορέα ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής , διεκδικητή και υπερασπιστή των συμφερόντων της πλειοψηφίας των κατοίκων. Θέλουμε αυτοδιοίκηση που με την λειτουργία της θα ενισχύει την δημοκρατία, τον κοινωνικό έλεγχο και την συμμετοχή.

3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ανακοινώνονται και προκηρύσσονται όλες οι θέσεις εργασίας του δήμου. Ανακοινώνονται όλες οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις της πόλης σε γραφείο απασχόλησης του δήμου και όχι μεταξύ ημετέρων.
Γραφείο εξυπηρέτησης δημοτών “οne step” το οποίο θα αποδέχεται όλα τα αιτήματα και θα απαντά , εντός εύλογου χρόνου.
Διαφάνεια σε επιδοτήσεις συλλόγων, σωματείων κλπ.

- ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Κατάργηση στην πράξη του δημαρχοκεντρικού μοντέλου του «Καλλικράτη» με διαδικασίες που θα προάγουν την συμμετοχή των πολιτών και την συλλογικότητα της διοίκησης. Καθιέρωση του συμμετοχικού προυπολογισμού.

- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Αξιοκρατία και αξιοποίηση των εργαζόμενων στο δήμο.
Σταθερή και ασφαλής εργασία και όχι συμβάσεις ομηρίας.

- ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν ως εστίες τακτοποίησης θέσεων εξουσίας, σπατάλης και άγρας πολιτικής πελατείας. Οι λειτουργίες τους μεταφέρονται στο δήμο μαζί με τους εργαζόμενους.

- ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, κατάργηση αντιμισθίας των αντιπροέδρων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΠΡΑΣΙΝΟ
Αν αποπειραθεί κάποιος να περιγράψει την πόλη περιβαλλοντικά, προκύπτει μια ζοφερή εικόνα. Η πόλη μας είναι από τις πλέον πυκνοδομημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου, με υψηλούς συντελεστές δόμησης και δημόσιο χώρο υψηλού πράσινου, μόνο τα 10 στρέμματα της πλατείας Δαβάκη. Η παραλία της πόλης, στις Τζιτζιφιές, που κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται δεν υπάρχει πια. Στην θέση της υπάρχει ένα τεράστιο τσιμεντένιο λιμάνι, μια υπερυψωμένη λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και ένα κτίριο από το Δέλτα έως τον Ιλισσό που σταματούν τον αέρα της θάλασσας και δεν αερίζει την πόλη, δυσκολεύουν δε την πρόσβαση στους κατοίκους. Υπάρχει ακόμη το κουφάρι του επίσης τεράστιου γηπέδου beach-voley σε μια περιοχή που φυλάσσεται με security, από το 2004 και μετά. Ο χώρος του ιπποδρόμου που ανήκει πλέον στο ίδρυμα Νιάρχου, πλήν 28 στρεμμάτων του δήμου, η παραλία των Τζιτζιφιών και ο χώρος του πρώην εργοστασίου Ιζόλα ήταν οι τελευταίοι μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ζωή στην πόλη.
Ο ρόλος της δημοτικής αρχής είναι να αξιολογεί και ιεραρχεί τις ανάγκες της πόλης και να αγωνίζεται γι’αυτές. Η διοίκηση λοιπόν του Κ.Ασκούνη και η αξιωματική αντιπολίτευση από κοινού, πρόκριναν ότι αυτό που κυρίως έλειπε από την Καλλιθέα ήταν η Λυρική σκηνή, σε ένα χώρο που προοριζόταν σύμφωνα με το ρυθμιστικό της Αθήνας για πάρκο. Ετσι υπέγραψε η διοίκηση το μνημόνιο με Σουφλιά, και αμέσως μετά ένα δεύτερο με τα Ολυμπιακά Ακίνητα με αντάλλαγμα το λιμάνι και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, νομιμοποιώντας την παραχώρηση τότε της παραλίας σε επιχειρηματία. Για την Ιζόλα επίσης ο δήμαρχος έκρινε ότι ένα σούπερ μάρκετ έλειπε από την πόλη και έτσι αποχαρακτήρισε ένα χώρο που θα μπορούσε να γίνει πράσινο, για να μην πούμε για την ζημιά στους επαγγελματίες της πόλης.
Την ίδια τύχη, δηλαδή του μπετόν φαίνεται ότι θα εχει το πρώην εργοστάσιο Καμσίζογλου κοντά στο κέντρο της πόλης. Η καθυστέρηση της διοίκησης, επιτρέπει την ανατροπή του χαρακτηρισμένου χώρου στα δικαστήρια.
Τελευταίο και σοβαρότερο το αντιπλημμυρικό κανάλι στις Τζιτζιφιές και το Μοσχάτο, την αναγκαιότητα του οποίου επισημαίνουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί και που τώρα με τις κλιματικές αλλαγές η πιθανότητα να έχουμε ακραίες καταστάσεις είναι περισσότερες. Εξαγγέλθηκε τότε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί με την καταβύθιση της παραλιακής λεωφόρου που θα αποκαθιστούσε την επαφή της πόλης με την θάλασσα. Ξεχάστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, δυστυχώς και από τον δήμαρχο που υπέγραφε μνημόνια με την κυβέρνηση παίρνοντας ψίχουλα για την πόλη.
Εμείς πιστεύουμε ότι με αναλογία πρασίνου λιγότερο των 2 τ.μ. ανα κάτοικο που έχουμε, δεν θα έπρεπε να πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν σε αυτή την πόλη. Εχουμε πιάσει πάτο περιβαλλοντικά και γι’αυτό επιμένουμε στο πάρκο υψηλού πρασίνου σε ολόκληρο τον χώρο του ιπποδρόμου, με ήπιες χρήσεις και όχι με τα τεράστια κτίρια της Λυρικής. Η συσσώρευση στις Τζιτζιφιές πολλών χρήσεων, πιστεύουμε ότι θα φέρει επιβάρυνση στην περιοχή. Σε ακτίνα 500 μέτρων θα έχουμε Λυρική σκηνή, βιβλιοθήκη, συνεδριακό κέντρο 4000 ατόμων στο τε-κβο-ντο, δίπλα στην παραλία το γήπεδο beach-voley που προορίζεται για εμπορικές «πολιτιστικές» χρήσεις, συν τις εμπορικές χρήσεις του γραμμικού κτιρίου. Η ίδια η περιβαλλοντική θεώρηση-και όχι μελέτη- που το ίδρυμα Νιάρχου ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία, αναφέρει για περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει η να αγοράσει κάθε σπιθαμή γης που έχει απομείνει σε αυτή την πόλη, ξεκινώντας από τους χαρακτηρισμένους χώρους που σιγά-σιγά χάνονται. Αύξηση λοιπόν του δημόσιου ελεύθερου χώρου. Πρέπει επίσης να υπάρχει μία χάρτα πρασίνου της πόλης, οπου θα είναι καταγεγραμμένο λεπτομερώς το πράσινο της πόλης και βάσει αυτής θα γίνεται ο προγραμματισμός και απολογισμός για να παρακολουθούμε σε μετρήσιμα μεγέθη αν βελτιώνουμε την κατάσταση.

5. ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Η πόλη μας που περιβάλλεται από δύο μεγάλες λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας(Συγγρού-Ποσειδώνος) και διασχίζεται από τέσσερεις δρόμους με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο(Θησέως-Δαβάκη-Σιβιτανίδου-Χαροκόπου-Α.Πάντων-Χαμοστέρνας) . Αυτό σημαίνει oτι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από ρύπους καυσαερίων σε συνδυασμό με την μη ανανέωση του αέρα λόγω πυκνής και ψηλής δόμησης, τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους και το ελάχιστο πράσινο, δημιουργούν συνθήκες κακές για την υγεία μας και την ποιότητα ζωής στην πόλη.
Για να απαντήσουμε σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται - Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης. - Δραστικός περιορισμός των Ι.Χ., δημιουργία δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας. – Ασφαλής, άνετη και ευχάριστη κυκλοφορία των πεζών
Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται με τις εξής προτάσεις
1. Eλεγχόμενη περιορισμένου χρόνου στάθμευση στο κέντρο της πόλης, λαμβάνοντας υπ’όψιν όσους κατοικούν εκεί, με στόχο την μείωση χρήσης των αυτοκινήτων στο εμπορικό κέντρο.
2. Τακτική, ευέλικτη, δωρεάν δημοτική συγκοινωνία που θα συνδέει όλα τα σημεία της πόλης με το κέντρο και τους σταθμούς ΗΣΑΠ.
3. Ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ένα οργανωμένο σχέδιο και μελέτη, ώστε να καταστούν δυνατές οι μετακινήσεις πεζών και ποδηλατών, από ένα σημείο της πόλης σε άλλο, περνώντας από το εμπορικό κέντρο. Με παγκάκια και δένδρα.
4. Απελευθέρωση των πεζοδρομίων που συνήθως είναι κατειλημμένα, διαπλάτυνση από την μία πλευρά σε βάρος θέσεων στάθμευσης, ώστε να είναι προσπελάσιμα από κατοίκους, τρίτη ηλικία, ΑΜΕΑ κλπ με ασφάλεια. Μετατροπή της Δαβάκη και Σιβιτανίδου σε δρόμους χωρίς στάθμευση με αντίστοιχη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων τους ώστε αφένός να διευκολύνουν τους πεζούς, αφ’ετέρου τα μαγαζιά της περιοχής.

5. Περιφερειακοί χώροι στάθμευσης και ενίσχυση των πριμοδοτήσεων για χώρους στάθμευσης εκτός του κέντρου, με προυπόθεση σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
6. Υποχρεωτική δημιουργία χώρων στάθμευσης σε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα που προσελκύει μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.
7. Διευκόλυνση της κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς με τη δημιουργία λεωφορειοδρόμων στην Θησέως, τουλάχιστον από Α.Ελεούσα έως Χαροκόπου.
8. Διερεύνηση και μελέτη επέκτασης των μέσων σταθερής τροχιάς, όπως μετρό και τράμ που είναι μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. Συνεργασία με γειτονικούς δήμους.

6. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η κατάσταση στην πόλη στον τομέα καθαριότητα δεν είναι καλή. Βρώμικοι κάδοι που πλένονται αραιά, εστίες μικροβίων με την ζέστη, έλλείψεις σε μέσα και προσωπικό, ελλείψεις σε καλάθια στους δρόμους και πλημμελής συντήρησή τους. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός του τομέα καθαριότητας με χρήση νέων τεχνολογιών, κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και εκστρατεία ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την ανάπτυξη παιδείας σεβασμού των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων. Στόχος σταδιακά και με σχέδιο να μειωθεί το ποσοστό των απορριμμάτων που πάνε στους ΧΥΤΑ .

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η διάθεση των κατοίκων για ανακύκλωση εχει ξεπεράσει τις δυνατότητες του δήμου, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε κάδους, κακή χρήση των κάδων ανακύκλωσης και απογοήτευση των δημοτών για την ανακύκλωση. Το θέμα βέβαια της συλλογής και αποκομιδής σκουπιδιών είναι μεγάλο και χρειάζεται όχι μόνο την συνεργασία δήμων αλλά και την συμμετοχή της πολιτείας με δημόσιες επενδύσεις που αν μη τι άλλο θα αποδώσουν περιβαλλοντικά.
Η κίνησή μας συμφωνεί με τις προτάσεις για την συνολική πολιτική των απορριμμάτων που έχουν διατυπώσει τέσσερεις μη κυβερνητικοί περιβαλλοντικοί φορείς το 2009 με τίτλο «Στρατηγικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων» και μπορείτε αναλυτικά να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ,της GREENPEACE, της WWF, και του δικτύου Μεσόγειος SOS.

7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

- Αύξηση του προυπολογισμού για τις προνοιακές δράσεις. Στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θυμάτων της φτώχειας, μεταναστών κλπ , με δραστηριότητες και υποδομές της πρόνοιας του δήμου. - Μελέτη για την δυνατότητα δημιουργίας ιδιόκτητων κατασκηνώσεων του δήμου, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών σε θερινές διακοπές, αλλά και να κάνουν χρήση και τα κέντρα τρίτης ηλικίας του δήμου(ΚΑΠΗ). - Ούτε ένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά σε υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορούν να υποδεχθούν όλα τα παιδιά.

8. ΥΓΕΙΑ

- ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Διεκδίκηση απο το υπουργείο υγείας ίδρυσης και λειτουργίας κέντρου υγείας αστικού τύπου, με βασικές ειδικότητες, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, συνδεδεμένου με νοσοκομείο του ΕΣΥ, για να καλύψει τις ανάγκες των έκτακτων αλλά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

- ΥΓΙΗΣ ΠΟΛΗ
Υγεία δεν είναι οι γιατροί, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα, αυτά είναι υπηρεσίες περίθαλψης για την αρρώστεια. Το θέμα είναι να μην φτάσει κανείς εκεί.
Η καλή σωματική και ψυχική υγεία σχετίζεται απολύτως με την ποιότητα ζωής, την ποιότητα κατοικίας, την ασφαλή και σταθερή εργασία, την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, συνεπώς και με το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, την καθαριότητα και άλλα πολλά που ο δήμος μπορεί να παίξει ρόλο.

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Υγιής πόλη , διάσπαρτη ανεξέλεγκτα από κεραίες δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει στο δήμο, υπεύθυνος παρακολούθησης του θέματος, ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου όλων των κεραιών και τακτικές μετρήσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τον δήμο( και όχι την επίσημη αρχή). Πολεοδομικός έλεγχος όλων των πολυκατοικιών που φέρουν κεραίες. Αύξηση των δημοτικών τελών σε χώρους που φέρουν κεραίες. Μηνύσεις σε εταιρείες η μισθωτές χώρων, όταν πρέπει να απομακρυνθούν.

- ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας, το οποίο διαλύθηκε δύο φορές από αυτή τη διοίκηση. Το Σ.Κ.Ο. μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.

9. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ

- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βελτίωση των υποδομών πολιτισμού στην πόλη. Επαναλειτουργία του δημοτικού θεάτρου που επισκευάζεται εδώ και 5 χρόνια. Δημιουργία μικρού ανοιχτού θεάτρου για παραστάσεις θεάτρου και μουσικής. Δημιουργία καλοκαιρινού κινηματογράφου στο χώρο του ιππόδρομου. Επαναλειτουργία του πνευματικού κέντρου Τζιτζιφιών. Διαφορετική λειτουργία του δημοτικού θερινού κινηματογράφου και όχι ως ενός ακόμα καθημερινού εμπορικού σινεμά. Παράρτημα παιδικής βιβλιοθήκης με δραστηριότητες που θα φέρουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο.
Υποστήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανάδειξη του έργου των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, ανάδειξη της ερασιτεχνικής παραγωγής πολιτισμού, στήριξη των νέων καλλιτεχνών. Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της πόλης.

- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προγράμματα άθλησης για όλες τις ηλικίες στους αθλητικούς και τους ελεύθερους χώρους της πόλης. Στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με γνώμονα όχι τον πρωταθλητισμό, αλλά περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό.

- ΠΑΙΔΕΙΑ

10. ΝΕΟΛΑΙΑ

H πόλη μας είναι αφιλόξενη για την νέα γενιά, γι’αυτό και στον ελεύθερο χρόνο τους οι νέες και οι νέοι φεύγουν στους γύρω δήμους.
Είναι απαραίτητη η δημιουργία ελκυστικού χώρου πολλαπλών χρήσεων για την νεολαία. Χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες για την νεολαία της πόλης, που θα προσφέρει δωρεάν η χαμηλού κόστους υπηρεσίες. Κάρτα για δωρεάν πρόσβαση άνεργων νέων σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες του δήμου σε πολιτισμό, αθλητισμό, πληροφορική κλπ. Ενίσχυση της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας μαθητών και νεολαίας γενικά, καθιέρωση ετήσιων εκδηλώσεων για την παρουσίαση αυτής της δημιουργίας.

Αυτές είναι συμπυκνωμένες πολλές από τις προτάσεις μας προς τους δημότες . Τις ονομάζουμε προτάσεις και όχι πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε ότι όλες οι παρεμβάσεις στην πόλη και κυρίως ριζοσπαστικές αλλαγές, πρέπει να γίνονται μετά από δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι και η πρώτη δέσμευσή μας.

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.doc80.5 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact